Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Roseanna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-08-14

Medverkande

Keve Hjelm
Martin Beck, kriminalassistent

Hans Ernback
Folke Bengtsson, expressbud

Tor Isedal
Gunnar Ahlberg, kriminalassistent

Gio Petré
Roseanna McGraw

Kerstin Tidelius
Sonja Hansson, polissyster

Diane Varsi
Mary Jane Peterson, Roseannas väninna

Visa alla medverkande

Handling

I Göta Kanal vid Borenshult påträffas några dagar efter midsommar liket av en yngre kvinna. Hon har strypts och eventuellt utsatts för sexuellt våld. Kriminalassistenterna Martin Beck och...

Visa hela handlingen

Press

Den ende kritiker som var helt tillfredställd med filmen var Carl Henrik Svenstedt i SvD. Efter att ha rekapitulerat de viktigaste inslagen i Sjöwall-Wahlöös roman skrev kritikern: ...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Passare
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Mixning

Medverkande

Keve Hjelm Martin Beck, kriminalassistent
Hans Ernback Folke Bengtsson, expressbud
Tor Isedal Gunnar Ahlberg, kriminalassistent
Gio Petré Roseanna McGraw
Kerstin Tidelius Sonja Hansson, polissyster
Diane Varsi Mary Jane Peterson, Roseannas väninna
Michael Tolan Elmer B. Kafka, Detective Lieutenant
Braulio Castillo Edgar Castillo, Roseannas älskare
Hans Bendrik Kollberg, kriminalare
Rolf Larsson Karl-Åke Eriksson-Stolt, jungman
Leif Liljeroth Stenström, kriminalare
Mona Malm Siv Lundberg
Jan Erik Lindqvist Melander, kriminalare
Monica Strömmerstedt kvinnan på servicemacken utanför Växjö
Ann-Marie Adamsson Martin Becks fru
Tommy Nilson filmförevisaren hos polisen
Sture Arelind kapten Arelind
Margareta Sjödin servitrisen på bowlinghallen
Elsa Hofgren Mrs. Bellamy, båtpassagerare
Hussein Bahgat Günes Fratt, turkisk båtpassagerare
Ann Mari Ström amerikansk hyttpassagerare
Astrid Rooth båtstäderskan
Christina Unell båtvärdinnan
Harry "Snilleblixten" Karlsson mannen i maskin på båten
Åke Wästersjö journalist på pressmottagningen
Nils Magnus "Massi" Svensson journalist på pressmottagningen
Britta Richter journalist på pressmottagningen
Lars Ruuth journalist på pressmottagningen
Sten Ardenstam nattportiern
Karl Berglund en läkare
Ingvar Classon kriminalassistent
Östen Johansson kriminalassistent
Olle Beckman en knall kille i hotellfoajén
Carl-Olof Alm ett fyllo på gatan

Bolag

Produktionsbolag Minerva Film AB
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Minerva Film AB 1967
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

I Göta Kanal vid Borenshult påträffas några dagar efter midsommar liket av en yngre kvinna. Hon har strypts och eventuellt utsatts för sexuellt våld. Kriminalassistenterna Martin Beck och Gunnar Ahlberg står till en början utan ledtrådar. Kvinnans signalement går till den internationella samarbets- organisationen Interpol och där lyckas man identifiera den mördade som 27-åriga bibliotekarien Roseanna McGraw, amerikanska och bosatt på Puerto Rico. Efter ett arv har hon tagit sig en månads semester i Europa och bl a bokat en kanaltur genom Sverige.

Mordkommissionen i Sverige koncentrerar nu sina undersökningar till den båt Roseanna medföljde. Båthytten undersöks och besättningen förhörs. Blodspår påträffas i hytten men inga misstankar kan riktas mot någon anställd ombord.

På Puerto Rico förhör polislöjtnanten Elmer B. Kafka personer som känt Roseanna. Genom samtal med hennes älskare Edgar Castillo och väninnan Mary Jane Peterson, hos vilken Roseanna bott, rekonstrueras ett porträtt av den mördade. Hon var känslig och rastlös och ägnade sig vid sidan av Edgar åt sn- abba och flyktiga erotiska kontakter. Med Mary Jane blev det bråk, sedan Roseanna varit tillsammans med Mary Janes manlige vän. Hon var en hynda som löpte omkring, säger Mary Jane till po- lismannen, som efter avslutad utfrågning föreslår att de skall träffas.

