Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lådan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-02-24

Handling

Hasse Alfredson stiger fram och presenterar revyns ärende: att ge en känga åt presidenterna Johnson (USA) och de Gaulle (Frankrike) samt en till Franco (Spanien). Vidare att angripa hela det...

Visa hela handlingen

Press

Omdömena om tilltaget att distribuera arkivfilmatiseringen av Bernsrevyn gick isär. DN hade två recensioner inne varav den ena, av Göran Ström, skrevs efter Göteborgspremiären i slutet...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Ord
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Hasse Alfredson stiger fram och presenterar revyns ärende: att ge en känga åt presidenterna Johnson (USA) och de Gaulle (Frankrike) samt en till Franco (Spanien). Vidare att angripa hela det svenska samhället i stort och legitimationstvånget på systemet i synnerhet. Med hänsyn till gästerna i lokalen lovar han att inte ta upp hungerproblemet och inte heller rasismen eftersom en färgad kvinna, Fatima, medverkar i ensemblen.

Ensemblen framför en visa med refrängen "Va i helvete har dom för sig inne i banken efter 3?" (Originaltitel: "Lose Its Flavor".) Gösta Ekman får representera den utlovade psykologiska linjen i revyn. Han har tre stridiga viljor i sig (Hasse, Tage, Fatima) när han går på krog och först när det är dags för notan förenas de i en enda önskan: nattklubb med striptease.

Tage Danielsson ritar i en visa ett elakt porträtt av svensken som flyr eländet i världen. Visan innehåller oförglömliga refränger av typen "våld och förtryck gör mig ledsen men kaffe och bullar gör mig glad" (Originalet är Irving Berlins "Let's Have Another Cup o' Coffee" från Broadway-musicalen "Face the Music", 1932). Gösta förklarar det nya spartanska playboymodet medan Fatima analyserar utvikningsflickans roll. Hasse visar hur svårt det är att sjunga om räntefötter, diskonton och kursfall men tillgriper för refrängen gammeldags toner: "Vi går på pumpen, vi går på pumpen, om dom ej ur vagn får gumpen!"

Hasse, Tage och Gösta ändrar hastigt identiteter i syfte att undgå obehagliga krav varefter Gösta med hjälp av trubadurromantik lyckas sälja Encyklopedia Britannica till en tillfälligt ensam Fatima. Om arvsmassans betydelse i förhållandet mellan fäder och söner och hur den påverkar karriär och drifter vitsar Gösta, Tage och Hasse. Hasse slits i en sång mellan platonisk kärlek och brutalt krassa, köttsliga behov. Tillsammans med Fatima och Gösta iscensätter han i blixtsnabbt tempo Evert Nilssons liv från vaggan till graven.

Tage Danielsson gestaltar en f d socialdemokrat som efter valet raskt sopar ut gamla vänner, åsikter, Palmes porträtt och den röda slipsen. Med sitt besök hos barnläkaren gjorde Hasse revyhistoria. Han och Fatima planerar att skaffa ett barn med namnet Kurt eller Bertil men efter en rad mycket konkreta frågor om barnets vanor och skötsel kommer han fram till insikten att en traktor är bättre. I en tidningsaffär visar Gösta upp människan som aldrig kan fatta ett beslut, varken i fråga om valet av kvällstidning eller kola.

Hasse improviserar korvhandlare Lindeman och låter honom berätta fritt ur hjärtat om sina bekymmer med korvarna. Som avslutning sjunger hela ensemblen sången om livets tåg där den fattige får försöka åka gratis på dass men den demokratiska utvecklingen ändå lett till avskaffandet av 3:e klass.

Texten var ursprungligen publicerad i bokverket Svensk filmografi och är reviderad 2011-01-19 samt 2020-01-27.

Censur / granskning

Censurnummer 106530
Datum 1968-02-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2045 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2045 meter
Längd i minuter 75 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Omdömena om tilltaget att distribuera arkivfilmatiseringen av Bernsrevyn gick isär. DN hade två recensioner inne varav den ena, av Göran Ström, skrevs efter Göteborgspremiären i slutet av februari. Ström tyckte att resultatet blivit "litet stelt" och att film-"Lådan" verkade "en aning fyrkantig." Kritikern klagade särskilt på ljuset och ansåg att aktörerna ibland försvann "i mörker och skugga", något som hårdast drabbade Fatima.

