Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Skammen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-09-29

Medverkande

Liv Ullmann
Eva Rosenberg

Max von Sydow
Jan Rosenberg, Evas man

Sigge Fürst
Filip, gerillaledare

Gunnar Björnstrand
överste Jacobi, borgmästare

Birgitta Valberg
fru Jacobi

Hans Alfredson
Fredrik Lobelius, antikhandlare

Visa alla medverkande

Om filmen

Kriget närmar sig och Liv Ullmann håller på att bli tokig på Max von Sydow, som ska tröstas hela tiden. Men när bomberna faller och man börjar arkebusera civila, upptäcker hon...

Visa hela texten

Handling

Eva och Jan Rosenberg är ett musikerpar som dragit sig undan kriget till en ö i havsbandet. Orkestern de medverkade i är upplöst och de försöker försörja sig på trädgårdsodlingar....

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna uppmärksammade att Bergman tagit ett nytt grepp på sin motivkrets och gav honom erkännande för detta men när det gällde deras helhetsintryck av filmen skiftade omdömena. Liv...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Kriget närmar sig och Liv Ullmann håller på att bli tokig på Max von Sydow, som ska tröstas hela tiden. Men när bomberna faller och man börjar arkebusera civila, upptäcker hon vad hennes man är i stånd till. Liv Ullmann fick en Guldbagge för bästa skådespelerska.

"Det finns ingenting att säga. Ingenstans att gömma sig. Inga ursäkter, inga undanflykter. Bara en stor skuld. En stor smärta. En stor rädsla."

Bergman förnekar sig inte. Strax efter sin skuldmonolog ska Gunnar Björnstrand ha sex med Liv Ullmann och bli avrättad av Max von Sydow, som spelar hennes man. Bomber faller, barn ligger döda utanför nerbrända gårdar, fångar torteras och vem som helst kan bli skjuten. von Sydow är till sist knappt en människa – när en man tyst och stilla dränker sig från båten de försöker fly med, ser han på och somnar om. Hans en gång så rådiga hustru har bevittnat så många grymheter att hon ser ut som om hon var i trans. De har flyttat till ön för att undkomma kriget, men är förlorade från första rutan.

Ingmar Bergman i sin bok "Bilder": "Det hade länge föresvävat mig att försöka fokusera det 'lilla' kriget. Utkantskriget där förvirringen är total och ingen egentligen vet någonting. Hade jag haft tålamod med manuskriptet hade jag kunnat gestalta detta 'lilla krig' annorlunda. […] I samma ögonblick som det yttre våldet upphör och det inre tar vid, blir Skammen en bra film. När samhället slutar fungera mister huvudpersonerna sina referenspunkter. Deras sociala relationer upphör. De faller handlöst. Den svage mannen blir brutal. Kvinnan, som varit den starkare, bryter samman. Allting glider ut i ett drömspel som avslutas i flyktbåten. Allt är berättat i bild, som i en mardröm. I mardrömmens värld var jag hemma. I krigets verklighet var jag förlorad. (Under hela manusarbetet hette historien Skammens drömmar.)"

Dagens Nyheters Mauritz Edström skrev: "Med Skammen träder Bergman ut ur kampen med sina egna demoner och talar om tiden, om något som är utanför och större än han själv. Det ger hans språk en enkelhet och öppenhet som han mycket sällan uppnått, i sina starkaste ögonblick en förfäran som man sitter alldeles hjälplös inför." Men, skrev Edström, Skammen var också en politisk film där Bergman i sin förvirring och sin protest mot kriget inte gick utanför ramen för sin tidigare vision. I framställningen av den förnedrade konstnären tyckte kritikern att ett drag av självömkan kommit in "bakvägen". Bergman genomborrade sin egen förvirring och föredrog att bekänna den i stället för att angripa den. "[Skammen] drabbas själv av samma oförmåga till ställningstagande som den beskriver."

