Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Misshandlingen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-11-06

Medverkande

Knut Pettersen
Knut Nielsen

Björn Granath
Björn, Knuts vän

Berit Persson
Berit, Björns väninna

Tom Fahlén
psykiatern

Hans Hellberg
författaren

Visa alla medverkande

Om filmen

Vänsteraktivist klipper till Jaguar-ägare som inte går med på att bilen tillhör arbetarklassen, döms till sluten psykiatrisk vård och slutar i spännbälte. Lars-Lennart...

Visa hela texten

Handling

Filmens huvudpersoner presenteras. Knut, 31 år, bosatt i St- ockholm, arbetar då och då i hamnen. Knuts vän Björn, 24 år, avbrutna universitetsstudier, spelar politisk teater och de- ltar...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmstidningarna uttalade sig mycket positivt under ru- briker som "Det är den säkraste svenska debattfilmen sedan Troell" (Expr) och "Intelligent och våldsamt om mentalvården" (AB)....

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Vänsteraktivist klipper till Jaguar-ägare som inte går med på att bilen tillhör arbetarklassen, döms till sluten psykiatrisk vård och slutar i spännbälte. Lars-Lennart Forsbergs första långfilm fick en Guldbagge.

”Vi hade bestämt att göra en film som skulle beskriva en sociopat. Regeringen hade gett ut något som hette Sociopatrapporten där man hade förslag att inrätta speciella sjukhus för svårbehandlat klientel som man kallade det. Alltså folk som inte insåg att de var sjuka. Det var ju ett mycket politiskt decennium, sextioåttorna! Filmen Misshandlingen fick en stor genomslagskraft, [och] stoppade mer eller mindre idén om sociopatsjukhus.”

Filmen inleds med texten: ”Denna film är gjord av en grupp skådespelare, regissör och fackmän inom psykiatri och juridik. Aktörerna står för sina egna texter.” Den avslutas med: ”Manuset är framarbetat under inspelningens gång av regissör och skådespelare i samråd med konsulterad expertis.”

– Det är MIN Jaguar du åker omkring i! vrålar huvudpersonen Knut, som förklarat för ägaren att bilen tillhör arbetarklassen, eftersom arbetare tillverkat den. Sen ger han mannen i den dyra rocken en rak vänster. Det är början till slutet. Det blir polishämtning och sinnesundersökningar, diagnos, sluten avdelning, bältesläggning och droger.

Knuts vänsterkompis får en flickvän som jobbar på kemtvätt, men gör slut när hon frågar om så många ord i ”Utredning om sociopatförslag” att han inte kan läsa Ord&Bild. Hans far, som lever gott på att skriva artiklar om låglönearbete, kallar honom svikare. – Du ska väl uppfostra proletariatet för fan, inte bara ligga med det.

Knut är rasande i nästan varenda scen; över det kapitalistiska systemet, över att löntagarna inte gör uppror, över att borgarbarn leker socialister. Och över att ingen lyssnar på honom. I dagrummet på den slutna avdelningen hörs bara ljudet från kulorna i ett Kinaschack. Någon röker, någon repar upp en bit gasbinda, det finns Fia också. Knut står inte ut, och när han inte slutar skrika om att de blir dårar av att sitta där, drogar man ner honom.

Stockholmskritikerna var mycket positiva till Misshandlingen:  Mauritz Edström skrev i Dagens Nyheter: ”[…] den största överraskningen i svensk film under det senaste året. […] en medvetenhet och slagkraft som jag tycker överträffar både Sjöman och Halldoff.”
Jurgen Schildt skrev i Aftonbladet: ”Det övertygande i Lasse Forsbergs film är hans skiftande och förrädiska belysningar, föreningen av vrede och intellektuell oro, prägeln av snabb och målinriktad improvisation.”
Och Carl Henrik Svenstedt ansåg i Svenska Dagbladet att Forsberg var den förste som ”radikalt och effektivt” lyckats ”genomföra en attack mot myten om psykologernas och psykiatrikernas värderingsfria objektivitet i människobedömningen”.

I den så kallade ”sociopatutredningen” 1968 skrevs bland annat: ”En sociopat har kortsiktiga perspektiv, är latent och manifest samhällsfarlig och har benägenhet för impulsiva och oöverlagda handlingar, samt lider brist på spontan arbetsglädje.” I en kommentar sa Forsberg att ”enligt denna definition skulle de flesta av samhällets största begåvningar vid olika tillfällen kunna betecknas som sociopater”.

