Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Vindingevals
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-09-23

Medverkande

Georg Rydeberg
herr Håkansson, handelsman

Keve Hjelm
Australiensaren

Diana Kjaer
Elvira Kron, tattarflicka

Erik Hell
Oskar Kron, hennes far

Hans Ernback
Gustav Kron, hennes bror

Gio Petré
Hanna Urström, predikant

Visa alla medverkande

Handling

Handlingen utspelas i den lilla byn Vindinge i södra Sverige på 20-talet. De uppmärksammade händelserna i byn hänger sam- man med frikyrkoförsamlingens verksamhet, med fester, med e-...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmspressen var enig i sitt fördömande vilket framgick av rubrikerna: "Åke Falck i busken" (AB), "En stum vals"(DN), "Vindingevals botten" (Expr), "Botten nådd med Vindingevals"...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Georg Rydeberg herr Håkansson, handelsman
Keve Hjelm Australiensaren
Diana Kjaer Elvira Kron, tattarflicka
Erik Hell Oskar Kron, hennes far
Hans Ernback Gustav Kron, hennes bror
Gio Petré Hanna Urström, predikant
Kent Andersson Alexander, taktäckare
Cay Bond Linnéa, Håkanssons dotter
Tina Hedström Rosa, piga
Mona Andersson Doris, hemmadotter
Peter Lindgren Söder
Hans Wahlgren Janne, Mjölnare Mattsons son
Mats Olin Anders Alm
Oscar Ljung Thelander, pastor
Hans Strååt Gertson, frikyrkoförsamlingsföreståndare
Per Oscarsson Döparen
Rune Lindström Mattson, mjölnare
Naima Wifstrand gamla damen
Olle Björling Bengt, Doris bror
Britta Holmberg fru Håkansson
Stefan Feierbach Sune, Alexanders son
Öllegård Wellton Anders Alms syster
Inger Juel Anders Alms syster
Tommy Nilson Assar Jonsson, konstnär
Julie Bernby fru Jonsson, hans mor
Anne-Lise Myhrvold Ida, piga
Ann-Marie Adamsson Debora, bussförare
Gunnel Wadner tattarkäringen
Peter Thelin Skolmössan
Claes Esphagen en frälst man
Curt Ericson Assar Jonssons far

Bolag

Produktionsbolag Minerva Film AB
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Minerva Film AB
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Handlingen utspelas i den lilla byn Vindinge i södra Sverige på 20-talet. De uppmärksammade händelserna i byn hänger sam- man med frikyrkoförsamlingens verksamhet, med fester, med e- rotik, brännvin och skandaler.

Tattaren Oskar Kron drar in i byn med sin familj, sedan han tvingats ta livet av sin gamla utslitna häst. Till original- en i byn hör den menlöse Söder som inte har någonting på sig med undantag för en kubb framför det förargliga organet. Ta- ttarflickan Elvira hör också till de utstötta men tjänar småslantar på att visa sitt kön för byns pojkar. Dessutom lyck- as hon ta oskulden av den unge bokmalen Anders i byns kapell.

Mjölnaren Mattson utnyttjar hårt sin son Janne. Denne gör revolt och flyttar över till syskonen Bengt och Doris för att hjälpa dem med gården. Doris är ångestfylld och hämmad inför män men vill egentligen vara tillsammans med Janne. Taktäckaren Alexander, som pinkar på sina fullbordade verk, har inga problem med gårdens pigor och utnyttjar tillfälle- na. Pigan Rosa, utan nattsärk, gör sitt bästa för att förfö- ra pastor Thelander men denne retirerar i sista ögonblicket bakom kyrkans dogmer. Handelsman Håkanssons dotter Linnéa är förlovad med konstnären Assar Jonsson men det är tattare- ns Gustav som lockar henne. Kron tar sig in i frikyrkokapel- let berusad och låter hela tattarskapets bitterhet få utlopp mot föreståndaren Gertson som han slutligen sticker med kni- ven i låret.

En emigrant från byn, "Australiensaren", har återvänt och skapar med sina pengar, sina sedeskildringar från världen utanför och sitt fria sätt, oro i byn. Han bygger ett torn ute i markerna och visar de skrämda församlingsborna under ett åskväder att Gud inte straffar hädare. Först erövrar han den kvinnliga predikanten i frikyrkan, Hanna Urström, och när han tröttnat på henne installerar han Elvira i sitt hu- s.