I BLM tog Lars Forssell fasta på regissörens upptagenhet av konstnären och undrade om inte Bergman var "den siste betydande konstnär efter Brecht som […] en gång har trott att konsten kunde förändra världen". Forssell ansåg att Skammen var "en av de intressantaste och mest betydande filmer" Bergman gjort, och samtidigt den mest misantropiska eftersom varje form av engagemang tedde sig meningslöst. Forssell tyckte att filmen led av en brist på politiskt ställningstagande som kändes "irriterande" och föreslog publiken att "INTE tänka på Vietnam".

Aftonbladets Jurgen Schildt: "Det finns, Liv Ullmann undantagen, ett akademiskt drag både över [Bergmans] gestalter och hans konflikter och hans krigiska bakgrunder. Drillen är synlig och man tycker sig höra den kamratliga kommandorösten: Kårar fram! Fasa känn! […]"

Nina Widerberg (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Specialeffekter
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Kostymör
Maskör
Smink
Chaufför
Klädassistent
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Liv Ullmann Eva Rosenberg
Max von Sydow Jan Rosenberg, Evas man
Sigge Fürst Filip, gerillaledare
Gunnar Björnstrand överste Jacobi, borgmästare
Birgitta Valberg fru Jacobi
Hans Alfredson Fredrik Lobelius, antikhandlare
Ingvar Kjellson Oswald, lärare i förhörslokalen
Frank Sundström förhörsledaren
Ulf Johanson läkaren i förhörslokalen
Vilgot Sjöman tv-intervjuaren
Bengt Eklund vakten på Jacobis expedition
Gösta Prüzelius kyrkoherden i förhörslokalen
Willy Peters en äldre officer
Barbro Hiort af Ornäs kvinna i flyktingbåten
Agda Helin handlarfrun
Ellika Mann en kvinnlig fångvaktare i förhörslokalen
Rune Lindström den tjocke herrn
- Ej krediterade:
Björn Thambert Johan, desertör
Frej Lindqvist den sadistiske i förhörslokalen
Åke Jörnfalk den dödsdömde
Lars Amble en officer
Karl-Axel Forssberg sekreteraren i förhörslokalen
Brita Öberg en dam i förhörslokalen
Per Berglund soldat
Nils Fogeby soldat
Gregor Dahlman en man
Brian Wikström en man
Monica Lindberg en kvinna
Nils Whiten den döde i förhörslokalen
Lars-Owe Carlberg en man i förhörslokalen
Jan Bergman Jacobis chaufför
Barbro Hiort af Ornäs kvinna i flyktingbåten
Georg Skarstedt man i flyktingbåten
Lilian Carlsson kvinna i flyktingbåten
Börje Lundh man i flyktingbåten
Eivor Kullberg kvinna i flyktingbåten
Karl-Arne Bergman man i flyktingbåten
Stig Lindberg läkarassistenten

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Cinematograph AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1968
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Eva och Jan Rosenberg är ett musikerpar som dragit sig undan kriget till en ö i havsbandet. Orkestern de medverkade i är upplöst och de försöker försörja sig på trädgårdsodlingar. Året är 1971. De har levat tillsammans i sju år i ett barn- löst äktenskap. Jan är en känslig konstnärsnatur och frikal- lad från militärtjänst på grund av svagt hjärta. Varken han eller Eva intresserar sig för den politiska utvecklingen i landet men Eva har en robustare och mer verklighetsnära ka- raktär.

De beger sig till stan (Visby) lingon och möter på vägen fiskaren Filip och borgmästaren överste Jacobi. Filip har hört i radion att en invasionssty- rka landstigit. I stan pågår förberedelser för motstånd. Eva och Jan besöker antikhandlaren Lobelius som inkallats. I hans bod lyssnar de till en gammal speldosa i Meissenporslin och tömmer en av de sista flaskorna av ett utsökt vitt vin. En annan köper de med sig. Vid en festmåltid på gården uttry- cker Eva sin starka önskan att få barn och vill att de bägge skall låta undersöka sig hos läkare.

Plötsligt är kriget över dem. Invasionsstyrkan landsätter fallskärmstrupper i närheten och området utsätts för bombni- ng och beskjutning. Jan och Eva försöker ta sig därifrån i sin gamla bil men blir infångade av de invaderande och intervjuade av deras reportrar. Jan faller ihop av skräck. De åter- vänder till gården.

