Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Bränt barn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1967-12-26

Medverkande

Bente Dessau
Gun, biografkassörska

Keve Hjelm
Knut Lundin, snickare

Hans Ernback
Bengt Lundin, hans son

Marie Göranzon
Berit, Bengts fästmö

Annika Tretow
Alma, Knuts hustru

Meta Velander
Ena systern

Visa alla medverkande

Handling

Snickare Knut Lundins hustru Alma har dött. De närmaste slä- ktingarna och vännerna samlas till gravöl i hemmet. Alma har inte lämnat något större tomrum efter sig bland de närvaran-...

Visa hela handlingen

Press

Det tredje försöket att filma en av Stig Dagermans romaner utföll inte väl enligt kritikerna som dock gjorde undantag för den danska skådespelerskan Bente Dessau i rollen som den andra...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bente Dessau Gun, biografkassörska
Keve Hjelm Knut Lundin, snickare
Hans Ernback Bengt Lundin, hans son
Marie Göranzon Berit, Bengts fästmö
Annika Tretow Alma, Knuts hustru
Meta Velander Ena systern
Sissi Kaiser Andra systern
Jan Erik Lindqvist Läkaren
Monica Strömmerstedt Sköterskan
Siegfried Fischer Grannen
Mats Abramson Bengt som pojke
Curt Ericson
Inga-Lill Åhström
Gustav Samuelsson
Mariann Rudberg
Ann Mari Lindblom
Stig Alinder
Anna Vetter
Karin Miller
Margareta Sjödin
Barbro Nordin Begravningsgäster

Bolag

Produktionsbolag Minerva Film AB
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Minerva Film AB
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Snickare Knut Lundins hustru Alma har dött. De närmaste slä- ktingarna och vännerna samlas till gravöl i hemmet. Alma har inte lämnat något större tomrum efter sig bland de närvaran- de utom hos sonen Bengt.

Senare samma dag ringer en kvinna och Bengt svarar i telefo- nen. Av hennes ord och tonfall förstår Bengt att fadern har en älskarinna. Hon heter Gun och arbetar som biografkassörs- ka. Bengts förbittring växer när han upptäcker att fadern givit en av moderns klänningar till Gun och övertagit Guns hund Tarzan. På Bengts frågor svarar fadern med lögner. Knut tänker gifta om sig med Gun och vill få Bengt att acceptera henne som styvmor men han vägrar.

Fadern ordnar en middag för Gun med Bengt och hans fästmö Berit närvarande. Stämningen är tryckt och fadern gör sig löjlig genom att upprepade gånger låtsas krossa disken. På natten iakttar Bengt hur fadern och Gun ligger med varandra. Han får utlopp för sin svartsjuka genom att slå hunden men ångrar sig genast efteråt.

Över midsommaren åker de fyra ut till en ö i skärgården. Fa- derns intimiteter med Gun plågar Bengt och Berit känner att hon inte står i centrum för Bengts intresse. Under vistelsen på ön börjar Bengt känna sig dragen till Gun som möter honom med ömhet och en öppen sensualism. Men till Berit säger han att han bara vill göra Gun illa. Det vaknande erotiska intr- esset för Gun kommer snart Berit tillgodo; hon upplever en ovanlig hetta i hans famntag.

De återvänder till stan. En dag när fadern är borta kommer Gun på besök. Nu tar känslorna överhand och de ligger med varandra. På natten återvänder fadern från ett femtioårskal- as. Skuldmedvetna gömmer sig de älskande i Bengts säng.

Bengt skall göra sin värnplikt och firas av på Tivoli. Men i själva verket får han uppskov och använder friheten till vis- telse hos Gun på hennes skärgårdsö medan fadern arbetar i stan. Gun älskar honom på ett moderligt sätt, som en son. Hon berättar för honom att hon varit gift med en framgångs- rik frisör. Denne har flyttat till Amerika och lämnat henne ön i gåva.

Knut och Gun gifter sig. Det är vinter och Bengt och Berit kommer ut till ön över en weekend. Men Bengt klarar inte av de nya relationerna. I ett anfall av svartsjuka slår han till Gun och skär sig sedan överväldigad av skuldkänslor i handleden. På spark forslas han över isen och kommer i tid till sjukhuset. Bengt har lekt med elden och bränt sig men han vet att han kommer att göra om det. Också Gun inser att deras förhållande kommer att bli smärtfyllt. Men hon tänker inte upphöra att älska honom.

Censur / granskning

Censurnummer 106233
Datum 1967-12-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2825 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2825 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det tredje försöket att filma en av Stig Dagermans romaner utföll inte väl enligt kritikerna som dock gjorde undantag för den danska skådespelerskan Bente Dessau i rollen som den andra kvinnan, "det enda riktigt övertygande i filmen" (DN).

Under rubriken "Bränt barn luktar illa" inledde Jurgen Schi- ldt sin recension i AB med följande kommentar: "God konst, inkl god filmkonst, är aldrig tråkig. Filmversionen av "Bränt barn" är tråkig. Det är följaktligen en dålig film. Svårare än så: den rymmer en principiell uselhet som knuffar den över tröskeln mellan misslyckandet och katastrofen." Schildt noterade att Abram- son helt frångått diktaren Dagermans vision, "ett modernt och symbolladdat Fedra-drama bland söderkåkar", flyttat handlin- gen från 40-tal till nutid och, vad som var värre, använt sig av "de nudistiska fjantigheter som markerar spekulatio- nens övertag över omdömet (-)". "Ännu värre", fortsatte kri- tikern, "är det logiska virrvarret, härvan av outredda och oredovisade relationer". Det grövsta hugskottet var dock att göra filmen i färg: att tänka sig Dagerman i färg var en di- rekt utmaning, tyckte Schildt. Hans slutsats blev att det enda man kunde göra med filmen var att "auktionera bort skräpet". För egen del deklarerade han: "Jag bjuder tio öre, och skulle avlida av häpnad om slutbudet överskred en krona."