Efter långfilmsdebuten Misshandlingen gjorde Lars-Lennart Forsberg en lång rad dokumentärer, filmer och serier för tv. Hans fruktbara samarbete med Stig ”Slas” Claesson resulterade i Vem älskar Yngve Frej? (1973), På palmblad och rosor (1976) och Henrietta (1983). Forsberg producerade och klippte nästan alla sina filmer själv, och stod ofta för fotot och musiken. Han fick två Guldbaggar, den första för Misshandlingen och den andra för dokumentären Min mamma hade fjorton barn (2001), en självbiografi byggd på stillbilder.

Nina Widerberg (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Knut Pettersen Knut Nielsen
Björn Granath Björn, Knuts vän
Berit Persson Berit, Björns väninna
Stig Billberg Stig
Tom Fahlén psykiatern
Hans Hellberg författaren
Barbro Printz-Bäcklund flickan över gården
Anita Rune psykologen
Staffan Seth personundersökaren
Björn Canvert direktör Hedqvist
Yngve Bjernstad poliskommissarien
Melker Falkman
Sigvard Johansson
Holger Lagerlöf
Karl Ljungkvist
Ove Nilsson
Åke Rhudin
Leif Sjöberg
Karl Werner Mentalpatienter
Harry Jansson
Lars-Erik Jonsson
Nils-Olof Nordvall
Alpo Siikava
Christer Svartengren Vårdare
Anders Edfeldt Läkaren
Monica Mörlid Mentalsköterskan

Bolag

Produktionsbolag Lasse Forsberg Produktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Distributör i Sverige (DVD) Jbox 2009

Handling

Filmens huvudpersoner presenteras. Knut, 31 år, bosatt i St- ockholm, arbetar då och då i hamnen. Knuts vän Björn, 24 år, avbrutna universitetsstudier, spelar politisk teater och de- ltar då och då i demonstrationer. Berit, 21 år, bor hos sin mor och arbetar på en kemtvätt. Björn och Berit träffas och hon följer med honom hem för att få en förklaring på vad so- cialism är men utan större framgång. Björn och Knut flanerar på terrasserna kring Sergels torg där Knut angriper det kapitalistiska konsumtionssamhället. Hemma i sin säng förestäl- ler sig Knut en ny ras av aggressionslösa människor sedan klassamhället avskaffats. Överklassen utgör "korken" som fö- rhindrar utvecklingen.

På Fjällgatan träffar Knut en direktör iklädd bil av märket Jaguar och kvinnligt sällskap. Knut framlägger sina synpunk- ter på klassamhället och talar om för mannen att bilen, eft- ersom den producerats av arbetare, egentligen är hans. Då hans utläggningar inte övertygar direktören ger han denne ett slag i ansiktet. Polisen tar Knut och håller förhör. Ha- ns skäl för äganderättsanspråk på Jaguaren protokollförs ej men däremot ett erkännande av "uppsåtlig misshandel".

En personundersökare kommer till Knut och börjar samla data om honom och hans familj. Knut ifrågasätter undersökarens förutsättningar och kompetens för sitt uppdrag, finner dem obefintliga och kör mannen på dörren. Berit säger upp sig på kemtvätten och flyttar hem till Björn med sin käraste ägode- l, en stor Monstera deliciosa (krukväxt).

Knut underkastas liten sinnesundersökning. Psykologen söker spåra Knuts aggressivitet i barndomsupplevelser medan Knut själv ser dem som en naturlig reaktion på klassamhällets fö- rtryck. Psykologen noterar att Knuts "personliga svårigheter alltmer tagit sig formen av en vänsterextrem politisk aktiv- itet". Hemma i lägenheten lockar Knut flickan i fönstret mitt- emot att komma över och lyssna på vad han skrivit men hon avvisar en närmare kontakt.

Björns, Berits och Knuts relationer går mot sammanbrott. Bj- örn orkar inte lyssna på Berits frågor och Knut anklagar ho- nom för att stöta proletariatet ifrån sig i stället för att uppfostra det. Bakfull och desperat, efter att ha blivit förödmjukad av Knut, klipper Björn ned Monsteran och dekorerar Berits nakna kropp med bladen. Berit flyttar ut. Björn upps- öker sin aktive vän Hans för att få reda på vad han skall göra med sitt sociala engagemang och får rådet att gå ut och jobba praktiskt för att förändra sig själv.

