Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Le viol
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-04-29

Medverkande

Bibi Andersson
Marianne Severin

Bruno Crémer
Walter, inkräktaren

Frédéric de Pasquale
Henri Severin, Mariannes man

Katarina Larsson
Jacqueline, hembiträdet

Anne Betzholtz-Murray
Alberte, väninnan

Visa alla medverkande

Handling

Marianne Severin ligger kvar i sängen i sin luxuöst inredda lägenhet och väntar på frukosten. Hennes make Henri lämnar henne för att delta i en söndagsjakt med några vänner. Hem-...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna talade om raffinemang och om en förnämlig skåde- spelarinsats av Bibi Andersson, men fann filmen väl lättvik- tig. Hanserik Hjertén (SvD) skrev: "För regissörer som i likhet...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Mixning

Medverkande

Bibi Andersson Marianne Severin
Bruno Crémer Walter, inkräktaren
Frédéric de Pasquale Henri Severin, Mariannes man
Katarina Larsson Jacqueline, hembiträdet
Claude Becault Pierre
Anne Betzholtz-Murray Alberte, väninnan
Henry Bengtsson Hovmästaren

Bolag

Produktionsbolag Parc Film
Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Marianne Severin ligger kvar i sängen i sin luxuöst inredda lägenhet och väntar på frukosten. Hennes make Henri lämnar henne för att delta i en söndagsjakt med några vänner. Hem- biträdet får ledigt till eftermiddagen då hon skall komma tillbaka och förbereda en middag som makarna Severin skall ge.

I trappuppgången utanför lägenheten väntar en man i mörka glasögon med ett mindre paket. Marianne stiger upp och tap- par i badvatten. Snabba bilder fladdrar förbi av en vålds- scen, i vilken Marianne naken kämpar mot en främling.

Mannen i trappan laddar en pistol och ringer på dörren till Severins. Marianne öppnar och tar emot ett paket till Henri. Då hon går för att signera kvittensen tar sig mannen in i våningen. I nästa ögonblick ligger hon bunden och munkavle- försedd på soffan i vardagsrummet. Mitt emot henne sitter inkräktaren i en brun kavaj med pistolen i handen och medde- lar sin uppdragsgivare per telefon att allt gått väl. Mannen lovar att rapportera i telefonen med jämna tidsintervaller. Till Marianne säger han att hon inte svävar i någon fara så länge hon håller sig lugn och gör som han befaller. Hans en- da uppgift är att bevaka henne ett visst antal timmar. Hon går med på hans villkor och befrias från rep och munkavle.

De börjar samtala. Han bjuder på husets whisky vilken hon till sist tar emot, men först sedan han slagit henne går hon med på att göra iordning frukost åt honom. Mariannes vän- inna Alberte ringer och Marianne urskuldar sig för att hon inte kan komma till deras avtalade möte på grund av huvud- värk. Mannen sitter beredd att avbryta samtalet.

För att fördriva tiden tvingar han henne att läsa högt ur romaner av Tolstoj och Pavese. Om hon inte lyder klär han av henne naken. Långsamt förändras Mariannes inställning till inkräktaren. Hon upptäcker att han är väluppfostrad och bildad. Då han går ut för att undersöka ett misstänkt ljud i köket gör hon ett provokativt försök att använda telefonen. Mannen skjuter ett skott som krossar en vas intill telefo- nen. Dödshotet ökar Mariannes erotiska upphetsning. Undergi- vet låter hon sig stängas in i sängkammaren och tar själv i- nitiativ till samlaget. Mannen lämnar våningen och Marianne sopar igen spåren efter skottet. I tankarna återkallar hon deras famntag.

På kvällen anländer middagsgästerna. En av dem är Walter, inkräktaren från förmiddagen. Marianne och Walter bekänner att de tänkt på varandra. På natten sedan gästerna gått läm- nar Marianne den äkta bädden och går mot dörren.

Ett ögonblick senare ligger hon bunden i soffan medan Walter närmar sig. I slutscenen har Walter den bruna rocken på sig medan Mariannes rep försvunnit.

Censur / granskning

Censurnummer 106379
Datum 1968-01-15
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2240 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2240 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna talade om raffinemang och om en förnämlig skåde- spelarinsats av Bibi Andersson, men fann filmen väl lättvik- tig. Hanserik Hjertén (SvD) skrev: "För regissörer som i likhet med Doniol-Valcroze inte har någon viktig verklighet att skildra blir det väl naturligt att hoppa in i en konven- tionell underhållningsgenre som lovar ansvarsfrihet genom att vara sig själv nog. Thrillern är en sådan behaglig till- flyktsort. "Övergreppet" är en thriller där Doniol-Valcroze kan fortsätta att leka med bilder och vaga kulturella refe- renser."

