Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Hugo och Josefin
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-12-16

Medverkande

Fredrik Becklén
Hugo Andersson

Marie Öhman
Josefin (Jenny Grå)

Beppe Wolgers
Gudmarsson, trädgårdsmästare, Hugos morbror

Inga Landgré
Josefins mor

Helena Brodin
fröken Ingrid Sund, lärarinnan

Bellan Roos
Lyra, den ensamma tanten på cykel

Visa alla medverkande

Om filmen

Kjell Gredes debutfilm Hugo och Josefin, efter Maria Gripes böcker, har gått till den svenska filmhistorien som en verklig klassiker och är enligt många den bästa svenska...

Visa hela texten

Handling

Josefin bor i en prästgård på landet och skall börja skolan. Hon känner sig ensam eftersom hon inte har någon lekkamrat. En dag packar hon en väska och ger sig av hemifrån. På...

Visa hela handlingen

Press

"Hugo och Josefin" hälsades som ett lovvärt försök att öppna "en ny, artistisk väg för svensk barnfilm" (SvD). Denna dominerades sedan mitten av 60-talet av Olle Hellboms och Astrid...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Kjell Gredes debutfilm Hugo och Josefin, efter Maria Gripes böcker, har gått till den svenska filmhistorien som en verklig klassiker och är enligt många den bästa svenska barnfilmen genom tiderna.

Hugo och Josefin hade biopremiär 1967 och bygger på Maria Gripes populära böcker som gavs ut mellan 1961 och 1966. Manuset skrevs tillsammans av regissören och författaren och Maria Gripe har berättat om detta lustfyllda arbete, att de försökte undvika att göra en bokstavstrogen filmatisering och i stället förhålla sig fritt till den litterära förlagan: "Det ingick i förutsättningarna att så mycket som möjligt spränga bokpärmarna och släppa lös Hugo och Josefin men försöka bibehålla karaktärerna och atmosfären. Särskilt är det därför filmen kunnat bli en så stark konstnärlig enhet.”

Skådespelarna gavs också stor frihet att improvisera under inspelningen, vilket man tydligt kan avläsa i barnens agerande. Man får ofta en känsla av att Marie Öhman nästan leker fram sin Josefin. Också Beppe Wolgers, som spelar trädgårdsmästaren Gudmarsson som blir något av en fadersfigur för de båda barnen, gavs också ett ovanligt stort utrymme. Filmens berömda slutscen, då han lär barnen konsten att ta farväl genom att berätta en saga om familjen Bombassat, skrev han till exempel själv.

Det finns naturligtvis många och subjektiva förklaringar till att just Hugo och Josefin blivit en riktig milstolpe i den svenska barnfilmshistorien men jag vågar nog påstå att tre av dem är:

1. Det konsekventa barnperspektivet. Berättelsen ses nästan uteslutande ur Josefins ögon; hennes känslor kan avläsas i framställningen av de elaka skolkamraterna och den alldeles särdeles fantastiska vännen Hugo. Resultatet blir en nyskapande filmestetik som man kan kalla ”barnets realism” – en realism som färgas av barnets upplevelser.

2. Den starka tilltron till barnpubliken. Filmen följer inte en traditionell dramaturgi med avgränsad början, mitt och slut utan är snarare ett kollage av händelser, av stämningar och tillstånd. Den här typen av berättande kräver kanhända mer av barnpubliken, som aktivt måste medverka till att utforma berättelsen, men å andra sidan får publiken också en mycket starkare filmupplevelse genom detta medskapande. Man kan också hävda att den här berättarstrukturen faktiskt ligger närmare barnens eget sätt att uppleva tiden där somligt är långsamt, fördröjt och utdraget, annat bara snabbt flimrande förbi som fragment. 

3. Den ärliga skildringen av barndomen. Barndomen i Hugo och Josefin framställs inte, som så ofta, i ett romantiskt skimmer. Att vara barn är här att vara människa; det vill säga att ömsom njuta av livets härligheter, ömsom kämpa med svåra känslor och tankar. Josefins tillvaro är just så komplex som alla levande barns tillvaro faktiskt är och utan Hugo känner hon sig ofta annorlunda, ensam och utanför i livet.

