Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Korridoren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-12-11

Medverkande

Per Ragnar
Jan Eriksson, underläkare

Agneta Ekmanner
Kerstin, hans fru

Ann Norstedt
Maria, hans syster

Åke Lindström
fadern, präst

Gunnar Biörck
professor

Pia Rydwall
Maud Widén-Andersson, patient

Visa alla medverkande

Om filmen

 Per Ragnar, som fyrtio år senare skulle skrämma livet ur oss i Låt den rätte komma in, debuterar som ung läkare på ett sjukhus så fullt att en kollega ljuger ihop...

Visa hela texten

Handling

På ett sjukhus obduceras en man som avlidit i hjärtinfarkt. Inälvornas plockas ut och den förrättande kvinnliga läkaren låter de närvarande medicine kandidaterna ange dödsorsaken. I...

Visa hela handlingen

Press

Filmen betecknades av stockholmskritikerna som ett definiti- vt mognadsprov av Jan Halldoff och de positiva omdömena öve- rvägde. Jurgen Schildt (AB) kände sig stärkt av ett...

Visa all press


Relaterat

Om filmenPer Ragnar, som fyrtio år senare skulle skrämma livet ur oss i Låt den rätte komma in, debuterar som ung läkare på ett sjukhus så fullt att en kollega ljuger ihop en infarkt för att en patient ska få en säng. Kritikerna jämförde realismen med Milos Formans.

Den unge läkaren Jan, som patienterna drar i rocken när docenten går ronden, försöker ta hand om dem allihop. De är rädda, de vill hem, de har ingen som tar hand om barnen, de har ingen som tar hand om katten, de ska dö i cancer, de super, de knarkar, de dör och de tar livet av sig. En överläkare påstår att en patient har hjärtinfarkt för att hon ska få en säng.

Jans sjuttonåriga syster är med barn också. Deras far är en rytande präst som skrämt familjen till lydnad i ett kvarts sekel. När han slår sin dotter för att hon vägrar göra abort får Jan nog. En annan son till en annan far täcker golvet med tidningspapper och skjuter sig för att han blivit tvingad att bli militär.

En kollega är trött på att Jan tjatar om moral och sanning, om ekonomiska intressen och socialt engagemang. "Vi arbetar med kroppar! Vi är kroppsingenjörer!" Inte Per. Han stoppar om och lyssnar. Men när en patient som behövt hans hjälp begår självmord, klarar han inte mer.

Man tror på Korridoren. Man tror på gamlingarna i sina sängar, livrädda för latinet, och på läkarna som gör så gott de kan. Man tror på professorn som spelar sig själv, och på cancerpatienten som bara vill att det ska gå fort. Man tror på det desperata återupplivningsförsöket, på den "kroniska otillräckligheten", och på våndan inför att behöva säga att det inte finns någon bot. Man tror på att det är så här – att allt man kan göra är att lägga handen på axeln på de sjuka och säga att det nog ska gå bra.

Det är inte roligt. Men Halldoff är rolig. Jans raggningsförsök är oförglömligt. Han nyper försiktigt i en okänd kvinnas klänning. Så säger han: "Den här måste absolut vara köpt någonstans." Prästen är rolig också: "Vi består inte bara av en kropp, vi har en själ också – är kaffet färdigt?"

Prästfrun är så förtryckt att hon nästan inte syns. Det finns knappt en kvinna i Korridoren som får anständigt med plats. Jans fru är snygg, sköterskorna anonyma, de sjuka ömkansvärda, skolflickan hjälplös. Den enda kvinnan som har betydelse för handlingen tar livet av sig.

Halldoff, som tidigare skrivit manus med Stig Claesson, samarbetade den här gången med producenten Bengt Forslund och dramatikern Beng Bratt. Forslund arbetade med Jan Troell, och Bratt skrev 1967–69 trilogin "Flotten", "Hemmet" och "Sandlådan", tillsammans med Kent Andersson.