Mauritz Edström (DN) menade dock att även om allt inte var lika roligt så fanns det mycket som var det: "Jag såg inte Svenska Ords berömda revylåda när den på sin tid under klang och jubel avåts på Berns. Men i brist på det ena tar jag gä- rna det andra, för filmen "Lådan" är i mina ögon ett utmärkt sätt att kompensera vad man kan gå miste om genom uteblivna krogbesök. (-) Det går bra det också, för Hasse och Tage och Fatima och Gösta Ekman är roliga och vassa och ett väl sam- spelt gäng artister även i den här tappningen. Tages elakt veliga kaffe och bullar, den mondäna satiren över att man kan göra politisk revy utan att bli mondän, det samlade gän- gets funderingar över vad man gör i banken efter tre eller Fatimas, Göstas och Hasses suveränt sceniska och filmiska -- där fick jag in det - förvandlingskonst i "Ett liv passerar revy" ville jag inte gått miste om."

Jonas Sima (Expr) var mycket missnöjd och tyckte att även om man hade rätt roligt också i biosalongen så var det "skr- äp till film": "Lådan är som film fyrkantig i kubik. Om nu Svenska Ord ville arkivera föreställningen - och inte visa den på bolagsstämmorna - så kunde man väl ha ansträngt sig och iscensatt en rejäl filmvariant. Eller bättre, en TV-show. Så torftigt som Lådan här presenteras är den såvitt jag kan förstå underlägsen föreställningen som underhållning. Låt gå för det dokumentära värdet, men jag är besviken: för ovanli- ghetens skull luktar det småttig spekulation om HasseåTage. Vad ska sånt tjäna till!"

Hans Fridlund i AB fann att filmatiseringen förorsakade "ti- llräckligt många glädjeyttringar för att försvara en plats på biografrepertoaren". Kritikern var medveten om att kamera- arbetet "inte var särskilt begåvat gjort" och att filmen eg- entligen inte var avsedd för distribution men accepterade HasseåTages öppenhjärtiga premiärdeklaration: "När vi såg hur lustiga vi själva var, så tänkte vi, att kanske går folk på det här".

Fridlund tackade för underhållningen med följande ord: "Okritiska som vi är, fyllda av övertygel- se att Svenska Ord är det lyckligaste som hänt svensk under- hållning på senare år, och aningen tagna av den avväpnande fräckheten i att distribuera denna oskarpa, underexponerade anti-film, så vill vi härmed bara anbefalla Hasseåtage å Göstaåfatima till alla som inte lyckades tränga sig in på de krogar som hemsöktes landet runt för ett drygt år sedan."

Jolanta (Margareta Sjögren) påpekade i SvD att man genom ka- merans närbilder fick tillfälle att studera de agerandes "kynne och egenart". Från föreställningen behövde, ansåg re- censenten, "ingen gå lottlös": "Det kan försäkras. "Vårt beh- ov av förställning" är naturligtvis en odiskutabel femetta. "Den politiska visans kris" likaså. För att nu inte glömma den veliga människan (-). Idel pärlor med andra ord."

Kommentar Svensk filmografi

Revyn fick namn av en låda på scenen ur vilken de fyra medv- erkande tog sig ut. Efter premiär i Uppsala 12.11.1966 spel- ades revyn - den kallades också fickrevy och krogkabaré - på Berns restaurang i Stockholm från nyåret 1967 till mi- tten av mars inför en jublande publik. Sammanlagt gavs 78 föreställningar och närmare 50.000 personer såg revyn. Film- inspelningen, med tre kameror, gjordes lördagen den 11 februari och var ursprungligen avsedd för arkiv- och TV-ändamål. Vid Stockholmspremiären på biografen Sture 1968 uppträdde de med- verkande själva och läste bl a upp berömmande recensioner från landsorten samt "en egenhändigt tillverkad cineastisk anticineastisk recension" (Mauritz Edström, DN).

