Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Pappa varför är du arg - du gjorde likadant själv när du var ung
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-10-28

Medverkande

Torsten Lilliecrona
Gustaf Vikingson, major

Hjördis Petterson
Svea Vikingson, majorska

Stefan Ekman
Martin, majorens assistent

Monica Ekman
Maj Vikingson, majorens dotter

Gunnar Björnstrand
Carl, amiral

Lissi Alandh
Rosa Liebeling, författarinna

Visa alla medverkande

Handling

Det svenska försvaret går med förlust. Slagkraften måste mi- nskas. Cheferna samlas och lägger pussel med landets karta: det gäller vilka områden som skall offras. Då ingen enighet kan...

Visa hela handlingen

Press

Ordet buskis nämndes i tre av de fyra ledande huvudstadstid- ningarna. Mario Grut i AB nämnde det inte men talade om det: "Det räcker kanske med att säga att Torsten Lilliecrona här än en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Produktionsassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Smink

Medverkande

Torsten Lilliecrona Gustaf Vikingson, major
Hjördis Petterson Svea Vikingson, majorska
Stefan Ekman Martin, majorens assistent
Monica Ekman Maj Vikingson, majorens dotter
Gunnar Björnstrand Carl, amiral
Lissi Alandh Rosa Liebeling, författarinna
Sven-Axel "Akke" Carlsson Edvin i handelsboden
Lars Lennartsson Manfred Lover, förlagskonsult
Barbro Lord Anna, amiralens dotter
Git Gay Florence, amiralska
Artur Rolén Högman, fiskare
Gustaf Lövås Bokhandlare i Trosa
Gus Dahlström Polis Johansson i Trosa
Hanny Schedin Expedit på Systembolaget
Leppe Sundewall Vaktpost vid Försvarsstaben
Buster Matteson En pojke

Bolag

Produktionsbolag AB Filmcenter
Distributör i Sverige (35 mm) AB Ri-Film
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Det svenska försvaret går med förlust. Slagkraften måste mi- nskas. Cheferna samlas och lägger pussel med landets karta: det gäller vilka områden som skall offras. Då ingen enighet kan uppnås beslutar man konsultera f d majoren Gustaf Vik- ingson, nu etablerad rationaliseringsexpert.

Uppdraget inkommer till Vikingsons unge assistent Martin. Denne inser att han omedelbart måste sätta sig i förbindelse med sin chef. Majoren semestrar på Kulingön i skärgården. Högman, en äldre fiskare i den närmaste hamnen, råder Martin att försöka få lift med "Fröken Maj". Hon är i själva verket majorens dotter och har seglat över till småstaden för att handla. I provianteringen ingår inköp av specerier hos han- delsbodens Edvin, sprit på systemet och en samling om sex saftiga kärleksnoveller författade av Rosa Liebeling och så- lda genom f d missionsbokhandeln som funnit för gott att modernisera sortimentet.

Martin får gå ombord på Majs båt men behandlas till en börj- an kallt. Dåligt väder tvingar Maj söka nödhamn mellan några kobbar. Nästa dag strålar solen och Majs intresse för Martin vaknar, underblåst av innehållet i Rosas noveller.

Medan hon och Martin börjar kärlekslekar sänder majoren och hans hustru iväg SOS-meddelanden i för ändamålet tömda spritflas- kor. Utan båten är de isolerade på ön. Fadern är oroad för sin dotter, moderns föreställningar om hennes öde ligger åt det romantiska hållet.

I de ungas paradis dyker plötsligt Rosa Liebeling upp medfö- rande sin förlagskonsult, den opraktiske, veke, fjärilsjaga- nde Manfred Lover. Paret har fått motorstopp. Martin fixar motorn men motstår Rosas förförelsekonster. Så friar Maj till Martin. Han tänker på karriären och säger nej.

Ungdomarna förs till Kulingön av Högman och föräldrarna återfinner segelbåten övergiven. På väg till ön befinner sig även amir- alen Carl i sällskap med sin hustru och dotter Anna. Den sena- re representerar idolsökande och tonårsrevolt. Amiralen vill förhindra en nedskrotning av flottan.

Majoren återvänder och misstänkande sin dotter skändad spär- rar han under bösshot in Martin i sjöboden. Rosa och Manfred landstiger på ön liksom Edvin som funnit ett av majorsparets SOS-meddelanden i en tomflaska. En sommarnattskarusell utbr- yter i buskarna ackompanjerad av smällarna från majorens sa- lutkanoner och fyrverkeripjäser och amiralens signalpistol. Medan Svea spelar ett ömt à quatre mains med Manfred på orgel försvarar majoren segerrikt sin ö mot flottans (amiralens) invasions- försök.

Martin lyckas ta sig ur boden och hissas upp till vindskamm- aren i stora huset av Maj. Anna lämnar lycklig ön i Edvins båt. På stranden står hennes kvarlämnade skylt med uppmanin- gen: DON'T FIGHT - MAKE LOVE (Slåss inte - älska).

