Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Made in Sweden
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-03-17

Medverkande

Lena Granhagen
Kristina, "Kim", kurator

Per Myrberg
Jörgen Stenberg, journalist

Max von Sydow
doktor Magnus Rud, koncernchef

Karl-Birger Blomdahl
Olof Myhre, chef för Myhrebolagen

Börje Ahlstedt
Jesper Rud, brorson till Magnus

Ingvar Kjellson
Niklas Hedström, chef för bolaget Electronics

Visa alla medverkande

Handling

En grupp demonstranter uppträder på Sergels torg i Stockholm och spelar musik. En av dem förrättar en ironiskt omarbetad Fader vår i vilken storfinansen angrips för utsugning av...

Visa hela handlingen

Press

Synpunkterna på filmen var många, både formella och ideolog- iska, men Stockholmstidningarnas premiärkritiker fann trots reservationer uttryck för stark uppskattning. Jurgen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Specialeffekter, ljud
Mixning

Medverkande

Lena Granhagen Kristina, "Kim", kurator
Per Myrberg Jörgen Stenberg, journalist
Max von Sydow doktor Magnus Rud, koncernchef
Karl-Birger Blomdahl Olof Myhre, chef för Myhrebolagen
Börje Ahlstedt Jesper Rud, brorson till Magnus
Ingvar Kjellson Niklas Hedström, chef för bolaget Electronics
Fred Hjelm Jonas Myhre, son till Olof
Lars Amble Martin, PR-man hos Rud
Toivo Pawlo mannen på travbanan
Olof Bergström Grönroos, Electronics filialchef i Bangkok
Ester Larsson Kristinas mormor, konstnärinna på Gotland
Gunnar Arvidson redaktör på tidningen
Achit Unhanandana munken i Bangkok
Cecilia Bjurström Jörgens flickvän
Irma Gustafsson Irma Gustafsson, företagare i Bangkok
Sigvard Olsson Sigvard Olsson, konstnär
Sigge Ågren redaktionschef på tidningen
Gösta Bredefeldt gäst på festen
Ernst Günther gäst på festen
Ulf Nilson gäst på festen
Bo Strömstedt gäst på festen
Margareta Strömstedt journalist vid pressmottagningen på Arlanda
Sam Lidman gäst på festen
Per Martin gäst på festen
Karin Martin gäst på festen
Torsten Manns gäst på festen
Bo Johan Hultman gäst på festen
Bengt Forslund gäst på festen
Gudrun Ryman journalist
Bo Holmström journalist vid pressmottagningen på Arlanda
Olle Stenholm journalist vid presskonferensen på banken
Olle Grönstedt journalist
Stig Nahlbom journalist
Åke Cato journalist
Bengt Ernryd gatumusikant - demonstrant
Christer Boustedt gatumusikant - demonstrant

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

En grupp demonstranter uppträder på Sergels torg i Stockholm och spelar musik. En av dem förrättar en ironiskt omarbetad Fader vår i vilken storfinansen angrips för utsugning av arbetarna, miljöförstöring och imperialistisk krigföring. Samtidigt anländer bankdirektören och koncernchefen Magnus Rud till Arlanda där han vid en presskonferens intervjuas om sina planer på ett nytt konsortium. I vaga ordalag omnämner Rud investeringar i vissa latinamerikanska stater med "politisk stabilitet" för att bättre än lån och hjälpprogram "driva på den ekonomiska utvecklingen".

På hemmafronten är Rud i färd med att köpa upp Myhrebolaget vars chef Olof Myhre själv arbetat upp sitt företag genom tekniska nykonstruktioner och personligt engagemang i hela produktionsprocessen. Innebörden i denna transaktion illustreras i bild av falkar som slår en duva.

Journalisten Jörgen Stenberg ägnar sig efter avhopp från en karriär inom affärslivet åt obekväma ekonomiska reportage. Han är medveten om Ruds väldiga makt och insatt i dennes försök att inkorporera Myhrebolaget. På den tidning i vilken Jörgen skriver sina artiklar arbetar Kristina som social rådgivare. Arbetet ger henne direkt kontakt med offren för storindustrins driftsrationaliseringar: de utslagna.

Jörgen och Kristina börjar umgås. Hon flyttar hem till honom. En kväll projicerar han en filmslinga på väggen med fruktansvärda bilder från Indien av lidande och förnedring. Kristina blir mycket upprörd. Jörgen försvarar sig med att man måste vänja sig vid det mänskliga lidandet för att kunna handla men Kristina vägrar att acceptera denna tanke.