På 70-talet var Halldoff "mer känd än Lill-Babs", skrev en kritiker i en dödsruna. I tidskriften Chaplin kommenterade regissören det faktum att alla hans filmer inte haft samma framgång: "Kritiken är långt ovan huvet på folk. Jag snackar med publiken. Det finns många banala saker i mina filmer och det säger kritikerna att de är. Det är de också. Men det är banaliteter som vanligt folk fortsätter att snacka om länge. Vanligt folk lever i en annan värld än kritikerna."

Mauritz Edström (DN) skrev: "Skildringen av sjukhusmiljön[…] har en uppseendeväckande närhet. […] så nära Milos Formans och andra tjeckiska filmares realism […] har svensk film knappast varit förut." Edström saknade dock en klarare ståndpunkt i konflikten mellan ett djupare socialt engagemang och läkarens begränsade yrkesmoral […]: "På denna viktiga punkt finner jag filmen förvånansvärt försiktig och spak, inte minst med tanke på att Bengt Bratt varit med i manus." Trots det dunkla slutet och "bristen på stridbarhet" kallade Edström filmen "ett stort steg framåt för Halldoff."

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

Per Ragnar Jan Eriksson, underläkare
Agneta Ekmanner Kerstin, hans fru
Ann Norstedt Maria, hans syster
Åke Lindström fadern, präst
Gunnar Biörck professor
Pia Rydwall Maud Widén-Andersson, patient
Lars Amble Stig, Jans kollega
Bengt Ekerot Birger Olsson, cancersjuk patient
Arne Källerud Kurt Karlsson, patient
Stig Törnblom en knarkare
Linnéa Hillberg Renée Höglin, patient
Mona Andersson Lise Granell, patient
Christina Lundquist Mimmi Ståhl, patient
Inga Landgré Jans mor
Leif Liljeroth docent Forslund
Helge Hagerman major Åberg
Tina Hedström Olssons dotter
Thomas Janson Tomas, patient
Mats Dahlbäck en rattfyllerist
Märta Dorff fru Olsson
Eva Rydberg en flicka på fest
Bo Halldoff en bilförare
Mikaël Berglund
Sture Arelind medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

På ett sjukhus obduceras en man som avlidit i hjärtinfarkt. Inälvornas plockas ut och den förrättande kvinnliga läkaren låter de närvarande medicine kandidaterna ange dödsorsaken. I gruppen befinner sig den unge Jan Eriksson. Han är en känsl- ig, idealistiskt inriktad människa som inte härdats av sjuk- husrutinen. På ledig tid tar han jourtjänst och tvingas med- verka till fällandet av en rattfyllerist trots att han själv egentligen är långt ifrån nykter efter en föregående festn- att. Ett annat jourfall gäller självmord: sonen till en maj- or har mot sin vilja tvingats in på den militära banan. Fad- ern förstår ingenting. På hemväg kör Jan på en katt och ska- dar den svårt. Men han förmår inte döda den utan överlåter hantverket till en passerande bilist.

Bland Jans patienter på sjukhuset finns den cancersjuke Bir- ger Olsson och den svårt deprimerade, frånskilda Maud Widén. Han vet inte hur han skall förhålla sig mot dem men känner att de ställer krav på honom som han inte kan möta. Han för- söker diskutera sin situation med vännerna på sjukhuset.

Stig är hans motsats: för honom är läkaryrket ett hantverk som alla andra. Det är inte, menar han, en läkares uppgift att sätta sig in i sjukvårdens sociala, ekonomiska och poli- tiska problem. En läkare är en kroppsarbetare. Men Jan söker en ändring av hela systemet.

En dag kommer Jans lillasyster Maria till honom. Hon berät- tar att hon sannolikt väntar barn. Jan blir upprörd över he- nnes slarv och förhör henne likt en myndighetsperson. Han avslår talet om abort och kräver att hon berättar sanningen för fadern.

På sjukhuset tvingas man avvisa patienter på grund av plats- brist. Överläkaren professor Biörck tillgriper i desperation falsk diagnos för att bereda plats åt en sjuk kvinna. Olsson försämras gr- advis och hans fru och dotter vill ha besked om hur de skall uppträda inför det oundvikliga slutet. Fru Widén, som skri- vits ut, kommer tillbaka och vädjar om hjälp. Jan är jäktad; det blir bara några ord i korridoren. Han känner sig drabbad av "kronisk otillräcklighet".

