Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Miss and Mrs. Sweden
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1969-12-12

Medverkande

Jarl Kulle
Leif Mix, chefredaktör

Sven Lindberg
Rulle Binn, direktör

Gunn Wållgren
Fru Rose Persson-Silvergrå

Meg Westergren
Eivor, sekreterare

Per Oscarsson
Jonne, arbetare

Margareta Sjödin
Sylvia Appelsten, misskandidat

Visa alla medverkande

Handling

Upplagan på Vecko-Hatten, en av Binnkoncernens tidningar, måste hållas uppe. Dess chefredaktör Leif Mix övertygar koncernens direktör Rulle Binn att endast sex säljer och får beröm...

Visa hela handlingen

Press

Mest nöjd med Genteles come back i svensk film var SvD, där Gunnar Unger tyckte att det gått bra och att författaren Forssell "varit på sitt bästa humör" då han skrev historie- n. Om...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspelningsassistent
B-foto
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Effektläggning
Mixning

Medverkande

Jarl Kulle Leif Mix, chefredaktör
Sven Lindberg Rulle Binn, direktör
Gunn Wållgren Fru Rose Persson-Silvergrå
Meg Westergren Eivor, sekreterare
Per Oscarsson Jonne, arbetare
Margareta Sjödin Sylvia Appelsten, misskandidat
Gaby Stenberg grevinna
Stig Grybe jurymedlem
Lennart Swahn jurymedlem
John Harryson Daniel Persson-Silvergrå, porrförläggare
Wivian Öiangen Anette Persson-Silvergrå, hans dotter
Cia Löwgren Emma Modig, Jonnes dotter
Öllegård Wellton Olga, Jonnes f.d. fru
Claire Wikholm Edit, Jonnes nya kvinna
Bruno Wintzell Hasse, Leifs son
Erik Hammar Lufsen
Christina Carlwind Annika
Lil Terselius Eva
Jan Öqvist Rolle
Carl Billquist Dick Lönn, flickuppköpare
Arne Tyrén Knodde, vit slavhandlare
Lissi Alandh fru Binn
Arne Källerud Åke, lodare
Gösta Prüzelius Randberg, kriminalkonstapel
Annelie Alexandersson ex-Miss Sweden
Ingrid Lindahl misskandidat
Birgitta Nordlöf misskandidat
Eva-Louise Lilja misskandidat
Marie Johansson misskandidat
Ann-Margret Fohlin misskandidat
Annette Folcker misskandidat
Eva Österberg misskandidat
Liliane Malmquist misskandidat
Monika Karlberg misskandidat
Britta Törnqvist misskandidat
Seth Nilsson ung man

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2021
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Upplagan på Vecko-Hatten, en av Binnkoncernens tidningar, måste hållas uppe. Dess chefredaktör Leif Mix övertygar koncernens direktör Rulle Binn att endast sex säljer och får beröm för sin idé att anordna en Miss Swedentävling. Rulle tänker kulturellt och menar att koncernen kunde dela ut ett "Skönhetens Nobelpris". Med datorns hjälp försöker man ta fram idealflickan men någonting går snett i apparaten. Den ger ifrån sig bilder av president Nixon och den svenske kronprinsen och till sist, under svåra rapningar, plastmuggar och lemonad.

Ryktet om tävlingen når några vänsterradikala ungdomar som sover i grupp under Marx, Lenins och Maos blickar i en luxuös förortsvilla. De ordnar en demonstration mot Binnkoncernens kapitalistiska indoktrinering under mottot: "Där skönheten går in går vettet ut".

Tävlingsdeltagarna strömmar till och juryn sätter igång gallringen. Alla flickorna är intresserade av dans, promenader och Dostojevskij. Leif Mix är i farten för att sovra materialet, varken okänslig för mutor eller kvinnlig fägring. Flickuppköparen Dick Lönn passar på att kontakta eventuella leveranser till nattklubbarna i Beirut.