Jörgen har börjat misstänka att en av Ruds filialer säljer vapen i Bangkok. Sommaren kommer och han och Kristina tillbringar några underbara dagar på Gotland där de träffar hennes mormor. Jörgens misstankar om vapenförsäljningen stärks och tidningen beslutar sända honom till Bangkok för att undersöka saken. Kristina följer med. De blir inbjudna till filialchefen Grönroos på party. Européerna i staden har helt anpassat sig till fattigdomen omkring dem. De ser den inte eftersom de är inneslutna i en lyxtillvaro. Två tuppar hackar varandra blodiga medan gästerna ler. Grönroos får reda på Jörgens verkliga ärende.

Under en kanotfärd blir Jörgen och Kristina rammade av en racerbåt vars besättning uppenbarligen är ute för att döda paret. En munk som har kontakt med gerillan avslöjar att Rudkoncernen säljer vapen till denna.

Efter hemkomsten skriver Jörgen en artikel på basis av sina informationer. Rud kallar till presskonferens och tillbakavisar alla beskyllningar. I konferensen deltar Myhre, effektivt tystad av Rud.

En procession av människor går längs en flodstrand i Asien dragande på ett föremål. Filmens speaker kommenterar: detta är inte en kanon. Det är en gudabild.

Censur / granskning

Censurnummer 107832
Datum 1969-03-13
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2590 meter
Kommentar Aktlängder: 500-520-505-525-540 = 2590 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2590 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Synpunkterna på filmen var många, både formella och ideolog- iska, men Stockholmstidningarnas premiärkritiker fann trots reservationer uttryck för stark uppskattning.

Jurgen Schildt (AB) tyckte under rubriken "Wallenberg som Al Capone" att Fagerbergs bok förgrovats i filmversionen: "Att namnet Yamanien fallit bort, liksom ett flertal av bokens personer och dramatiska förgreningar, har mindre betydelse. Viktigare är att man reducerat - för att inte säga utplåna- t - allt detta hos Fagerberg som är analys, mellanord och beskrivning. (-) Skillnaden mellan boken och filmen har bli- vit skillnaden mellan traktat och plakat, diskussionsinlägg och knogjärn." Trots "smalspårigheterna" i "denna hätska och trasiga och uttrycksfulla film" fann Schildt den vara "en snabb och ofta professionellt gjord debutfilm, en film som står mitt i tiden och slösar med sina utblickar (-)".

Lasse Bergström (Expr) ansåg däremot att filmen inte avläg- snat sig tillräckligt från förlagan: "Det kan sägas att de litterära skärvor av romanen som trots allt ramlat in (-) är filmens sämsta, eftersom de bryter en linje som annars är demonstrativt antitetisk, därmed också realistisk." Bergstr- öm förmodade att många bedömare skulle tala om en formell förebild hos fransmannen Jean-Luc Godard men "Made in Swed- en" hade under denna form en "rakhet, en desperation som inte kråmar sig, en förtvivlan som inte är moderat. Vi bör lyssna till detta."

Mauritz Edström (DN) tog under rubriken "Kapitalismen, samve- tet och den nya sinnligheten" fram vad han ansåg vara filme- ns nyckelscen: den där fotografen Georg Oddners dokumentära bilder "kastar svältens, klassorättvisornas och underutveck- lingens omänsklighet i ögonen på oss". Han fortsatte: "Det är en skakande scen, som med utomordentlig skärpa fångar vårt världssamvetes neurotiska instängdhet så länge insikten inte har kunnat transformeras till någon sorts handling. För att reagera krävs känslighet. För att handla också den kyliga analysen." Edström tyckte att filmen visade upp sven- skarna som "härskarklass och herrefolk" och slutade: "Det är vår egen verklighet "Made in Sweden" på ett angeläget sätt förtydligar åt oss."

Carl Henrik Svenstedt (SvD) såg invävd i den politiska intr- igen "en av de vackraste kärlekshistorier som gjorts i sven- sk film". Han var mycket imponerad av regissören som han me- nade "löst de flesta av de formella utmaningar den här fil- men tagit på sig". Recensionen inleddes på följande sätt: "Äntligen! Johan Bergenstråhles film är vacker och vemodig, uppfordrande och sorgsen, den vågar spela över hela skalan av mänskliga reaktioner utan att tappa kontakten med en på- trängande social och politisk verklighet och den rör sig ö- ver gränserna på ett sätt som är enastående i svensk film. Här kommer äntligen en regissör som kunnat hålla takten med den intellektuella filmens utveckling och som därmed brutit en alltmer irriterande provinsialism och traditionalism (-)."

Kommentar Svensk filmografi

Sven Fagerbergs roman "Det vitmålade hjärtat" utkom 1966 på Wahlström & Widstrand. I det slutgiltiga filmmanuskriptet hade den kraftigt omarbetats av Bergenstråhle. En ursprungligen inspelad slutscen med lekande nakna demonstranter på en hav- sstrand klipptes bort efter diskussion med de medverkande.

