Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Grisjakten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1970-03-11

Medverkande

Hans Alfredson
Lennart Siljeberg, byråchef

Ann-Marie Gyllenspetz
Margareta Siljeberg, hans fru

Keve Hjelm
Sivert Gård, departementsråd

Ingvar Kjellson
Gustaf Rosén, kapten

Tord Peterson
John Blenheim-Ahlskog, veterinär

Margit Carlqvist
Maud Blenheim-Ahlskog, Johns fru

Visa alla medverkande

Handling

Det är vackert väder med blå himmel. I luften hörs en helikopter. En speaker säger: Den här filmen visar ett statligt verk i aktion. Lennart Siljeberg är byråkrat. Byråkratin...

Visa hela handlingen

Press

En gemensam nämnare i pressens mottagande av Grisjakten var hyllningarna till Hans Alfredsons prestation i rollen som byråkraten Lennart Siljeberg. Annars hade de flesta vissa invändningar...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Hans Alfredson Lennart Siljeberg, byråchef
Ann-Marie Gyllenspetz Margareta Siljeberg, hans fru
Keve Hjelm Sivert Gård, departementsråd
Ingvar Kjellson Gustaf Rosén, kapten
Tord Peterson John Blenheim-Ahlskog, veterinär
Margit Carlqvist Maud Blenheim-Ahlskog, Johns fru
Anna Malmsjö Malin Siljeberg, barn
Peter Malmsjö Petter Siljeberg, barn
Henrik Allgén Johan Siljeberg, barn
Folke Walder John Blenheim-Ahlskogs far
Dan Sjögren Karl-Erik Kling, ingenjör
Bertil Anderberg Thorne-Löwe, direktör
Åke Lindström Heller, fanjunkare
Carl Billquist representant för Haller & Ziegler
Börje Mellvig Smoltze, doktor
Kristina Karlin-Kamnert studentska
Michael Benedicks medlem i "Science Fuction"
Michael Cohen medlem i "Science Fuction"
Per Hasselström medlem i "Science Fuction"
Göthe Maxe ingenjör
Per-Axel Arosenius äldre tjänsteman
Carl-Olof Alm Curt
Olle Westholm TV-reporter
Göran Bengtson studioreporter i TV
Margareta Sjödin flicka i Gårds bil
P.C. Jersild läkare

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2011
Laboratorium FilmTeknik AB
Ljudläggning Filmmakarna AB

Handling

Det är vackert väder med blå himmel. I luften hörs en helikopter. En speaker säger:

Den här filmen visar ett statligt verk i aktion. Lennart Siljeberg är byråkrat. Byråkratin behöver människor som Siljeberg, människor som utför sin uppgift utan att ifrågasätta och utan fantasi.

I helikoptern sitter Siljeberg, byråchef, och Lennart Gård, departementsråd. De flyger fram över Gotland. Hur många svin är det? frågar Siljeberg. Mellan en kvarts och en halv miljon, svarar Gård.

Siljeberg har accepterat posten som chef för den nyinrättade Statens boskapsinspektion (SBI). Han kommer till kanslihuset, där han träffar Gård som kommer att vara SBIs kontaktman i departementet. Gård presenterar kapten Gustaf Rosén och John Blenheim-Ahlskog som är veterinär. Rosén ska vara transportansvarig. Verksamheten blir bilburen, innan den fasta anläggningen i Roma står färdig i juli. Blenheim-Ahlskog är expert på förbränning av organiskt material.

Tiden närmar sig jul. Siljeberg är ute i det stockholmska vintermörkret. Han blir stående vid ett övergångsställe, där det lyser en röd gubbe. Inga bilar passerar. Ingen människa bryr sig om den röda gubben -- utom Siljeberg.

Gård betonar att verksamheten är känslig. Jag vill inte ha några informationsläckor, säger han. Det gäller passiv diskretion.

Siljeberg och Gård sammanträder med representanter för företaget Haller & Ziegler. Doktor Smoltze talar med tysk brytning om en unik metod att lösa problemet. Hur många elimineringar per tidsenhet? undrar han. Han skrattar högt åt önskemålet -- bara 2 000 per dag.