Landskapet är härjat av förödelse. Försvararna har slagit tillbaka fienden och börjat leta efter samarbetsmän. Dessa förs till en skola och förhörs under tortyr men Jan och Eva undgår efterräkningar för intervjun genom ingripande av öv- erste Jacobi. Han vet att deras uttalanden förfalskats i propagandasyfte.

Demoraliserad av kriget söker Jacobi Evas värme och hon ger sig åt honom, äcklad av Jans svaghet. Som ersättning får hon Jacobis besparingar. Nästa morgon kommer en gerillatrupp un- der Filips ledning och arresterar översten. Jan, som förstått att Eva varit otrogen, lägger beslag på pengarna och vägrar att hjälpa Jacobi. Utan större tvekan skjuter han på Filips or- der översten.

Då gerillan inte finner några pengar förstör den parets gård och ger sig av. I ett växthus påträffar Jan och Eva en ung uttröttad desertör som tänker fly från ön med en båt. Kallblodigt tar Jan dennes vapen och skjuter ned honom för att komma över soldatkängorna och en eventuell flyktmöjlig- het. Han tvingar Eva med sig och köper för Jacobis pengar plats i båten. Båten styr ut på havet men fastnar i ett fält av flytande, döda soldater. Filip - som är skeppare - kliver överbord och dränker sig i havet.

Eva erinrar sig hur hon i en dröm tillsammans med sin dotter sett ett flygplan sätta eld på en mur av rosor. Det var nå- gonting viktigt hon skulle komma ihåg men hon hade glömt det.

Censur / granskning

Censurnummer 106933
Datum 1968-06-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2820 meter
Kommentar Aktindelning: 570-470-535-415-500-330 = 2820 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2820 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna uppmärksammade att Bergman tagit ett nytt grepp på sin motivkrets och gav honom erkännande för detta men när det gällde deras helhetsintryck av filmen skiftade omdömena. Liv Ullmann fick genomgående starka lovord för sin insats.

Jurgen Schildt (AB) karaktäriserade "Skammen" som "ett för- sök till utbrytning; inte våldsamt, inte stort anlagt, inte alldeles lyckat, men ändå." Schildt menade att regissörens uttalade anspråk på äkthet inte riktigt infriats:

"Bergman har gjort försöket, men i stort sett faktiskt inte lyckats. Hans illusionsnummer håller inte den här gången. Det finns, Liv Ullmann undantagen, ett akademiskt drag både över hans gestalter och hans konflikter och hans krigiska bakgrunder. Drillen är synlig och man tycker sig höra den kamratliga kommandorösten: Kårar fram! Fasa känn!

Jag vet inte varför, men för min del vägrar jag att lyda or- der. Kanske beror det på att tricken märks. Kanske på att Bergman inte kunnat suggerera sig själv innan han försökt suggerera oss andra. Eller på att ämnet varit större än den regissör som flyttat över kriget - Vietnam-problematiken -- till några hektar på Fårö med omnejd."

Mauritz Edström (DN) beskrev regissörens utbrytning på följande sätt: "Med "Skammen" träder Bergman ut ur kampen med sina egna demoner och talar om tiden, om något som är utanför och större än han själv. Det ger hans språk en enkelhet och öpp- enhet som han mycket sällan uppnått, i sina starkaste ögon- blick en förfäran som man sitter alldeles hjälplös inför."

Men, skrev Edström, "Skammen" var också en politisk film där Bergman i sin förvirring och sin protest mot kriget inte gick utanför ramen för sin tidigare vision. I framställning- en av den förnedrade konstnären tyckte kritikern att ett drag av självömkan kommit in "bakvägen". Bergman genomborra- de sin egen förvirring och föredrog att bekänna den i ställ- et för att angripa den. "Reservationslöst kan jag alltså in- te ta "Skammen". Den drabbas själv av samma oförmåga till ställningstagande den beskriver", sammanfattade Edström.