En LP-skiva utgavs med 16 av de följande 21 numren: I. En sak, som man inbland kan ligga vaken en hel natt och fundera på (alla). II. En människas inre är en tummelplats för stri- diga viljor (alla). III. Depressiva tankar kan ibland kompe- nseras med kaffe och bullar (Tage). IV. Är playboy-filosofin en livslögn? (Gösta). V. Bilder av vackra flickor kan subli- mera driftslivet (Fatima). VI. Den politiska visans kris (Ha- sse). VII. Vårt behov av förställning i en given situation (Hasse, Gösta, Tage. Ej på LPn). VIII. Romantik som försälj- ningspsykologi (Gösta, Fatima). IX. Arvsmassans betydelse. Några exempel (Gösta, Tage, Hasse). X.Platonisk kärlek kont- ra libido (Hasse). XI. Ett liv passerar revy (Evert Nilsson. Spel: Fatima, Hasse, Gösta. Ej på LPn). XII. Har vi råd att i dagens läge ha kvar våra vänner ur socialgrupp 3? (Tage, Gösta). XIII. En sinnesförändring genom stimulantia (Fatima. Ej på LPn). XIV. Hjärnor som brottas i ett lunchrum (Gösta, Hasse). XV. I statistikens värld är vi blott olika stora pappersfigurer (Gösta, Tage. Ej på LPn). XVI. Det är stor gl- ädje att höra trampet av små fötter (Gösta, Fatima, Hasse). XVII. Det är grymt att döpa en människa till Haqvin (Alla. Ej på LPn). XVIII. En människa ställd i en besvärlig valsit- uation (Gösta, Tage). XIX. Kroppen är så viktig! (Fatima. Ej på LPn). XX. En mytoman berättar (Hasse). XXI. Vi har al- la gått ombord på livets tåg (alla).

Inspelning

Inspelad lördagen den 11.2.1967 under föreställning på Ber- ns Salonger, Stockholm

Visningar

Stockholmspremiär 1968-04-22 Sture Stockholm Sverige 75 min
Sverigepremiär 1968-02-24 Spegeln Göteborg Sverige 75 min
TV-visning 1968-09-15 TV Sverige 72 min
1968-12-31 TV Sverige 72 min

Musikstycken

Originaltitel Does Your Spearmint Lose Its Flavor on the Bedpost Over Night?
Kompositör Ernest Breuer (1924)
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)
Billy Rose (engelsk text 1924)
Marty Bloom (engelsk text 1924)
Sångare Hans Alfredson
Tage Danielsson
Gösta Ekman
Fatima Ekman


Originaltitel Let's Have Another Cup of Coffee
Kompositör Irving Berlin (1932)
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)
Irving Berlin (engelsk text 1932)
Sångare Tage Danielsson


Originaltitel When in Rome (I Do As Romans Do)
Kompositör Cy Coleman
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)
Carolyn Leigh (engelsk text)
Sångare Fatima Ekman


Originaltitel Drink to Me Only with Thine Eyes
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)
Arrangör Gunnar Svensson (1966)
Sångare Gösta Ekman
Fatima Ekman


Originaltitel The Girls I Like
Kompositör Max Miller
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)
Max Miller (engelsk text)
Sångare Hans Alfredson


Originaltitel Et même
Kompositör Françoise Hardy
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)
Françoise Hardy (fransk text)
Sångare Fatima Ekman


Originaltitel Who Killed 'Er (Who Killed the Black Widder)
Kompositör Hoagy Carmichael (1948)
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)
Hoagy Carmichael (engelsk text 1948)
Sångare Gösta Ekman
Tage Danielsson


Originaltitel Got My Mojo Working
Kompositör Preston Foster (1957)
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)
Preston Foster (engelsk text 1957)
Sångare Fatima Ekman


Originaltitel On the Other Side of Town
Kompositör Norman Newell
Tony Starr
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)
Norman Newell (engelsk text)
Tony Starr (engelsk text)
Sångare Hans Alfredson
Tage Danielsson
Fatima Ekman
Gösta Ekman


Originaltitel Konrad, du kan väl stanna
Kompositör Jules Sylvain (1927 - "Anna, du kan väl stanna")
Textförfattare Hans Alfredson (svensk text 1966)
Tage Danielsson (svensk text 1966)


Ämnesord

Barnavård
Hemliga agenter
Krogkabaré
Nummerrevy
Politisk satir
Social satir

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ab Svenska ord presenterar LÅDAN
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Ab Svenska ord presenterar LÅDAN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kringmaterial
Omfång 1


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?