På Gotland inspekterar Siljeberg, Rosén och Blenheim-Ahlskog en långtradare. Siljeberg anmärker på en vass kant vid intaget till bilen. Djuren kan ju skadas, säger han.

Siljeberg talar i telefon med sin sekreterare i Stockholm. Hon läser upp ett anonymt brev fullt av hot och fula ord. Siljeberg rör inte en min. Ska brevet kastas? frågar hon. Nej, diarieför det i vanlig ordning, säger Siljeberg.

Siljebergs son Johan gör en ny bekantskap på Gotland -- Blenheim-Ahlskogs far. Den gamle har av några lådor inrättat ett sjukhus, där han ger vård åt trafikskadade igelkottar. Han får låna Johans moped och gör genast en provtur.

En TV-reporter låter en grupp gotlänningar komma till tals inför en mikrofon. Någon klagar över djurplågeri, en annan över dålig betalning, en tredje över att inte få yttra sig. Det är otäckt! säger någon till sist.

Siljeberg är i Stockholm, där han söks upp av direktör Thorne-Löwe. Kom över till oss i näringslivet, lockar denne. Vi och United Cattle har ett stort projekt på gång i Sydamerika.

Hemma i stockholmsvillan tittar Siljeberg på smalfilm från Gotland. Arbete blandas med privatliv. Upphängda griskroppar följs av bilder med barn på saftkalas.

Siljeberg återkommer till Gotland, där den stora anläggningen i Roma håller på att färdigställas.

På morgonen grälar han med Johan. Man måste känna ansvar. Snart har hela skiten pajat, säger Johan. Öppna beredskapsmagasinen och släpp ut skiten nu!

Siljeberg står på en väg med sin filmkamera, när en bil stannar. Ett par män kastar en vit säck över honom och drar in honom i bilen som kör i väg. Jag kommer att beivra det här, säger Siljeberg.

Han befrias från säcken vid Roma-anläggningen, där en massa glada människor är församlade för invigning. Gård håller tal.

TV-programmet Forum tar upp storslakten på Gotland. De tidigare intervjuade gotlänningarna ses och hörs framföra sina synpunkter. Sedan intervjuas Gård av Göran Bengtson. Gård talar lugnt och professionellt om den väl övervakade verksamheten och de ytterst obetydliga problem som förekommit.

En del gotlänningar har börjat släppa sina grisar lösa.

Johan sitter med kompisar i en bil. De talar om att han har hyrt ut sin moped till gamle Blenheim-Ahlskog i två veckor för 40 kronor.

Siljeberg kommer med hundpolis till en tältplats. Han talar i en megafon. Människorna beordras in i tälten.

I vattnet vid en strand är Siljeberg med om att lägga ut taggtråd för att förhindra flykt.

Gamle Blenheim-Ahlskog har kvaddat Johans moped. Han försökte preja ned en bil i diket. Sonen bestämmer att det är dags att ta in den gamle på psyket.

En pickup med amatörmässigt påtejpade kors försöker ta sig igenom avspärrat område. Polis stoppar pickupen som visar sig vara lastad med grisar.

En morgon upptäcks det att SBIs fordon har blivit utsatta för sabotage. De är bemålade med kors. Detsamma gäller Siljebergs privata bil. Och även Roma-anläggningen har fått påhälsning.

Den gamle flyr från sjukhuset. Johan med kompisar hittar honom så småningom och ger honom skjuts i bil.

Medan skallgång pågår i skogen, kommer ungdomarna och den gamle till en kyrka. De går in. Med sig bär de en vit säck. Den gamle tar sig upp i kyrktornet.

Polis kommer till kyrkan. Sedan anländer Siljeberg. Johan! skriker han. Kom ut!

Det kommer en brandbil. Brandmän gör i ordning ett brandsegel.

Det hörs orgelmusik från kyrkan. Kom ut nu! ropar Siljeberg, för er egen skull!

Det ljuder klockringning. Det har blivit skymning när Siljeberg talar i en megafon: Det är två minuter kvar. Kom ut genom stora porten, en och en i ordning.

Efter en stund säger han:

Tiden är ute. Vi kommer och hämtar er nu.

Kameran avlägsnar sig upp i luften, bort över kyrktaket.