Ett familjemöte om Maria äger rum. Fadern är rasande, ser sin karriär som präst i frikyrkoförsamlingen hotad och slår Maria då hon vägrar gå med på abort. Jan flyr från drabbni- ngen. Han försöker ta reda på Maud Widén men får utanför hennes bostad beskedet att hon tagit livet av sig.

Jan sjukskriver sig, han vill lämna arbetet. Professor Biö- rck försöker få honom att se realistiskt på sitt yrke och "låta sin idealism komma till praktiskt uttryck". Men Jan överger sjukhuset och tar tjänst som forskare. Ur en bur hämtar han ett av försöksdjuren - en katt - för kommande ex- periment. I korridoren på laboratoriet finns inga patienter.

Censur / granskning

Censurnummer 107493
Datum 1968-12-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2660 meter
Kommentar 14 kopior samt en kopia överförd till videokassett


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2660 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen betecknades av stockholmskritikerna som ett definiti- vt mognadsprov av Jan Halldoff och de positiva omdömena öve- rvägde.

Jurgen Schildt (AB) kände sig stärkt av ett oväntat avsteg från den svenska produktionspolitiken: "Att se "Korridoren" efter en höst som produktionspolitiskt inrangerat vår foste- rjord bland de sexuella u-länderna är en mycket uppbygglig erfarenhet. Det är en mogen och färdig film Jan Halldoff gett oss den här gången; ett väsentligt aktstycke med förut- sättningar att angå talrika människor i landet Sverige." Schildt fann ett manuskript, "vars intelligens förenas med ett bultande hjärta" och en stark insats från Per Ragnars sida i huvudrollen: "Bara ett ord duger för att värdera hans Hamlet i läkarrock, och det ordet är lysande."

Mauritz Edström (DN) skrev under rubriken "Det sjuka samvet- et och det sjuka samhället": "Skildringen av sjukhusmiljön, de sjuka och hjälpbehövande, patientvärlden, är filmens sty- rka. Den har en uppseendeväckande närhet. Halldoff ser, plo- ckar upp detaljer, observerar. Han är något av en ung indi- vidualist och romantiker som börjat se sig omkring i sin värld: däri är han mycket representativ för sin tid. Och så nära Milos Formans och andra tjeckiska filmares realism som han kommer här har svensk film knappast varit förut." Edstr- öm saknade dock ett klarare ståndpunktstagande i konflikten mellan ett djupare socialt engagemang och läkarens begränsa- de yrkesmoral: att göra sitt jobb: "På denna viktiga punkt finner jag filmen förvånansvärt försiktig och spak, inte minst med tanke på att Bengt Bratt varit med i manus." Trots det dunkla och mångtydiga slutet och "bristen på stridbar- het" ville Edström karakterisera filmen som viktig och "ett stort steg framåt för Halldoff".

Lasse Bergström (Expr ) beskrev filmen som "en stor framgång för Jan Halldoff": "Det har blivit en film med relativt enk- la yttre mått. Man kan om den inte använda värdeord som sto- rslagen eller genial. Ett av Halldoffs särmärken som filmsk- apare är hans raka intuition, hans förmåga att gå rätt bland tonfallen. I "Korridoren" söker han inte en enda gång någon omväg för att nå fram till det han vill berätta om. Hans film är fri från artistiska finter. Det förefaller mig vara det svenska filmårets inte viktigaste men riktigaste händel- se."

Hanserik Hjertén (SvD) ifrågasatte meningen med slutscenen, som han tyckte lyfte "denna klara film in i ett patetiskt dunkel", men ansåg för övrigt att "Halldoff kommit med något nytt": "Inte bara jämfört med hans egna filmer som "Livet är stenkul" (1967/3) och popsagan "Ola och Julia" (1967/14) utan också i svensk 60-talsfilm. "Korridoren" har en koncentrerad mognad och mä- nsklighet i uttrycket, går äntligen utanför den flitigt bru- kade sex- och ungdomsräjongen och ser ut som signalen till en mer breddad samhällsskildring i vår kommersiella spelfil- msproduktion."