Rättsmaskineriet mal Knut vidare till stor sinnesundersökni- ng. Han konstateras lida av psykopati och döms till sluten psykiatrisk vård. På anstalten försöker Knut häftigt väcka de med psykofarmaka pacificerade hjonen till insikt om den parodi på människovård de utsätts för. Då hans aggressiva be- teende stör ordningen, griper vakterna honom och placerar ho- nom i spännbälte. Läkaren ordinerar lugnande medicin. Knut är oskadliggjord.

Censur / granskning

Censurnummer 108559
Datum 1969-10-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2840 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2840 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmstidningarna uttalade sig mycket positivt under ru- briker som "Det är den säkraste svenska debattfilmen sedan Troell" (Expr) och "Intelligent och våldsamt om mentalvården" (AB). Paralleller drogs till Vilgot Sjömans och Jan Halldoffs samhällskritiska filmer men kritikerna ansåg genomgående att Forsbergs angrepp hade större slagkraft. Mauritz Edström (DN) tyckte att den svenska filmens deltagande i samhällsdebatten kommit sent och ibland verkat yrvaket och hasardartat men nu var någonting på väg: "Det är inget överord att kalla Lasse Forsbergs bidrag för den största överraskningen i svensk film under det senaste året. Denna debattfilm är nämligen gjord med en medvetenhet och slagkraft som jag tycker över- träffar både Sjöman och Halldoff. (-) En driven och drivan- de film, som finner sin frihet i närheten till 60-talets protestgeneration och dess miljöer, i sin träffsäkra impro- visation av snacket och dialogen och viljan till ett helhe- tsperspektiv."

Med hänsyn till att den svenska debattfilmen i allmänhet inte tycktes kunna "formulera sig" och prestera "mer än ra- dikala markeringar" ville även Jurgen Schildt (AB) särskilt lovorda "Misshandlingen": "Den är nämligen suggererande, mång- sidig och oavbrutet intelligent. (-) Det övertygande i Lasse Forsbergs film är hans skiftande och förrädiska belysningar, föreningen av vrede och intellektuell oro, prägeln av snabb och målinriktad improvisation."

Carl Henrik Svenstedt (SvD) ansåg att Forsberg var den förs- te som "radikalt och effektivt" lyckats "genomföra en attack mot myten om psykologernas och psykiatrikernas värderingsfria objektivitet i människobedömningen", och kritikern noterade särskilt att Forsberg skilde sig från sina kollegor "genom en dräpan- de humor". En liknande iakttagelse gjorde Lasse Bergström i Expr. Han skrev om filmen: "Den är gjord med en väldig doku- mentär kraft, framspelad av några unga aktörer som inte haft några svårigheter att lägga in sina egna tankar i repliker- na. Dess röda vrede har dessutom en mänsklig balans som är sällsynt i genren, en ton av humor och värme och en närhet till det revolutionära skrattet som gör denna tillvända film ovanligt livskraftig."

Mauritz Edström (DN) och Carl Henrik Svenstedt (SvD) varnade dock för risken att de medverkande i filmen skulle kunna up- pfattas som representativa för de politiska vänstergrupperna och därmed ge en skev uppfattning om den typ av ungdomar som var aktiva i dessa. Att sådana farhågor var berättigade fra- mgick bl a av Yngve Bengtssons recension i Scen och Salong (12/1969), där han skrev: "Lasse Forsberg gör det inte lät- tare för åskådaren, hans huvudperson är en odräglig pratma- kare, en översittare, en fähund som går omkring och muckar gräl och slår folk på käften". Jan Aghed genomförde en kri- tisk granskning i den danska filmtidskriften Kosmorama. Han menade att man aldrig fick se huvudpersonen sysselsatt med någon handling som objektivt kunde styrka en identifikation med arbetarklassen.

Frågan om filmens effekt på publiken, om dess framställning av huvudpersonen Knut kunde tänkas väcka krav på starkare poli- siära och samhällsreprissiva åtgärder mot avvikande, disku- terades av Jonas Sima i Chaplin (94/8/1969) under rubriken "Att upptäcka 'fascisten' i sig". Flera inlägg på samma tema kom i de följande numren.

I samband med två sändningar av filmen i TV (6.2. och 3.5.- 1971) kallade flera tidningar filmen "60-talets bästa debat- tfilm". AB:s TV-kritiker Macke Nilsson skrev: "'Misshand- lingen' var rätt film vid rätt tidpunkt. Den kommer att bli en klassiker."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspirerades av den 1968 publicerade s k "sociopatut- redningen". I denna skrevs bl a: "En sociopat har kortsikti- ga perspektiv, är latent och manifest samhällsfarlig och har benägenhet för impulsiva och oöverlagda handlingar, samt li- der brist på spontan arbetsglädje." I en kommentar till for- muleringen yttrade Forsberg att "enligt denna definition sk- ulle de flesta av samhällets största begåvningar vid olika tillfällen kunna betecknas som sociopater".