Lasse Bergström (Expr) skrev två dagar i följd (29-30 sep- t ) och ägnade sig första dagen åt en analys av Bergmans ta- nkegångar i anslutning till Liv Ullmanns centrala replik: "Hur går det när den som drömt oss vaknar och skäms?" Men filmen behövde inte betraktas som ett drömspel, menade kritikern:

"Ser man filmen utan att vara på jakt efter anknytningar till verk som "Persona" (1966/18) och "Vargtimmen" (1968/2) upplever man den som hel och inte kluven, som obeveklig och inte frågande - ett svenskt "Krigsspel" (syftar på den engelska atomkrigsfilmen "The War Game" av Peter Watkins) vars mörka pessimistiska kraft är svår att undkomma."

Bergström kallade Liv Ullmann "mira- kulös" i sitt spel men framhöll även speciellt Gunnar Björn- strands insats: "(-) Björnstrands tolkning av en människa som löpt förnedringens lina ut förefaller mig vara det som naknast markerar vad "Skammen" handlar om: värdigheten som i ett krig kan existera endast som en dödsmedvetenhet, feg- heten hos den som vill överleva, omöjligheten att uppträda mänskligt i en omänsklig situation. Det är en skakande bild i en skakande film."

Urban Stenström (SvD) kände sig "avklädd och skakad" när han gick ut efter filmen, "illa till mods vid tanken på att ens eget civilkurage - om det sattes på prov - skulle vara lika pinsamt obefintligt som hos Max von Sydows Jan". Liv Ullmann beskrev han i nästan lyriska ordalag och tyckte att hon ver- kade "så oförstörd att man nästan rycker till".

Diktaren Lars Forssell i BLM tog fasta på Bergmans upptagen- het av själva konstnärsrollen och undrade om inte Bergman var "den siste betydande konstnär efter Brecht som - givet- vis med helt andra utgångspunkter - en gång har trott att konsten kunde förändra världen". Forssell bedömde "Skammen" som "en av de intressantaste och mest betydande filmer" Ber- gman gjort och samtidigt den mest misantropiska eftersom varje form av engagemang tedde sig meningslöst. Forssell ty- ckte att filmen led av en brist på politiskt ställningstaga- nde som kändes "irriterande" och föreslog publiken att "INTE tänka på Vietnam".

Kommentar Svensk filmografi

Filmprojektet bar från början titeln "Kriget" men under arb- etet med manuskriptet ändrades den till "Skammens drömmar". Den slutgiltiga titeln valdes sedan verket fått en mer rea- listisk prägel. Manuskriptet publicerades i en volym inneh- ållande tre andra Bergmanmanus - "Persona", "Vargtimmen" och "En passion" - i PAN/Norstedts serie 1973. I London publice- rades det av Calder & Boyars 1972 ("Persona" & "Shame").

Inspelningen ägde rum på Fårö utanför Gotland där Bergman slagit sig ned. Från mitten av september till senare hälften av november 1967 pågick tagningar. Inspelningsteamet omfat- tade som mest ca 40 medverkande och bl a deltog Bergmans son Jan Bergman. Svensk militär medverkade på fritid och mot ersättning. Budgeten uppgick till det för svartvit svensk film be- tydande beloppet 2,8 miljoner kronor men var till stor del täckt genom utlandsförsäljning (United Artists) före premi- ären.

"Skammen" visades i samband med den stora svenska filmmani- festationen i Sorrento (29 sept.) i Italien hösten 1968. Eh- uru den inte tävlade i någon av de stora europeiska festiva- lerna placerades den i England och USA på flera topplistor. Amerikanska filmkritikerförbundet utsåg den till 1968 års bästa film med den bästa regin och Liv Ullmann förklarades vara den bästa skådespelerskan. Vid festivalen i Valladolid (Spanien) för religiösa filmer erhöll den ett specialpris.

Svenska Filminstitutet tilldelade Liv Ullmann en av sina "Guldbaggar" för hennes insats. I kvalitetspoäng erhöll filmen av institutets jury 2,0 (på samma poäng kom tre andra filmer av totalt 11). Bidraget uppgick till 352.865 kronor.