Kjell Gredes Hugo och Josefin är i flera avseenden en produkt av sin samtid, sent 1960-tal, samtidigt som den också förebådar en ny typ av svensk barnfilm som skulle få sitt stora genomslag ett decennium senare, 1977, med filmer som Mamma pappa barn (Marie-Louise Ekman), Elvis! Elvis! (Kaj Pollak) och Bröderna Lejonhjärta (Olle Hellbom).

Hugo och Josefin kom nämligen till i en tid då barnen, kulturen och barnkulturen hade börjat debatteras flitigt i Sverige. Många efterfrågade en ny sorts barnkultur som gav en ärligare bild av verkligheten, som tog barnpubliken på allvar och gav dem starka upplevelser. En av de flitigaste debattörerna, Gunila Ambjörnsson, skriver till exempel i sin bok "Skräpkultur åt barnen" att hon vill "spränga idyllen och vädra ut" och efterfrågar "film för barn, minst lika rikt differentierad som film för vuxna, en film som verkligen belyser tillvaron ur så många aspekter som möjligt, ger underhållning och sund spänning, likaväl som information och komplikationer".

Inom televisionen, litteraturen och dramatiken hade den här nyorienteringen mot en seriösare barnkultur redan skett men barnfilmen släpade efter och det dröjde alltså tio år innan Gunila Ambjörnssons vision om den svenska barnfilmen kom att bli verklighet. Men Kjell Gredes Hugo och Josefin var alltså en föraning av vad som komma skulle – och en synnerligen lyckad sådan. Tidlös, vacker och med en osviklig solidaritet med det utsatta och sensitiva barnet fortsätter den att gripa tag i nya generationer. 

Malena Janson (2014)


 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Musiker
Rekvisita
Kläder
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Fredrik Becklén Hugo Andersson
Marie Öhman Josefin (Jenny Grå)
Beppe Wolgers Gudmarsson, trädgårdsmästare, Hugos morbror
Inga Landgré Josefins mor
Helena Brodin fröken Ingrid Sund, lärarinnan
Bellan Roos Lyra, den ensamma tanten på cykel
Karl Carlsson Karl Carlsson
Tord Stål Josefins far (röst)

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1967
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Josefin bor i en prästgård på landet och skall börja skolan. Hon känner sig ensam eftersom hon inte har någon lekkamrat. En dag packar hon en väska och ger sig av hemifrån. På vägen råkar hon stöta omkull en svartklädd tant på cykel (Lyra) och klagar sin nöd för henne men får till svar: "Vem tror du inte är ensam?"

Mot sin makes inrådan anställer Josefins mor en trädgårdsmä- stare - Gudmarsson. Något är inte rätt ställt i Gudmarssons förflutna men Josefin tycker han ser snäll ut. Dessutom är han stor och liknar Gud på en av tavlorna i prästgården. Han lyfter henne varligt ur Änglabäcken när hon olovandes gått dit för att bada. Det bästa med trädgårdsmästaren är dock att han känner en pojke som heter Hugo och bor långt inne i skogen.

Skolan börjar. Lärarinnan ropar upp namnet Jenny Grå men Jo- sefin svarar inte för hon har själv bestämt att hon heter Josefin. Ingen svarar när Hugo Andersson ropas upp, hans plats står tom. Några skolkamrater hånar Josefin för att hon ingen har att leka med men hon säger att hon har Hugo. Efte- rsom de inte sett Hugo menar de att hon hittar på. Längs vä- gen till skolan träffar hon på Hugo. Han har inte kommit till skolan för att han helt enkelt inte hunnit. I naturen har det funnits så mycket att se och lära sig, så mycket att samla på. En dag kliver han i alla fall in i klassrummet och hälsar på eleverna. I ryggsäcken har han sina samlingar: ett doftande stycke enträ skickas runt i klassen.