Linnéa bryter förlovningen med Assar och handelsmannen stäl- ler till bröllop för sin dotter och Gustav Kron. Gästerna dricker sig berusade. Janne har tidigare försökt närma sig Doris men hon har dragit sig tillbaka i skräck. Hon råkar nu få höra ett hånfullt yttrande om att hon har "svans där bak" och idén fastnar i hennes medvetande. Elvira återvänder från bröllopet och Australiensaren piskar henne i tron att hon varit otrogen. Doris flyr upp på ett tak, störtar ner och slår ihjäl sig. Tattaren har fått nog av byn och drar iväg med sin familj.

Censur / granskning

Censurnummer 107194
Datum 1968-09-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2720 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2720 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmspressen var enig i sitt fördömande vilket framgick av rubrikerna: "Åke Falck i busken" (AB), "En stum vals"(DN), "Vindingevals botten" (Expr), "Botten nådd med Vindingevals" (SvD). Jurgen Schildt skrev i AB: "Filmen är risig, totalt osammanhängande, kort sagt dödsdömd från början. Det går in- te att kalla den en katastrof. En katastrof har alltid något magnifikt över sig, och det enda magnifika hos "Vindingevals" är förmågan att väcka leda. Så låt oss i stället, i den kor- thet som saken faktiskt förtjänar, konstatera att här ges en serie praktexempel på dålig konstnärlig ekonomi, krystade åtbörder och stela grupperingar, plus några halvkvävda stön- anden ur den källare där Svenska Teaterförbundet i vardagsl- ag förvarar sina reserver. (-) För den svenska skönlittera- turen har Tore Sjöberg vid det här laget - för att traveste- ra Truffauts uttalande om en kollega - betytt ungefär vad Bresjnev betytt för Tjeckoslovakien."

Mauritz Edström skrev i DN: "Från vilket håll jag än ser Åke Falcks "Vindingevals" förblir den en dålig och likgiltig fi- lm. En lyrisk ballad utan poesi, en sexfilm utan verklig er- otism, en Artur Lundkvist-film utan Lundkvist. Vem skulle förresten tänka på honom i sammanhanget om det inte var tit- eln eller om inte författarens namn stod i förtexterna? (-) Om man åtminstone gjort en rejäl porrfilm men nu är "Vindin- gevals" inte det heller. Vi lever ju i filmreformens tid, och då gäller det att kunna sin halvkonst. Och så sitter man där igen med den vanmaktskänsla svensk film med jämna mella- nrum kan inge. Vad har dessa kvasikonstnärliga upptåg att göra med det liv och det samhälle jag annars upplever? Jag hittar inte kontakten."

Lasse Bergström i Expr noterade bottenskrap: "Resultatet är ur alla synpunkter obegripligt. Utklädda eller ännu hellre avklädda svenska artister stövlar omkring i de jugoslaviska markerna, muttrande och stönande i en gröt av synd och skam. (-) Svensk film har inte skrapat hårdare i botten sedan Ar- ne Mattssons "Den onda cirkeln" (1967/18)."

Hanserik Hjertén (SvD) riktade direkta uppmaningar till publik, författare och bransch: "Var och varannan scen i nära två timmar byggs upp med omedelbara könseffekter, fantasilö- st som konst, passerat som pornografi. Kameran håller sig tätt inpå figurerna, i ett bildrum utan livsrum, det är så man hör hur det knakar och knäpper när Falck lyfter armar och ben på dem. (-) Georg Rydeberg har några oemotståndliga ögonblick som handelsmannen Håkansson. Diana Kjaer är en in- tressant bekantskap. Men det är också allt. Publiken uppman- as enträget att inte se "Vindingevals". Den är mördande trå- kig. Svenska författare ombedes äntligen slå näven i bordet och lägga sig i manus och inspelning. Till Tore Sjöberg, Åke Falck och en del andra litteraturälskare i branschen vädjas slutligen att lägga av med böckerna ett tag. Var det bara botten man ville hitta så har man gjort det nu."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelning ägde rum vid Österby Bruk i Roslagen samt i trak- ten av Ängelholm i september 1967. Efter en vecka av så gott som ihållande regn på den senare platsen överflyttades insp- elningen till Jugoslavien, ca tre mil utanför Zagreb. Ca 400 negativ 24 x 36 mm finns bevarade på Svenska Filminstitutet från inspelningen. Jad- ran-Film i Zagreb tillhandahöll ljuspersonal och passare.

