Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Längta efter kärlek
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1968-12-20

Medverkande

Catharina Erlandson
Lajla, hans flickvän

Elisabet Gustavsson
Bettan, blomsterflicka

Sara Arnia
Helga, en gäst

Jonny Eberstein
Helge, Helgas man

Leonard Eek
Långe Leonard, försäljare

Visa alla medverkande

Handling

Bosse har dragit sig tillbaka till en liten stuga i skärgår- den för att njuta av livet och sommaren. I idyllen saknar han emellertid sin älskade Lajla. Hon sitter på kontor i stan men...

Visa hela handlingen

Press

Brobergs egenhändigt framställda sommarmusical slaktades i vintermörkret av recensenterna även om de inte fann det "särskilt lustigt att behöva klippa till en snäll och glad man som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
B-ljud

Medverkande

Robban Broberg Bosse
Catharina Erlandson Lajla, hans flickvän
Elisabet Gustavsson Bettan, blomsterflicka
Sara Arnia Helga, en gäst
Jonny Eberstein Helge, Helgas man
Leonard Eek Långe Leonard, försäljare
Olle Åkerfeldt elverkskontrollör
Carl-Gustaf Lindstedt en förrymd fånge
Agneta Ljung Agnes, fjärilsfångerska
Tommy Blom Rappdabbluma, rocksångare
Picko Troberg sportvagnsraggare
Hans Olsson Fantom
Louis Anselmi korvförsäljare
Curt "Minimal" Åström en badgäst
Pekka Langer en radioröst
Lars Åke Palén roadie
Lena Conradsson medverkande
Annika Norström medverkande
Louise Olsson medverkande
Marianne Törnqvist medverkande
Thor Zackrisson medverkande

Bolag

Produktionsbolag Pling och Plong
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB
Animation Animagica Film & Video AB

Handling

Bosse har dragit sig tillbaka till en liten stuga i skärgår- den för att njuta av livet och sommaren. I idyllen saknar han emellertid sin älskade Lajla. Hon sitter på kontor i stan men bevekad av Bosses sång i telefonen lovar hon att komma.

Friden på torpet varar inte länge. Först kommer en förrymd fånge, därefter blomsterflickan Bettan följd av semesterpar- et Helge och Helga i en 30-tals Chevrolet och tids- enliga kläder och kort därpå försäljaren Herr Eek, alias Långe Leonard. Man dricker kaffe i solen och råkar spilla på trädgårdsbordets duk vilket föranleder Bosse att sjunga en "Fläckborttagartango" medan Helga tvättar duken i sjön. En last solstolar till Byxlösa badplats anländer. Eftersom chauffören inte hittar adressen stannar han på Bosses tomt. Lajla dröjer men ur buskarna kommer tre vilsegångna sjungan- de orienterarflickor. Elverkets kontrollör börjar leta efter mätaren till den ström som aldrig funnits.

Via ett levande fotografi på väggen berättar Lajla för sina föräldrar att hon ska fara till Bosse. Under tiden har Bosse gått avsides i vassen och börjat sjunga en sång till fjärilen. Fjärilsjagande flic- kan Agnes infångar Bosse men han tänker bara på Lajla när han inte klyver ved till "Vedhuggarvals". Vägverkets jobbare börjar mäta ut en väg över tomten och placera ut alla ver- kets skyltar. Anförda av den Kalle Anka-läsande Fantomen närmar sig ett demonstrationståg Bosses strand. Det är Byx- lösa Badförening som kräver sina solstolar. Föreningens med- lemmar finner stranden vara en utmärkt badplats och slår sig ned, varefter ett intensivt badliv vidtar.

Solen går i moln och det börjar regna. Ensam på ett grund sitter Bosse våt och frusen och längtar efter Lajla till tonerna av en sång. Men efter regnet kommer solen. Pekka Langer i radio firar en av de äldre damerna i badföreningen och självfallet blir det stor fest för henne längs bryggan. Lajla närmar sig på cykel men får punktering. En sportvagnsraggare erbjuder henne lift men hon har bara Bosse i tankarna. Rocksångaren Rappdabbluma anländer med orkester och sätter igång allmän dans.

All värl- dens turister kommer i buss och fotograferar och filmar den svenska idyllen medan Bosse guidar på minst fyra blandade språk. Den internationella fraterniseringen övergår i kala- balik då Bosse av hjälpsamhet slår till en mygga på en an- nans hals. Men så småningom återvänder friden. Gästerna drar sig tillbaka och Bosse finner sin Lajla. Liksom vid flera andra tillfällen under filmen framträder regissören i spet- sen för sina medhjälpare, denna gång för att avsluta verket med sång.

