Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel ... som havets nakna vind
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-11-08

Medverkande

Hans Gustafsson
Leander, musikstuderande

Lillemor Ohlson
Mejt, hans halvsyster

Barbro Hiort af Ornäs
Aida, hans mor, änka

Gudrun Brost
Torinna, hans moster, konstnärinna

Anne Nord
Gärda

Ingrid Swedin
Susanne

Visa alla medverkande

Handling

Den unge faderlöse Leander bedriver musikstudier i Schweiz. Med studierna går det framåt men erotiken har gått i baklås. Hans försök att tillfredsställa sina sexuella behov...

Visa hela handlingen

Press

Omdömet "mest utskällda samlagsfilmen" (AB 2.2.1969) basera- de sig på en rad kommentarer. Tidningens egen kritiker Jurgen Schildt skrev under rubriken "Porr i sjumilastövlar": "Ska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Översatt titel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud

Medverkande

Hans Gustafsson Leander, musikstuderande
Lillemor Ohlson Mejt, hans halvsyster
Barbro Hiort af Ornäs Aida, hans mor, änka
Gudrun Brost Torinna, hans moster, konstnärinna
Anne Nord Gärda
Ingrid Swedin Susanne
Barbro Hedström Lola
Gio Petré Susannes moster
Birger Malmsten Susannes morbror
Siw Mattson Aino, finskt hembiträde
Stephan Karlsén Ture, fiskare
Chris Wahlström bondmoran
Ann Andersson Agnes, hennes dotter
Charlie Elvegård Adolf, hennes son
Ulf Tistam pastorn
Gun Falck Claudette
Thomas Ungewitter en bordellbesökare
Willy Koblanck Jacobowski, musikprofessor
Sten Sture Modéen Lolas pappa

Bolag

Produktionsbolag Swedish Filmproduction Investment AB
Distributör i Sverige (35 mm) Pallas Film AB
Distributör i Sverige (DVD) Klubb Super 8 AB 2007
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

Den unge faderlöse Leander bedriver musikstudier i Schweiz. Med studierna går det framåt men erotiken har gått i baklås. Hans försök att tillfredsställa sina sexuella behov misslyckas.

När sommaren nalkas återvänder Leander oroad och nedstämd till Sverige och slår sig ned på sin mors magnifika herrgård vid en vik av Östersjön. Där väntar hans syster Mejt på honom. Hon är djupt fästad vid sin bror och anförtror honom sina kärleksdrömmar. Men Leander avvisar henne och för att demonstrera sin frihet lägger han sig med husets unga finska hembiträde på en badklippa i Mejts åsyn.

Till grannskapet anländer tre vackra flickor: Gärda, Susanne och Lola. Sedan de beskådat Leander naken i böljorna och funnit behag i hans kropp kommer de överens om att dela på honom över sommaren. Änkan på herrgården, Leanders mor, håller öppet hus och flickorna kommer dit och berättar om sina tidigaste erotiska upplevelser.

Gärda känner sig dragen till kvinnor sedan hon blivit våldtagen på en gödselstack av en efterbliven bondson, som fick hjälp av sin mor och syster. Lola drömmer sexdrömmar om sin avlidne far och har inte lyckats bli av med sin oskuld medan Susanne invigts i sexuallivets variationer av sin moster och morbror under en sommarseglats. Susannes närvaro förnyade parets samliv och mostern blev till följd härav havande.

En regnvåt dag med regnbågen resande sig över buskarna möter Leander Susanne i skogen och tar henne mot en björk. Aino blir fiskaren Tures flicka. Då Leander gör anspråk på hennes gunst träder Ture fram och besegrar Leander i envig. Därefter skiljs de bägge männen i sämja.
Gärda för bort Leander i sin bil och njuter honom i en lingonglänta. Lolas far dog på hennes konfirmationsdag. I hennes drömmar förvandlas han till den unge prästen som tar henne i den vita kyrkklänningen. Leander sliter sönder klänningen och befriar Lola från både oskuld och drömmar.