I Sverige går Beck och Ahlberg igenom passagerarlistan och granskar fotografier och amatörfilmer som passagerarna tagit. På en av filmerna ses en man bakifrån i sällskap med Ros- eanna. Han har inte hört av sig till spaningsledningen. En fotograferad moped på fartygets däck leder polisen till expressbudet Folke Bengtsson, som arbetar på en mindre firma i Stockholm. Beck tar Bengtsson i förhör och denne medger att han befunnit sig på semestertur på båten och samtalat med Roseanna, men nekar lugnt och behärskat till att ha haft med mordet att göra.

Ahlberg försöker under tiden kartlägga expressbudets sexual- vanor. En kvinna har nyligen behandlats för skador i underl- ivet. Ahlberg spårar henne till en servicemack men då han börjar utfrågningen försvinner hon. Beck och Ahlberg ser nu ingen annan möjlighet än att gillra en fälla för mördaren.

En attraktiv polissyster, Sonja Hansson, vidtalas och går med på att försöka locka Bengtsson i säng samtidigt som hen- nes lägenhet ställs under noggrann övervakning. Bengtsson tycks ana oråd ty trots Sonjas grova inviter stannar han på gatan. Vid husundersökning i hans lägenhet påträffar polisen damunderkläder, gamla skoluppsatser samt flickbilder med av Bengtsson förfärdigade dedikationer. Sonja är så gott som ö- vertygad om den misstänktes oskuld då han plötsligt infinner sig. Bevakningen är tillfälligt satt ur spel och innan poli- sen hinner övermanna våldsverkaren i Sonjas säng har han hu- nnit skära henne illa.

Censur / granskning

Censurnummer 105737
Datum 1967-08-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2850 meter
Kommentar Aktindelning: 480-545-565-560-570-130 = 2850 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2850 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den ende kritiker som var helt tillfredställd med filmen var Carl Henrik Svenstedt i SvD. Efter att ha rekapitulerat de viktigaste inslagen i Sjöwall-Wahlöös roman skrev kritikern:

"Av denna raka och mycket skickligt konstruerade deckare har Hans Abramson gjort en lika skicklig film med stor professi- onell säkerhet, enkel, renodlad och behärskad med spänninga- rna krypande under bildens yta. Framställningen är "cool" u- tan dramatiska överslag och utan metafysiska undertoner, al- ltså något mycket ovanligt i svensk film. (-)

"Roseanna" påminner ganska litet om Hans Abramsons tidigare filmer där patetiken ofta lurat, t ex "Ormen" (1966). Det här är en mogen, alldeles självständig produkt på den svens- ka scenen med anknytningar utåt mot "svala" regissörer i den behärskade anglo-amerikanska traditionen."

Göran Börge (AB) ställde sig tvekande till Hans Ernback i lustmördarens roll men noterade i övrigt att en bra bok bli- vit en bra film. "I synnerhet om man betänker hur svenska filmer av det här slaget ser ut framstår "Roseanna" som ett mycket lyckat arbete", menade kritikern. Börge gjorde en jä- mförelse med Arne Mattssons många försök att skapa en svensk thriller och fann att den utföll till Abramsons fördel:

"I "Roseanna" finns nästan ingenting av de krystade thrillerst- ämningar och de psykologiska schabloner som varit nära nog ofrånkomliga i liknande sammanhang. Vad som gör "Roseanna" så annorlunda är framför allt filmens ovanliga ton - saklig på gränsen till det torra - dess dok- umentära närhet till svensk vardag och dess ärliga skildring av polisens tålamodsprövande och absolut oglamorösa arbete. (-) Gestalter och miljöer känns riktiga. Det går att känna igen sig i den verklighet som speglas i Sven Nykvists fint avstämda färgfoto. Filmen är ett kriminalreportage snarare än en rysare och framför allt däri ligger dess styrka.

Lasse Bergström (Expr) tyckte inte att Abramson helt lyckats i sin uppenbara strävan att "göra en realistisk berättelse om en svensk polisutredning". Han hittade romantiska inslag i filmen och ansåg att den i finalen förlorade "sin sista var- dagskontakt".