Censur / granskning

Censurnummer 108941
Datum 1970-03-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2590 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2590 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En gemensam nämnare i pressens mottagande av Grisjakten var hyllningarna till Hans Alfredsons prestation i rollen som byråkraten Lennart Siljeberg. Annars hade de flesta vissa invändningar mot filmen som sådan. Mest positiv var Mauritz Edström i DN:

"Det blir en syrasatt grotesk, som stiger rakt upp ur dagens debatter och plågor. En satir som ligger bara en hårsmån -- idyllisk, hygienisk, rationell hårsmån -- från infernobilden.

Cornell tar med små medel fram den blinda mekaniken i förehavandena. (-) Siljeberg ses här helt utifrån och porträtteras av Hans Alfredson med en mycket ovanlig slätstrukenhet i uppsynen, en precist fångad aura av farlig fåraktighet som gör kontrasten till det han håller på med så skrämmande. Draget av rödblommig idyll över en avhumanisering inbyggd i strukturen. Det tål verkligen att ses."

"Grisjakten har blivit en ambitiös, snedbelastad, delvis rolig film, en tragikomedi som någon gång övertygar i kraft av sina tillknäppta sarkasmer. Men hittar man en seger i den är det aktören Hans Alfredsons.

Det finns gott om liknande förstoringar i Cornells film, och de bidrar, tycker jag, till att minska dess inre spänning. Det är som om utvecklingen och massmedierna spelat Cornell ett spratt. En illustrerad dagbok om svinutrotning; javisst. Men varför tala i allegorier -- fetstilta och handfasta sådana -- om förhållanden där verkligheten för länge sen övertrumfat dikten och som genom massmediernas försorg är välkända i varje svenskt vardagsrum? Vad uppnår man med greppet i fråga, utom ett slags sofistikation? (-) Den andre är Hasse Alfredson, alias grisjägaren Siljeberg. Vad han åstadkommer är ett slags rolighet över avgrunder. Inte en överdrift, inte en snegling åt det komiska kapital som är Alfredsons eget och garanterat folkkära. Distinktare kunde den här rollen inte ha gjorts." (Jurgen Schildt i AB)

"Det är en fenomenal förvandling som gör Siljeberg till det på sätt och vis enda riktiga inslaget i Cornells film.

På det allegoriska planet är det ju alldeles uppenbart att byråchefen Siljeberg i en annan men likartad situation skulle kunna vara koncentrationslägerchefen Höss, även han en oklanderlig, helt socialt välanpassad pliktmänniska, belåten över att med sin initiativkraft och organisationsförmåga kunna bidra till att effektivisera en beslutad utrotning.

Höss var barnkär och tyckte inte om att se blod. Siljeberg är likadan. Men filmen om honom och hans grisjakt är utan larmklocka även om den tycks stå där prydligt i centrum och dånga. Och det beror, tror jag, på att man hela tiden jagas av känslan av att det bakom alla nedtoningar finns mer som Jersild och Cornell vill ha sagt.

Kanske är det inte så. Kanske betyder spelet mellan generationerna som Cornell driver så hemlighetsfullt fram mot filmens Bunuelska slutscener bara att unga revoltörer och medelålders byråkrater inte har något gemensamt språk. Kanske gestaltar Alfredson Höss, fastän det handlar om Gotland och grisar.

I så fall är det inte mer. Och då är Grisjakten en smal, felgestaltad och alltför enkel film." (Lasse Berg!ström i Expressen)

"Då filmen hade premiär i Stockholm för drygt en vecka sedan konstaterades det i de här spalterna att Hans Alfredsons rolltolkning innehåller den exakt rätta tonträffningen av denne välartade funktionär -- en byråkrat som är rörande i sin trivialitet, nästan aldrig obehaglig och samtidigt fruktansvärd i en tänkt förlängning -- och att den tolkningen inte bara är en triumf för skådespelaren utan också filmens styrka.

I praktiskt taget alla andra avseenden ter sig Cornells Grisjakten otillfredsställande jämfört med Jersilds Grisjakten, trots att författaren själv medverkat på filmens utformning.