Av sin mor får Leander veta att fadern var en riktig fruntimmerskarl och att Mejt egentligen är frukten av faderns förbindelse med en förolyckad dansk älskarinna. Hon är således bara hans halvsyster. Äntligen kan Leander förverkliga Mejts erotiska drömmar. Hon blir därmed fri från sin fixering vid honom.

Sommaren närmar sig slutet. Leanders moster - konstnärinnan Torinna - avtäcker det verk för vilket han stått modell. På duken framträder Leander i guden Apollons skepnad, omstrålad av solens ljus. Egentligen älskar han Susanne. Hon ger honom några blåklockor i avskedsgåva och ber honom hålla dem friska tills hon hör av sig.

Censur / granskning

Censurnummer 107386
Datum 1968-10-31
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2825 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2825 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Omdömet "mest utskällda samlagsfilmen" (AB 2.2.1969) basera- de sig på en rad kommentarer. Tidningens egen kritiker Jurgen Schildt skrev under rubriken "Porr i sjumilastövlar":

"Ska man hitta någonting användbart i Gunnar Höglunds film får man böka med nosen som ett svin efter tryffel. Det är tänkbart att Höglund haft spridda ambitioner åt parodin till (det triroliga inpasset om våldtäkten i gödselstacken ger fog för misstanken) men föresatserna drunknar innan de egentligen är formulerade. Hur parodierar man förresten det som i sig själv är en parodi på parodin?

Resten är om inte tystnad så lystnad, ett slags liggande bu- skis där ett gäng tonårsmannekänger kvitterat sin arvoden med trosorna i hand och där de skinande sommarvyerna förenas med becksvart artistisk solförmörkelse. (-) Ansvarige utgiv- aren heter Phallosfilm (grek. fallós = manslem), mittåt Pallasfilm. Där har man skäl att fira, eftersom filmen sålts på rot till 40 länder. Skak- ade av siffran kan vi för egen del bara tillfoga: Gud bevare konungen och fäderneslandet."

Mauritz Edström avlät följande salva i DN: "'Som havets nakna vind' är en dålig roman av Gustav Sandgren som blivit en komiskt dålig film av Gunnar Höglund. Den predikar en sexualprimitivism som är så parodiskt välmenande att man vacklar mellan skratt och gråt. (-) Gunnar Höglund är en skicklig tekniker, som inhängnar de eländigaste spelscener i flotta naturlyrismer. Han har inte bestämt sig för någonting, och stilistiskt vacklar filmen som en berusad kanin genom den svenska sommaren."

Edström menade att filmer av detta slag kom till på grund av befint- liga produktionsförhållanden, de fria producenterna måste satsa på säkra kort: "Att satsa på en osäker spekulation i konstnärlig talang och efterföljande lotteri hos filminsti- tutets jury vore nästan självmord. (-) Återstår att göra det som lönar sig bäst ur försäljningssynpunkt. Boforskanoner, kullager och telefoner är vi bra på i det här landet. Schwe- denfilm också. (-) Och filmreformens höga syften anar man bara i fjärran som en hägring."

Jonas Sima i Expr tyckte erotiken var harmlös: "Kan någon reta sig eller kåta upp sig på detta oskuldsfullt komiska filmexemplar av "svensk sensu- alism", då bör denna person ha gott om både safter och raka rör för tillrinningen. (-) Som sexfilm är detta lika harmlö- st och charmlöst som vilken Schwedenfilm som helst. Flickor- na är söta utvikningsbrudar och Hans Gustafsson, tuppen i paradiset, plumsar omkring i skärgårdsvikarna som en annan farbror Melker. Han lyckas, faktiskt, hålla sig flytande i rollen. (-) Nej, det som är snuskigt (-) är filmens preten- tiösa form med alla dess pseudolyrismer - som kunde passa i en annonsfilm för tvål och tandkräm - och den reaktionära samhällssynen. I äckligaste lyxmiljö iscensätter Höglund sin stupida könsrollshow."

