Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Oss emellan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-05-16

Medverkande

Per Oscarsson
Per Olofsson, keramiker

Bärbel Oscarsson
Bärbel Olofsson, hans fru

Beppe Wolgers
Åge, vännen

Christina Johansson
Christina, en ung flicka

Lars-Erik Ström
konstnärsvän

Bengt Winberg
konstnärsvän

Visa alla medverkande

Handling

I det lilla samhället är keramikern Per Olofsson med sitt långa hår och sin brinnande blick en avvikande person som jagas av polis och hedervärda medborgare. Per bor i utkanten i en stuga...

Visa hela handlingen

Press

Stellan Olsson tillvann sig kritikernas starka sympatier ä- ven om man fann hans långfilmsdebut odisciplinerad i struk- turen och stundtals något rörig och bullrig. Elisabeth Sör- enson...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Per Oscarsson Per Olofsson, keramiker
Bärbel Oscarsson Bärbel Olofsson, hans fru
Beppe Wolgers Åge, vännen
Christina Johansson Christina, en ung flicka
Lars-Erik Ström konstnärsvän
Bengt Winberg konstnärsvän
Carl Gyllenberg konstnärsvän
Maria Oscarsson Pers och Bärbels dotter
Boman Oscarsson Pers och Bärbels son
Lina Oscarsson Pers och Bärbels dotter
Harry Hällgren medlem av bolagsstyrelsen
Ole Blegel medlem av bolagsstyrelsen
Harald Hafström medlem av bolagsstyrelsen
Carl Svensson medlem av bolagsstyrelsen
Herbert Jacobi medlem av bolagsstyrelsen
Stina Jacobi medlem av bolagsstyrelsen
Einar Jensen medlem av bolagsstyrelsen
Birger Runesjö medlem av bolagsstyrelsen
Gunnar Olsson en friställd arbetare

Bolag

Produktionsbolag Omegafilm AB (68,77%)
Filmmakarna AB (15,16%)
Oss emellan AB (Per Oscarsson, Stellan Olsson, Stig Holmqvist)
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Sergel Film AB
Laboratorium Nordisk Films Teknik A/S

Handling

I det lilla samhället är keramikern Per Olofsson med sitt långa hår och sin brinnande blick en avvikande person som jagas av polis och hedervärda medborgare. Per bor i utkanten i en stuga med hustrun Bärbel och tre barn. Hans krav på frihet och spontanitet i sina relationer till yttervärlden och i gemenskapen med andra stöter oupphörligt mot den kras- sa verkligheten och nöter på hustruns tålamod. Med hjälp av den unga FNL-anhängaren Christina river Per staketet runt tomten men tvingas spika upp det igen så att inte barnen springer ut på vägen. Han lånar pengar av vännen Åge, vilket Bärbel ogillar, inte enbart med tanke på att Åge försökt ligga med henne. Sina oregelbundna inkomster förbättrar Per genom att ge teckningslektioner i den skola där Bärbel arbe- tar men de liknar inte riktigt vad skolan tänkt sig.

Fa- miljens bekymmer tycks plötsligt lösta. Per har sänt in ett förslag till väggrelief till ett företag som skall fira 100-årsjubileum och utlyst en tävlan. Hans förslag har vunnit. När han vill dela sin glädje med passagerarna på bussen blir han dock avvisad för störande beteende.

På sina lektioner in- troducerar Per sexualundervisning och kroppsmålning. Rektorn anländer och finner klassen i upplösning. Större bekymmer får Per med sin relief över mottot: "I allmänhetens tjänst - en samhällelig kommentar". Pers kritik av kapitalismen, den bristande solidariteten med u-länderna och otryggheten mitt i välfärden samt vissa otvetydigt erotiska inslag i verket kommer företagsstyrelsen att dra öronen åt sig.

Per och Christina finner allt mer varandra och tillbringar en natt i ateljén. Plågad av förhållandet tycker Bärbel hon fått nog och ger sig av med barnen.

Det jubilerande företaget beslutar att låta modifiera Pers relief i företagsvänlig riktning. Arbe- tet skall utföras av en annan konstnär men Per tvingas sig- nera för pengarnas skull. I sällskap med vännerna ger han sig ut på en suparfärd och upptäcker efter att ha förhört Åge om Bärbel att han har "en jävla fin hustru". Följande morgon vaknar han ensam på stranden och tar sig ett bad i havet från en båt. Då båten driver iväg med hans kläder tvingas Per ta sig hem naken.

Invigningen av väggskulpturen äger rum. Per infinner sig och håller tal om det han egentligen ville uttrycka. Han vädjar till de närvarande att ta ansva- ret för samhället och inte överlämna det åt andra. Bärbel å- tervänder hem med barnen och Christina fortsätter att dela ut Vietnam-bulletiner på sitt vanliga ställe.

