Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Modiga mindre män : MMM
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-10-13

Medverkande

Roland Grönros
Jocke Johansson, storebror (1-3)

Gunnar Ahlström
Ficke Johansson, lillebror (1-2). Agent 0,13 (3)

Ulla Melin
pojkarnas mor (1)

Ulla Carle
Bitte, flickvännen (1-2). Maharadjans dotter (3)

Ulf G. Johnsson
Spionen (1). Monstret (2). "Skin Tim" Mulligan, gangster (3)

Tomas Böhm
Agenten (1). Riksrådet (2). Maharadjan av Mandalay (3)

Visa alla medverkande

Handling

Ficke ligger i sin säng. Modern har läst godnattsagan och stoppat om honom. Men Ficke vill inte sova utan kallar in sin äldre bror Jocke och tvingar honom att läsa och berät- ta...

Visa hela handlingen

Press

Björn Norström skrev (StT 18.11.1965) efter visningen av det Venedigbelönade första avsnittet "Spionernas skräck" på Filminstitutets Filmklubb (16.11.1965): "Det blir seriemagasinet i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Orkester
Mixning
Förtexter

Medverkande

Roland Grönros Jocke Johansson, storebror (1-3)
Gunnar Ahlström Ficke Johansson, lillebror (1-2). Agent 0,13 (3)
Ulla Melin pojkarnas mor (1)
Ulla Carle Bitte, flickvännen (1-2). Maharadjans dotter (3)
Ulf G. Johnsson Spionen (1). Monstret (2). "Skin Tim" Mulligan, gangster (3)
Tomas Böhm Agenten (1). Riksrådet (2). Maharadjan av Mandalay (3)
Inger Isacson Ann (2)
Marika Lagercrantz Soffi (2)
Eddie Axberg telegrambudet (2)
Bo Johan Hultman "Skruvstädet" Smith, gangster (3)
Stig Björkman förste piloten (3)
Carin Ygberg flygvärdinnan (3)

Bolag

Produktionsbolag Artfilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Filmindustri-Artfilm

Handling

Ficke ligger i sin säng. Modern har läst godnattsagan och stoppat om honom. Men Ficke vill inte sova utan kallar in sin äldre bror Jocke och tvingar honom att läsa och berät- ta historier.

Jockes första historia handlar om en spion och en agent som för en främmande makts räkning försöker komma över den kemiska formeln till ett nytt raketbränsle. Tack vare sin amulett lyckas Jocke hitta spionernas mötesplats och ändra den kemiska formeln så att bränslet exploderar vid främlingarnas laboratorieprov. I kampen mot spionerna tar Jocke sin flickvän Bitte till hjälp. Medan han själv tar hand om en viktig mikrofilm råkar Bitte illa ut och blir bunden lagd på en tågräls. På så sätt hoppas spionen framtvinga besked om var filmen finns. Nu ingriper emellertid Ficke i full cowboymundering. Ridande på en eldig springare räddar han Bitte. Tillsammans sätter bröderna fast spionen och agenten i en bil och överlämnar dem till polisen. Barnen avtackas varmt av polischefen och Ficke erhåller medalj i guld för Modiga Mindre Män. Modern kommer in och finner Ficke sovande i sin säng med medaljen på bröstet.

Men natten är hemsk. Svarta skyar drar förbi. Jocke får for- tsätta att berätta. Denna gång handlar det om tre flickor, Ann, Soffi och Bitte som bor i ett gammalt hus där det spökar. Det sägs att "Svarta Madame" går igen eftersom hon mördades 200 år tidigare då hon skulle tömma en potta. Jocke eftersänds per telegram, blir flickornas idol och möter madamen, den vandrande rustningen, benranglet och det gamla riksrådet. Jocke förvandlas till luft och Bitte måste telegrafera efter Ficke som avbryter en ishockeymatch för att skynda till hjälp. Iförd sin spelmundering tvingar han spökena att dansa efter sin piska. Riksrådet kliver ur sin tavla och belönar Ficke med medalj för Modiga Mindre Män.

Jocke och Ficke börjar tala om flygets barndom och tittar på rörliga bilder av de första svenska trafikplanen. Historien handlar denna gång om en äventyrlig flygfärd över Karibiska Sjön. Bland passagerarna befinner sig Maharadjan av Mandalay och dennes dotter samt två gangsters, "Skin Tim" Mulligan och "Skruvstädet" Smith. De gör en kupp ombord och muddrar passagerarna men bekämpas av Ficke i egenskap av agent 0,13. Han kastas ut ur planet men räddar sig in igen. Genom att tillämpa ett psykologiskt grepp på Mulligan, ta hänsyn till hans olyckliga barndom och använda sig av ett par polkagrisstänger lyckas 0,13 få förbrytarna att lämna tillbaka det stulna. Planet råkar i svårigheter och Jocke landar det på Fickes säng. Mot detta protesterar Ficke och först sedan Maharadjan givit honom en medalj och anställt förbrytarna som sina liv- vakter kan historien avslutas.