Carl Henrik Svenstedt i SvD skrev under rubriken "Eländigt kolpor- tage": "Bakom denna eländiga kolportagehistoria står en man som av obekant anledning brukar räknas till våra proletärfö- rfattare, Gustav Sandgren. Hans bok är ett hån mot de bönder han byggt sitt författarskap kring, kulminerande i den scen där sommarflickan från staden våldtas av en snörvlande drän- g, påhejad av bondmoran och dottern, efter det att de bevit- tnat tjuren Adolfs bedrifter i kohagen. Gunnar Höglunds film förbättrar sannerligen inte romanen med sina karamell- söta interiörer och sin erbarmliga dialog. Skådespelarinsat- serna är under all kritik, men det är beundransvärt hur deb- utanterna Anne Nord, Barbro Hedström och Ingrid Swedin lyckats bibehålla något slags fräschör mitt i denna svår- smälta filmpannkaka."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "...som havets nakna vind" av Gustav Sandgren utkom på Folket i Bilds Förlag 1965. En annan av hans romaner, "Maria", filmades 1947.

Enligt Variety 24.7.1968 medverkade den västtyske producenten Horst Wendtlandt med sitt bolag Rialto-Film vid produktionen.

Inspelningen ägde bland annat rum utanför Stensund vid Trosa och inspelningstiden sträckte sig från slutet av maj till slutet av juli 1968. Några inledningsscener togs i Schweiz i mitten av maj.

Statens Biografbyrå (censuren) stoppade filmen några dagar före premiären, åberopande ett eventuellt pornografiskt innehåll. Det inkallade Filmgranskningsrådet godkände den dock för vuxenvisning med undantag för vissa scener i samband med incestmotivet. Censurens åtgärd skapade betydande publicitet i pressen. Expressen redogjorde för samtliga sexuella handlingar i filmen. Författaren Gustav Sandgren förklarade sig mycket nöjd med den sedan han sett den tre gånger. Ett porträtt av musikstuderande Leanders avlidne far i frack, vilket ingick i filmens rekvisita, bar författaren Sandgrens omisskännliga drag.

" ...som havets nakna vind" gick bra i Sverige och såldes till ett 40-tal länder.

Distribuerad i USA 1968 under titeln "One Swedish Summer" och i England 1969 under titeln "As The Naked Wind from The Sea".

Förlaga

Originaltitel ...som havets nakna vind (Roman)
Författare Gustav Sandgren


Inspelning

Nacka Sverige (start: slutet av Maj) 1968-05 1968-07
Stensund Trosa Sverige 1968-05 1968-07
Schweiz (start: början av Maj)

Visningar

Sverigepremiär 1968-11-08 China Stockholm 103 min
Urpremiär 1968-11-08 China Stockholm 103 min
Dvd-release 2007-04-11 Sverige

Musikstycken

Ämnesord

Censuråtgärd
Erotisk film
Filmad litteratur
Föräldrar och barn
Incest
Konstnärer
Musiker
Schwedenfilm
Sommarkärlek
Våldtäkter

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2801


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ...SOM HAVETS NAKNA VIND efter en roman av Gustav Sandgren


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ...SOM HAVETS NAKNA VIND efter Gustav Sandgrens succéroman
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film efter Gustav Sandgrens bok. Av Gustav Sandgren och Gunnar Höglund.
Omfång Ca 110 s. Rollista (1 s.) ingår. Förslag till tillägg och inspelningsplan (7 s.) separat.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel ...as the naked wind from the sea. Based on the book of the same name by Gustav Sandgren.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång Ca 40 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film efter Gustav Sandgrens bok. Av Gustav Sandgren och Gunnar Höglund.
Omfång ?? Miljöbeskrivning och rollista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 12
Färg papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program folio
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Tyska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?