Censur / granskning

Censurnummer 108016
Datum 1969-05-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3125 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3125 meter
Längd i minuter 114 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stellan Olsson tillvann sig kritikernas starka sympatier ä- ven om man fann hans långfilmsdebut odisciplinerad i struk- turen och stundtals något rörig och bullrig. Elisabeth Sör- enson (SvD) talade om "ett slags bubblande arbetslycka" och en grundton av "oförstörbar livsglädje". Mauritz Edström (DN) fann sig vid filmfestivalen i Cannes "plötsligt överra- skad" av "en av de svenska debutfilmer på senare år som jag känner mest sympati för". Edström tyckte att problematiken i filmen framställdes "med en frisk och levande realism som känns väldigt uppriktig". Berättelsen improviserades fram, menade kritikern, "med stor närhet till vardagen". Om konflikten mellan det person- liga engagemanget och tvånget att kompromissa skrev Edström: "Det märkvärdiga med "Oss emellan" är att Stellan Olsson och Per Oscarsson lyckas ge detta centrala dilemma inte bara ak- tuella utan också adekvata sociala och politiska formulerin- gar. Och på en gång också förankra det tydligt i de indivi- der som är indragna." Med hänsyn härtill måste man, ansåg Edström, överse med filmens brister. "Man kan invända att filmen slingrar sig in bland väl många trådar för att rik- tigt kunna klara upp alla lika bra. Men det finns mycket fi- na saker både i äktenskapskonflikten och i bilderna av det rucklande konstnärsgänget. Men framför allt tappas huvudori- enteringen aldrig bort. Den som mynnar ut i Oscarssons ap- pell till publiken att ta sin del i ansvaret själv. Vad gör sedan diverse släntranden och longörer, när filmens känslig- het är så tätt uttryckt i ett mjukt avdramatiserat spel - så bra som inte bara Per Oscarsson är - och ett fint mustigt färgfoto."

Göran Börge (AB) underströk de medverkandes insatser: "Hela familjen Oscarsson deltar här med ett slags självklarhet som från början kommer all tvekan på skam. Må vara att hustru Bärbel på det hela taget spelar sig själv - den naturlighet med vilken hon genomför en av dom bärande rollerna är ändå värd mycket beröm. Hennes litet slitna och ansvarstyngda konstnärshustru har en äkthet i konturen som f ö gäller det mesta i den här filmen. Helt avväpnande är också Christina Johansson, engagerad gymnasist från Ängelholm (-). Med öve- rraskande känslighet spelar hon ut sin skärpta personlighet, sin revoltlusta och sin ömhet." Börge sammanfattade: "'Oss emellan' bjuder med en rak, snabb och enkel stil ett stycke konkret iakttagen och precist avlyssnad svensk verklighet av i dag och det med en omedelbarhet i tonen som verkligen inte är särskilt vanlig i den film som görs här i landet."

Kommentar Svensk filmografi

Muren i filmen framställdes av konstnären Lennart Frisk och keramiken av Rolf Palm.

I intervjuer berättade Stellan Olsson om filmens tillkomst (Chaplin 91/5/1969 Stig Björkman) och de förändringar i ma- nuskriptet som vidtogs sedan det blivit klart att Per Oscar- sson skulle utföra huvudrollen. Denne var liksom Olsson öve- rtygad om att man skulle arbeta "med människor vars vardag stämmer överens med vardagen för människorna i filmen". Os- carsson föredrog att inte ha en färdigskriven dialog utan arbeta mera spontant och naturligt. Vid tillfällen då Olsson och skådespelarna hade olika uppfattningar om en scen togs bägge versionerna lämpliga skulle kunna bestämmas vid klippningen. Sedan peng- ar ej kunnat erhållas från Svenska Filminstitutet, budgetera- des filmen som en samproduktion där bl a de medverkande ingick med sina arbetsinsatser.

Inspelningen skedde i Ängelholm, Höganäs och Nyhamnsläge.

Trots den positiva kritiken ansågs publiktillströmningen så liten att filmen togs bort från premiärbiografen efter en vecka. I ett särskilt upprop (DN 10.2.1970) begärde 107 skådespe- lare, kritiker och regissörer att filmen skulle tas upp på re- pertoaren på nytt vilket också skedde. Den blev dock ej nå- gon publikframgång. Svenska Filminstitutets kvalitetsjury gav den 2.0 poäng varigenom den kom på samma plats som tre andra filmer i toppen (11 filmer totalt). Bidragets storlek blev 352.865 kronor. Stellan Olsson erhöll ett debutpris av tidskriften Chaplin lan" givit en okonstlad berättelse om konstnärens situation och villkor med en ironiskt skildrad samhällsgemenhet och en sensuell och vardagsnära familjegemenskap som bakgrund". Filmen inbjöds till festivalen i Mar del Plata (Argentina) men väckte ingen större uppmärksamhet.

Distribuerad i England under titeln "Close to The Wind".

Inspelning

Omega Film, Stockholm. anäs och Nyhamnsläge.

Visningar

Sverigepremiär 1969-05-16 Sergel Stockholm Sverige 114 min
TV-visning 1971-12-04 TV2 Sverige 109 min
Urpremiär 1969-05-13 Cannes Frankrike 114 min (Filmfestivalen)
TV-visning 2017-04-24 SVT1 Sverige
2020-02-11 SVT1 Sverige

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1969 Stellan Olsson (debutpris)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1969 (bidrag om 352 865,66 kr)

Ämnesord

Antikapitalism
Bohemer
Familjeliv
Föräldrar och barn
Konstnärer
Könsroller
Långfilmsdebut
Otrohet
Samhällskritik
Svenskt samhälle: 60-tal
Äktenskapsskildring

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3122


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3122


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Stellan Olssons färgfilm med Per Oscarsson OSS EMELLAN
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Stellan Olssons färgfilm med Per Oscarsson OSS EMELLAN
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Between us.
Omfång 41 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmkomedi av Stellan Olsson och Per Oscarsson.
Omfång 65 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Program
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?