Dokumentärbilderna av sjuka och svältande togs under en re- kognoseringsresa till Indien och Thailand i slutet av år 1967. Från denna skrev Bengt Forslund en reserapport i Chap- lin 81/4/1969. De planerade spelscenerna togs i Bangkok med omnejd i jan- uari följande år. Inspelningen i Sverige startade i mitten av maj 1968. Den 14 juni avled den kände kompositören Karl-- Birger Blomdahl i en hjärtattack 51 år gammal. Ehuru han ej slutfört hela rollen kunde de redan inspelade partierna in- fogas i filmen.

Debatten om filmens egentliga politiska innehåll startades redan i recensioner av bl a Jonas Sima (Chaplin 89/3/1969), Lars-Olof Franzén (BLM 5/1969), Carin Mannheimer (Film- rutan 2/1969) och Nils Beyer (Arbetaren 18.3.1969) vilka fann den politiskt oklar och estetiskt överlastad. Industri- förbundets chef Axel Iveroth gick till angrepp i SvD (23.3.1969) och kallade beskrivningen av en svensk storföretaga- re - som allmänt ansågs föreställa Jacob Wallenberg - verk- lighetsförfalskning och "science-fiction av dåligt slag" me- dan författaren Peter Weiss i AB (17.4.1969) anklagade Berg- enstråhle för att med sin historia deltaga "i den allmänna indoktrineringen av ett antisocialistiskt medvetande". Deba- tten om vårt förhållande till fattigdom och lidande i tredje världen fördes bl a på Expressens kultursidor med inlägg av författaren Lars Forssell (23.3.1969) m fl.

Vid Berlinfestivalen (1969) erhöll filmen en av de fem Silver- björnarna.

Filminstitutets jury gav filmen 1,25 poäng (6:11) vilket me- dförde ett kvalitetsbidrag på 220.541 kronor.

Förlaga

Originaltitel Det vitmålade hjärtat (Roman)
Författare Sven Fagerberg


Inspelning

1968-01-02 1968-07-03
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige
Fårö Gotland Sverige
Indien
Bangkok Thailand
Pakistan

Visningar

Sverigepremiär 1969-03-17 Skandia Lund Sverige 94 min
Urpremiär 1969-03-17 Skandia Lund Sverige 94 min
Sverigepremiär 1969-03-17 Alcazar Malmö Sverige 94 min
Urpremiär 1969-03-17 Alcazar Malmö Sverige 94 min
Sverigepremiär 1969-03-17 Spegeln Stockholm Sverige 94 min
Urpremiär 1969-03-17 Spegeln Stockholm Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel Konsert, piano, orkester, nr 21, K. 467, C-dur. Sats 2
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1785)


Originaltitel Billy the Kid
Bearbetning Burl Ives (1960)
Sångare Burl Ives (1960)


Originaltitel In My Life
Kompositör John Lennon (1965)
Paul McCartney (1965)
Textförfattare John Lennon (1965)
Paul McCartney (1965)
Sångare Judy Collins (1966)


Originaltitel Geh aus, mein Herz, und suche Freud
Kompositör Nathan Söderblom (1916)
Textförfattare Christoffer Olofsson Angeldorff (svensk text 1855)
Paul Gerhardt (tysk text 1653)
Joachim von Düben (svensk text 1725)
Britt G. Hallqvist (svensk text 1980)
Sångare kör (barnkör)


Utmärkelser

Silberner Bär (Silverbjörn) Berlin 1969 Johan Bergenstråhle (bästa regi, t.m. Jag är en elefant, Madame)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1969 (bidrag om 220 541,04 kr)
Made in Sweden [trailer] (1969) Trailer till Made in Sweden (1969)

Ämnesord

Antikapitalism
Bangkok
DK Brott och straff
DK Drama
Debutfilm
Demonstrationer
Filmad litteratur
Filmdebatter
Gatuteater
Journalister
Ostasien
Politisk film
Svensk storfinans
Sverige och tredje världen
Vapenaffärer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2555


Typ Internegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Made in Sweden
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Bertil Ranke


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En färgfilm av Johan Bergenstråle MADE IN SWEDEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel MADE IN SWEDEN engagerar debatterar provocerar!
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel MADE IN SWEDEN


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Det vitmålade hjärtat.
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript: Johan Bergenstråhle och Sven Fagerberg efter Fagerbergs roman, Det vitmålade hjärtat
Omfång 111 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Tysk version.
Omfång 39 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Hans Lagerkvist och Gösta Sandström.
Omfång 36 s. + 17 s. miljölista och anteckningar.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper NEJ
Dia NEJ
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Program
Språk Engelska


Typ Program
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?