Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Klassfesten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-02-27

Medverkande

Björn Kjellman
Magnus Edkvist

Inday Ba
Hillevi Larsson

Cecilia Frode
Louise, "Lollo", Magnus fru

Oskar Taxén
Magnus som ung

Sacha Baptiste
Hillevi som ung

Visa alla medverkande

Handling

Tiden är tidigt 80-tal. Magnus sitter och äter. Hillevi kommer springande i mörkret och kastar sten på Magnus fönster. Han öppnar, och hon frågar i upprörd ton om han vill rymma...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Stuntkoordinator
Scripta
Platschef
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Statistansvarig
Platsletare
Produktionsekonom
Pressinformation
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Undervattensfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Scanner
Digital bearbetning
Scenografiassistent
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Klädassistent
Klippassistent
Ljudassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Tramp
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Björn Kjellman Magnus Edkvist
Inday Ba Hillevi Larsson
Cecilia Frode Louise, "Lollo", Magnus fru
Oskar Taxén Magnus som ung
- Medverkande i bokstavsordning:
Mikael Almqvist Hasse
Sacha Baptiste Hillevi som ung
Urban Bergsten Leffe Lort
Carola Björnfot Stina
Veronica Dahlström Boel
Johan Ehn Jonas
Malena Engström Sussie
Jessica Forsberg Pia
Ulf Friberg Tommy
Maria Frisdalen Pernilla
Per Gottfredsson Tomas, granne
Anna-Maria Hallgarn Lisa, granne
Henrik Hjelt Ove
Anette Ingre Jannike
Jonas Jansson Fredda
Anne-Lie Kinnunen spådamen
Hannu Kiviaho Rogge
Lisa Lindgren Jeanette
Jimmy Lindström Lill-Micke Strömbäck
Ingrid Luterkort fröken
Ulrika Malmgren Åsa
Annika Olsson Helena
Cecilia Olsson Carro
Susanne Ring Malou
Anders Timell Fabbe
Jan Åström Micke P.
Frida Öhman Alva, Magnus och Lollos dotter
- Övriga medverkande i bokstavsordning:
Ida Adolfsson Sussie som ung
Josefin Ankarberg Boel som ung
Johan Blomqvist Lillis
Eva Bäckman snatterikontrollanten
Ödun Dusa spådamens man
Malin Gudmundsson Carro som ung
Jimmy Karlsson Fredda som ung
Nadja Klefelt Magnus mamma
Marcus Lindgren Lill-Micke som ung
Mikael Ljungkvist Ove som ung
Cecilia Persson Helena som ung
David Peterson Fabbe som ung
Linnea Roxeheim Jeanette som ung
Maria Rudhult Hoff Pia som ung
Gabriel Salomon Jonas som ung
Bobo Steneby Tommy som ung
Fredrik Söderström Juha som ung
Fredrik af Trampe Micke P. som ung
Jonathan Wedman Leffe Lort som ung
Mats Wennberg Rogge som ung
Rebecka Östergren Åsa som ung
- Ej krediterad:
Marcos Engman städare

Bolag

Handling

Tiden är tidigt 80-tal. Magnus sitter och äter. Hillevi kommer springande i mörkret och kastar sten på Magnus fönster. Han öppnar, och hon frågar i upprörd ton om han vill rymma med henne. Magnus tvekar, med de bestämmer att mötas på T-banans perrong. Efter en snabbpackning hoppar Magnus ut genom fönstret och springer till stationen. På vägen dit stoppas han av ett gäng som vill veta var hans "negerhora" finns. Magnus sliter sig loss och kommer upp på perrongen, hittar Hillevi och de kysser varandra. När tåget kommer hoppar Hillevi upp i en tom förarhytt, Magnus springer bredvid och protesterar mot rymningen. Han springer in i en stolpe och tåget försvinner i fjärran. Magnus Edkvist, 36, vaknar med ett ryck.