En av Leifs kandidater är Emma Modig, dotter till den kommunistiske diversearbetaren Jonne. Leifs hemma-hos-reportage i Jonnes proletärkvarter håller dock på att sluta illa. Jonne, som är lätt alkoholiserad och lever i bigami, utmanar Leif Mix på fingerkrok, vilket resulterar i en luftfärd genom trappfönstret för den senare. Tack vare Emma och brandkåren klarar sig Leif från en död i förtid. Hos Rose och Anette Persson-Silvergrå är mottagandet av Leif mer ståndsmässigt. Mor och tävlingsdeltagande dotter tycks sikta på en riktig brasafton men Leif är inte i form. Vid toalettbesök upptäcker Leif en gammal lumparkompis, porrförläggaren Daniel Persson-Silvergrå, undangömd herre i huset. Daniel hjälper i hemlighet Binnkoncernen och får tillfälle att visa Leif prover ur sin fotokollektion.

Sylvia, vänstergruppens skönhet, utses att kandidera i tävlingen och övertygar lätt Leif om sina kvalifikationer. Vid besök hos Sylvia upptäcker Leif att hans son tillhör samma kollektiv. Det blir ett varmt återseende.

Den stora tävlingen går av stapeln men saboteras av Sylvia och hennes vänner. Rulle Binn läser ovetandes upp ett marxistiskt protesttal och hela podiet dränks i en underjordisk sjö som vännerna åstadkommit. Medan deltagarna vadar i löddret från Binnkoncernens "Dopp-Tvål" passar polisen på att gripa Dick Lönn och hans skumma uppdragsgivare Knodde.

Censur / granskning

Censurnummer 112070
Datum 1973-07-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2585 meter


Censurnummer 108738
Datum 1969-12-12
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2585 meter
Kommentar Aktindelning: 530-575-635-465-380 = 2585 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2585 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mest nöjd med Genteles come back i svensk film var SvD, där Gunnar Unger tyckte att det gått bra och att författaren Forssell "varit på sitt bästa humör" då han skrev historie- n. Om satiren vid några tillfällen hotade att bli tungfotad "skyndar regissören till hjälp med sin luftiga fantasi som firar triumfer genom sin rikedom på infall och associatio- ner", menade kritikern och fortsatte: "Har man förut i samband med Gentele kunna komma att tänka på Lubitsch och Wilder, kan man denna gång komma att tänka på Tati (representanter för amerikansk och fransk filmkomedi). Det kvickaste i denna roliga film är nämligen mindre replikerna än bilderna; den är framför allt regissörens film."

Lasse Bergström i Expr ansåg också filmen vara en framgång för Gentele men hade några invändningar: "Detta är en fars med samhällskritiska saltstänk. Den får inte stanna, och den gör det ytterst sällan, vilket är ett gott betyg. Svagheten är en viss fladdrighet, en brist på raka vägar att låta farsen rusa fram på. Men det mesta är snabbt och oömt, och framför allt känner man att alla deltagande aktörer har haft roligt i sina ansträngningar att förnöja oss."

Mauritz Edström (DN) var däremot inte nöjd. Han ansåg att filmen inte var mycket bättre än Torbjörn Axelmans "Kameleonterna" (1969/30). Skillnaden låg i Axelmans uppblåsta pretentioner "och i att Gentele med Lars Forss- ells bistånd i manus - bitvis kan vara ganska underhållan- de i all sin oförarglighet". Men annars saknade filmen bett, tyckte kritikern: "Med ett tjuvnyp till höger och ett till vänster är samhällsbalansen återställd. Skämten rinner bort, och så kan vi alla i fred och ro gå hem och läsa den nya TV-tidningen, som till skillnad från Åhlén & Holms klassiska priskurant - salig i åminnelse - verkar vara gjord direkt för utedasset." Regissören hade inte, ansåg Edström, ändrat sig sedan "Fröken April" (1958): "Filmen verkar precis så konventionell som det ser ut i huvudet på filmdirektörerna när de längtansfullt drömmer om "de gamla goda komedierna". Man saknar en filmisk bearbetning av Forssells idéer eller dialog, det här är en bullrig och påöst iscensättning."

