Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Eriksson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-03-03

Medverkande

Allan Edwall
Eriksson, verkstadsarbetare

Björn Gustafson
Alexander Eriksson

Inge Edsholt
Aina, arbetarens f d fru

Gunnel Sporr
Norrländskan

Jerker Edsholt
Leif, makarna Erikssons son

Taki Claesson
Agnès, Alexanders fästmö

Visa alla medverkande

Handling

I prologen "Männens rättsförening" intervjuas frånskilda män som demonstrerar på Götaplatsen i Göteborg den 1 maj 1968. De vänder sig mot olika former av juridisk, ekonomisk och social...

Visa hela handlingen

Press

Edwall lovordades för sina ambitioner med filmen och för sitt porträtt av den övergivne fadern medan kritiken genomgående ifrågasatte de absurda inslagen och bristen på realism i filmens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Negativklippning

Medverkande

Allan Edwall Eriksson, verkstadsarbetare
Björn Gustafson Alexander Eriksson
Inge Edsholt Aina, arbetarens f d fru
Gunnel Sporr Norrländskan
Jerker Edsholt Leif, makarna Erikssons son
Taki Claesson Agnès, Alexanders fästmö
Sten Ardenstam farbror Sten, Ainas nye vän
Anna Lindkvist Norrländskans dotter
Hans Bendrik en kroggäst
Margareta Bergman grannfrun i trappan
Tommy Nilsson hennes son
Torsten Wahlund grannen Stene, älskaren
Barbro Larsson älskarinnan
Birgitta Bergman intervjuande reporter i Göteborg

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I prologen "Männens rättsförening" intervjuas frånskilda män som demonstrerar på Götaplatsen i Göteborg den 1 maj 1968. De vänder sig mot olika former av juridisk, ekonomisk och social diskriminering som de anser sig utsatta för genom gä- llande skilsmässolagstiftning.

Eriksson i huvudfilmen är en frånskild verkstadsarbetare ut- an intellektuella intressen. Han lever ensam i ett lyhört, fallfärdigt rivningshus, där grannarnas intima förhållanden lätt kan avlyssnas genom väggen. Skilsmässan har för Erikss- ons del inneburit en social katastrof. Han har avskurits fr- ån mänskliga kontakter och lever som en främling i samhälle- t. Film, TV och bowling fördriver en del av hans tid, krogb- esök en annan. Tillfälliga möten med kvinnor leder bara till missförstånd och aggressioner. Hustrun har ersatt honom med en av hans arbetskamrater, vars bil Eriksson regelbundet re- par, en anonym hämnd.

Politiskt och socialt omedveten tar sig Erikssons förödmjuk- elser och isolering uttryck i ett populistiskt vredesutbrott mot sedefördärvande veckopress, sex, snusk, moderskapslön, barnbidrag och raggare.

Två gånger i månaden har han rätt att umgås över en helg med sin son från det spruckna äktenskapet men trots han ansträn- gningar att spela en god far ligger kontakten med pojken på ytan. Eriksson förmår inte rubba sina vanor.

Under vandring på stan träffar E- riksson sin namne, läkaren Alexander Eriksson. Denne är en helt förstenad människa - ett monstrum - som proppat sin hjärna full med vetenskapliga kuriositeter och rekvirerat sin utländska sällskapsdam Agnès på blankett från ett flyktingläger. Alexander hävdar att människan är likt ett djur som äter sig självt för att stilla sin hunger. Hon dör av sin vilja att överleva. Alexander och Eriksson uppträder som främlingar för sig själva och för varandra. Endast den handikappade Agnès tycks ha bevarat förmågan att känna ångest inför en total isolering i livet.

Censur / granskning

Censurnummer 107782
Datum 1969-02-21
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2485 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2485 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Edwall lovordades för sina ambitioner med filmen och för sitt porträtt av den övergivne fadern medan kritiken genomgående ifrågasatte de absurda inslagen och bristen på realism i filmens senare del. Lennart Jönsson i DN skrev: "Det är naturligtvis meningslöst att kalla Edwalls film för bra. Men jag kan inte se annat än att "Eriksson" är en utomordentligt kunnig film. Edwall demonstrerar djupa in- sikter, tycker jag, i samhällets funktioner och individens reaktioner på detta samhälle. Dessutom gör han på ett bestämt sätt (-) den mycket betydelsefulla kopp- lingen mellan människan och samhället, och det ger filmen dess viktigaste dimension."

Carl Henrik Svenstedt i SvD hoppades att produktionsläget för den icke-kommersiella filmen skulle förbättras i Sverige: "I ett annat och bättre produktionsläge för svensk film skulle förmodligen Allan Edwalls debut, "Eriksson", både ha gjorts och distribuerats på ett annat sätt. Filmen har novellfilmskaraktär, den saknar en attraktionsförmåga som kan motivera en kostsam biografexploatering och den lider uppenbart av tekniska brister när den sätts upp för att konkurrera på repertoaren."

De absurda inslagen, menade Svenstedt, var ett stilbrott: "Allt detta berättas med en grå realism som säkert blivit mycket verkningsfull om inte Edwall känt ett behov av att gå utöver realismen och leka med kameran. Även om ett utbrott mot tjuvsamhället blir magnifikt och Björn Gustafson för en stund kan tillföra historien en otäck absurd skruvning som promenerande monster så bryter de icke-realis- tiska avsnitten sönder filmen. De förvillar av samma anledning som plötsliga stycken på latin skulle förvilla i en svensk roman. Film är nämligen ett s p r å k, beroende av en formlära och en syntax som förvisso kan vara hur personlig som helst, men vars grundläggande konventioner inte kan brytas om ett samtal skall kunna genomföras. Den lärdomen hade Edwall kunnat göra på ett enklare och rikti- gare sätt om han fått pröva sin filmbegåvning på en publik i mindre skala innan biografen togs i anspråk."

Kommentar Svensk filmografi

"Eriksson" betraktades som Allan Edwalls debutfilm. Manuskriptet baserade sig på en radiopjäs, "Hjälparen", som Edwall skrev efter sin egen skilsmässa ett par år tidigare. Filmen upptogs på 16mm smalfilm som sedan uppkopierades till 35mm normalfilm. Med undantag för prologen från Göteborg inspelades den huvudsakligen på Söder i Stockholm från början av april till början av juni 1968. För att markera Erikssons främlingskap lades dialogen osynkront utom i scenerna med sonen. I en scen på Skurubron utanför Stockholm lät Edwall Agnès (Taki Claesson) i sitt uppträdande associera till den norske konstnären Edvard Munchs (1863-1944) kända tavla "Skrik" (1893, Nasjonalgalleriet, Oslo).

Inspelning

Stockholm Sverige 1968-04-04 1968-06-05

Visningar

Sverigepremiär 1969-03-03 Cinema Stockholm 91 min
Urpremiär 1969-03-03 Cinema Stockholm 91 min
TV-visning 2010-08-17 SVT1 Sverige 87 min
2012-09-03 SVT1 Sverige
2014-05-27 SVT1 Sverige
2018-04-17 SVT1 Sverige
2018-04-17 SVT1 Sverige

Ämnesord

Absurd teater
Bowling
Debutfilm
Demonstration
Familjelagstiftning
Främlingskap
Frånskilda
Föräldrar och barn
Samhällsdebatt
Skilsmässor
Skurubron/Nacka
Stockholm/Södermalm
Svenskt samhälle: 60-tal

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2484


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ERIKSSON Film av Allan Edwall
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Eriksson.
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Eriksson.
Omfång 90 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?