Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ola & Julia
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-08-21

Medverkande

Monica Ekman
Julia, skådespelerska

Ola Håkansson
Ola, popsångare

Bengt Ekerot
Max, regissör

Claes af Geijerstam
medlem av Janglers

Thomas Janson
Thomas, turnéledare för Janglers

Lars Hansson
Lasse, skådespelare

Visa alla medverkande

Handling

Ola turnerar med ett popband i landsorten. I turnébil färdas han från stad till stad och möter under konserterna tjutande ungdomar som lever ut sin livsenergi och jagar idoler. Jak- ten...

Visa hela handlingen

Press

Tre kritiker i de stora stockholmstidningarna var mycket po- sitiva. Lasse Bergström i Expressen erkände sig besegrad av denna Halldoffs tredje film: "Han har hunnit långt bort från den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Orkester
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

Monica Ekman Julia, skådespelerska
Ola Håkansson Ola, popsångare
Bengt Ekerot Max, regissör
Claes af Geijerstam medlem av Janglers
Thomas Janson Thomas, turnéledare för Janglers
Lars Hansson Lasse, skådespelare
Lars Lind Nisse, scentekniker
Åke Eldsäter medlem av Janglers
Leif Johansson medlem av Janglers
Johannes Olsson medlem av Janglers
Mai Nielsen Olas fästmö
Signe Stade Olas syster
Arvid Rundberg fadern
Curt "Minimal" Åström portieren
Bo Halldoff
Ove Magnusson vaktmästare
Ranke Sandgren folkparksföreståndare
Hasse Seiden fotograf
Karl Erik Tonemar turnéledare
Anders Josephson chaufför
Jan Halldoff grammofonbolagsdirektör
Lasse Åberg servitör

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Ola turnerar med ett popband i landsorten. I turnébil färdas han från stad till stad och möter under konserterna tjutande ungdomar som lever ut sin livsenergi och jagar idoler. Jak- ten fortsätter ända fram till hotelldörrarna.

Julia reser omkring med "Svenska Turné-Teatern" och spelar Samuel Becketts bittra och pessimistiska pjäs "Slutspel". Ingen publik jagar henne. Vitsminkad, 100 år gammal, sitter hon liksom sin älskade i en tunna på scenen. De försöker nå varandra men kommunikationerna mellan dem har för länge se- dan brutit samman.

De två turnéerna stöter ihop i en landsortsstad och Ola och Julia träffas på hotellet. Hennes allvar och känslighet öv- erraskar honom, hans friskhet och blyghet överraskar henne. De blir förälskade. På ett värdshus samtalar de om arbetet. Hon försöker beskriva pjäsens innehåll för honom, han tycker hennes föreställning inte har något tempo. De ta- lar förbi varandra men kärleken mellan dem utvecklas.

Deras möte har varit följden av en slump, nu stämmer turnéerna in- te överens. Ola hinner knappt träffa Julia förrän han måste åka tillbaka. Hennes upplevelse av kultur ligger på ett an- nat plan än hans. De går på bio och ser "Nilsson", ett själ- vmordsfall. Julia är skakad men Ola tycker att om man "dep- par, då fixar man en ny brud". Max, regissören på teatertur- nén, försöker tala Julia till rätta. Han tycker att hon kas- tar bort sig på Ola och sviker sitt kall. Dessutom gör hon sin spelpartner Lasse oroad. Deras repliker på scenen börjar bli verkliga.

En dag stöter Ola ihop med Lasse. Han ber Ola försvinna, för Julias skull. Olas turnéledare tycker att han bryter sammanhållningen i bandet och försummar repetitionerna. Ola och Julia börjar få det svårare att träffas. Men Ola kan in- te ge upp Julia. Hans fästmö inser att hon förlorat honom och svartsjukan utmynnar i ett slagsmål med Olas syster. På vägen mellan två städer kör popbandets bil i diket. Konser- ten måste inställas. Julia kommer till lokalen och sätter sig där med Ola i tankarna. Plötsligt kommer Ola. Under pro- tester från bandet har han lämnat det för att söka upp Ju- lia. De omfamnar varandra. Julia gråter. Ola säger: "Jag har stuckit för sista gången nu". Det är slutet på deras kär- lek - eller en ny början.

Censur / granskning

Censurnummer 105774
Datum 1967-08-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2430 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2430 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Tre kritiker i de stora stockholmstidningarna var mycket po- sitiva. Lasse Bergström i Expressen erkände sig besegrad av denna Halldoffs tredje film: "Han har hunnit långt bort från den litterära stelheten i "Myten", han har klarat av attity- dleken hos en ung generation i "Livet är stenkul". Han har för första gången sökt en liten egen melodi och funnit den. Hans film lever på en gång sluten kring sitt romantiska kär- leksmotiv och öppen för det som händer i vårt oromantiska Sverige i dag. Kontrasten i detta känns ny: Halldoff leker alldeles avspänt med tidlösheten och tiden. Det är en lek u- tan känslosamhet, men allvarsam och känslig. Halldoff är definitivt framme."

Mauritz Edström i DN skrev: "Jan Halldoff dokumenterar sig igen som en utomordentlig rapportör om popens och tonårsre- voltens generation. Hans nya film har liksom "Livet är sten- kul" styrkan i det friska, osentimentala nutidsreportaget. Också "Ola & Julia" är svensk film avskalad sin metafysik och sina formella schabloner. Med Stig Claessons och Bengt Forslunds manushjälp noterar Halldoff tidens puls. Och han har den tickande inom sig själv." Edström uppmärksammar att filmen trots sina ljuva sidor och positiva inslag genomströ- mmas "av en skeptisk och pessimistisk ton, den som man fun- nit ett perfekt uttryck för i sammankopplingen av popmusiken och Beckett. Två slags slutspel?"

