Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den osynlige
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-02-08

Medverkande

Gustaf Skarsgård
Nicklas Eriksson

Tuva Novotny
Anneli Tullgren

Thomas Hedengran
Thomas Larsson, polis

Li Brådhe
Kerstin, Niklas mamma

Jenny Ulving
Sussie

David Hagman
Peter, Niklas klasskamrat

Visa alla medverkande

Handling

Nicklas Eriksson, som bor med sin mamma Kerstin i ett idylliskt radhusområde i en mellanstor stad, vaknar med ett ryck ur en självmordsdröm och går upp för att äta frukost. De pratar om...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Ljusdesign
Musik
Scenograf
Klippning
Regiassistent
Stuntkoordinator
Scripta
Specialeffekter
Verkställande producent
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Ljussättare
Musiker
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Byggledare
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Gustaf Skarsgård Nicklas Eriksson
Tuva Novotny Anneli Tullgren
Thomas Hedengran Thomas Larsson, polis
Li Brådhe Kerstin, Niklas mamma
Jenny Ulving Sussie
David Hagman Peter, Niklas klasskamrat
Pär Luttropp Marcus, Annelies pojkvän
Joel Kinnaman Kalle
Francisco Sobrado Attis
Anna Hallström Marie
Catherine Hansson Jeanette Tullgren, Annelies styvmamma
Per Burell Per Tullgren, Annelies pappa
Gabriel Eriksson Victor Tullgren, Annelies lillebror
Norman Zulu Peters pappa
Eivin Dahlgren rektorn
Sara Lindh klassläraren
Frederik Nilsson läkare
Pontus Edmar polistekniker
Pontus Hövelman Jonas
Robert Lindqvist Ludvig, klasskamrat
Hampus Öström pojke i klassen
Jasmine Banafshe Haydari flicka i klassen
Robin Stegmar ambulansförare
Maria Bergvall tv-reporter
Unni Jerndal nyhetsuppläsare
Jörgen Sandell polisman
Simon Sandquist fotgängare
Flemming Laybourn lärare
Danny Liljeholm Wisborg akutläkare
Kent Wallander civilpolis i bil
Amber Cooper engelsk röst i telefonen
Jonas Beijer vapenfixare
Anders Claesson vapenfixare
Fredrik Eriksson

Bolag

Produktionsbolag Sonet Film AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Film i Väst AB
SF Bio AB
TV4 AB
TV 1000 Sverige AB
Nordisk Film Production Sverige AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Rollsättare Casting Companiet
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2002
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2006
Laboratorium FilmTeknik AB
Ljudläggning Ljudlabbet AB (ljudstudio)
Mixning Europa Post Production AB
Övrigt bolag Stuntmakers (stunt)
The Chimney Pot AB (on-line)
CA Billqvist AB (produktplacerare)

Handling

Nicklas Eriksson, som bor med sin mamma Kerstin i ett idylliskt radhusområde i en mellanstor stad, vaknar med ett ryck ur en självmordsdröm och går upp för att äta frukost. De pratar om framtiden men Nicklas mamma är ointresserad av hans drömmar.

Nicklas ska snart ta studenten. I skolan träffar han Sussie som bjuder honom på fest. Han avböjer artigt och blir förvånad då han får höra att de ändå kommer att ses till kvällen. Nicklas mamma har bjudit henne på middag. Hon vill att Nicklas ska bli fondmäklare och gifta sig med Sussi, men Nicklas är inte intresserad.

Peter, en kamrat, blir överfallen på skolans toalett. Anneli, som är en tuff gängledare, beordrar sina underlydande att knivskära Peter, eftersom han är skyldig dem pengar. Senare i matsalen försvarar Nicklas sin vän Peter inför Annelie och erbjuder sig att återbetala skulden. Annelie avvisar förslaget och börjar slåss med Nicklas.

Nicklas sitter ensam i sitt rum. För Peter avslöjar han sina planer i hemlighet, att redan dagen därpå, åka till London för en intervju till en författarkurs. Biljetter och pengar har han gömt i en utskuren bok. Modern får reda på planerna och konfronterar Nicklas. Hon skuldbelägger honom, något som är lätta att göra. De har varit ensamma under Nicklas uppväxt sedan hans pappa tog livet av sig, när Nicklas var liten.

Annelie begår ett rån mot en juvelerarbutik. När hon kommit hem grälar hon och pojkvännen Marcus om rånet. Hon tar med sig juvelerna till skolan och låser in dem i sitt skåp. Marcus ringer till polisen för att tjalla och Annelie grips i skolan. Ovetande om vem som tjallat ringer Annelie från polisstationen till Marcus. Hon släpps i väntan på rättegång och bestämmer sig för att fixa tjallaren, som hon tror är Peter. Hon ser till att han blir överfallen och slagen blodig. För att rädda sitt eget skinn säger han att det var Nicklas som tjallade.

Nicklas har varit på disco, blivit berusad och förförd av Sussi som han inte vill vara tillsammans med. På väg hem överfaller Annelie och hennes gäng honom. Misshandeln är grov och avslutas med en kraftig spark mot huvudet. De lägger honom i en sänka i skogen så att ingen ska hitta honom dold.

Nicklas går till skolan en solig sommardag, men upptäcker till sin förvåning och förtvivlan att han ser och hör alla men att ingen verkar se eller höra honom. Han ringer sin mamma, som anmält honom försvunnen, men hon hör honom inte. Han går in till rektorn som inte ser honom och han springer ut i gatan, blir påkörd och reser sig som om inget hänt. Han finns inte - han är den osynlige.

