Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel En sån strålande dag
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-08-28

Medverkande

Thore Skogman
Thore Andersson, notarie

Gunilla Ohlsson
Eva Larsson

Carl-Gustaf Lindstedt
Lasse von Schlobbendorff

Siv Ericks
Miss Patricia, kallad Patsy, miljonärska

Åke Söderqvist
köksmästaren på högfjällshotellet

Tor Isedal
Bernardo, Lasses rival

Visa alla medverkande

Handling

Den unge notarien Thore Andersson på advokatfirman Lauritson & Larsson fyller år men dagen börjar illa. Fru Karlsson, som han hyr rum av, menar att det är horoskopets fel. Anländ till...

Visa hela handlingen

Press

Enligt recensenterna hade inte manusförfattaren Volodja Sem- itjov och regissören Kåge Gimtell lyckats sätta igång någon farskarusell kring en av Sveriges folkkäraste personligheter...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Negativklippning
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Thore Skogman Thore Andersson, notarie
Gunilla Ohlsson Eva Larsson
Carl-Gustaf Lindstedt Lasse von Schlobbendorff
Siv Ericks Miss Patricia, kallad Patsy, miljonärska
Åke Söderqvist köksmästaren på högfjällshotellet
Tor Isedal Bernardo, Lasses rival
Nils Hallberg munk
Rune Lindström munk
Carl-Axel Elfving munk
Hjördis Petterson fru Karlsson, Thores hyrestant
Håkan Westergren advokat Justus Larsson, Evas far
Lars "Tjadden" Hällström vallaren
Carl Billquist Claes, skidlärare
Willy Peters direktören
Hans-Eric Stenborg hovmästaren
Georg Skarstedt Jönsson, inneboende hos fru Karlsson
Julia Cæsar portvaktstanten
Frederik portieren
Mille Schmidt konferencieren
Manne Grünberger kamrern
Inger Åsell femman i TV-uttagningen
Berit Tancred ettan i TV-uttagningen
Anne-Lise Myhrvold en bastuflicka
Göran Ejme ung man på tåget

Bolag

Produktionsbolag Omegafilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Tonefilm AB

Handling

Den unge notarien Thore Andersson på advokatfirman Lauritson & Larsson fyller år men dagen börjar illa. Fru Karlsson, som han hyr rum av, menar att det är horoskopets fel. Anländ till arbetsplatsen råkar Thore öppna ett privat brev till firmans chef, advokat Larsson. Brevet meddelar att en viss Eva Lars- son skall få ärva ett landområde i Guatemala innehållande stora oljefyndigheter. För identifikation har ett babyfoto av Eva bifogats, av vilket framgår att hon bär ett karakter- istiskt födelsemärke på stjärten. Den koleriske chefen kliv- er in i det ögonblick Thore är som mest stressad och blir dels invirad i tape dels nedfläckad med bläck. Thore får sparken och försvinner i hastigheten med fotot.

Den godhjärtade fru Karlsson gjuter emellertid nytt livsmod i Thore och han beslutar sig för att söka upp Eva och gifta sig med henne. Av portvaktsfrun i Evas hus får Thore veta att hon rest till Högfjället. Resan är priset i en TV-tävli- ng. Kort efter Thores besök kommer tre munkar. De är på jakt efter Evas testamente för att kunna lägga beslag på oljan för sitt klosters räkning.

På tåget norrut träffar Thore en söt flicka och underhåller henne och kupén med sång. Vid ankomsten till Högfjällets ho- tell blir Thore på grund av den rådande personalbristen ofr- ivilligt ålagd den ena tjänsten efter den andra. Det florer- ar ett kontinentalt nöjesliv på hotellet, vilket bl a att- raherat den ståtliga miljonärskan Miss Patricia från USA, gemenligen kallad Patsy. Hon har i sin tur lockat den värld- svane "plöjbojen" Lasse von Schlobbendorff som måste kämpa om hennes gunst med en sydländsk gentleman av obestämd extr- aktion.

Thore upptäcker att Lasse är en gammal vän till honom och de beslutar att hjälpa varandra. Det visar sig att den söta fl- ickan från tåget heter Eva Larsson men dessutom att det fin- ns sex andra flickor med samma namn på hotellet. I bastun försöker Lasse utklädd till äldre dam ta reda på vem som bär födelsemärket men råkar illa ut. Inte heller lyckas han värma upp Patsys hjärta trots att han är djupt förälska- d.

För Thore går det bättre. Men just som han uppriktigt tänker bekänna för Eva att han vet vem hon är, visar det sig att han misstagit sig: hon är i själva verket advokaten Larssons dotter. Fadern varnar henne för Thore. Samtidigt är de tre munkarna ute efter hennes liv men råkar lyckligtvis spränga sig själva i luften i sällskap med Evas avlagda kavaljer skidläraren.

Den besvikna Eva har dragit sig tillbaka till faderns fjäll- stuga i trakten. Lasse enleverar Patsy i sitt flygplan och tar Thore med sig. Med ett djärvt fallskärmssprång landar Thore hos Eva som tar honom till sig medan Lasse och Patsy svävar bort mot nya äventyr.

Censur / granskning

Censurnummer 105812
Datum 1967-08-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2495 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2495 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Enligt recensenterna hade inte manusförfattaren Volodja Sem- itjov och regissören Kåge Gimtell lyckats sätta igång någon farskarusell kring en av Sveriges folkkäraste personligheter under 60-talet, sångaren Thore Skogman.

