Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Vargtimmen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-02-19

Medverkande

Max von Sydow
Johan Borg, konstnär

Liv Ullmann
Alma Borg, hans hustru

Ingrid Thulin
Veronica Vogler

Georg Rydeberg
arkivarie Lindhorst

Erland Josephson
baron von Merkens

Gertrud Fridh
Corinne von Merkens, hans hustru

Visa alla medverkande

Om filmen

 Max von Sydow förföljs av köttätarna, steklarna, spindelgubbarna och fågelmannen, och Liv Ullman kämpar för att han inte ska bli galen. Självutlämnande Hoffman-hyllning...

Visa hela texten

Handling

Under förtexterna hörs ljudet från filmateljén och regissörens order att börja en tagning. Vid ett bord sitter den havande Alma - hustru till konstnären Johan Borg - och berättar...

Visa hela handlingen

Press

De positiva omdömena var sparsamma i kritikernas långa anal- yser. Lasse Bergström (Expr) påpekade att "Vargtimmen" var skriven före "Persona" och detta förklarade varför Bergman inte...

Visa all press


Relaterat

Om filmenMax von Sydow förföljs av köttätarna, steklarna, spindelgubbarna och fågelmannen, och Liv Ullman kämpar för att han inte ska bli galen. Självutlämnande Hoffman-hyllning där den plågade konstnären berättar om demoner, förödmjukelse och paniken i den mörka garderoben.

"Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning. Det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme när de flesta barn föds." Så inleder Bergman sin film om den skräckslagna konstnären på ön i havet.

– En minut är egentligen en väldig tidsrymd. Den här börjar nu. Tio sekunder. Dessa sekunder. Ser du så länge de varar. Ja, minuten är inte slut än. Nu äntligen, nu är den borta.

Max von Sydow vågar inte sova. Natt efter natt får den stackars Liv Ullmann sitta uppe och stoppa strumpor medan han maniskt beskriver sina demoner. De är inte att leka med. Och inte finns det el heller, i huset där de bor med hans osålda tavlor. Han är livrädd för mörkret, och de har bara stearinljus.

Det blir inget målat om dagarna, men spriten går åt. Hans hustru snyftar över kassaboken när hon kostat på sig en potatisskalare. Hon gör soppan tunnare och tunnare och försöker hålla ställningarna, men människoätarna tar över. Vi får inte se dem, men i sitt skissblock har den vettskrämde tecknat dem: mannen med fågelnäbben, köttätarna och steklarna och spindelgubbarna, magistern med pekpinnen i byxorna, kvinnorna av metall… I sin dagbok har han skrivit om Ingrid Thulin. Ingrid Thulin har cocktailklänning och hjälper den att hasa ner. Liv Ullmann har gummistövlar och kämpar för att hennes man inte ska förlora förståndet.

På en bisarr fest i Erland Josephsons slott samlar Georg Rydeberg, som ser ut som Dracula, gästerna för en dockteaterföreställning. En mycket liten operasångare av papp sjunger om det ogenomträngliga mörker som omger Pamino när han i 'Trollflöjten' inte kan hitta sin Pamina. Detta är "den skönaste, mest uppskakande musik som någonsin skapats", skriven "i djupaste förtvivlan".

Mozart hade inte heller så roligt. Men konstnären på ön är för förtvivlad för att kunna skapa. Bergmans film är så djupt personlig att han gjorde en ramhandling "för att sänka ner den i en ask av lek". I klippbordet kändes prologen och epilogen om inspelningen oärliga, och kvar blev bara ljudet under förtexterna.

Så blev Vargtimmen en våldsamt självutlämnande berättelse om förödmjukelse och skräck. Det började i garderoben. "Det är självupplevt. Det var obegripligt att man kom levande ifrån det."

Mauritz Edström i Dagens Nyheter: ”[…] Det har alltid funnits en skräckfilmsregissör hos Bergman, halvt framsläppt i hans mest utpräglade besvärjelser. I 'Vargtimmen' kliver han uttryckligen in i skräckromantiken. […] Den yttre skräck Bergman ställer sina åskådare inför – och denna sida av hans bildkonst har aldrig varit mera svartkonst – är dock intet mot den verkliga ångest filmen känns byggd över. […] Det är en sjukdomsskildring, som trots sin enorma ansträngning till distans verkar så självutlämnande och hänsynslöst exploaterande det personliga att man också upplever den nästan som ett dokument.