Han arbetar på ett försäkringsbolag, bor i villa med sin hustru Lollo och sin dotter Alva,7år. Efter besök på en stormarknad förvånas hans hustru över att Magnus har åkt fast för snatteri av en diskborste - för andra gången på kort tid. Magnus förklarar sig med att han inte kunde motstå impulsen att göra något förbjudet.

Magnus får en inbjudan till en återföreningsfest för avgångsklassen i 9-an. Han vill inte gå, men en sömnlös natt dyker den unge Magnus upp för att övertala den äldre Magnus att gå på festen. - Hillevi kommer att vara där!

Magnus är fortfarande avvisande till tanken, men i de mest vardagliga sammanhang dyker den unge Magnus upp och påpekar hur besviken han är för att Magnus i äldre tappning inte förverkligat någon av sina storstilade planer för framtiden.

Vid en trist middag försöker grannfrun Lisa kyssa Magnus - och den unge Magnus påpekar att det är lågt. -Skit i Klassfesten, du är inte värd den!, säger den unge Magnus surt.

På väg till jobbet vänder plötsligt Magnus bilen och åker till sin gamla skola i Hagsätra och till Hillevis hus. Han går ur bilen och fram till huset. Någon drar in honom i huset där numera en romsk familj bor. Han placeras framför en spåkvinna som inte har ett ord rätt i sina påståenden. Magnus berättar själv om när Hillevi kom till klassen i 9:an.

Klassen bestod då av tuffingar, mobbare, de osynliga (som Magnus själv tillhörde), smörisar och mobboffer. Så kommer Hillevi till klassen. Självsäker, vacker, stark. Hon sätter sig bredvid Magnus. Hon kommer närmast från Trollhättan, innan dess har hon bott i Danmark men är ursprungligen från Senegal.

En dag faller Magnus av cykeln framför henne. De får kontakt och stora te-perioden infaller. Magnus vill mer än så, men kommer inte till skott och Hillevi bjuder till slut in honom på en föräldrafri fredagskväll.

Samma dag törs Magnus äntligen protestera mot att klassens mobbare slår sönder en moped och han trycks upp mot ett staket av mobbarna samtidigt som halva skolgården tittar på. Hillevi tar sig genom hopen, ser vad som pågår och slår ett baseballträ i huvudet på en av mobbarna. Det är samma kväll som hon vill rymma - till Amsterdam.

Det var sista gången Magnus såg henne och han vet inte om hon någonsin kom fram."Så jag är lite nyfiken" säger Magnus till spåkvinnan. Alltså går Magnus till festen och träffar sina gamla klasskamrater. Fröken är där, men inte Hillevi.

Micke - numera polis och tidigare mobboffer är där och festen börjar med mat och dryck. Några av de förra klasskamraterna gjort upp ett "schema" med gympa, lunch, roliga timmen o s v. När kemitimmen infaller öppnar baren.

Under brännbollen, där Magnus blir vald bland de sista men ändå lyckas bränna Tommy, klassens översittare, dyker en motorcykel upp. På den sitter Jonas, som oväntat blivit en stilig man. Hillevi syns inte till och till slut förstår Magnus att hon inte blivit bjuden.

Så börjar middagen - med bordsplacering. Vid Magnus bord sitter de som betraktades som "loosers" samt mobboffret nummer ett.

Magnus går på toaletten och träffar där Tommy som visar sig känna Lollo, Magnus fru. Trots att hon lyckats få Tommy relegerad från Handelshögskolan, antyder Tommy att han och Magnus kan betrakta sig som "buksvågrar".

Festen fortsätter och klasskamrater som inte dykt upp kommenteras, någon är död i aids och en annan bor i USA. Fröken får present, berömmer klassen som den hon tyckt bäst om, och vill sedan gå hem. Någon reser sig modigt och påpekar att det är fel att inte alla bjudits in. Magnus är feg och stöder henne inte.