Nu har Josefin fått en riktig lekkamrat och tillsammans upp- täcker de det lilla samhället och naturen. I det övergivna tegelbruket, där dödsuret tickar och okända små män vistas, hittar Hugo en gammal höghjulig cykel som han triumferande lär sig att hantera.

Så en dag är Hugo plötsligt borta. I skolan får Josefin höra att Hugos far sitter i fängelse. Då hon tar honom i försvar blir hon slagen. Senare får hon uppgiften bekräftad i präst- gården; Hugos far har dömts för värnpliktsvägran. När livet ser som mörkast ut stöter hon ihop med Gudmarsson och de två tröstar varandra. Han lovar att skaffa Hugo tillbaka till skolan. Och mycket riktigt kommer Hugo ut ur skogen och fly- ttar hem till Gudmarsson, som egentligen är hans morbror. Nu fortsätter barnen sina lekar och upptäcktsfärder.

Hugos far skall släppas efter avtjänat straff. Gudmarsson känner sig överflödig och lastar sina saker på bilen för av- färd. När Josefin upptäcker att han tänker lämna dem blir hon förtvivlad och försöker tillsammans med Hugo hindra hon- om. Lyckligtvis tappar trädgårdsmästaren ett par stolar från flaket och måste stanna. Mitt på vägen ordnar de tre nu en avskedsmåltid. Gudmarsson berättar sagan om familjen Bombas- sat där alltid någon skall resa fast ingen är riktigt ledsen för det. Precis som familjen i sagan äter Hugo och Josefin hårdkokta ägg och skrattar och trädgårdsmästaren tar farväl av dem i skymningen mitt inne i en historia om en resa över Atlanten. Men i bilen kommer tårarna. Då sätter han på vind- rutetorkarna.

Censur / granskning

Censurnummer 106187
Datum 1967-11-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2255 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2255 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Hugo och Josefin" hälsades som ett lovvärt försök att öppna "en ny, artistisk väg för svensk barnfilm" (SvD). Denna dominerades sedan mitten av 60-talet av Olle Hellboms och Astrid Lindgrens sommarskildringar från skärgårdsön Saltkråkan och flera kritiker drog paralleller. Jurgen Schildt (AB) menade att Gredes film hade två saker gemensamt med Saltkråkefilmerna: "förtröstan på att barn är orädda aktörer och insikten att deras beteende i första hand låter sig beskrivas med ord som lustigt, klurigt eller avväpnande". Men, fortsatte kritikern, det oväntade låg i att den hade ett betydligt bredare grepp: "Med tassande steg närmar den sig ett slags naiv absurdism. Den spränger den ram inom vilken filmade barn är vana att röra sig. Den ställer frågor som lämnas obesvarade. Den visar fram en idyll, men låter aldrig idyllen stå oemotsagd. Utanför lurar det andra, det främmande, det väldiga". Kritikern framhävde särskilt Beppe Wolgers insats och kallade slutscenerna "betvingande". "Säkert är detta den klyftigaste svenska barnfilmen tills dato", skrev Schildt som sammanfattande omdöme.

Under rubriken "Förtrollande verkligt" skrev Mauritz Edström i DN att Grede gjort "något så sällsynt som en barnskildring på film, där världen ses med barnens ögon, där saga och verklighet blir två sidor av samma fantastiska sak och tingens bisarra poesi färgar hela livet". Grede hade, menade kritikern, lyckats upphäva gränsdragningen mellan vuxenfilm för barn och barnfilm för vuxna och undvikit sentimentalisering: "Det välgörande med Grede är nämligen att han inte uppfattar Hugo och Josefin som kategorin barn utan som små människor och att filmen inte exploaterar dem för lättfångna effekter, vare sig gråtmilda eller komiska. Han spejar och lyssnar inåt barndomslandet och har funnit fram till en enkelhet som är förbluffande rik båda på realistiska iakttagelser och roande övertoner."

"Det är en förtrollande underbar bild av livet som ett bebott äventyr Kjell Grede lyckas ge", slutade Edström.

