Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Rötmånad
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk

Medverkande

Ulla Sjöblom
Sally Gustafsson

Carl-Gustaf Lindstedt
Assar Gustafsson, frisörmästare

Christina Lindberg
Anna-Bella, deras dotter

Ernst Günther
Johansson, granne

Eddie Axberg
Jan, Anna-Bellas pojkvän

Ulf Palme
Rickard

Visa alla medverkande

Handling

Frisörmästare Assar Gustafssons hustru återvänder efter fem års bortovaro -- simmande med garderoben i en plastpåse -- till parets fallfärdiga fritidshus i Sandhamn. Assar har trott att...

Visa hela handlingen

Press

Sällan har en film fått ett så motsägelsefullt mottagande. "Säger jag att det här var en djävligt rolig svensk film är det varken för att i onödan peppra till det svenska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Biträdande fotograf
Elektriker
Ljussättare
Kläder
Smink
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Ulla Sjöblom Sally Gustafsson
Carl-Gustaf Lindstedt Assar Gustafsson, frisörmästare
Christina Lindberg Anna-Bella, deras dotter
Ernst Günther Johansson, granne
Eddie Axberg Jan, Anna-Bellas pojkvän
Ulf Palme Rickard
Jan Blomberg Fotograf
Curt L. Malmsten Taxeringsman
Frej Lindqvist Finländare
Carl-Axel Elfving Präst
Bo Halldoff Ivar Frid, begravningsentreprenör
Christer "Bonzo" Jonsson en seglare
Gunnar "Knas" Lindkvist kaptenen

Bolag

Produktionsbolag SF-Produktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Frisörmästare Assar Gustafssons hustru återvänder efter fem års bortovaro -- simmande med garderoben i en plastpåse -- till parets fallfärdiga fritidshus i Sandhamn. Assar har trott att Sally var död, men hon visar sig vara livaktigare än de flesta. Hon har gjort karriär "på sporten" och ordnar tronföljden genom att omgående placera den 17-åriga dottern Bella i sin egen kokottskola. Badhuset förvandlas till drive in-bordell för löpska sommarfirare. Assar förvisas till kyparrollen och får som äktenskaplig huvuduppgift att släpa omkring drinkar till kunderna. Cockerspanieln Ludde är hans enda tröst.

Assar försöker göra uppror, men misslyckas, tanken på att låta Sally försvinna än en gång dyker upp. Samtidigt råkar Bella förälska sig, vilket är helt utanför Sallys planer. Ett första mordförsök -- i båten -- resulterar bara i att Assar får ryggskott, ett andra i att han håller på att skjuta sig själv. Till sist minerar han badhuset.

Under tiden skjuter Sally kallblodigt ner Bellas pojkvän och sätter liket i en racerbåt som hon låter gå till havs. När mordet upptäcks och Bella förstår vem som ligger bakom hämnas hon genom att i sin tur ta livet av Sally. Tillsammans med Assar gömmer hon liket i en redan uppgrävd grav, pojkvännens grav. Far och dotter finner varann. Men snart hinner det förflutna ikapp dem. Bella får lov att återuppta sin tjänstgöring. Och Assar börjar åter hunsas. Hur blir det med åskledaren du lovat sätta upp?

Åskvädret nalkas, Assar gör så gott han kan och åskan slår ner samtidigt -- ännu ett dödsfall.

Bella kallar på begravningsentreprenören som minns henne från kyrkogården och som blir mer intresserad av henne än av liket. Badhuset får åter göra tjänst, men oturligt nog råkar de koppla på Assars tidigare minering. Allt går i luften.

Censur / granskning

Censurnummer 109646
Datum 1970-11-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2840 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2840 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sällan har en film fått ett så motsägelsefullt mottagande.

"Säger jag att det här var en djävligt rolig svensk film är det varken för att i onödan peppra till det svenska språket eller för att få annonsbyråernas citatplockare att rulla ögonen av förtjusning inför dagens fynd. Utan därför att det bokstavligen ligger till på det viset. Jan Halldoffs sommarfars är mycket rolig. Därtill är den djävlig; i betydelsen makaber, svart, oförväget balanserande på den s k goda smakens yttersta råmärken. (-) Med sin balanskänsla och sitt generöst broderade persongalleri är Rötmånad en dråpligt tänkt och framför allt överdådigt skriven fars." (Jurgen Shildt i AB)

"Komedi har sällan legat bra till för oss svenskar. (-) Rötmånad är rena krampen. Nu djävlar ska vi vara roliga, har tydligen varit mottot. Själv såg jag bara en fin regissör på dekis, och det var inte roligt. (-) Med några undantag är det varken kul, kusligt eller tänkvärt. Mest tjatigt och ibland bara pinsamt." (Hanserik Hjertén i DN)

"Rötmånad är en mörk fabel från den ljusa svenska skärgården. Kanhända är det den djärvaste och mest snillrikt skrivna film som gjorts här i landet med tanke på att vi inte har någon tradition i genren -- den svarta komedin. (-) En allegori om den aktiva ondskan och dess makt över aningslöshet, snällhet och oföretagsamhet. (-) Det är i sin tidlöshet och mänskliga allmängiltighet som Rötmånad har sitt stora värde." (Bertil Behring i KvP)