Då dyker Hillevi oväntat upp. De som inte bjudit in henne rusar hjärtligt fram och välkomnar. Magnus kan bara stirra på den mycket vackra Hillevi och hans talförmåga försvinner totalt i hennes sällskap.

Festen startar om och till sist tar Magnus kontakt och säger att han är gift, något som Hillevi inte är. Folk pratar och blir besrusade. Fröken väntar på en taxi som inte tycks komma. Övertuffa Tommy och Jonas befinner sig på toaletten och ett homosexuellt förhållande antyds. Tommy vill att det ska hållas hemligt.

Hillevi kommer fram till Magnus och de pratar tvunget samtidigt som båda undrar varför båda har tunghäfta "vi som älskade varandra så myckat".

De ska just till att dansa med varandra när Tommy bjuder upp Hillevi. Magnus protesterar inte utan överlåter en undrande Hillevi till Tommy.

Stämningen på festen är upphetsad av unken nostalgi. Frökens taxi har fortfarande inte kommit och fröken frågar efter en "ciggis", reser sig och börjar gå hem. Magnus reflekterar att det vore bättre att träffas som vanliga männinskor. I en plötslig impuls bjuder Magnus upp Hillevi och de dansar extatiskt.

Allmänt berusat kaos utbryter när punkten roliga timmen infaller. Klasskamraternas sämsta sidor kommer fram och gamla mönster upprepas. Hillevi går hem, festen avslutas och Magnus går ensam från festen till tunnelbanan. Mobilen ringer och det är Hillevi. De pratar och hon berättar om drömmen att träffa rätt man, odla, skaffa barn och leva i ett hus vid vattnet. De ses vid tunnelbanan. Hillevi stiger på vagnen, Magnus springer utmed perrongen, men denna gång tar han sig ombord och de tillbringar natten tillsammans.

När Magnus kommer hem till sin hustru Lollo, som varit i Düsseldorf och tävlat i hunddressyr, har han en helt ny attityd. Lollo märker det och undrar något hänt. Magnus förnekar. När Lollo talar om att de ska på middag hos grannen försöker Magnus ändå berätta, men törs inte, utan säger plötsligt att han tänkt säga upp sig. "Inget värre", säger Lollo "typ, att du träffat nå'n tjej. "

Magnus får då mål i munnen och berättar. Han säger att de blivit likadana som grannarna. Lollo parerar med att han har blivit som alla andra män i 40-årsåldern. Träffar en annan, är borta ett tag och kommer sedan tillbaka. "Du går väl inte och tatuerar dig i alla fall - det gör tydligen skitont att ta bort det".

Magnus visar Hillevi ett rött hus med vita knutar beläget vid vattnet. Hillevi tvekar, är fjär och något avvisande. Efter att de skilts åt, går det inte att nå henne. Tre dagar senare ringer Hillevi och säger att hon är på väg till Amsterdam och inte vet när hon tänker återvända. Magnus frågar om han kan följa med, men hon säger att han inte kommer att hinna.

Magnus går till sin dotter Alvas skolavslutning, följer med hem, nattar dottern och sitter sedan och pratar med sin hustru Lollo i vardagsrummet. De går och lägger sig tillsammans och pratar om att Alva borde få ett syskon.

Men Magnus inser att han inte älskar Lollo och via en svartmäklare skaffar han sig en lägenhet. Den gamla skolfröken visar sig ha dött på hemväg från klassfesten och Magnus ordnar begravningskaffe i sin nya lägenhet.

Plötsligt kastar någon sten på fönstret och utanför står Hillevi. "Vill du rymma med mej?" "Nej", svarar Magnus, "Jag trivs bra här". "Får jag komma upp" frågar Hillevi och Magnus kastar ut nycklarna genom fönstret. Hillevi kommer in i lägenheten, håller upp nycklarna och frågar om hon får behålla dem.

