Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Med krut i nävarna
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-06-23

Handling

På väg till Ullevi idrottsplats i Göteborg för träning börj- ar Ingemar Johansson berättelsen om sin boxningskarriär och låter den fortsätta bland smågrabbarna på Redbergslids Boxn-...

Visa hela handlingen

Press

Ingen ordinarie filmkritiker från de fyra ledande Stockholm- stidningarna uppträdde som boxningsexpert efter premiären och endast Svenska Dagbladet hade en egentlig recension. Si- gnaturen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Cosmos-Film
Distributör i Sverige (35 mm) Filmcenter Distribution
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

På väg till Ullevi idrottsplats i Göteborg för träning börj- ar Ingemar Johansson berättelsen om sin boxningskarriär och låter den fortsätta bland smågrabbarna på Redbergslids Boxn- ingsklubb där han själv tränade som tonåring.

Edwin Ahlqvist, Ingemars promotor, berättar om finalen i tu- ngvikt vid Olympiska Spelen i Helsingfors 2.8.1952 då Johansson diskkvalificerades för passivitet och frånt- ogs sin intjänade silvermedalj. I kommentarer till matchfil- men försvarar Ingemar sin defensiva boxning mot amerikanen Ed Sanders.

Avsnitt från några av segermatcherna på vägen mot Europamäs- terskapet återges och kommenteras: teknisk k. o. över Kurt Schiegl, Österrike (13.2.) poängseger över italienske mäst- aren Uber Bacilieri (3.4.) och k o över Hein Ten Hoff, Ty- skland (28.8.), samtliga året 1955. Erövrandet av Europamäs- terskapet i Bologna 30.9.1956 visas. Italienaren Franco Cav- icchi slår sig trött i 13 ronder och räknas ut efter ett kr- oppslag från Ingemars sida.

Förberedelserna till matchen mot den topprankade amerikanske boxaren Eddie Machen inleds. Matchen går av stapeln på Ulle- vi inför 55.000 åskådare 14.9.1958 och Machen slås ut redan i första ronden. Ingemar motiverar sin slagserie mot den hj- älplöse amerikanen som fastnat på repen.

Ahlqvist börjar sina förhandlingar om en världsmästerskapsm- atch mot amerikanen Floyd Patterson. En skildring av de tre mästerskapsmatcherna mot Patterson i USA följer: erövrandet av tungviktskronan på Yankee Stadium i New York 26.6.1959, förlusten i returmatchen 20.6.1960 i Polo Grounds, också den i New York, och Pattersons andra seger i deras sista möte den 13.3.1961 i Miami Beach. Ingemar kommenterar sin taktik och sina misstag i alla tre matcherna och nedslagningarna visas i slow motion. Klipp ur journalfilmer återger publikb- ilder från matcherna, hyllningarna för honom i Sverige med bl a telegram från statsminister Erlander och Prins Berti- l, samt umgänget med familjen i USA och träningen där. Raden av matcher avslutas med att den svenske boxaren återtar Europa- mästerskapet genom att slå ut walesaren Dick Richardson i juni 1962 på Ullevi i Göteborg.

Filmen återvänder till inledningsscenerna i Redbergslids tr- äningslokal. Johansson, som nu blivit Ingo med hela svenska folket och avslutat sin karriär i ringen, önskar de boxande smågrabbarna lycka till.