"Rötmånad kallas i reklamen för en svart komedi, svart förmodligen för att ett antal människor avlivas, komedi förmodligen för att Carl-Gustaf Lindstedt genomför ett antal komiska repriser. Som vanligt när det gäller Halldoff framställs personerna i ett socialt vakuum, utan verklig relation till det samhälle som omger dem." (Hans Schiller i SvD)

"Jag tycker inte att man utan vidare kan skjuta undan Rötmånad som ett nonsensförsök i lättaste underhållningsgenren, eftersom den rymmer fler bottnar än så och dessutom så uppenbart strävar efter att, med hjälp av de ytligaste klichéer, ifrågasatta hela tiden av de mer absurda fantasterierna, upprätta en form av kommunikation med en bred publik." (Monika Tunbäck-Hanson i GP)

"Som regissör har Halldoff nästan genomgående ett valhänt grepp om vad man skulle kunna kalla skärgårdsidyllens öververklighet. Hans bildspråk, betydligt mindre präglat av intelligens och skapande fantasi är av en rustik folklighet som man får hoppas bygger på en missuppfattning av vad folket vill ha, innehåller inga överraskningar, intet utrymme för betydelseförskjutningar eller tvetydiga resonanser." (Jan Aghed i SDS)

Kommentar Svensk filmografi

Rötmånad kan ses som ett typiskt exemel på en Halldoff-produktion. Det var hans 6e film för SF på lika många år och idén hade producenten Bengt Forslund kommit med hösten 1969 -- en svart komedi som både utnyttjade och drev med den nya sexvågen.

Idén fick ytterligare näring av en affischbild på göteborgsgymnasisten Christina Lindberg till julnumret av FIB-Aktuellt och efter avslutad janurariinspelning av Utvandrarfilmerna nere i Skåne satte sig Forslund och Halldoff och totade ihop en synopsis under senare delen av februari, samtidigt som de gjorde en provfilm på Christina Lindberg. En färdigt synopsis förelåg 5 mars, 6 mars kontaktades Lars Forssell för kompletterande manusarbete och den 16 mars gav produktionsrådet på SF sitt okej. En budget på drykt 1 mkr presenterades 7 april och manuset i sin helhet låg klart 5 maj.

Inspelningen ägde sedan planenligt rum i Stockholms skärgård, främst vid Vreta på Norra Värmdön, under tiden 15 juni -- 31 juli (35 inspelningsdagar). Filmen var färdigklippt 18 september och mixades 2-6 november.

Produktionskostnaden blev något under budget.

Premiären ägde rum 30 november.

Filmen fick också -- som de flesta Halldoff-produktioner -- blandade recensioner, men var publikt relativt framgångsrik, framför allt i storstäderna. Totalt fick filmen 250.000 åskådare, vilket gjorde att den nätt och jämt gick ihop -- utan kvalitetsbidrag!

Även i England fick filmen framgång. Den lanserades först vid festivalen i Edinburgh, där Evening News var helt entusiastisk. "Swedes make it all worth while" löd rubriken och artikeln fortsatte:

"This hasn't been the most stimulating Edinburgh Film Festival. But if there hade to be a two-week shindig to justify the screening of this one film in particular, then it's all been worth while. Dog Days is that much of a delight. (--) Of the Festival's 250 or so entries, Dog Days is the one with well nigh everything. Superb performances from Carl-Gustaf Lindstedt as the Hulotish husband, Ulla Sjoblom as the scheming wife and Ernst Günther as a neighbour. Christina Lindberg defies all normal males not to rivet their eyes on her, in and out of her clothes. The colour, the photography, the snappily subtitled script, the direction -- even the spaniel which dolefully observes the scene -- make this a thoroughly entertaining, maybe face-saving film for the Festival." (John Gibson, 27.8.1971)

Mottagandet resulterade också i en kommersiell (s)exploatering under titeln What Are You Doing after the Orgy?, kanske främst föranledd av att Christina Lindberg hade fortsatt sin karriär i de internationella herrtidningarna, Lui, Penthouse, Playboy . . .

Någon filmkarriär blev det dock inte så när som på den rent spektakulära Exponerad (1971/10) som totalförbjöds av den svenska censuren och vars negativ sedan brann upp i Frankrike.

Inspelning

(35 inspelningsdagar) 1970-06-15 1970-07-31
Filmstaden Råsunda Sverige
Vreta Värmdö Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1970-11-30 Spegeln Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 1991-07-29 TV2 Sverige 99 min
2002-09-16 SVT1 Sverige 99 min
2006-01-09 SVT1 Sverige 99 min
Urpremiär 1970-11-30 Spegeln Stockholm Sverige 104 min

Musikstycken

Ämnesord

Badhus
Begravning
Bordell
Cockerspaniel
Explosioner
Frisör
Gravsättning
Kyrkogårdar
Mord
Racerbåt
Sandhamn
Stockholms skärgård
Åskledare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2838


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript: Bengt Forslund och Jan Halldoff. Kompl. idéer och dialog: Lars Forsell.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?