Carl Henrik Svenstedt i SvD kunde inte finna något formellt nyskapande i Halldoffs filmspråk men hittade dock "en bitvis underbar fräschör i bilderna". Svenstedt fortsatte: "Hans stil är kvick, intelligent och rymmer ett skickligt utnytt- jande av de kontrasterande motiven. (-) Den för svenska filmförhållanden ovanligt mjuka och nyromantiska kärlekshis- torien känns på något sätt som den första riktiga popfilmen (-). Vi har i svenska filmspalter sedan några år tillbaka ropat på engagerad film. "Ola & Julia" känns både samtida och "engagerad" även om engagemanget turnerats till lekfull- het."

Göran Börge i AB och Ludvig Rasmusson i Chaplin ansåg dock att Halldoff var såväl ytlig som verklighetsförfalskande. Börge skrev under rubriken "Ola & Julia, en ytlig slängfilm för popfrälsta": "I stället för att visa oss vad som döljer sig bakom kulisserna i popvärlden ger han oss ett reportage, färskt och vitalt, men också alldeles plant, inte stort mer än vi redan vet." Rasmusson drog fram flera detaljer där Halldoffs skildring inte stämde överens med verkligheten och slutade: "Ola & Julia är ett slarvigt gjort hastverk utan djup och känsla. För en gångs skull är det en film som är alltför kort. Den hinner ingenstans innan den är slut. Det blir bara en ytlig skumning av popvärlden och antydan till en story. Och storyn är så tunn att den helt beror på pop- miljön och faller tillsammans med den".

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades på plats i bl a Arboga, Eskilstuna, Stockholm och Västerås, till att börja med under arbetsti- teln "Opus 3". Bilder på ung poppublik togs vid en konsert i Stockholm. Inspelningen pågick från senare hälften av februari till mitten av april 1967.

Filmens melodier utkom på LP-skivan "Pictures & Sounds" (Ga- zell). Melodin "Juliet" hamnade som single på "10 i topp"-- listan. Skivan utkom samtidigt med premiären.

En mindre debatt uppstod kring filmen sedan Artur Lundkvist i Sveriges Radios "Biodags" (Lundkvists inlägg och Halldoffs svar trycktes i volymen "Biodags", Sveriges Radios förlag, 1968) angripit Halldoff för att bara utnyttja popen med dess idoldyrkan och bullrande, glänsande yta utan att ta något ansvar för det han skildrade. Britt Arenander (Expr 13.9.1967) anklagade regissören för "speku- lation i god smak" och noterade att filmkritikerna, bl a Jonas Sima, fallit offer för "skenkvalitet". Hon frågade var Halldoff "tagit ståndpunkt, var han valt, var han varit en- gagerad". Bengt Forslund skyndade på sina egna, Claessons och Halldoffs vägnar till försvar (Expr 19.9.1967) och dek- larerade att upphovsmännen tecknat "en ungdom som ville nå- got och som var beredd att kämpa för det. Och som samtidigt var lika ärkeromantisk som all ungdom alltid varit - i själ och hjärta (Lyssna på poplåtarnas texter, Britt!)". Forslund fortsatte: "Vi blev helt enkelt engagerade av denna friska livsstil, kände oss förnyade av den och tog spontant ställ- ning för den. Följaktligen ville vi göra en lätt och charm- full film om ungdom, förälskelse och ett annat sätt att le- va. Kalla det gärna spekulation. Är inte all konst en form av spekulation?"

Filmen tilldelades av Filminstitutets jury 0,6 kvalitetspo- äng (9:10) vilket gav ett bidrag på 142.656 kronor. Den sän- des bl a till filmfestivalen i Karlovy Vary.

Inspelning

Filmstaden, Råsunda. kilstuna, Stockholm och Västerås

Visningar

Sverigepremiär 1967-08-21 China Stockholm Sverige 89 min
Urpremiär 1967-08-21 China Stockholm Sverige 89 min
TV-visning 1977-03-26 TV2 Sverige 85 min
Annan visning 1969 Warszawa Polen
TV-visning 2007-03-27 SVT1 Sverige 85 min
2011-09-06 SVT1 Sverige
2013-07-22 SVT1 Sverige
2015-12-14 SVT1 Sverige
2016-01-19 SVT1 Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1968 (bidrag om 142 656,65 kr)

Ämnesord

Beckett, Samuel
Film i filmen
Popfans
Popidoler
Popkonserter
Poporkestrar
Schlager
Skådespelare
Teaterpjäser
Teaterturnéer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2422


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel OLA & JULIA
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MILOSC I JAZZ Szwedzki film big-beatowy
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel MILOSC I JAZZ
Tryckeri WDA 2


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel "OLA & JULIA" SUCCÈ
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett manuskript av Stig Claesson, Bengt Forslund och Jan Halldoff.
Omfång 108 s. + 5 s. rollista och stenograferade anteckningar löst.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ola and Juliet. English dialogue list.
Omfång 27 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 27 s. Personlista (2 s.) ingår. + 3 s. trailerlista och förtexter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ola et Juliette.
Omfång 33 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 106 s. + 3 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 13
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Italienska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?