Lasse Bergström (Expr) tyckte att filmen ibland blev "lite väl medveten i sina antydningar" och Hanserik Hjertén (SvD) hittade ett par överbetonade scener i vilka han fann "symboliken krampaktig" men i övrigt var bägge kritikerna positiva. Hjertén framhävde i inledningen av sin recension Gredes konstnärliga ambitioner: "'Hugo och Josefin' är ett fint försök inom svensk barnfilm. Jag skriver försök, inte därför att Kjell Gredes film skulle vara sämre än de barnfilmer som gjorts förut. Snarare tvärtom. Men han har velat lyfta denna genre till ett modernt konstnärligt plan, till en poetisk frihet i uttrycksmedlen som brukar vara förbehållna våra vuxenfilmer. (-) I denna konstnärliga strävan har Grede växlande framgång. Men till stora delar är "Hugo och Josefin" ett lyckat och mycket glädjande försök."

Kommentar Svensk filmografi

Med "Hugo och Josefin" gjorde Kjell Grede debut som långfilmsregissör.

Till grund för filmen låg Maria Gripes barnbokserie "Josefin" (1961), "Hugo och Josefin" (1962) och "Hugo" (1966), utgivna på Bonniers förlag. Omkring 1200 barn testades innan regissören bestämde sig för Fredrik Becklén (11 år) och Marie Öhman (10 år). Inspelningen förlades till Kårsta i Uppland, bl a utnyttjades ett nedlagt tegelbruk samt Backa gård i en familj Lindgrens ägo. Tagningarna pågick från slutet av juni till mitten av september 1967. Lindgrens fick ett särskilt tack i filmens förtext.

Filmen fick ett mycket positivt mottagande i utlandet och visades vid festivaler i bl a San Sebastian (Spanien, juli 1968), Sorrento (Italien, september 1968), New York (septem- ber 1968), San Francisco (november 1968) och London (november 1968). 1970 deltog den i barnfilmfestivalen i Teheran. I San Sebastian erhöll den Concha d'Argento (Silvermusslan) för bästa debutfilm. Vid barnfilmfestivalen i Gijon, även den i Spanien samma år, erhöll filmen en annan utmärkelse: Premio Asturias. I Teheran tilldelades Maria Gripe och Kjell Grede Grand Prix.

I Sverige premierades såväl filmen som Grede personligen i olika former. Svenska Filminstitutets jury placerade den med 1,8 poäng högst av 10 filmer, vilket innebar ett bidrag på 427.969 kronor. Juryn tilldelade dessutom Kjell Grede en av 1968 års s k Guldbaggar. Tidigare hade tidskriften Chaplin utdelat ett av sina priser för 1967 års produktion till regissören. föll Grede; det ena på 2.500 kr var Svensk Filmindustris stipendium för 1968, det andra utdelades av Anders Sandrews stiftelse och löd på 5.000 kr.

Två mindre tidningsdebatter uppstod kring "Hugo och Josefin". Den ena kom att gälla frågan om inte författarinnan Maria Gripes insats kommit helt i skymundan, den andra, som initi- erades av journalisten Eva von Zweibergk (DN 22.1.1968), rörde sig kring filmens brott mot rådande konventioner för barnfilm och det berättigade i Gredes försök att ge denna genre ett nytt innehåll.