Hanserik Hjertén (SvD) ansåg att problematiken i denna och andra filmade Dagermanromaner kommit bort och att de uttryck som burit upp dem blivit obegripliga eller likgiltiga. Han skrev: "Kärlekshistorien som hos Dagerman bara är ett medel att karakterisera människorna, samhället och livsvillkoren blir en planlös skildring av något som kan hända i de bästa familjer. Huvudpersonen Bengt får ingen ordentlig genomlysn- ing. Han är en trumpen gosse. Visserligen framställs han av en välgörande avglamouriserad Hans Ernback. Och filmen sakn- ar inte scener där Abramson nått en viss intimitet, en närh- et till de avgörande upplevelserna. (-) Men ambitionen är inte nog. "Bränt barn" är alltför stum, tung, doftlös, dyst- ert relaterande som sitt färgfoto, kringskuren i sin fanta- si, avskuren från yttervärlden. "Det är synd på Abramsons ambition", sammanfattade Hjertén, "men också på Dagermans författarskap som genom dessa filmatiseringar kan verka så fruktansvärt avlägset. Ett dött barn".

Jonas Sima (Expr) saknade ett personligt förhållningssätt till Dagermans "rätt ojämna" roman hos regissören och skrev: "Denna svåra brist förklarar till en del varför "Bränt barn" blivit ett rätt nedslående misslyckande. Som kanske gått att undvika, föreställer jag mig, med en mera självständig eller igenkännande regi." För övrigt ansåg Sima Hans Ernback kata- strofalt felplacerad i sin roll.

Mauritz Edström (DN) ville inte förmena Abramson den frihet han tillämpat vid bearbetningen av Dagermans roman som Edst- röm inte ansåg vara "någon lyckad skapelse, med sin tunga ö- verbyggnad och sin oerhört maniska stil, som nästan krossar människoskildringen". Men, frågade sig Edström, om man "str- untar i förlagan och inte ens sysslar med en tolkning, vad är det då för mening att ändå binda sig vid den"? Kritikern fortsatte: "Abramson binder sig vid ett snärjande nät av associationer och dessutom - vilket är värre - vid detaljer i mönstret, vilkas motivering ligger utanför berättelsen. Det är naturligtvis en tänkbar del av förklaringen till att filmen, trots sin skenbara självständighet, verkar just kon- ventionell romanfilmatisering. Jag kan se de konfliktmönster som för Abramson måste vara väsentliga. Men det blir platt och utan eld och angelägen- het."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Bränt barn" av Stig Dagerman (1923-1954) utkom 1948. "Bröllopsbesvär" (1964/8) och "Ormen" (1966/9) av samme författare hade tidigare filmats. Dessa produktioner ingick i producenten Tore Sjöbergs satsning på modern svensk kvali- tetslitteratur. Inspelningstiden sträckte sig från mitten av mars till början av juli 1967 och exteriörscener togs bl a i Öregrund (vinterscener) och i Stockholms skär- gård.

Efter premiären försvarade sig regissören Abramson mot den hårda kritiken med förklaringen (DN 28.12.1967) att han arb- etat fritt i förhållande till romanen och önskat göra en ly- cklig film, där huvudpersonerna utvecklades åt rätt håll och så småningom vågade spränga sina tabugränser. Han påpekade dessutom att han underlåtit att filma romanens 23 samlagsbe- beskrivningar. Reklamen för filmen byggde dock på ett för- ment erotiskt innehåll, vilket bl a AB påpekade i Innersp- alten 8.1.1968.

I Tyskland och England distribuerades filmen under de locka- nde titlarna "Ich - seine Geliebte" (Jag - hans älskade), respektive "The Sinning Urge" (Lusten att synda).

Harry Hedman, Stockholm, representerande "Opinionsgruppen för skärpt filmcensur", överklagade Biografbyråns beslut att tillåta filmens visning. Kgl Maj:t förklarade dock att Hedman ej var behörig föra talan mot Biografbyrån och upp- tog ej hans besvär till prövning.

Förlaga

Originaltitel Bränt barn (Roman)
Författare Stig Dagerman


Inspelning

Filmstaden, Råsunda. Stockholms skärgård, Öregrund

Visningar

Sverigepremiär 1967-12-26 Focus Stockholm Sverige 103 min
1967-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 103 min
Urpremiär 1967-12-26 Focus Stockholm Sverige 103 min
1967-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 103 min
TV-visning 1977-02-22 TV1 Sverige
Cinemateksvisning 2018-10-26 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Ämnesord

Arbetarfamilj
Dödsfall
Filmad litteratur
Föräldrar och barn
Hundar
Oidipuskomplex
Otrohet
Självmordsförsök
Skärgården
Sparkstöttingar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2953


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Stig Dagermans BRÄNT BARN
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Stig Dagermans BRÄNT BARN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bränt barn. Manuskript Hans Abramson efter Stig Dagermans roman.
Omfång 121 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Bränt barn.
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Burned child (Bränt barn).
Omfång 17 s. + 1 s. dialoglista trailer.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?