[…] I denna skräckgotik kommer mycket av den tidige Bergman igen, och det är svårt att följa med in i dess konvulsiva centrum. Samtidigt med igenkännandet finner man emellertid också hur Bergman slår bilder ur natten, hur han behärskar sitt filmspråk och särskilt av de båda vandringarna över en blåsig hed och av paret i stugan gör något mycket fint och genomandat. Här finns hela det Bergmanska dunklet, upphöjelsen och självföraktet, tvivlet och livsoron. […]”

 Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Max von Sydow Johan Borg, konstnär
Liv Ullmann Alma Borg, hans hustru
Ingrid Thulin Veronica Vogler
Georg Rydeberg arkivarie Lindhorst
Erland Josephson baron von Merkens
Gertrud Fridh Corinne von Merkens, hans hustru
Naima Wifstrand damen med hatten
Gudrun Brost gamla fru Merkens
Bertil Anderberg Ernst von Merkens
Ulf Johanson kurator Heerbrand
Lenn Hjortzberg kapellmästare Kreisler
Agda Helin pigan hos von Merkens
Mikael Rundquist pojken i jeans
Folke Sundquist Tamino i Trollflöjten
Mona Seilitz liket på bårhuset

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Under förtexterna hörs ljudet från filmateljén och regissörens order att börja en tagning. Vid ett bord sitter den havande Alma - hustru till konstnären Johan Borg - och berättar om slutet på deras samvaro.

För sju år sedan drog de sig tillbaka till en liten ö i havsbandet för att finna trygghet och ro. Johan var folkskygg och sömnlös. Under åren som gått har det funnits ljusa stunder men den senaste tiden har Johan plågats av mardrömmar och alltmer slutit sig inom sig själv. I sitt skissblock ritar han drömmens demoner och visar för Alma. Där finns bl a den homosexuelle, fågelmannen, den gamla damen som kan ta av huvudet, köttätarna, skolmagistrarna och de tjattrande, metallhårda kvinnorna.

En dag besöker en gammal dam Alma. Hon säger sig vara 216 år eller kanske 76 och ger Alma rådet att läsa Johans dagbok. I den får Alma reda på att Johan träffat en kvinna ur det förflutna på ön: Veronica Vogler. De har tidigare haft ett självförintande förhållande som slutat i skandal och sammanbrott för Johan. Alma läser också att markägaren, baron von Merkens, bjudit dem till sitt närbelägna slott. Vid sammankomsten på slottet dyker det upp personer som liknar demonerna i Johans mardrömmar. Han känner sig utelämnad och provocerad. I det egendomliga sällskapet ingår en arkivarie Lindhorst och kurator Heerbrand. Den senare har Johan vid ett möte på ön slagit till för att få vara i fred.

På en liten dockteater förevisar Lindhorst en scen ur Mozarts opera "Trollflöjten" i vilken Tamino frågar om natten aldrig skall ta slut och om hans älskade Pamina lever. Lindhorst kommenterar att detta det skönaste av alla musikverk skrevs på beställning.

Plågade av slottssällskapets cynism och provokationer drar sig Johan och Alma tillbaka. Alma berättar ångestfylld att hon läst dagboken. Hon fruktar att demonerna kommer att skilja dem åt. Vargtimmen närmar sig och Johan anförtror Alma sina plågsammaste minnen: hur han som barn stängdes inne med sin skräck i en garderob och sedan fick stryk, hur han besinningslöst slagit ihjäl en pojke som på en gång lockat och utmanat honom och sedan kastat pojken i sjön.

Heerbrand kommer på besök och talar om för Johan att han kan få möta Veronica på slottet. Kuratorn lämnar också en revolver. Då Alma i svartsjuka ställer frågor om Veronica griper Johan revolvern och skjuter på hustrun. Han infinner sig på slottet där demonerna börjar driva sitt skrämmande och förödmjukande spel med honom. Han smädas inför mötet med Veronica som ligger lik i en sal. Under hans smekningar blir den nakna kroppen plötsligt levande och Veronica inbjuder honom till en kärleksstund ackompanjerad av demonernas hånfulla skratt. Han flyr ut i skogen förföljd av slottssällskapet som nu försöker döda honom.

Alma har bara sårats av ett skott i armen och söker honom. Men det enda hon finner är väskan där han förvarar dagboken. Övergiven undrar Alma om hon älskat honom så att hon övertagit hans syner eller kanske inte älskat honom tillräckligt och att det därför gått så illa för dem.