Censur / granskning

Censurnummer 107546
Datum 1968-12-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2235 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2235 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Brobergs egenhändigt framställda sommarmusical slaktades i vintermörkret av recensenterna även om de inte fann det "särskilt lustigt att behöva klippa till en snäll och glad man som Robban Broberg" (DN). Men, menade tidningens kriti- ker Mauritz Edström, "även av en självspelande, nyenkel ro- mantiker, som vaggar in folk i sina vänligheter, måste man kräva något, när han ställer upp som universalgeni". "Nyligen har han gett ut handboken "Dej skall vi lura". Och det är just vad han försöker göra här." Edström sammanfattade: "'Längta efter kärlek' skall se ut som en improvisation. Men den är ju bara en spekulation i en plötslig firarberömmelse, som tjänstvilligt kapital - Pling och Plong - försöker mjölka så länge det går. Att det sedan placeras på Stockholms största biograf är en gåta, som bara SF kan svara på."

Hans Fridlund i AB menade att filmen inte höll för "ens den allra som välvilligaste granskning, annat än möjligen för den trängre vänkretsen", och Lasse Bergström (Expr) talade om kata- strof: "Den amatörfilm han låtit SF släppa upp för betalande publik på Stockholms största biograf är en övermodig kata- strof. Han sjunger igenom en hel LP på ljudbandet medan han i bild visar en växande skock sommarklädda amatörer kring sig själv. Alla försöker vara roliga. Ingen lyckas."

Elisabeth Sörenson (SvD) tog dock fram vad som tilltalade henne trots att hon beskrev filmen som "farligt nära svensk botten": "Det finns en scen i filmen som jag tycker om: Rob- ban står i vassen och sjunger någonting enkelt (ifråga om enkelhet når han ju Thore Skogmans höjder) och runt omkring honom är det en massa sommar. Jag tycker om den scenen för att den är alldeles äkta och på något sätt knyter den osökt an till svensk vistradition. För en kort stund släpper Rob- ban fram den drömmare och folkliga poet han har någonstans inom sig."

Kommentar Svensk filmografi

Enligt DN 29.8.1968 byggde filmen delvis på den musical Broberg satte upp på Vasa Teater i Finland våren 1968 kallad "Hjärta och smärta". I produktionen satsade Broberg själv (AB 22.12.1968) cirka 150.000 kronor av en totalbudget på ca 400.000 kronor. (AB 29.8.1968).

Filmen fotograferades på 16 mm och kopierades upp till 35 mm. Inspelningsplats utgjorde bl a "den snälla familjen Ericsons" stuga på Blidö i Stockholms skärgård och av medverkande Blidöbor och övriga räknade Broberg in 147 st enligt filmens sluttext.

Melodierna i filmen utgavs på LP SSX 1039 "Längta efter kärlek". I filmen ingick, förutom titelmelodin, följande: "Fläckborttagartango", "Vedhuggarvals", "When I'm Without You", "Kärlekens vind", "Alla springer omkring", "Om du blott blir min", "Din bild gör mig vild", "Fjärilen", "Hör hur hjärtat dunkar" samt "Dans och spel".

Filmen togs ned från premiärbiografen i Stockholm efter 10 dagar. Den 23.1.1969 uppskattade Expressen förlusten på filmen till cirka 300.000 kronor men det antogs att den skulle minska med anledning av ett bättre mottagande i landsortspressen.

Inspelning

Filmstaden, Råsunda. Blidö i Stockholms skärgård.

Visningar

Sverigepremiär 1968-12-20 China Stockholm Sverige 82 min
Urpremiär 1968-12-20 China Stockholm Sverige 82 min

Musikstycken

Ämnesord

Badliv
Filmtricks
Friluftsbad
Musikal
Musikaliskt ledmotiv
Skärgården
Slapstick
Sommar
Utlänningar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AB Pling & Plong presenterar LÄNGTA EFTER KÄRLEK Robban Broberg's första film...
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck
Affischdesign Robert Karl Oskar Broberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel AB Pling & Plong presenterar LÄNGTA EFTER KÄRLEK Robban Broberg's första film...
Tryckeri Sigma


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 4
Färg papper SET
Bakombild papper 8
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?