Censur / granskning

Censurnummer 108155
Datum 1969-06-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2835 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2835 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen ordinarie filmkritiker från de fyra ledande Stockholm- stidningarna uppträdde som boxningsexpert efter premiären och endast Svenska Dagbladet hade en egentlig recension. Si- gnaturen Anders (Anders Anderö) skrev där: "Det är i dagarna 10 år sedan Sverige fick sin första och förmodligen också sista världsmästare i tungviktsboxning och Arne Stivell och Svensk Talfilm celebrerar händelsen med en non-stop-förestä- llning på Rigoletto om Ingos sensationella boxningskarriär. Den har fått titeln Med krut i nävarna, vilket måhända kan få folk att tro att handlingen rör sig kring en kassaskåpss- prängare men de boxningsintresserade tar nog inte fel. Med krut i näven hade kanske varit en mera adekvat titel med tan- ke på att det är Ingohögern som har huvudrollen men å andra sidan har Floyds vänsterkrok en bärande roll också, så tite- ln är kanske riktig trots allt. Stivell har tack och lov in- te bemödat sig om någon besvärande röd tråd, utan det är au- tentiska matchfilmer rätt igenom sammanfogade med lite små- prat av Edwin Ahlqvist och Lars-Henrik Ottoson."

Beträffande Floyd-matcherna tyckte recensenten att "med tan- ke på att upplösningen av intrigen är känd kunde man kanske med fördel ha klippt bort några av de rätt enahanda mellanr- onderna (-) och istället fått med några glimtar från Ingos matcher mot t ex Cooper, Bygraves, Pellegrini etc men det kanske inte finns något tillgängligt material i de fallen". Signaturen påpekade till sist att Ingo även i sina kommenta- rer till matcherna visade "en viss slagfärdighet".

Expressen hade ett reportage från premiären i Göteborg vilk- et inleddes med konstaterandet att promotorn Edwin Ahlqvist och Ingo aldrig varit ovänner och att de efter filmen träff- ades för att prata gamla minnen på en restaurang.

Tidningens korrespondent på platsen, Tony Carlsson, fann ti- teln något töntig men redovisade en fullgod publiktillström- ning: "Filmen är unik i ett alldeles speciellt avseende: Den drog fulla hus på premiärkvällen i Göteborg igår (-) trots att alla som gick dit visste slutet!"

Carlsson kommenterade: "För idrottsfansen är det en verklig godbit, ett stort stycke idrottshistoria. För mera ljumma idrottsälskare blir det tjatigt i längden med all boxning."

Av reportaget framgick vidare att producenten Arne Stivell lagt ned ett stort arbete på att skaffa fram filmstumpar fr- ån de viktigaste matcherna, bl a från TV och att varken Edwin Ahlqvist eller Ingo tidigare sett ett par av dem. Vid premiären hyllades den närvarande boxaren på scenen av publ- iken, som tog upp en spontan hejaramsa för exvärldsmästaren.

Kommentar Svensk filmografi

Filmen hade samtidig premiär i Stockholm och Göteborg (Aveny). De i Göteborg inspelade avsnitten omfattade endast en mindre del av filmen.

Ingemar Johansson berättade om sin karriär fram till VM-mat- chen i "Sekonderna lämnar ringen" utgiven på Bonniers Folkb- ibliotek 1959. En annan skildring av samma period lämnade den kände sportjournalisten Glokar Well (Oscar Söderlund) i samarbete med Martin Örner och Bert Falk. Den fick titeln "Född till boxare - Ingemars väg till VM" och utkom på Chris- tofers Bokförlag 1959. Tio kända sportjournalister med Bengt Bedrup och Lennart Sveder som huvudredaktörer publicerade på Sveriges Radios Förlag 1973 "Sportspegelns 10 bästa" i vil- ken ett kapitel om Ingemar Johansson ingick.

Filmen tillägnade Ingemar Johansson "alla supporters och boxningsvänner i Sverige, som under mina år som boxare visat uppskattning och tillgivenhet".

Visningar

Sverigepremiär 1969-06-23 Rigoletto Stockholm Sverige 103 min
TV-visning 1996-02-24 TV4 Sverige
1996-07-15 TV4 Sverige
Urpremiär 1969-06-23 Rigoletto Stockholm Sverige 103 min

Ämnesord

Boxare
Boxning
Dokumentärfilm
Idrottsidol
Idrottskarriär
Knock-out
Promotors
Sport
Världsmästare
Yankee Stadium

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?