Censur / granskning

Censurnummer 105951
Datum 1967-09-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2455 meter
Kommentar 1968-02-09 förkortades filmen till 2395 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2455 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De positiva omdömena var sparsamma i kritikernas långa anal- yser. Lasse Bergström (Expr) påpekade att "Vargtimmen" var skriven före "Persona" och detta förklarade varför Bergman inte vandrade vidare "i det nya land han fann med 'Persona'". Bergström sammanfattade: "Motiven som flockas i den likt svarta fåglar är motiv från de föregående perioderna. (-) Vampyrmotivet är inte nytt för Bergman men här slår det ut i en gotisk skräcksaga som på en gång är oåtkomligt pe- rsonlig och roat virtuos. Trollkarlen lider men finner gläd- je i sina konster. Och det är paradoxen i denna slutna, skö- na film."

Jurgen Schildt i AB var inne på samma linje sedan han redog- jort för alla iakttagna referenser i filmen: "Någon kommer gissningsvis att tala om camp i sammanhanget; medveten eller omedveten sådan. Under alla förhållanden är det en serie grandiosa trollkonster Bergman genomför: romantiska, självs- våldiga och naturligtvis fullkomligt asociala." Schildt sade sig inte betvivla Bergmans geni men ville ställa frågan "vad geniet ännu en gång använts till".

Mauritz Edström (DN) såg trots "ett gengångaraktigt figurg- alleri och bestämda filmiska grepp" en regissör som ständigt förvandlade återkommande motiv: "Med en besatthet som är ve- rklig - hur falsk den pådyvlade demonrollen än kan vara som han opponerar mot - och en förvandlingsförmåga som synes ou- ttömlig projicerar han sina brottningar i ständigt nya bil- der. Men hans värld är trots alla skenbara glidningar förun- derligt konstant. Man kan ha allt att invända men måste ta den som den är, liksom hans sätt att tala, för att alls kun- na träda i någon kontakt."

En sådan kontakt uppstod inte för Carl Henrik Svenstedt i SvD: "Det som gör "Vargtimmen" stum och oåtkomlig är Bergma- ns auktoritära utbasunering av sitt budskap. Filmen öppnar sig aldrig för åskådaren, diskuterar aldrig sig själv och tillåter följaktligen inte heller någon diskussion med mot- tagaren". Svenstedt summerade: "Därför kan jag inte - med un- dantag för den öppna och vindsvepta scen där Alma slutgilti- gt gör upp med Johan - känna något för en filmsyn och en mä- nniskouppfattning som basunerar ut att världen kört fast i skam och äckel och där konstnären proklamerar sin uppfattni- ng som allmängiltig och åskådaren som en likgiltig figur ut- an möjlighet att ens ifrågasätta det utmålade eländet. Kom- munikationerna är brutna."

Göran O. Eriksson (BLM) tyckte att Bergman återvände "till en artificiell symbolvärld som han gång på gång varit på väg att lämna" och menade att regissörens dualistiska syn på det konstnärliga skapandet ledde "till en överskattning av kons- tnärsjaget som verkar alldeles otidsenlig".

Per Olov Enquist (Chaplin) var besviken och liknade Bergman vid en livsfarlig svart mamba i den borgerliga salongen som bara ligger "i ett hörn, hopringlad och ruelsefull, snyftan- de över sin aggressivitet och sina neuroser, över att han blivit trampad på stjärten som barn, över frågan om det fin- ns ett liv efter detta".

Kommentar Svensk filmografi

Hösten 1964 förelåg ett färdigt manuskript med titeln "Männ- iskoätarna" sommar. Bergman insjuknade dock i lunginflammation våren 1965 varför inspelningen skrinlades. stället inspelades "Persona" mot slutet av sommaren 1965. Motiv ur "Människoätarna" inarbetades i manuskriptet till "Vargtimmen" som inspelades sommaren 1966, från slutet av maj till senare hälften av september. Vid dess premiär 1968 låg redan den efterföljande filmen "Skammen" klar.

Exteriörer till "Vargtimmen" togs huvudsakligen vid Hovs Hallar vid Hallandsåsens nordvästra udde.

Filmen var försedd med följande förtexter: "Målaren Johan Borg försvann för några år sedan från sitt hem på ön Baltrum i den frisiska ögruppen (1). Hans hustru Alma lämnade mig sedermera Johans dagbok, som hon funnit bland hans kvarlämn- ade papper (2). Det är denna dagbok samt Annas muntliga be- rättelser som ligger till grund för filmen (3)."