Helt avvisande var Mario Grut i AB som menade att man fuskat bort ett utomordentligt gott uppslag i satiren på veckotidningsmiljön: "I stället har det hela blivit en ny, pinsam, svensk komedi. Där dumheten försöker vara lustig. Där vulgariteten spelar kvick. Det är som om hela jobbet var gjort av någon stjärna ur Vecko-Revyns hjärn- trust." Grut efterlyste den vrede och den indignation som skulle fört humorn ned "på det bottenplan där allt handlar om försäljningssiffror och pengar och försök att söva människor till en tanklös kl- ump köpvilliga hjon (-)".

Kommentar Svensk filmografi

Intervjuad i DN lät Lars Forssell förstå att filmen handlade om ett speciellt förlagshus på Torsgatan i Stockholm. Själva uppslaget anges dock ha kommit från journalisten Kerstin Be- rnadotte, grevligt gift och verksam på Åhlén & Åkerlunds fö- rlag tillhörande Bonnierkoncernen. De flesta veckotidnings- läsare torde utan svårighet ha identifierat förre che- fredaktören för Vecko-Revyn, Mikael Katz, bakom Jarl Kulles mask. Karikerandet av en judisk person på film väckte 1969 ej någon up- pmärksamhet i pressen. Vecko-Revyns årliga Fröken Sverigetä- vling avhölls första gången 1949.

För Europa Films del innebar inspelningen att man återupptog den svenska långfilmsproduktionen efter ett tvåårigt uppeh- åll. Göran Gentele var regissör vid Kungl. Operan och hade ej svarat för någon film sedan 1963 då han skrev manuskript till och regisserade "En vacker dag" (1963/19). Tidigare ha- de en av hans filmkomedier, "Fröken April" (3.11.1958) bliv- it en stor publikframgång. Gentele avled vid en trafikolycka 18.7.1972.

Inspelning

1969-09-22 1969-10-30
1969-06-16 1969-07-30
AB Europa Film Studio Sundbyberg Sverige
Lidingö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1969-12-12 Saga Stockholm Sverige 94 min
Urpremiär 1969-12-12 Saga Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 1988-08-13 TV2 Sverige 90 min
1988-08-14 TV2 Sverige 90 min
1997-05-09 SVT1 Sverige 90 min

Musikstycken

Ämnesord

Diskotek
Fars
Fröken Sverigetävling
Förlagshus
Gruppäktenskap
Judar
Misstävlingar
Nationella minoriteter, judar
Nyckelfilm
Porrförläggare
Samhällssatir
Slapstick
Veckotidningsvärlden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Internegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2555


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2559


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2557


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Europa film Sweden presents MISS AND MRS SWEDEN
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Europa Films festliga fars i FÄRG! MISS AND MRS SWEDEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Miss and Mrs. Sweden
Omfång Blus i blommig syntet


Typ Kostym
Arkivalietitel Miss and Mrs. Sweden
Omfång Byxdress del 1: Byxa i vitt linne


Typ Kostym
Arkivalietitel Miss and Mrs. Sweden
Omfång Byxdress del 2:jacka i vitt linne med gallerärm


Typ Kostym
Arkivalietitel Miss and Mrs. Sweden
Omfång Byxdress del 1:jacka i vit syntet


Typ Kostym
Arkivalietitel Miss and Mrs. Sweden
Omfång Byxdress del 2: byxa i vit syntet


Typ Kostym
Arkivalietitel Miss and Mrs. Sweden
Omfång Nattline i rosa med volangkrage


Typ Kostym
Arkivalietitel Miss and Mrs. Sweden
Omfång Byxdress i rosa sidenchiffong


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 230 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 500 s. + en stor mängd polaroidplåtar.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 207 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 4
Dia 12
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 94 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?