Såväl Mauritz Edström i DN som Jonas Sima i Chaplin redovis- ade däremot känslor av motvilja, obehag och olust. Under ru- briken "En oskicklig spekulation" skrev Edström om skälen till sin reaktion: "Det som gör "Roseanna" till en dålig och omoralisk film ligger på det berättartekniska planet. Den mystiska Roseanna hittas död efter en båtresa på Göta Kanal. Hennes spår leder till Puerto Rico, varifrån mordkommissari- en Keve Hjelm inhämtar de upplysningar som kan ge hans söka- nde riktning. Redan detta förvandlar filmen till en sorts turistresa i en äventyrlig kvinnas och en okänd mördares spår. Den ger en förgylld glansbild i flotta färger av en tragisk och sjabbig verklighet."

På Edström fick regissörens sakliga redovisning av "fakta" en verkan som var rakt motsatt den eftersträvade: "Distansen som uppnås består helt enkelt i att åskådaren förvandlas till en alldeles speciell sorts tittare, en voyeur." Edström fortsatte: "Och detta är i sin tur följden av att filmen helt saknar en dimension utöver relateringen av mordfallet, någon sorts vädjan eller verklighet som sträcker sig bortom det. Porträttet av Roseanna - en flicka som rastlöst söker sig fram mellan männen i sitt liv - blir en banalitet. Och när filmen halvvägs kommen praktiskt taget tappar bort henne för jakten på mördaren, så går det lika illa med bilden av honom. Den blir inte heller mer än en schablon."

Jonas Sima angav i princip samma skäl som Edström och sluta- de: "Roseanna är en olustig film, olustigt ytlig. Skillnaden mellan den här filmen och en Mattsson-thriller är bara att Roseanna är mondänare och flottare gjord, antagligen mera påkostad. De borgerliga svenska kritikerna har låtit sig bländas betä- nkligt av filmens briljans. Det är för all del typiskt: sny- ggt förpackad underhållning är för många väsentligare än me- ningsfull underhållning. Roseanna kan bara vara meningsfull för producenten."

Kommentar Svensk filmografi

Kriminalromanen ""Roseanna" av makarna Maj Sjöwall och Per Wahlöö (1926-1975) utkom 1965 på Norstedt & Söners Förlag i Stockholm.

Göta Kanal-avsnittet spelades in under senare hälften av ju- li 1966, inspelningen i San Juan på Puerto Rico ägde rum kring månadsskiftet oktober-november och ateljéscenerna togs under perioden november 1966-början av januari 1967. Ca 1.300 inspelningsfoton finns bevarade i negativ.

Enligt pressantydningar inspirerades filmberättelsen av ett uppmär- ksammat sexualmord i Marstrand i slutet av juli 1961, det s k Maymordet. I samband med försök att infånga en våldtäkts- man i Göteborgstrakten gillrade polisen en fälla i vilken den efterspanade gick. Mannen erkände vid förhör bl a även Maymordet. En redogörelse för fallet publicerades i FIB-Ak- tuellt 34/1967.

Förlaga

Originaltitel Roseanna (Roman)
Författare Maj Sjöwall
Per Wahlöö


Inspelning

Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé) 1966-11-11 1967-01-10
San Juan Puerto Rico 1966-10-24 1966-11-03
1966-07-20 1967-01-10
Göta kanal Sverige 1966-07-20 1966-07-29

Visningar

Sverigepremiär 1967-08-14 Draken Stockholm Sverige 104 min
1967-08-14 Fanfaren Stockholm Sverige 104 min
1967-08-14 Spegeln Stockholm Sverige 104 min
Urpremiär 1967-08-14 Draken Stockholm Sverige 104 min
1967-08-14 Fanfaren Stockholm Sverige 104 min
1967-08-14 Spegeln Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 1977-06-27 TV2 Sverige 100 min

Musikstycken

Originaltitel Finska Rytteriets marsch
Textförfattare Zacharias Topelius


Originaltitel Melodie tropicale
Kompositör Nino Nardini


Ämnesord

Filmad litteratur
Göta kanal
Kanalångare
Kriminalfilm
Mord
Poliser
Polisfälla
Polisspaning
Sexualförbrytare
Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2850


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2850


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ Videomaster


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ROSEANNA


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Roseanna efter Maj Sjöwalls & Per Wahlöös roman. Manuskript: Hans Abramson.
Omfång 121 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 20 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Program/Reklamtryck


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Färg papper SET
Bakombild papper 4
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?