Det har till stor del att göra med de allegoriska utvidgningar filmens upphovsmän företagit då det gäller sidomotiven som förekommer i utkanten av Siljebergs dagboksanteckningar och som tillsammans med skildringen av den maktfullkomliga byråkratin på ett mycket osökt sätt formar en bild av ett repressivt kapitalistiskt samhälle.

Den verkan dessa motiv får i filmen är allt annat än osökt. Den rymmer tillräckligt med stoff och teman för tio debattfilmer. Och så mycket kan inte sägas -- allra minst med pekpinnar som pedagogiskt hjälpmedel -- inom den konventionella dramatiska form som Cornell valt utan att formen dels upplöser sig i osammanhängande scener, dels blir påfallande odramatisk." (Jan Aghed i SDS)

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Grisjakten" av Per Christian Jersild (f 1935) utkom 1968.

Det kom nästan som en chock för många att Hans Alfredson med allt sitt gemyt, med en sådan inlevelse och precision, kunde prestera en så osympatisk person som byråchefen Siljeberg. Själv sade han i en intervju i Expressen (12.3.1970):

"-- En otrevlig roll men rolig att göra.

Grattis Hasse Alfredson till de fina recensionerna för porträttet av byråchefen Siljeberg i Grisjakten. Expressens Lasse Bergström tror att ingen annan svensk skådespelare i dag ens kulle komma i närheten av din rollprestation. Och Dagens Nyheter skriver att det är 'en precist fångad aura av farlig fåraktighet'. -- Det låter ju fint. Men det är ju inte bara jag. Manuskriptet, regissören och fotografen har ju sin del i det. Jonas (Cornell, regissör) pratade med mig och jag fick framföra egna åsikter. Så växte figuren fram. För min del var det väldigt roligt att jobba så, jag var ju lite skraj i början.

Vad känner du själv för figuren Siljeberg?

-- Jag tycker illa om honom. Men till min fasa upptäcker jag att han har många likheter med mig.

Du har gett honom vissa sympatiska drag.

-- Det skulle vara enkelt, men fegt att göra honom helt osympatisk. Viljan att lyda finns hos varje människa. Siljeberg är så vanlig.

Ditt utseende i filmen är annorlunda. Känner du igen dig själv.

-- Jag blev väl inte så chockad som andra kommer att bli. Men överläppen verkar en meter lång utan mustasch. Vissa likheter har jag dock med ungdomsporträtt. Och så ligger det något i vad min son Daniel sa när han såg mig första gången utan mustasch:

-- 'Du ser ut som ett gelehallon.'

Förlaga

Originaltitel Grisjakten (Roman)
Författare P.C. Jersild


Inspelning

1969-04-27 1969-07-04
Ett flertal platser Stockholm Sverige
Gotland Sverige

Visningar

TV-visning 1977-09-30 TV1 Sverige
1996-05-18 Kanal 5 Sverige
1997-01-08 Kanal 5 Sverige
Urpremiär 1970-03-11 Cinema Stockholm Sverige 95 min (m.fl. platser)
Sverigepremiär 1970-03-11 Cinema Stockholm Sverige 95 min (m.fl. platser)
Dvd-release 2011-11-02 Sverige
TV-visning 2013-01-29 SVT1 Sverige
2015-05-11 SVT1 Sverige
2017-09-18 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2017-04-16 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-04-29 SVT1 Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1970 (bidrag om 189 534,51 kr)

Ämnesord

Anonymt brev
Byråchef
Byråkrat
Byråkrati
Departementsråd
Gotland
Gotland/Roma
Kanslihuset
Kapten
Polis
Sekreterare
Statsverk
Stockholm
TV-intervju
TV-reporter
Tältplats
Verk/statligt
Veterinärer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2574


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2574


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Materialbas Acetat
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Grisjakten. Synopsis av Jonas Cornell, P C Jersild och Lasse Swanberg.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Grisjakten. Cornell-Jersild-Swanberg.
Omfång 75 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Grisjakten. Cornell - Jersild - Swanberg. April 1969.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Film Grisjakten. The pighunt. List of English sub-titles.
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Schweinejagd. Deutscher Dialog zu dem Film.
Omfång 42 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Grisjakten. Dialoglista. Cornell/Jersild/Swanberg. 31.3.1970.
Omfång 46 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Färg papper 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?