Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Carmilla
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-12-02

Medverkande

Monica Nordquist
Carmilla

Birger Malmsten
Per Ek, läkaren

Öllegård Wellton
Maria, hans hustru

Erik Hell
Gunnar Wahlström, Carmillas styvfar

Lissi Alandh
klubbvärdinna

Visa alla medverkande

Handling

En man blir påkörd och dödad av en bil. Bilföraren smiter från olycksplatsen för att undgå att fällas för rattfylleri. Men en ung flicka - Carmilla - har bevittnat dramat. Den...

Visa hela handlingen

Press

Någon officiellt noterad premiär i Stockholm fick inte denna film. Den dök upp första gången i Eskilstuna i december 1968. Vid evenemanget var Eskilstuna-Kuriren representerad av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Negativklippning

Medverkande

Monica Nordquist Carmilla
Birger Malmsten Per Ek, läkaren
Öllegård Wellton Maria, hans hustru
Erik Hell Gunnar Wahlström, Carmillas styvfar
Lissi Alandh klubbvärdinna
Sten Ardenstam
Manne Grünberger
Anders Näslund festdeltagare

Bolag

Produktionsbolag Omegafilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Bison Film AB
Laboratorium Filmmakarna AB (ljud)
AB Film-Labor

Handling

En man blir påkörd och dödad av en bil. Bilföraren smiter från olycksplatsen för att undgå att fällas för rattfylleri. Men en ung flicka - Carmilla - har bevittnat dramat.

Den döde är Carmillas styvfar. Före påkörningen har de gräl- at på vägen. Sedan moderns död har Carmilla haft ett förhål- lande med styvfadern.

Carmilla lyckas spåra bilen till en läkare. Det är hans hus- tru som fört bilen i berusat tillstånd vid olyckan och för att hindra Carmilla från att gå till polisen erbjuder läkar- en henne att bo hos dem. Hustrun välkomnar Carmilla till hu- set men upptäcker snart sin makes starka intresse för gäste- n. Förgäves försöker hon döva sin oro med sprit och piller. Carmilla ger sig åt läkaren och i ett anfall av rasande sva- rtsjuka sätter hustrun eld på badhuset där de älskande är tillsammans. (Efter recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 106985
Datum 1968-07-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2520 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2520 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Någon officiellt noterad premiär i Stockholm fick inte denna film. Den dök upp första gången i Eskilstuna i december 1968. Vid evenemanget var Eskilstuna-Kuriren representerad av Birgitta Åström, som avlät följande kommentar:

"Någon sorts Tintomarafigur ska hon kanske föreställa, denna Carmilla i centrum för Claes Fellboms nya film, en varelse bortom ont och gott, älskad av både män och kvinnor. En frä- mling i alla miljöer, obunden själv men bindande alla. Men såtillvida skiljer hon sig från Tintomara att hon, tveklöst och med ett inåtvänt leende, låter männen älska sig. (-) Långsamt långsamt berättas det om denna flicka som är hjärt- ligt ointressant och egentligen bara duger till att klä ut i alla de sista dagars kläder som kan uppbringas. Monica Nord- quist heter hon. Man blir inte skådespelerska bara genom att blicka rådjurslikt kring sig. Många repliker hade inte denna huvudroll att uttala, och det kanske var bäst så."

Bättre tyckte recensenten om Öllegård Welltons tolkning av den alkoholiserade läkarfrun: "Ingen originellt skriven roll men fru Wellton tecknar kunnigt med knappa medel bilden av en människa på gränsen mellan hälsa och sjukdom. Det är inte hennes fel att slutscenen är så vilt vansinnig."

Någon större behållning fick inte Birgitta Åström av sitt premiärbesök. Hon förklarade sig otålig över att så skönt fotograferad men meningslös film gjordes i Sverige och kallade den en "lyxfilm med lyxkänslor för ett lyxigt välfärdsfolk".

Drygt ett år senare, den 19 januari 1970, dök filmen upp i Malmö, nu distribuerad av bolaget Succéfilm - den ursprungl- ige distributören hade då gjort konkurs. Titeln hade ändrats till "En läkares vittne" och en recension från Malmö-visnin- gen inflöt i Expressen. Där skrev Ramon Fridén:

"Om ändå producenten bakom "En läkares samvete" (recensente- ns egen titel) haft så pass mycket samvete att han lagt fil- men på hyllan och bokfört utgifterna under posten "läropeng- ar"! I stället har man valt att satsa på den redan hårt pun- gslagna porrpubliken.

Man reklamerar med en naken brud på affischerna och på still- bilderna i skyltskåpet finns mängder med blottade bröst. Men vad får de stackars herrar se som betalar biljetten? Nakna tuttar i ett par mycket rumsrena och dåliga kärleksscener."

Sydsvenska Dagbladets ordinarie filmkritiker Jan Aghed var ordkarg och avfärdade filmen som kolportage i två korta sty- cken:

"Flitige Claes Fellboms senaste opus kunde vara en filmatis- ering av någon novell ur Min Melodi att skaka Svensktoppens okritiska lyssnare med: Jag låg med min egen styvfar.

Utförande och stil ligger helt i nivå med ett sådant syfte. Som genom en tyst överenskommelse, eller epidemisk smitta, har obegåvningen från manus och regi spritt sig till samtli- ga aktörer, inklusive styvfadern Erik Hell, här en murken påminnelse om det arne mattssonska blodets ödestyngda rop under almarna." (Syftar bl a på "Den onda cirkeln", 1967/18.)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen distribuerades i Tyskland 1968 under titeln "Carmil- la - Sie machen Liebe" och i Frankrike 1969 under titeln "Carmilla, vierge folle". Enligt en notis i DN 27.3.1969 be- möttes den bl a högaktningsfullt i den franska tidningen Figaro, vars kritiker Pierre Mazars skrev att den visserlig- en var en melodram men att den tagits om hand på ett nyktert sätt. I Tyskland betraktades den huvudsakligen som en sexex- ploatering. I Norge distribuerades filmen i juli 1970 under titeln "Man brenner hekser".

Till England tycks filmen ha kommit våren 1970 under beteck- ningen "Swedish Love Play". Recensenten i Monthly Film Bull- etin blandade ihop de medverkande men tyckte att filmen hade vissa aspirationer på att skildra ångestfyllda relationer mellan människor men bara lyckats bli krampaktig. "Stilisti- skt är den en salig röra av nya vågengrepp (nya vågen/nouv- elle vague: förnyelsen av den franska filmen under 50-talet och början på 60-talet) men innehåller några ganska vackra landskapsscen- er", slutade recensionen, vars upphovsman misstänkte att se- xavsnitten tvättats i den engelska versionen. Distribuerad i USA på 70-talet.

Ingen kopia tillgänglig för granskning.

Inspelning

Omega Films ateljéer Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1968-12-02 Centrum Eskilstuna 92 min
Urpremiär 1968-12-02 Centrum Eskilstuna 92 min

Musikstycken

Originaltitel Gotta Leave the Country
Kompositör Claes Fellbom
Guy Öhrström
Textförfattare Calvin Floyd


Ämnesord

Alkoholism
Erotisk film
Incest
Mordbränder
Otrohet
Rattfylleri
Svartsjukedrama
Trafikolycka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel CARMILLA
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel CARMILLA Utkast till en film av Yvonne Floyd
Omfång 8 s. + följebrev 1 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?