I samband med en intervju i AB 6.10.1968 angrep Artur Lund- kvist regissören och manusförfattaren Åke Falck. Enligt tid- ningen yttrade Lundkvist: "Hur kan han missa allting till den grad! Man skulle tro att han är sjuk eller befinner sig i kristillstånd." Åke Falck replikerade två dagar senare och erinrade Lundkvist om att denne inte befattat sig med manus- kriptet trots att han fått ett exemplar tillsänt. Inte hell- er hade Lundkvist protesterat då han fick se filmen i förvä- g. Falck antydde att Lundkvists uttalanden berodde på oppor- tunism sedan filmen "lustmördats av kritikerna". Lundkvists roman "Vindingevals" utkom 1956.

En stockholmare JO-anmälde filmen (DN 28.9.1968) då han vil- le veta om inte könsumgänge i en kyrka, vilket förekom i fi- lmen, utgjorde brott mot trosfriden.

Fabrikör Daniel Lithell, Vrana Säteri, Sköllersta, JO-anmäl- de den (Expr 19.1.1969) emedan filmen skulle ha inkräktat på hans avlidna hustrus upphovsmannarätt. Hon skrev nämligen 1957 sången "Lämna dig till Jesus" ur vilken ett avsnitt an- vändes i filmen.

Förlaga

Originaltitel Vindingevals (Roman)
Författare Artur Lundkvist


Inspelning

Filmstaden, Råsunda. Jadran-Film, Zagreb. Österby bruk. Vid Ängelholm samt utanför Zag- reb, Jugoslavien.

Visningar

Sverigepremiär 1968-09-23 China Stockholm Sverige 99 min
TV-visning 1978-06-03 TV2 Sverige 95 min
Urpremiär 1968-09-23 China Stockholm Sverige 99 min

Musikstycken

Originaltitel Arbetets söner
Kompositör Nils Peter Möller ("Vindarnas kör"/"Upp genom luften ...")
Textförfattare Henrik Menander (text "Arbetets söner" 1885)
Arrangör Roland Lindberg


Originaltitel Där blir mig gott att vara
Kompositör Johannes Alfred Hultman
Textförfattare Anna Ölander


Originaltitel Håll gyllene porten på glänt
Kompositör Johannes Alfred Hultman
Textförfattare Johannes Alfred Hultman
Fredrik Bloom


Originaltitel Lämna dig åt Jesus
Kompositör Lydia Lithell
Textförfattare Lydia Lithell


Originaltitel När slutar jordens strider
Kompositör Johannes Alfred Hultman
Textförfattare Johannes Alfred Hultman


Ämnesord

Ateism
Byoriginal
Filmad litteratur
Frikyrkodop
Frikyrkoförsamling
Främlingskap
Glesbygd
Självmord
Tattare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2720


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2720


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2720


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2720


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Här äntligen en svensk film som är rolig! VINDINGEVALS Åke Falcks film Vindingevals är en bred, mustig folklivsskildring målad i härliga färger. Man skrattar gott åt...bla, bla bla..
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VINDINGEVALS
Tryckeri Tryckeri AB Småland
Affischdesign Baltzar Nordberg
Bernt Rehnberg


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vindingevals efter Artur Lundqvists roman. Filmmanus av Lars Widding och Åke Falck.
Omfång 133 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Arbetsexemplar Vindingevals. Manuskript: Lars Widding efter Artur Lundkvists roman. 25 aug. -66.
Omfång 117 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vindinge Waltz. English subtitles.
Omfång 18 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Vindingevals. Svensk textlista.
Omfång 16 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vindingevals.
Omfång 56 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Vindinge vals. Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Vindingevals. Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Vindingevals. Svensk textlista.
Omfång 16 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 10
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?