Censur / granskning

Censurnummer 107236
Datum 1968-09-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2280 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2280 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ordet buskis nämndes i tre av de fyra ledande huvudstadstid- ningarna. Mario Grut i AB nämnde det inte men talade om det: "Det räcker kanske med att säga att Torsten Lilliecrona här än en gång spelar upp det publikfriande farbror-Melker-- register han lade sig till med i "Saltkråkan" (1968/30). Att Hjördis Petterson är en aning vänligare nu än hon var i "Lille Fri- dolf", men annars av samma populära skrot och korn. Att Gun- nar Björnstrand i "Pappa" åter visar prov på sin eminenta förmåga att få fram det tokroliga i att senila åldringar fa- ller i trappor och har svårt att klara sig själva. Att Lissi Alandh på nytt körs ut i samma gamla femme-fatale-med-glim- ten-i-ögonvrån-roll som hon applåderats för hundra gånger förr." Någon handling kunde man inte, menade Grut, tala om eftersom det bara fanns ett tomrum. Han slutade: "Pappa" är en kommersiell produkt gjord med dålig smak. Det är det enda jag kan få ut av det hela. Vad regissör Stivell menar med "un- derhållning" vet jag inte. Men det han menar med "kvalifice- rad" kan jag inte inse är annat än strunt."

Efter att ha påpekat filmens rötter i 30-talets skärgårdsfa- rser "då glada svenska filmskapare gjorde planskisser för folkets underhållning på baksidan av krognotor" ville Lasse Bergström i Expressen emellertid se en ljusglimt: "Den enda lilla kvalitet jag kan finna i denna tandlösa underhållning står Monica och Stefan Ekman för. Hon är mycket söt, han är mycket trevlig och faktiskt har inte Stivell i deras unga möte hittat en liten sensuell ton som sjunger rent i larvet. Varför inte försöka lyfta över buskarna och renodla den näs- ta gång?"

Även Lennart Jönsson (DN) framhävde sensualismen i spelet mellan de bägge ungdomarna Ekman men kände sig illa berörd av filmen, som han tyckte anslöt sig till "svensk komeditra- ditions lägre buskisnivåer": "Jag tror filmen (och dess li- kar, det finns många) kan bidra till att vi inte förmår se klart på existerande företeelser och problem. Titta på mili- tärerna, så löjliga och oförargliga de är. Titta på alkoho- listerna, upprymda och sentimentala. Och erotiken är bara närhet och tillit, inga neuroser här. Det är för enkelt, det är oärligt mot verkligheten."

Signaturen E. W. i SvD skrev under rubriken "Åsa-Nisse i ny tappning": "Regissören Arne Stivell har tidigare regisserat två Åsa-Nisse-filmer. Detta sitter tydligen i. Skillnaden består i princip i att Åsa-Nisse bytts ut mot Monica Ekman." E. W. menade dock att buskis kunde vara roligt och att fil- men innehöll så många säkra publikeffekter plus "ytterligare ett nakenbadarpar till samlingarna" att den borde bli "en storsäljare ute på den svenska landsbygden."

Kommentar Svensk filmografi

Filmens titel angavs vid tiden för inspelningens igångsät- tande, liksom på Musikförteckningen till STIM till "Pappa varför är du så arg, du gjorde likadant själv när du var ung".

Inspelningen ägde rum i Trosa med omnejd, där, enligt Hans Fridlund i AB tsch" (Tysk-amerikansk stjärnregissör i komedifacket 1892 - 1947).

Med hänsyn till att filmen var barntillåten yttrade sig Bar- nfilmkommittén över dess lämplighet. Kommittén ansåg den ej lämplig. I avgivet yttrande förekom omdömen som "skrämman- de", "utstuderad dubbelmoral" och "spekulation i omoral". En av kommitténs ledamöter, pedagogen Inga Lundberg, var sär- skilt missnöjd med sexscenerna, bl a mellan Monica Ekman och hennes svåger i verkliga livet Stefan Ekman. Lundberg karaktäriserade filmen på följande sätt (DN 10.11.1968): "En infantil, stereotyp film, som inte ger någon behållning var- ken åt ung eller gammal. De sexiga avsnitten är så valhänt utförda att även de yngsta barn kan se dem. Det älskande pa- rets kyssande för tanken till Sempers annonser om diande vällingbarn. Hela filmen är ett ohederligt hantverk."

Visningar

Sverigepremiär 1968-10-28 Ricardo Stockholm Sverige 83 min
1968-10-28 Riverside Stockholm Sverige 83 min
1968-10-28 Rondo Stockholm Sverige 83 min
1968-10-28 Rondo Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1996-02-17 TV4 Sverige
1996-05-18 TV4 Sverige
Urpremiär 1968-10-28 Ricardo Stockholm Sverige 83 min
1968-10-28 Riverside Stockholm Sverige 83 min
1968-10-28 Rondo Stockholm Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Ämnesord

Fars
Folklustspel
Försvarsmakten
Föräldrar och barn
Militärer
Porrförfattarinnor
Satir
Skärgården
Slapstick
Sommarkärlek

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2280


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2280


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Selbst Petrus drückt ein Auge zu, wenn hübsche Nymphen baden gehen! AUCH ENGEL BADEN MANCHMAL...NACKT!
Affischdesign Auguste Renoir


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Selbst Petrus drückt ein Auge zu, wenn hübsche Nymphen baden gehen! AUCH ENGEL BADEN MANCHMAL...NACKT!


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Erik Norlander.
Omfång 184 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Erik Norlander.
Omfång 184 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Flera språk


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?