Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Farbror Blås nya båt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk

Medverkande

Berit Tancred
tant Grön

Ittla Frodi
tant Brun

Gun-Britt Falck
tant Gredelin

Visa alla medverkande

Handling

Farbror Blå har skaffat sig en ny roddbåt, döpt till "Sval- en", och föreslår barnen Petter och Lotta och tant Grön, ta- nt Brun och tant Gredelin att göra en utflykt med matkorg till en...

Visa hela handlingen

Press

Kritikernas förhållningssätt berodde i hög grad på det allvar med vilket de betraktade filmen. Björn Vinberg i Expressen tog med två pojkar och lät dem poängsätta filmen: det blev...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Smink

Medverkande

Håkan Westergren farbror Blå
Ingvar Axelsson Petter
Eva Hassellöf Lotta
Berit Tancred tant Grön
Ittla Frodi tant Brun
Gun-Britt Falck tant Gredelin
Hans-Eric Stenborg Karlsson, skeppare
Ann-Marie Adamsson skepparhustrun
Pontus Gustafsson Kalle, skepparpojke
Sigge Fischer postmästaren
Arthur Fischer polisen
Margit Holmgren Beata
Åke Falck berättare

Bolag

Produktionsbolag Omegafilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Omegafilm AB
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) Atlantic Film AB 2007

Handling

Farbror Blå har skaffat sig en ny roddbåt, döpt till "Sval- en", och föreslår barnen Petter och Lotta och tant Grön, ta- nt Brun och tant Gredelin att göra en utflykt med matkorg till en holme i fjärden. Väl anlända dit ordnar farbror Blå eld utan tändstickor och ger Petter en simlektion. Tant Grön blir mot sin vilja inhalad till stranden med hjälp av en sä- kerhetslina som hon fäst vid handleden. Sedan man ätit och druckit nykokt kaffe tar sig de vuxna en middagslur. Men Petter och Lotta lånar båten för en roddtur. När de skall plocka näckrosor i en vik tappar de årorna och båten börjar driva. Lyckligtvis blir de upptäckta och räddade av en ved- skuta som tar "Svalen" på släp. Skutan är på väg till Storköping med sin last, och skepparen vill utnyttja vinden, så Petter och Lotta måste följa med.

Tanterna blir förskräckta när de upptäcker att barnen och båten är borta men farbror Blå lugnar dem och ordnar nattläger på holmen. På morgonen blir han väckt av en ko och inser att det måste finnas en förbindelse med fastlan- det. Över ett vad och genom skog och hagar tar de sig fram till en väg där de får skjuts av en bonde till Lillköping.

I stan växer oron för de försvunna barnen men ett lugnande brev från Petter och Lotta anländer. De berättar att de blivit omhändertagna av skeppar Karlsson och får hjälp att komma hem av dennes son Kalle. Kalle kan sköta rodret och ger dem en inblick i sjömansyrket under färden.

Farbror Blå far till Storköping för att leta rätt på barnen. Tillsammans med Kalle har de ordnat en gårdskonsert för att tjäna ihop pengar till ett par nya åror. Farbror Blå vill ta med sig barnen men åskådarna tror att han vill straffa dem och följer efter för att se vad som händer. Slutligen räddar de sig ombord på skutan. Skepparn kommer ombord och seglar hem dem. Barnen får ett par nya åror av honom som tack för deras insats och farbror Blå köper den talande skeppspapegojan av Kalle så att denne får råd att köpa sig en kanot. Papegojan skall tant Grön få i namnsdagspresent och därför har farbror Blå försökt lära den att säga "goddag Jeanette".

Censur / granskning

Censurnummer 107578
Datum 1968-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2080 meter
Kommentar Aktlängder: 520-485-460-615 = 2080 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2080 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikernas förhållningssätt berodde i hög grad på det allvar med vilket de betraktade filmen. Björn Vinberg i Expressen tog med två pojkar och lät dem poängsätta filmen: det blev "fyra getingar". Lena Forslund i Svenska Dagbladet var mest positiv: "Filmen är i alla fall en klar familjesuccé och visar att sagor minsann inte bara är något för barn. (-) Det är en skicklig bearbetning av Beskows text som Gustaf Molander har gjort och regissö- ren Mille Schmidt har exakt träffat tonen. (-) Det var ett lyckligt val att just göra "Farbror Blås nya båt" till långfilm. Berättelsen håller för det. Den är både spännande och rolig och speciellt tacksam ur fotosynpunkt."

Lennart Jönsson i DN tillhörde de allvarliga: "Nedslående är den grunda psykologiska syn man här har på barn. Det må vara att Elsa Beskow skrev sina sagor på detta vis, men det hindrar inte att man idag måste kunna få bearbeta det hon skrev eller helt avstå från att ta upp sagorna på nytt. (-) Relationerna mellan människorna är dåligt underbyggda, sensualismen saknas nästan helt. Filmen är schablonartad, stagnerad, utan något förhållande till omvärlden."

Anne-Marie Vyth i (och boken) återspeglade 1800-talsfördomar: "Alla tanter ooh flickor är veliga, hjälplösa, fega och mjäkiga, alla pojkar och farbröder är duktiga, påhittiga, lugna och djärva. (-) Inte var Elsa Beskows värld särskilt diskriminerings- eller indoktrineringsmedveten, men pieteten bör väl ha gränser!"

Kommentar Svensk filmografi

Sagan "Farbror Blås nya båt" berättad och illustrerad av Elsa Beskow (1874-1953) utkom på Albert Bonniers Förlag 1942. Filmen inspelades i och kring Mariefred. Den tillkom sedan den svenska televisionen låtit spela in ett flertal av Elsa Beskows sagor. TV-versionen av "Farbror Blås nya båt" ansågs dock ej vara av den karaktären att den skulle göra en separat biografversion överflödig.

Förlaga

Originaltitel Farbror Blås nya båt (Barnbok)
Författare Elsa Beskow


Inspelning

Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1969-02-10 Sergel Stockholm 76 min
Urpremiär 1968-12-26 Saga Norrköping 76 min
Videorelease 1998-06 Sverige 73 min
Dvd-release 2007-02-09 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Ämnesord

Barn
Barnfilm
Filmad litteratur
Papegoja/talande
Picknick
Saga
Skutor
Skärgård
Småstadsskildring

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2080


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Internegativ
Bredd 16 mm


Typ Omvändningsoriginal
Bredd 16 mm
Längd i meter 835


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Omegafilm presenterar i färg FARBROR BLÅS NYA BÅT efter en saga av Elsa Beskow - med alla dina vänner från TV på nya äventyr.
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Farbror Blås nya båt.
Omfång 18 s. Manuset uppdelat i tre delar.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Mr Blue's New Boat.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Farbror Blås nya båt.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Farbror Blås nya båt.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Onkel Blå's nye Båd.
Omfång 9 s. Manuset uppdelat i 3 delar.
Språk Danska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper 15
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?