Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Komedi i Hägerskog
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-11-25

Medverkande

Anita Björk
Narcissa, socialarbetare

Monica Nordquist
Elina, socialarbetare

Erik Hell
Väg-Larsen

Tor Isedal
Lind, ordförande på socialbyrån

Ulf Brunnberg
Dag Asping

Emy Storm
Beda Malm

Visa alla medverkande

Handling

Narcissa, medelålders assistent på socialbyrån i det lilla mellansvenska samhället, är på väg till sitt arbete. En hug- gorm spärrar vägen. Narcissa slår ihjäl den i skräckfyllt...

Visa hela handlingen

Press

Ingen av huvudstadstidningarnas kritiker tvivlade på att An- derbergs film var en grov spekulation även om man hittade förvirrande inslag av strävan efter kvalitet. Under rubriker som "Mera...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Negativklippning
Rekvisita
Smink

Medverkande

Anita Björk Narcissa, socialarbetare
Monica Nordquist Elina, socialarbetare
Erik Hell Väg-Larsen
Tor Isedal Lind, ordförande på socialbyrån
Ulf Brunnberg Dag Asping
Emy Storm Beda Malm
Bente Dessau Margret
Kerstin Larsson Viola Malm
Åke Fridell Gunnarsson, dagsverkare
John Elfström Enok Axell, missionär
Lissi Alandh Sandra
Bertil Norström Malm, handelsman
Öllegård Wellton fru Tekla Lind
Lil Terselius Sara, servitris
Per-Axel Arosenius Ernfridsson, pastor

Bolag

Produktionsbolag Omegafilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Tonefilm AB 1968
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Narcissa, medelålders assistent på socialbyrån i det lilla mellansvenska samhället, är på väg till sitt arbete. En hug- gorm spärrar vägen. Narcissa slår ihjäl den i skräckfyllt ursinne.

På socialbyrån arbetar den unga Elina och ordföranden Lind. Elina har flytt storstaden och en misslyckad förbindelse med den rastlöse och psykiskt labile Dag Asping. Men Dag spårar upp henne och anländer i en stulen bil till orten. Han kräv- er att de skall återuppta samvaron. Elina avvisar honom fast hon håller på att kvävas av brist på liv och tänker lämna Hägerskog när sommaren är över.

Till byrån kommer ibland Väg-Larsen för att få ett bidrag. Han håller nu på att ordna upp sina affärer och tänker öppna kafé och gifta sig med Sa- ndra. Olyckligtvis har han fått bekymmer med potensen, trots att han är stor och stark. Han ber till Gud ute i skogen att han måtte få kraften.

Dag, som befinner sig på raggarstråt, stöter ihop med handla- nden Malms sextonåriga dotter Viola och plockar upp henne. Hon sät- ter Dags självkänsla på hårda prov genom att själv ta sexuel- la initiativ, avslöja flera års erfarenhet av män och visa en barnslig saklighet i det erotiska.

Missionären Enok Axell håller möte och visar bilder från Ki- na och Afrika. Han har förlorat tron på Gud efter allt det lidande han bevittnat under sin långa verksamhet.

Dag tar sig in hos Narcissa och möter en ensam och ömhetshungrande kvinna. Hon förvandlar honom till far, älskare och son i ett svep och Dag är inte sen att utnyttja situationen.

Väg-Larsen åkallar sin Gud och tycks plötsligt bli bönhörd. Viola dyker upp och ger honom i en kort stund av kroppslig lycka kraften åter. Violas mor Beda betraktar dotterns verk- samhet bland männen med hat och förakt och försöker sätta fast henne. Beda är själv djupt otillfredsställd i sitt äkte- nskap. Hon vill ha ett barn vilket inte intresserar mannen.

Narcissa går i drömmar och tar 20.000 kronor av sitt sparkap- ital för att på Dags inrådan finansiera den bilfärd de skall göra tillsammans. Väg-Larsen misslyckas ånyo med Sandra men Beda uppsöker den glade och potente dagsverkaren Gunnarsson och lyckas få till stånd en nattlig betäckning. För att ut- plåna spåren av sitt syndafall sätter hon eld på dagsverkar- ens stuga. Gunnarsson klarar sig dock.

Narcissa upptäcker att Dag givit sig av med pengarna och ser förtvivlad sitt luftslott störta samman. I ett desperat försök att väcka po- tensen försöker Väg-Larsen våldta Viola. Hon flyr skräcksla- gen genom skogen.

Lind på byrån har tagit sig ledigt för att träffa den kvinna han älskar. Det visar sig vara deras sista möte. Hon lämnar honom. På vägen hem kör han halvt medvetet ihjäl sig. Narci- ssa, som fått reda på att Lind druckit, kommenterar: "Till sist vet man ingenting om någon".

Censur / granskning

Censurnummer 107347
Datum 1968-10-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2745 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2745 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen av huvudstadstidningarnas kritiker tvivlade på att An- derbergs film var en grov spekulation även om man hittade förvirrande inslag av strävan efter kvalitet. Under rubriker som "Mera svenskt kött för exportmarknaden" (AB), "Krampakt- iga kroppsövningar" (DN) och "Nymfomanen Viola - symbol för svensk film" (Expr) tog man regissören och producenten i up- ptuktelse.