Mauritz Edström (DN) skrev under rubriken "Erotiska drömmar med vackra Bibi": "Jacques Doniol-Valcrozes svensk-franska film (-) har rubricerats som thriller. Det grovhuggna raffel som ordet ofta associerar till har likväl föga att göra med denna film. Den är en raffinerad bagatell, som närmast kän- netecknas av överraffinemang i sin sensualitet. Ett raffine- mang som dock, skall det visa sig, har ett visst samband med historiens innebörd." Efter en analys av filmens motiv och de bägge huvudrollernas innehållsväxlingar sammanfattade Ed- ström: "I denna osäkring av attityderna har "Övergreppet" enligt mitt sätt att se, sin största spänning. Tyvärr tar Doniol-Valcroze inte ut vad han kunde. Han offrar för mycket åt det utsökta, utforskar våningens inredning och design, går in i närbilder mot de två, försöker berika rummets be- gränsning som miljö med rundåkningar och visningar, som bara blir dekorativa. Men det är en sevärd film han gjort, trots att de absurda övertonerna aldrig riktigt kommer fram."

Jurgen Schildt i AB var mer positiv: "Vänner av ordning kan givetvis fråga sig vad som är meningen. "Övergreppet" kan (som Buñuels "Dagfjärilen") ses som en film om de illegala eller säg gärna masochistiska lidelserna hos en parisisk borgarfru, om detta som Freud kallade de ylande hundarna i källaren. (-) Under alla förhållanden är det en film vars gåtfullhet och abstraktioner känns snärjande och vars slut- intryck lutar åt en fransk seger i Solna. Den saknar döda ö- gonblick. Den är gjord med känslighet och en stor stilistisk konsekvens. Den är på en gång sluten i rummet och vidöppen åt alla håll."

Torsten Manns i Chaplin tyckte att filmen var speciellt av- slöjande i en detalj: "Doniol-Valcrozes kvinnosyn är långt ifrån artig - men den är också raffinerad, intelligent och genomtänkt. Regissören är en slags sentida Chamfort eller Alfred de Musset. En aristokrat i filmens snöda värld. "Övergreppet" är mycket vackert fotograferad av Rune Ericsson och avslöjar också att Bibi har förfärligt söta knän!"

Kommentar Svensk filmografi

"Övergreppet" var den första film inom ramen för det svensk- -franska samproduktionsavtalet av 1965 som inspelades helt och hållet i svensk ateljé med svensk teknisk personal. Tagningarna pågick från mitten av april till slutet av maj 1967. Sandrews svarade i detta fall för 2/3 av produk- tionskostnaderna. framställdes. För den svenska distributionen textades kopi- orna med svensk dialog. I intervjuer med regissören Doniol-- Valcroze (SvD 5.4.1967) nämnde denne att den tyska ockupati- onen av Frankrike under andra världskriget varit en av in- spirationskällorna till historien.

Filminstitutets jury gav filmen 0,8 kvalitetspoäng (7:9) vilket med hänsyn till den svenska kapitalinsatsen på 65 procent reducerades till 0,52 poäng och ett bidrag på 123.635 kronor.

Distribuerad i USA under titlarna "Le Viol" och "The Rape".

Inspelning

Filmstaden, Råsunda

Visningar

Sverigepremiär 1968-04-29 Cinema Stockholm 82 min
Urpremiär 1967-12-06 Public Elysees Paris Frankrike 82 min
1967-12-06 St. Germain Paris Frankrike 82 min
1967-12-06 Translux Paris Frankrike 82 min
Cinemateksvisning 2019-02-17 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1968 (bidrag om 123 635,76 kr)

Ämnesord

Coproduktion/fransk - svensk
Erotiska dagdrömmar
Gisslan
Kvinnoskildring
Masochism
Modern konst
Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2234


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2234


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Videokopia analog
Bredd VHS


Typ Videokopia analog
Bredd VHS


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÖVERGREPPET (Le viol) en thriller i färg av Jacques Doniol-Valcroze med...bla, bla, bla
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÖVERGREPPET (Le viol)
Tryckeri Ewes Offsettryck


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Scenario. Galen kärlek eller Våldtäkten, Jacques Doniol Valcroze.
Omfång 38 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Le viol.
Omfång 17 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 18
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?