Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Fanny Hill
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-11-11

Medverkande

Diana Kjaer
Fanny Hill

Hans Ernback
Roger Boman

Keve Hjelm
Leif Henning

Oscar Ljung
Jan Wilhelmsson

Tina Hedström
Monika Arvidsson

Gio Petré
fru Schöön, bordelldirektris

Visa alla medverkande

Handling

Fanny Hill, en nittonårig oerfaren landsortsflicka, är på väg till storstaden för att söka sin lycka. På tåget möter hon Monika som erbjuder henne både arbetsmöjlighet och bostad....

Visa hela handlingen

Press

Den klassiska engelska glädjeflickan i svensk förklädnad lyckades inte förföra huvudstadskritikerna. Jurgen Schildt (AB) tyckte sig känna igen 40-talet: "Detta är en film där...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Mixning

Medverkande

Diana Kjaer Fanny Hill
Hans Ernback Roger Boman
Keve Hjelm Leif Henning
Oscar Ljung Jan Wilhelmsson
Tina Hedström Monika Arvidsson
Gio Petré fru Schöön, bordelldirektris
Mona Seilitz Charlotte
Astrid Bye Hanna
Bo Lööf Will, chaufför hos Henning
Gösta Prüzelius Stig Boman, skeppsredare
Hans Lindgren direktör Krafftmann, bordellkund
Kjell Lennartsson Rogers vän
Börje Nyberg Hennings vän
John Harryson advokat Berger
Jan Erik Lindqvist doktor Brandt
Jarl Borssén en bordellkund
Anna Sundqvist krogsångerska
Marianne Ahrne en kroggäst

Bolag

Produktionsbolag Minerva Film AB
AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) Minerva Film AB 1968

Handling

Fanny Hill, en nittonårig oerfaren landsortsflicka, är på väg till storstaden för att söka sin lycka. På tåget möter hon Monika som erbjuder henne både arbetsmöjlighet och bostad. Fanny accepterar tacksamt. Arbetsplatsen visar sig vara en till massageinstitut maskerad lyxbordell och Fannys behandling av kunderna motsvarar till en början inte föreståndarinnan fru Schööns förväntningar.

Två unga män kommer på besök till bordellen. Den ene, Roger Boman, är son till en förmögen skeppsredare. Fanny får Roger på sin lott och de fattar tycke för varandra. Fanny flyttar hem till Roger. Skeppsredaren får emellertid reda på förhållandet och talar om för Roger att en förbindelse med en obildad bondflicka är oförenlig med hans framtid. Fadern tvingar sonen att omedelbart resa utomlands för att fortsätta sin utbildning och meddelar Fanny att Roger hela tiden känt till att han skulle lämna henne.

Besviken återupptar Fanny livet som prostituerad. Hon möter affärsmannen Leif Henning och låter honom installera sig i en flott våning. Leif tar med Fanny på museer men skäms över hennes brist på bildning. Fanny sparar och skaffar sig kontrakt på en egen lägenhet. En dag överraskar hon Leif i sängen med en annan flicka. För att hämnas låter sig Fanny skjutsas ut på landet av Leifs chaufför Will och förför honom. Senare i Leifs våning vill Will fortsätta leken men Leif kommer oväntat på besök. Rasande kastar han ut Fanny.

Tidningarna meddelar att skeppsredare Boman har avlidit. I en park ser Fanny en äldre man falla omkull och skada foten. Hon skyndar till hans hjälp. Mannen heter Jan Wilhelmsson och lever ensam och tillbakadragen i ett ärvt patricierhus. Fanny upplever trygghet och ömhet hos Jan och vet att han behöver henne. De reser till Venedig tillsammans. Deras harmoniska samvaro får ett abrupt slut då Jan avlider i en hjärtattack. Fanny får meddelandet av hans läkare och advokat. De meddelar henne också att hon insatts som universalarvinge till hans stora förmögenhet.

Fanny firar svensk midsommar i skärgården och deltar halvt motvilligt i de traditionella parningslekarna. På ett party står plötsligt Roger framför henne. De faller i varandras armar. Han har inte glömt henne. Missförstånden klaras upp. Skeppsredaren hade - visade det sig - spekulerat bort sin förmögenhet men Fannys kapital befriar dem bägge från framtida bekymmer.

Censur / granskning

Censurnummer 107403
Datum 1968-11-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2780 meter
Längd efter klipp 2766 meter
Kommentar Akt 1: de tre sista bilderna i TV-visningen avlägsnas. Aktindelning efter censurklipp: 551-545-565-575-530 = 2766 m (101 min.) Aktlängder: 565, 545, 565, 575, 530.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2780 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den klassiska engelska glädjeflickan i svensk förklädnad lyckades inte förföra huvudstadskritikerna. Jurgen Schildt (AB) tyckte sig känna igen 40-talet: "Detta är en film där pornografin verkar ångerköpt och där vokabulären inte är rundare än ett långfranska. Den handlar om en landsortstös som kommer till Stockholm och som efter diverse illustrerade förlöpningar i storstadsträsket återvänder till den förste och trofaste pojkvännen, han som tog hennes jungfrudom. På 40-talet hade Luxfilm patent på den sortens sedelärande berättelser, typ "Anna Lans" och "Kungsgatan" (bägge från 1943). "Fanny Hill" är, tro det om ni vill, en film som förnyar den traditionen. Ni ska inte gå och se den. Inträdet och T-banebiljetterna är för all del överkomliga kostnader, men att gäspa käften ur led kan ställa sig dyrare."