Kommentar Svensk filmografi

Förarbetet med filmen liksom regissören Jan Halldoffs perso- nliga referenser i vissa scener blev mycket väl dokumentera- de i pressen. Under rubriken "En film kommer till" skildrad- es i DN i en serie (9) artiklar (17.4. till 9.12.1968) hela produktionsprocessen fram till premiären. Uppslaget fick Halldoff på en kräftskiva då han råkade i diskussion med nå- gra yngre läkare. En omfattande medicinsk och miljömässig dokumentation ägde rum före och under inspelningen och Karo- linska Sjukhuset ställde ett par sommarstängda avdelningar och personal till förfogande för att atmosfären skulle bli verklighetstrogen. Professor Gunnar Biörck spelade sig själv i ett par viktiga scener.

Filmen föranledde en pressdebatt som bl a fördes på kultu- rsidorna i Expressen och Aftonbladet. I den förra tidningen skrevs till och med en ledare (16.12.1968) under mottot: "Göra våra sjukhus människovänliga!" I debatten diskuterades till en början frågan om läkaren Jan i filmen speglade en kris för sjukvården eller endast en personlig kris som ej hade med arbetsfältet att göra. Denna fråga hade redan tagi- ts upp av kritiker som Lars-Olof Franzén i BLM och Jan Aghed i SDS, vilka anklagade Halldoff för att undvika ett verkligt samhällskritiskt engagemang. I andra debattinlägg analysera- des sjukvårdskrisens karaktär och vilka åtgärder man kunde vidta för att lätta den. Skådespelaren Per Ragnar gjorde fl- era inlägg i Expressen där han hävdade att hans roll i fil- men var en syntes av alla problem som fanns inom läkaryrke- t.

En begränsad uppmärksamhet ägnade pressen Svenska Filminsti- tutets kvalitetsbedömning av filmen. Den erhöll lägsta poän- gen (0,67) av bidragsberättigade filmer (11:11) vilket mots- varade ett bidrag på 118.210 kronor. Svensk Filmindustris di- rektör, Kenne Fant, ansåg att juryns medlem, kritikern Carl Henrik Svenstedt, var jävig och ej borde deltagit i omröstni- ngen då han medarbetat under ett tidigt stadium på manuskri- ptet och fått arvode härför. Ordföranden i juryn, direktör Harry Schein vid Filminstitutet ansåg enligt AB 17.9.1969 att de båda medlemmarna Jan Aghed och Carl Henrik Svenstedt bedrivit sabotage mot bedömningsprinciperna genom att inte tilldela filmen någon poäng. Jan Halldoff erhöll Svensk Fi- lmindustris stipendium på 2.500 kr i januari 1969.

Filmen blev den största svenska publikframgången under bio- säsongen 1968-69. Den visades bl a vid festivalerna i Mos- kva och Edinburgh.

Inspelning

Karolinska Sjukhuset, Stockholm. Stockholm med förorter.

Visningar

Sverigepremiär 1968-12-11 Spegeln Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 1976-11-20 TV2 Sverige 93 min
1991-07-22 TV2 Sverige 93 min
2002-09-23 SVT1 Sverige 93 min
Urpremiär 1968-12-11 Spegeln Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 2011-09-03 SVT2 Sverige

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1969 (bidrag om 118 210 kr)
Pris Stockholm 1969 Jan Halldoff (SF-stipendium; 2500 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1968 Per Ragnar (debutpris för roll)

Ämnesord

Aborter
DK Drama
DK Sjukhus
Debattfilm
Filmdebatter
Främlingskap
Föräldrar och barn
Läkare
Läkaretik
Obduktion
Präster
Sjukhus
Sjukhuspatienter
Sjukvårdskrisen
Självmord

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2650


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2651


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Jan Halldoffs KORRIDOREN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Pressen bara berömmer Jan Halldoffs KORRIDOREN


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel STUEGANG "Korridoren"


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel STUEGANG "Korridoren" svensk farvefilm af Jan Halldoff
Tryckeri Nord-offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Originalmanus: Bengt Bratt, Bengt Forslund och Jan Halldoff.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 30 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Originalmanus: Bengt Bratt, Bengt Forslund och Jan Halldoff.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Längd i minuter 98 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?