Från början hade Forsberg tänkt sig en kortfilm där Björn Granath skulle spela "sociopat", men Knut Petersens initiat- iv vid utformningen av idéinnehållet gjorde såväl en ändring av rollfördelning som ett större format möjligt och nödvänd- igt. Regissören satsade eget kapital i inspelningen, övriga medverkande skådespelare sina arbetsinsatser. Inspelningen skedde på 16mm och de totala produktionskostnaderna innan Europa Film trädde in och garanterade distribution uppgick till cirka 190.000 kronor, en mycket låg siffra.

De olika scenerna arbetades fram i anslutning till inspelni- ngen i samarbete med psykologer, läkare och jurister. Något manuskript förelåg aldrig. Tagningarna ägde rum i autentis- ka miljöer. 1971 publicerade Knut Petersen romanen "Psykop- aten", vars huvudfigur uppvisade flera likheter med filmen- s.

Lasse Forsberg och Knut Petersen erhöll ett av tidskriften Chaplins stora priser "för unikt och konstruktivt samarbete i Misshandlingen, en filmrapport som också är ett viktigt politiskt dokument om en samhällssituation". Svenska Filmin- stitutet tilldelade Lasse Forsberg en "Guldbagge" för "aggres- siviteten, uttrycksintensiteten och viljan till kontroversi- ell analys i Misshandlingen, ett viktigt inlägg i svensk film- och samhällsdebatt". Filminstitutets jury röstade fram (delad 1:a plats med 2,8 poäng bland 11 filmer) ett kvalite- tsbidrag på 424.557 kronor. Regissören erhöll även Sandrews julstipendium på 5.000 kronor.

I en intervju i Röster i Radio-TV (17/1970) beklagade Forsb- erg att det uppstått en filmdebatt i stället för en samhäll- sdebatt men menade att det var vad man kunde vänta sig: "Sa- mhället har ju en fantastisk förmåga att skydda sig. När man ställs inför problem som är så pass svårlösliga att man inte ser en bekväm utväg, då skjuter man hela problematiken ifrån sig."

1968 års sociopatutredning, gjord av Regionvårdskommittén på uppdrag av Kommunförbundet och Landstingsförbundet hade tit- eln "Förslag angående vårdorganisation för sociopater".

Inspelning

1969-02-22 1969-06-15
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1969-11-06 Aveny Stockholm Sverige 104 min
Urpremiär 1969-11-06 Aveny Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 1971-02-06 TV2 Sverige 99 min
1971-05-03 TV2 Sverige 99 min
Dvd-release 2009 Sverige
Cinemateksvisning 2014-02-03 Victoria Stockholm Sverige
2014-02-07 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1970 Bästa regi Lars Lennart Forsberg
Stockholm 1970 Högsta kvalitetspoäng (Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag om 424 557,37 kr)
Chaplin-priset Stockholm 1969 Lars Lennart Forsberg
Stockholm 1969 Knut Pettersen (roll)

Ämnesord

Aggressivitet
Antikapitalism
DK Brott och straff
DK Drama
Debattfilm
Filmdebatter
Författare
Kollektivfilm
Konsumtionssamhället
Kulturarbetare
Mentalsjukhus
Mentalvård
Missanpassning
Misshandel
Personundersökning
Polisförhör
Politisk film
Psykofarmaka
Psykologer
Psykopati
Rorschach-test
Samhällsdebatt
Samhällskritik
Sinnessjukdom
Sinnesundersökning
Sluten psykiatrisk vård
Sociopati
Sociopatutredningen
Svenskt samhälle: 1969
Vänstern

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2807


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm
Längd i meter 80


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm
Längd i meter 80


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MISSHANDLINGEN en film av Lasse Forsberg
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MISSHANDLINGEN en film av Lasse Forsberg
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MISSHANDLINGEN en film av Lasse Forsberg
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MISSHANDLINGEN en film av Lasse Forsberg
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MISSHANDLINGEN en film av Lasse Forsberg
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 42 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogue list. The Assault.
Omfång 41 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The Assault.
Omfång 55 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Italienska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 104 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?