Göran O. Eriksson (DN) anade att filmen inte handlade om sex utan om rikedom: "Det är rikedomens symboler vi ser, inte dess människor. En närbild visar ett whiskyglas och en cigarett på ett askfat. Så flyttas skärpan till människorna i bakgrunden - och därmed mister bilden allt intresse, ty det var cigaretten man ser i närbilden som var dess egentliga innehåll. Människor är staffage, tycks Ahlberg mena, och de får värde först genom det de äger och förbrukar. Det är ett sällsynt motbjudande budskap, men vi möter det dagligen, och Ahlberg har trots allt lyckats få en grupp skådespelare att ställa sig bakom det."

Flera kritiker efterlyste hårdare erotiska grepp. Lasse Bengtsson i Expr tyckte att Mac Ahlberg arbetade "med högt upp- dragna lakan och finner i stort sett ingen annan illustration till kärlekslyckan än den förtjusning småflickor visar när de blir bjudna på bakelser".

I SvD refererade Carl Henrik Svenstedt till ett dystert jubileum: "Svensk film firar i år femårsjubileet av Svenska Filminstitutets tillkomst. Det finns alla skäl att hänga flor på fanorna och förstämma trummorna: Inte sedan pilsnerfilmens storhetstid har vi haft en mer provinsiell och idiotisk filmrepertoar här i landet. Och då håller jag en slant på min barndoms svenska lustspel - de var i alla fall roliga... (-) Det vore överflödigt att spilla en enda rad på denna och liknande filmer om de inte hade ett sånt motbjudande drag gemensamt: Den verklighet de bjuder ut är fylld av förmögna knoddar, stenvillor, lyxracers och roulettspel i någon skum källarlokal. Dit strävar filmernas hjältar och hjältinnor på väg upp från sina enkla ursprung. Och vägen till plånboken går över sängen. Högre - eller lägre - mål har inte Tore Sjöberg på Minervafilm med sin produktion, inte heller Mac Ahlberg, och det är överraskande att seriösa aktörer som Keve Hjelm, Hans Ernback och Tina Hedström över huvud taget befattar sig med den sortens film."

Kommentar Svensk filmografi

Filmens "Memoirs of a Woman of Pleasure" av den engelske författaren John Cleland (1709-1789). Den utkom i två volymer 1748 och 1749. Romanen filmades i fri bearbetning under samma titel av Famous Players-CCC i amerikansk-tysk samproduktion 1965.

Filmen utsläpptes i USA under titlarna "Fanny Hill" och "The Swedish Fanny Hill", i England under den senare titeln.

Den amerikanska pressen behandlade Ahlbergs film relativt positivt. Kritikern Roger Greenspun i New York Times citera- des i svenska tidningar då filmen hade premiär i New York i slutet av september 1969 (DN 28.9.1969). Greenspun fann att filmen hade en inställning till nakna kroppar som varken var skuldtyngd eller kallt klinisk. Variety 8.10.1969 ägnade filmen en spaltlång recension och tyckte att Diana Kjaer var en mera överväldigande upptäckt än Essy Persson (Jag - en kvinna, 1965/18) och tillhörde den "tjockläppade skandinaviska tradition Liv Ullmann representerar". Monthly Film Bulletin var dock av samma åsikt som Stockholmstidningarna. Den utomordentlige karaktärsskådespelaren Oscar Ljung råkade i den tyska filmtidskriften Film-Echo/Filmwoche 37/1969 bli straffad för sin medverkan. Han kallades där Oscar Ljunk.

Förlaga

Originaltitel Fanny Hill - Memoirs of a Woman of Pleasure (Roman)
Författare John Cleland


Inspelning

Europa Studio Sundbyberg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1968-11-11 Saga Stockholm Sverige 101 min
Urpremiär 1968-11-11 Saga Stockholm Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel La Clucá de Sevilla
Kompositör Harry Arnold


Ämnesord

Askungesaga
Bordeller
Erotisk film
Föräldrar och barn
Glädjeflickor
Hög och låg
Lyxkrog
Midsommar
Prostitution
Schwedenfilm
Venedig

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2751


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 60


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 60


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel John Clelands berömda sedeskildring har överflyttats till vår moderna tid och blivit en svensk film. Inspeladi Stockholm och i färg! FANNY HILL
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel John Clelands berömda sedeskildring har överflyttats från vår moderna tid och blivit en svensk film, inspelad i Stockholm och i färg! FANNY HILL
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel PIGEN FANNY en charmerende fortælling om en dejlig piges...bla, bla bla...
Tryckeri Parrot Litho A/S


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Noter


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Fanny Hill.
Omfång 1 s. synopsis + 1 s. rollista och produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fanny.
Omfång 137 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fanny Hill. Del 1.
Omfång Ca 200 s. Rollista, miljölista och inspelningsplan (34 s.) medföljer.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fanny Hill. Del 2.
Omfång Ca 200 s. Rollista, miljölista och inspelningsplan (34 s.) medföljer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fanny Hill.
Omfång 54 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Fanny Hill. Svensk dialoglista.
Omfång 21 s. + 1 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fanny Hill. English dialogue list.
Omfång 23 s. + 1 s. trailer.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?