Censur / granskning

Censurnummer 107072
Datum 1968-08-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2330 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2330 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Björn Norström skrev (StT 18.11.1965) efter visningen av det Venedigbelönade första avsnittet "Spionernas skräck" på Filminstitutets Filmklubb (16.11.1965): "Det blir seriemagasinet i barnpraktiken. Idén är inte dum (kanske inte helt ny) och inte heller dumt genomförd. Leif Krantz har satsat på lekfullhet: de vådliga äventyren som gossarna upphetsat kommenterar och upplever, redovisar Krantz genomgående i en ironiskt förstorande skrattspegel. Dramatiken blir munter och därmed möjligen också mer "barnvänlig". Det trivsamt parodiska greppet har gjort "Modiga mindre män" mindre menlös än barnfilmen i allmänhet."

Efter att ha sett det andra avsnittet på Sturebiografen i Stockholm skrev Elisabeth Sörenson (SvD 8.7.1966): "'Lufthavets herre' talar för att det är en serie att se fram emot. Den är, för att tala med publiken i hjältens egen ålder, "helskön". Det är med barnfilm som med barnböcker: de verkligt bra har tillräckligt många bottnar för att kunna njutas av alla åldrar fast de olika åldrarna alltefter sina refe- rensmöjligheter uppskattar olika saker. Medan barnen gläder sig åt spänningen i "Lufthavets herre" har den vuxne distansen och den glada ironin att fröjdas åt. Leif Krantz film känns frisk och ny. Han blandar tekniken och han bryter sagan till förmån för verkligheten när det faller honom in, djärvt och litet fräckt. (-) Det är animerad film, vanlig spelfilm och stillfilm s.a.s. huller om buller och det märkliga är att slutresultatet känns helt och skönt. Helskönt!"

TV-recensionerna var ytterst knapphändiga men genomgående positiva. Efter biografpremiären skrev Göran Sellgren i SvD: "Det är en ur många synpunkter förträfflig film: spänning innehåller den i riklig mängd, men inte den spänning som matas i oss via TV-dos, spänning som ofta är liktydig med våld och brutala blodigheter. De kårar Krantz sänder ner längs ryggen på sin publik är aldrig brutalt iskalla utan mest bara behagligt kittlande och tryggt förankrade i vardagen, samtidigt som Krantz hela tiden håller en lätt ironisk dis- tans till både berättelsen och dess personer. Det greppet tror jag medför att filmen kan rekommenderas både till de mest känsliga barn och inte minst även till vuxna. "Modiga mindre män" är en familjefilm i ordets bästa bemärkelse."

Annika Holm (DN) tyckte att filmen var både pedagogisk och rolig - "i bristen på sebra matinéfilmer (-) alldeles kolossalt rolig" - men menade att man vid bioredigeringen borde "klippt litet hårdare, för att få bort en och annan långdragenhet".

Kommentar Svensk filmografi

"Modiga mindre män" eller "MMM" planerades från början som en TV-serie för barn. Då en överenskommelse med Sveriges Radio ej omedelbart uppnåddes på basis av manuskriptet färdigställde Artfilm ett första avsnitt, "Spionernas skräck", och sände det till barnfilmsfestivalen i Venedig 1965 där det erhöll ett specialpris av juryn "för det originella och effektiva berättarsätt som filmen använder sig av och på ett satiriskt sätt utnyttjar för att skildra pojkars intresse för stereotyper i viss litteratur av seriekaraktär". Detta avsnitt fick i Sverige bära filmens huvudtitel. Därefter inspelades avsnittet "Spökenas överman". Interiörer togs i konstnärinnan Sigrid Aminoffs hus på Djurgården. Seriens fem avsnitt fullbordades först våren 1966 då slutligt avtal träffades med Sveriges Radio.

I TV sändes serien som lördagsprogram under perioden 18.2 till 18.3.1967 med följande ordning: "Spionernas skräck", (18.2), "Lufthavets herre" (25.2), "Spökenas överman" (4.3), "Söderhavets skattmästare" (11.3) och "Vardagens vapendragare" (18.3).

"Lufthavets herre" distribuerades 1966 på biograf som förfilm till "Fest i byn" (Jour de fête) av den franske regissören Jacques Tati (Sture 6.7.1966). Biografversionen av "MMM" som släpptes ut 1968 omfattade endast de tre första avsnitten med några sammanbindande scener. "Lufthavets herre" låg i denna version sist. Berättelsen publicerades 1971 i Bonniers serie "Röda Ramen".

Inspelning

Privatägt hus på Djurgården. Olika platser i Stockholm.

Visningar

Sverigepremiär 1968-10-13 Draken Stockholm Sverige 85 min
1968-10-13 Göta Lejon Stockholm Sverige 85 min (matiné)
Urpremiär 1968-10-13 Draken Stockholm Sverige 85 min
1968-10-13 Göta Lejon Stockholm Sverige 85 min (matiné)

Utmärkelser

Festivalpris Venedig 1965 (barnfilmfestivalen; juryns specialpris till TV-seriens första avsnitt, "Spionernas skräck")

Ämnesord

Barnfilm
Episodfilm
Flygplan
Gangsters
Sagor
Satir
Seriemagasin
Spex
Spioner
Spöken
TV-serie
Trafikflygets barndom

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2326


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel De mest hårresande äventyren ur TV-succén! MODIGA MINDRE MÄN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel 2: Spökenas överman.
Omfång 28 s. + 12 s. synopsis, interiörlista, spelplan mm i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Söderhavets skattmästare.
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Avsn. 1. Spionernas skräck.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel 2: Spökenas överman.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 9
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?