Jurgen Schildt (AB) hittade inte mycket av det litterära or- iginalet i filmen: "Vad som blivit kvar av Artur Lundkvists bok är liksom i Åke Falcks "Vindingevals" (1968/16) huvudsakligen en platsangivelse, plus en handfull provinsoriginal som har na- mnet - knappast gagnet och ännu mindre de litterära konture- rna - gemensamt med romanens egna. Vad vi får veta är att Hägerskog är samlingspunkt för brunst och diverse fromleri- er, för byskvaller och ensamhet, knutenhet och illusioner." Schildt efterlyste "helhetssynen, logiken, det rituella mön- ster som hos Lundkvist betydde ingivelsernas seger över den ordinära bygderealismen" men väntade sig inget svar: "För en normal betraktare är "Komedi i Hägerskog" inte berättelsen om ett trångt samhälle utan filmen om en drummel och sol-och-vårare (-) som kuskar omkring i en Ford Mustang och företar sig det man i brist på annat gör i alla svenska struntfilmer. D v s lägger upp lammkött med samma känslighet som i allmän- het utmärker charkuterister." Producentens målmedvetna mark- nadsföring meriterade honom dock, enligt Schildt, för "en stund av frid och stiltje i den swimmingpool eller motoryacht som automatiskt torde bli belöningen för den här sortens ex- porterade brånad på svenska."

Lasse Bergström (Expr) tyckte att den svenska filmproduktio- nen led av "en stark men som det förefaller tämligen obesva- rad kärlek till Artur Lundkvist och hans kärleksromaner". När Lundkvists "magiska ordmattor", som gav hans gestalter litterärt liv, försvann, så blev det bara kvar "ett kollek- tivt pekoral: det som händer verkar uttänkt av livet och Sigge Stark (se 1963/04) i samarbete". Bergström ville dock skönja en strävan hos Anderberg att "vara rak och nära" och menade att resultaten ofta var "begränsat positiva": "Man tror inte på hans människor men man känner att han själv gör det." Men slutade kritikern: "En vågskål med erotisk speku- lation och omedvetet pekoral kan inte vägas upp med ödmjuk- het och hjärta, det må vara hur rent som helst. Men guden o- vanför tallarna kan kanske ge Anderberg någonting riktigt att berätta om nästa gång, för berätta kan han."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Komedi i Hägerskog" utkom 1959 (Tidens Förlag) och var den tredje av Artur Lundkvists verk som filmades. 1954 iscensatte Egil Holmsen "Hästhandlarens flickor". Åke Falcks version av "Vindingevals" hade haft premiär i september 1968.

Enligt Lundkvist hade han gjort ett besök i den småländska industriorten Gnosjö (7.200 invånare 1968) för att få lokal- färg till sin historia men alla karaktärerna var fiktiva. I ett helsidesreportage i AB 22.9.1968 hävdade dock den dåvar- ande (1959) lokalredaktören för Värnamo Nyheter i Gnosjö att flera personer i Gnosjö var "direkt avporträtterade". Huvud- parten av exteriörscenerna togs emellertid i Braås tre mil norr om Växjö. Intervjuad angående riskerna med filmatiserin- gen av hans verk förklarade Lundkvist enligt AB 14.8.1968: "Jag känner Torgny Anderberg sedan mycket länge, och han har gjort sitt yttersta för att göra en bra film. Det vet jag. Efter alla motgångar har han verkligen tagit sig själv i kra- gen. T o m finansierat en del av filmen själv, för att ha riktigt fria händer." Om erotiken i filmen menade Lundkvist att han och regissören var överens om det meningslösa i "att visa samlag på film eftersom den svenska censurlagen inte tillåter eregerad penis". "Det var skrattretande att se de hemska samlagen i Sjömans film ("Jag är nyfiken - gul & blå", 1967/19, 1968/04). Vilken snedvriden bild av sexlivet ska inte oskyldiga ungdomar få? Det Sjöman visade var ju a- natomiskt omöjligt. Men samtidigt är jag glad att tiden hun- nit upp mig", fortsatte författaren.

Nakenfotografier av 16-åriga skolflickan Kerstin Larsson (Viola) från Malmö prydde åtskilliga tidningsreportage och AB utnämnde henne och Ulf Brunnberg till "svensk films he- taste kärlekspar".

Förlaga

Originaltitel Komedi i Hägerskog (Roman)
Författare Artur Lundkvist


Inspelning

Omega Films ateljéer Stockholm Sverige
Braås Sverige (norr om Växjö)

Visningar

Stockholmspremiär 1968-12-05 Palladium 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Metropol Boden 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Metropol Boden 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Royal Gävle 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Royal Gävle 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Skandia Halmstad 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Skandia Halmstad 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Park Hässleholm 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Park Hässleholm 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Grand Kalmar 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Grand Kalmar 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Saga Kristianstad 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Saga Kristianstad 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Alcazar Malmö 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Alcazar Malmö 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Royal Norrköping 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Royal Norrköping 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Saga Oskarshamn 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Saga Oskarshamn 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Royal Umeå 100 min
Urpremiär 1968-11-25 Royal Umeå 100 min
Sverigepremiär 1968-11-25 Palladium Växjö
Urpremiär 1968-11-25 Palladium Växjö

Ämnesord

Erotisk film
Filmad litteratur
Främlingskap
Föräldrar och barn
Glesbygd
Impotens
Mordbränder
Otrohet
Socialarbetare
Solochvårare
Tonåringar
Våldtäkter

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2745


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2745


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Omega film presenterar Torgny Anderbergs KOMEDI I HÄGERSKOG efter Arthur Lulndkvists roman
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Omega film presenterar Torgny Anderbergs KOMEDI I HÄGERSKOG efter Artur Lundkvists roman
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Lasse Åberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Efter Arthur Lundkvists roman, Viola. Manuskript: Torgny Anderberg.
Omfång 79 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 158 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Comedy in Hägerskog.
Omfång 158 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program folio
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?