Förlaga

Originaltitel Josefin (Barnbok)
Författare Maria Gripe


Originaltitel Hugo och Josefin (Barnbok)
Författare Maria Gripe


Originaltitel Hugo (Barnbok)
Författare Maria Gripe


Inspelning

1967-06 1967-09
Kårsta Vallentuna kommun Sverige
Kårsta, Backa Gård Vallentuna kommun Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1967-12-16 Royal Göteborg Sverige 82 min
1967-12-16 Royal Linköping Sverige 82 min
1967-12-16 Saga Mjölby Sverige 82 min
1967-12-16 Grand Stockholm Sverige 82 min
TV-visning 1995-09-30 Femman Sverige 79 min
1999-01-02 SVT1 Sverige 79 min
2001-01-21 SVT1 Sverige 79 min
2003-01-07 SVT1 Sverige 79 min
Urpremiär 1967-12-16 Royal Göteborg Sverige 82 min
1967-12-16 Royal Linköping Sverige 82 min
1967-12-16 Saga Mjölby Sverige 82 min
1967-12-16 Grand Stockholm Sverige 82 min
Annan visning 1969 Warszawa Polen
Dvd-release 2008-01-30 Sverige 79 min
TV-visning 2010-07-06 SVT1 Sverige 79 min
2012-12-18 SVT1 Sverige
Festivalvisning 2014-03-11 Spegeln A Malmö Sverige BUFF filmfestival.
TV-visning 2014-08-18 SVT1 Sverige
2017-01-07 SVT2 Sverige
2019-03-26 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe
Sångare Marie Öhman (repris)


Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)
Sångare kör (barnkör)


Originaltitel Morgon mellan fjällen
Kompositör Johann Christian Heinrich Rinck (melodi 1 1814))
Karl Heinrich Ernst Hauer (melodi 2 före 1852)
Textförfattare Betty Ehrenborg-Posse (svensk text 1852 efter amerikanskt original)
- (okänd amerikansk textförfattare)
Sångare kör (barnkör)


Originaltitel Domaredansen


Originaltitel Symfoni, nr 9, op. 125, d-moll. Sats 4 (Presto) med slutkören "An die Freude"
Kompositör Ludwig van Beethoven (1824)
Textförfattare Friedrich von Schiller (1787)


Originaltitel For Unto Us a Child Is Born
Kompositör Georg Friedrich Händel
Textförfattare Charles Jennens


Utmärkelser

Evangelische Filmgilde 1972 (monatsbeste)
Festivalpris Teheran 1970 (barnfilmer; Grand Prix)
Teheran 1970 (hederspris)
Concha d'Argento (Silvermussla) San Sebastián 1968 Kjell Grede (bästa debutfilm)
Guldbagge Stockholm 1968 Bästa regi Kjell Grede
Stockholm 1968 Högsta kvalitetspoäng (Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag om 427 969,94 kr)
Festivalpris Gijon 1968 (barnfilmer; Premio Asturias)
Barcelona 1968 (färgfilmveckan; utmärkelse)
Pris Stockholm 1968 Kjell Grede (SF-stipendium; 2.500 kr))
Chaplin-priset Stockholm 1967 Kjell Grede
Från spex till sex (1971) Citat ingår från Hugo och Josefin (1967)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Hugo och Josefin (1967)
Shortcuts från Sandrews (1999) Citat ingår från Hugo och Josefin (1967)

Ämnesord

Barn
Barndom
Barnfilm
Byoriginal
Debutfilm
Filmdebatter
Främlingskap
Föräldrar och barn
Mobbning
Skolor
Velociped/ca 1870

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2246


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2255


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2255


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HUGO * JOSEFIN Färgfilm av Kjell Grede
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HUGO OCH JOSEFIN Färgfilm för dig och dina barn
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HUGO * JOSEFIN Färgfilm för dig och dina barn
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Zaczarowany swiat dziecinstwa w filmie szedzkim HUFO I JOSEFINA
Affischdesign [?] Piwon


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HUGO * JOSEFIN Färgfilm för dig och dina barn
Tryckeri American lito


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HUGO * JOSEFIN Färgfilm för dig och dina barn
Tryckeri American lito


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hugo och Josefin av Maria Gripe och Kjell Grede.
Omfång 121 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hugo and Josephine. English dialogue list.
Omfång 19 s. + 1 s. dialoglista trailer i ett ex.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Hugo och Josefin av Kjell Grede efter Maria Gripes böcker om Hugo och Josefin.
Omfång 24 s. + 1 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Hugo und Josefine von Kjell Grede nach den Büchern von Maria Gripe um Hugo und Josefine.
Omfång 30 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Subtítulos de - Hugo y Josefina.
Omfång 15 s. + 1 s. dialoglista trailer.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel Hugo and Josephine.
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Hugo and Josephine. English subtitles.
Omfång 14 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 18
Färg papper 4
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Längd i minuter 83 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?