Till filmens titel lämnade Bergman följande förklaring: "Var- gtimmen är timmen mellan natt och gryning. Det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömma- rna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme när de flesta barn föds."

Filmen gav upphov till en tidningsdebatt där olika tolkning- ar och värderingar ställdes mot varandra.

Filminstitutets jury gav den 1,5 poäng (3:10) vilket innebar ett kvalitetsbidrag på 356.641 kronor.

Den internationella distributionen handhades av det amerik- anska bolaget United Artists. I USA räknades den av ett par tidning- ar till en av årets tio bästa filmer.

Manuskriptet publicer- ades 1973 i bokförlaget Pan/Norstedts serie av Bergmans fil- mberättelser.

Inspelning

Filmstaden, Råsunda. Hovs hallar vid Hallandsåsen.

Visningar

Sverigepremiär 1968-02-19 Röda Kvarn Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1986-05-14 TV1 Sverige 84 min
1998-07-05 SVT1 Sverige 84 min
Urpremiär 1968-02-19 Röda Kvarn Stockholm Sverige 87 min
Festivalvisning 2008-02-01 Capitol Göteborg Sverige 90 min (Göteborg Film Festival. Ingmar Bergman-retrospektiv)
2018-02-03 Capitol Göteborg Sverige Göteborg Filmfestival 2018
FIAF-visning 2018-11-15 Cinemateket NFI Oslo Norge
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-10-01 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-07-15 Turku Cinema Club Turku Finland
2018-03-14 Bergamo Film Meeting Bergamo Italien
2018-07-15 Babylon Berlin Tyskland
2018-09-10 Kino Rex Bern Schweiz
FIAF-visning 2018-12-05 Black Box Düsseldorf Tyskland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-04-11 Eulenspiegel Essen Tyskland
FIAF-visning 2018-06-08 Deutsches Filmmuseum Frankfurt Tyskland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-22 Metropolis Hamburg Tyskland
FIAF-visning 2018-06-24 Cinema Orion Helsingfors Finland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-06-10 HKIFF Hong Kong Kina
FIAF-visning 2018-09-18 Det Danske Filminstitut Köpenhamn Danmark
2018-03-03 British Film Institute London Storbritannien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-07-10 Arcades (Cinepel SA) Neuchatel Schweiz
2018-06-12 Shanghai Film Festival Shanghai Kina
2018-10-19 MTÜ Must Käsi/Kino Sõprus Tallinn Estland
2018-10-19 MTÜ Must Käsi/ Tartu Elektriteater Tartu Estland
2018-09-13 Films by the sea Vlissingen Nederländerna
2018-07-23 Klub Kultury Zlín Tjeckien
2018-07-05 Filmpodium Zürich Schweiz
TV-visning 2018-08-31 SVT2 Sverige
Cinemateksvisning 2018-10-17 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-08-31 SVT2 Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1968 Liv Ullmann (roller i denna film och i Skammen)
Evangelische Filmgilde 1968 (monatsbeste)
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden 1968 (prädikat: wertvoll)
National Board of Review 1968 Liv Ullmann (bästa skådespelerska)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1968 (bidrag om 356 641,62 kr)

Ämnesord

DK Drama
DK Relationer, Samliv
Filmdebatter
Homosexualitet
Konstnärer
Konstnärskap
Mardrömmar
Psykos
Skräckfilm
Våld
Äktenskapsskildring
Ångest

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2390


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2389


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ingmar Bergmans VARGTIMMEN


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Ingmar Bergmans VARGTIMMEN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Alma
Teknik tusch
Storlek 29,7 x 40


Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Baronessan v. Merkens
Teknik gouache & tusch
Storlek 29,5 x 42


Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Vargtimmen


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel The hour of the wolf. (Vargtimmen). A film by Ingmar Bergman.
Omfång 62 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vargtimmen. En film av Ingmar Bergman.
Omfång 89 s. Förord (1 s.) ingår + 12 s. tillägg. i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vargtimmen. En film av Ingmar Bergman.
Omfång 89 s. Förord (1 s.) ingår. + 22 s. miljölista, maj - sept. 1966.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vargtimmen. En film av Ingmar Bergman.
Omfång 16 s. Personlista och produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The hour of the wolf. English dialogue list.
Omfång 24 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The hour of the wolf.
Omfång 24 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Människoätarna. Film av Ingmar Bergman.
Omfång 159 s. + 1 s. PM. i ett ex.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program folio
Språk Engelska


Typ Program folio
Språk Engelska


Typ Program folio
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 88 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?