Bristen på politiskt engagemang i den tidsaktuella situatio- nen, vilken framhävts av flera recensenter, ledde i början av oktober 1968 till en intensiv tidningsdebatt, utlöst av Sara Lidman genom ett häftigt angrepp på Bergman i AB 6 okt. Efter motartiklar återkom hon med preciseringar av sin ståndpunkt 13.10. och 19.10. i AB.

Inspelning

Sverige 1967-09-11 1967-11-23
Sudersand Fårö
Visby Gotland

Visningar

Sverigepremiär 1968-09-29 Spegeln Stockholm Sverige 103 min
1968-09-29 Camera Täby Sverige 103 min
TV-visning 1986-05-29 TV1 Sverige 99 min
1998-07-12 SVT1 Sverige 99 min
Urpremiär 1968-09-29 Spegeln Stockholm Sverige 103 min
1968-09-29 Camera Täby Sverige 103 min
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-10-01 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-09-12 Athens Film Festival Aten Grekland
2018-09-13 Stadtkino Basel Basel Schweiz
2018-03-10 Bergamo Film Meeting Bergamo Italien
2018-07-12 Babylon Berlin Tyskland
FIAF-visning 2018-04-18 Arc Cinema Canberra Australien
2018-08-02 Cinema Orion Helsingfors Finland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-06-16 HKIFF Hong Kong Kina
2018-11-01 Noordelijk Film Festival Leeuwarden Nederländerna
FIAF-visning 2018-02-08 British Film Institute London Storbritannien
2018-05-25 Australian Centre for the Moving Image Melbourne Australien
2018-07-28 Australian Centre for the Moving Image Melbourne Australien
2018-04-25 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
2018-10-03 Filmmuseum München München Tyskland
2018-08-10 Norsk Filminstitutt Oslo Norge
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-10-10 VerdensteatrET Pl Tromsø Norge
2018-03-21 CinematekET Pl Trondheim Norge
Cinemateksvisning 2018-10-24 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Evangelische Filmgilde 1969 (monatsbeste)
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden 1969 (prädikat: besonders wertvoll)
Guldbagge Stockholm 1969 Bästa skådespelerska Liv Ullmann
Festivalpris Valladolid 1969 (religiösa filmer; specialpris)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1969 (bidrag om 352 865,66 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1968 Liv Ullmann (roller i denna film och i Vargtimmen)
National Board of Review 1968 (bästa utländska film)
1968 Liv Ullmann (bästa skådespelerska)
National Society of Film Critics 1968 (bästa film)
1968 Ingmar Bergman (bästa regi)
1968 Liv Ullmann (bästa skådespelerska)

Ämnesord

DK Drama
DK Relationer, Samliv
Filmdebatter
Flyktingar
Gerilla
Konstnärer
Konstnärskap
Korruption
Krig
Lidande
Otrohet
Politisk film
Speldosa/äldre
Terror
Vietnamkriget
Äktenskapsskildring

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2811


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2816


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2810


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2817


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2820


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ingmar Bergmans SKAMMEN
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel "Skammen" är en film för vanliga dödliga...(recensionssnuttar)...Ingmar Bergmans SKAMMEN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Ingmar Bergmans SKAMMEN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Ingmar Bergmans SKAMMEN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Arkivalier

Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Jan
Teknik tusch
Storlek 21,5 x29,5


Typ Kostymskiss
Arkivalietitel Kvinna II på båten
Teknik tusch
Storlek 21,8 x29,5


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel The dreams of shame a film by Ingmar Bergman.
Omfång 114 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Skammens drömmar. A film by Ingmar Bergman.
Omfång 128 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Skammens drömmar en film av Ingmar Bergman.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Skammen en film av Ingmar Bergman. Dialoglista till L-168 Skammen.
Omfång 31 s. Rollista och produktionsuppgifter ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Skammens drömmar en film av Ingmar Bergman.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Skammen. Engelsk version. Subtitles Alan Blair.
Omfång 1995-03-15
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista. Skammen. En film av Ingmar Bergman.
Omfång 34 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Lobby card
Språk Engelska


Typ Program folio
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program
Språk Italienska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 103 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?