Lennart Jönsson i DN ville i sin kortfattade recension under rubriken "Buskis i fjällen" tillerkänna Skogman "en viss to- rrhet och knapphet, som ofta är effektiv bland alla överspel och överdrifter". Tillsammans med "avspända Gunilla Ohlsson" utgjorde han "en positiv glimt" i en film som förövrigt bara var "gammal vanlig, svensk buskis".

Jonas Sima (Expr) vidgick resignerad att "behovet av pekoral tycks vara oändligt" och att Skogman kunde "knepen att explo- atera denna nationaltillgång". Sångarens texter ledde Simas tankar till konditor Ofvandahl. Denne klassiske pekoralist i svensk lyrik var dock, i motsats till Skogman, åtminstone ro- lig, menade recensenten som f ö ansåg att filmer av typen "En sån strålande dag" var "bästa sättet att ta kål på en ar- tist".

Jurgen Schildt (AB) ägnade filmen något större utrymme än de ovan nämnda kritikerna och räknade till en början med att den skulle gå hem hos publiken: "Thore Skogman är som vi vet det snällaste och folkkäraste som finns näst en svensk väggbonad, och en film med honom i centrum torde f n vara det lättsammaste och idiotsäkraste projektet i hela den in- hemska företagarvärlden. Manus, regi, spel och klippning är subtiliteter som konkurrenterna må knåpa med bäst de gitter, men som Thore Skogmans producent naturligtvis reder sig förutan. Låt bara Thore gnola en stump eller tre, och köerna tycks formera sig lik förbannat. Så fungerar nämligen lagen om tillgång och efterfrågan."

Schildt hävdade att Gimtell "målmedvetet backat mot 30-tale- t": "det svenska 30-tal när manuskripten ritades på baksidan av krognotorna och avhämtades av Råsundas springpojkar och där i övrigt vartannat lustspel handlade om en blaserad dot- ter, en gigolo, en hyvens friare och en pappa som hette Carl-Gunnar Wingård och drack punsch och spelade curling på Fjällgården i Åre".

Beträffande filmens kvalitet ville Schildt "möjligen tilläg- ga att om 30-talslustspelen var kvalitativt klotrunda så är Skogman-filmen trots Carl-Gustaf Lindstedts bistånd kvalita- tivt obefintlig". "Den saknar början, mitt och slut, och vad som ligger där emellan behöver i varje fall inte annekteras av Filmhistoriska Samlingarna", sammanfattade kritikern.

Elisabeth Sörenson i SvD tyckte att filmen byggde på samma pålitliga recept som en militärfars: "Man tager ett visst an- tal garanterat publikdragande skådespelare, en obetydlig sto- ry som i grunden är jätterar (man bara skräms litet ibland) och så Thore Skogman själv, en sympatisk blandning av hurtig- het och gullighet. Anrättningen kryddas med att man skojar till litet då och då."

Men recensenten kände sig inte lockad trots att Skogman denna gång uppträdde i mörkt hår och glasögon, "nästan en intellek- tuell": "Ändå är man otacksam nog att rynka på näsan åt an- rättningen och påstå att den är fadd och seg som skumgummi. Här finns massor av situationskomik som aldrig känns komisk därför att regissören totalt glömt bort att det finns något som heter tempo. Man hinner reflektera, hinner märka avsik- ten och bli förstämd. (-) Här finns ingen äkta galenskap -- bara beräkningar. Vissa gags för ibland tankarna till Jerry Lewis filmer - man märker då hur genialt galna dessa är. Och hur långt vi har dit."

Kommentar Svensk filmografi

Interiörer togs i Omega Films ateljéer på Jungfrugatan i Stockholm med start 13 februari 1967. I mars filmades två veckor på Sälens högfjällshotell och i dess omgivningar.

Det var fjärde gången Thore Skogman medverkade i en filmfars men någon publikframgång blev den inte. Filmen ingick så sm- åningom i ett paket som Sveriges Radio köpte men inför en planerad sändning den 10.7.1973 i TV2 fann programdirektöre- rna att kvaliteten var för dålig och sändningen inställdes. Enligt pressuppgifter ansåg regissören och tv-producenten Kåge Gimtell detta beslut riktigt.

Åke Söderqvist i köksmästarens roll var även utanför rollen en känd matlagningsexpert.

Thore Skogmans "sex nya underbara melodier" (reklamblad), "En sån strålande dag", "Serenad till Patricia", "En sån st- rålande dag" (O sole mio), "E' man en liten Eva", "Vintern", "I fjällen" och "Jag har allt i livet" utkom på mini-LP SMILP Nr 1 på märket Odeon samtidigt med filmen. rogram.

Inspelning

Omega Film Stockholm Sverige
Sälens högfjällshotell Sälen Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1967-08-28 Alcazar Stockholm 91 min
Urpremiär 1967-08-28 Alcazar Stockholm 91 min
Sverigepremiär 1967-08-28 Maxim Stockholm 91 min
Urpremiär 1967-08-28 Maxim Stockholm 91 min
Sverigepremiär 1967-08-28 Pelikan Stockholm 91 min
Urpremiär 1967-08-28 Pelikan Stockholm 91 min
Sverigepremiär 1967-08-28 Victoria Stockholm 91 min
Urpremiär 1967-08-28 Victoria Stockholm 91 min

Musikstycken

Ämnesord

Advokatbyrå
Bastu
Fars
Folkidol
Folklustspel
Förväxlingskomedi
Högfjällshotell
Kockar
Maskerader
Musikaliska inslag
Schlager
Slapstick
Svenskar och utlänningar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2495


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2495


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Omega-film presenterar sol-och melodi-komedin EN SÅN STRÅLANDE DAG
Tryckeri Ewes Offsettryck


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?