Annelie bor i tillsammans med sin pappa och styvmamma. Nicklas går dit och Annelie sitter på taket. Ständiga gräl förekommer i familjen och den enda Annelie visar ömhet och får kärlek från är lillebrodern. Nicklas kastar sig över Annelie och slänger ned henne från höghusets tak.

Polisen kommer hem till Annelie och pratar med henne om Nicklas. Han inser då att hans handling är ogjord, att Annelie finns kvar. Av polisens samtal förstår Nicklas att han själv blivit dödad av Annelie för att hon trodde att det var han som tjallat.

Annelis gäng sitter tillsamman med Peter i aulan när Annelie kommer in. Nicklas är med och av samtalet förstår han att Peter falskt angivit honom.

Nicklas går hem till sitt rum. Han gör ett försök att skjuta sig själv med ett dubbelpipigt jaktgevär, men misslyckas. En fågel kraschlandar mot fönsterglaset och faller till synes död ned. Plötsligt sitter den på Nicklas axel, trots att den fortfarande ligger som död på fönsterblecket. Nicklas förstår plötsligt att han inte är död, utan lever i ett tillstånd mellan liv och död. För Nicklas tänds ett hopp om att man ska hitta honom och därmed kunna återföra honom till livet.

Peter blir förhörd av polisen om den ödesdigra natten. Nicklas är med som osynlig följeslagare, och när Peter släpps från polisstationen blir han satt under ständig bevakning.Efter ett telefonsamtal från Annelie går Peter till en bro för att möta henne och gänget. På mötesplatsen dyker Marcus upp och hotar Annelie med en pistol. Men polisen är också där och Annelie lyckas smita iväg och få pistolen med sig.

De övriga i gänget tas in för förhör om var Nicklas kropp kan vara gömd. En av pojkarna faller till föga och berättar. När polisen kommer till platsen är kroppen borta. Nicklas som hela tiden har följt händelserna, blir förtvivlad. Han förföljer Annelie som under natten tar sig till skolan. Han försöker med alla medel kontakta henne, föt att få henne att berätta var hans kropp finns.

Dagen därpå möter Annelie och Peter varandra. Peter avslöjar att det inte var Nicklas som tjallade. Annelie flyr till kyrkogården där hon sätter blommor på sin mammas grav. Nicklas är med och ser hur hennes mask till slut brister. Hon gråter. Nicklas pratar med henne, tjatar. Plötsligt svarar hon honom och säger att det inte är hon som flyttat kroppen.

Nicklas går hem till Peter. Han ser att Peter förbereder självmord trots att det är på själva studentdagen. Skulden är alltför tung att bära. Peter sparkar undan stolen för att hänga sig. När han svävar mellan liv och död kan de två kommunicera. Peter säger då att det var han som flyttade kroppen och att han lade den vid slussarna. Peter har lämnat ett brev efter sig där han berättar var Nicklas kropp ligger. Polis och ambulans återfinner honom. Han är medvetslös men vid liv.

När Annelie får reda på att Nicklas lever tar hon sig till sjukhuset. Där får hon veta att Nicklas är hjärndöd, men att hans mamma motsätter sig att respiratorn stängs av. Nicklas vill att hans mamma ska ge upp. Han vill inte fortsätta att leva som hjärndöd. De möts på sjukhuset och Annelie säger att hon vet att Nicklas vill att respiratorn stängs av. Hon säger också att allt inte kan handla om mamman utan att hon måste släppa taget av respekt för Nicklas och den han är.

När Annelie blir ensam med Nicklas i rummet stänger hon av respiratorn och Nicklas dör. När hon kommer ut ur rummet fängslas hon av polisen och förs bort.

Censur / granskning

Censurnummer 138042
Datum 2001-11-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2773 meter
Kommentar Aktlängder: 450-540-507-455-295-518


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 101 min


Förlaga

Originaltitel Den osynlige (Bok)
Författare Mats Wahl


Visningar

Sverigepremiär 2002-02-08 Filmstaden 1 Göteborg Sverige 101 min
2002-02-08 Victoria Göteborg Sverige 101 min
2002-02-08 Filmstaden Sergel 4 Stockholm Sverige 101 min
2002-02-08 Filmstaden Söder 6 Stockholm Sverige 101 min
2002-02-08 Rival Stockholm Sverige 101 min
2002-02-08 Saga 1 Stockholm Sverige 101 min
2002-02-08 Vågen Stockholm Sverige 101 min (samt ytterligare 12 platser)
TV-visning 2004-06-20 TV4 Sverige 97 min
2007-01-13 TV4 Sverige 97 min
Dvd-release 2006-11-10 Sverige

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2003 Bästa prestation 1 Jan Olof Ågren (yrkeskategorierna filmklippare, scenograf, kostym, maskör, special effects och animation 2002)
Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa skådespelerska Tuva Novotny
Festivalpris San José 2003 Joel Bergvall (bästa regidebut)
San José 2003 Simon Sandquist (bästa regidebut)
Neuchatel 2003 (publikpriset)
Dig@ward Hamburg 2002

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2599


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Den osynlige. Komplett dialoglista med tidkod.
Omfång 43 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The invisible.
Omfång 46 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den osynlige av Mick Davis fritt efter boken Den osynlige av Mats Wahl. Vers: inspelningsmanus 010715.
Omfång 98 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 12
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?