Censur / granskning

Censurnummer 138231
Datum 2002-02-07
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2841 meter
Kommentar Aktlängder: 363-469-474-465-493-577=2841 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem DTS Digital Theater System
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2841 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Visningar

Sverigepremiär 2002-02-27 BioPalatset Göteborg Sverige 104 min
2002-02-27 Royal Göteborg Sverige 104 min
2002-02-27 BioPalatset Malmö Sverige 104 min
2002-02-27 AMC Stockholm Sverige 104 min
2002-02-27 Astoria Stockholm Sverige 104 min
2002-02-27 BioPalatset Stockholm Sverige 104 min
2002-02-27 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 104 min
2002-02-27 Rival Stockholm Sverige 104 min
2002-02-27 Royal Stockholm Sverige 104 min
2002-02-27 Victoria Stockholm Sverige 104 min (samt ytterligare 65 platser)
TV-visning 2006-02-03 SVT1 Sverige 99 min
2007-09-21 SVT1 Sverige 99 min
2007-12-27 SVT2 Sverige 99 min
Dvd-release 2008-10-29 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Heroes
Kompositör David Bowie (1977)
Brian Eno (1977)
Textförfattare David Bowie (1977)
Brian Eno (1977)
Sångare David Bowie


Originaltitel Två av oss
Kompositör Efva Attling
Textförfattare Efva Attling
Framförs av X-Models


Originaltitel Baby Love
Kompositör Joyce "Baby Jean" Kennedy (1976)
Gary Moore (1976)
Glenn Murdock (1976)
Barry "B.B. Queen" Borden (1976)
Michael Keck (1976)
Jerry Seay (1976)
Textförfattare Joyce "Baby Jean" Kennedy (1976)
Gary Moore (1976)
Glenn Murdock (1976)
Barry "B.B. Queen" Borden (1976)
Michael Keck (1976)
Jerry Seay (1976)
Framförs av Mother's Finest


Originaltitel Topsy Kaiser
Kompositör The Ark (2001)
Textförfattare The Ark (2001)
Framförs av The Ark


Originaltitel Teenage Rampage
Kompositör Nicky Chinn (1974)
Mike Chapman (1974)
Textförfattare Nicky Chinn (1974)
Mike Chapman (1974)


Originaltitel Let's Stick Together
Kompositör Wilbert Harrison (1962)
Textförfattare Wilbert Harrison (1962)
Sångare Bryan Ferry


Originaltitel Hell Raiser
Kompositör Nicky Chinn
Mike Chapman
Textförfattare Nicky Chinn
Mike Chapman
Framförs av Sweet


Originaltitel Ge mej mitt liv nu!
Kompositör Ulf Dageby (1978)
Textförfattare Ulf Dageby (1978)
Framförs av Nationalteatern


Originaltitel The Ballroom Blitz
Kompositör Nicky Chinn (1975)
Mike Chapman (1975)
Textförfattare Nicky Chinn (1975)
Mike Chapman (1975)
Framförs av Sweet


Originaltitel Morning Has Broken
Textförfattare Anders Frostenson (sv. 1984 "Nu är det morgon")
Eleanor Farjeon (engelsk text 1931)
Ingamay Hörnberg (sv. 1975 "Tänk att få vakna")
Bearbetning Cat Stevens (1972)


Originaltitel Keep Your Eye on the Sparrow
Kompositör Dave Grusin (1975)
Morgan Ames (1975)
Textförfattare Dave Grusin (1975)
Morgan Ames (1975)
Sångare Sammy Davis Jr.


Originaltitel Knock on Wood
Kompositör Steve Cropper (1965)
Eddie Floyd (1965)
Textförfattare Steve Cropper (1965)
Eddie Floyd (1965)


Originaltitel Vittring
Kompositör Magnus Uggla (1978)
Textförfattare Magnus Uggla (1978)
Sångare Magnus Uggla


Originaltitel Calleth You, Cometh I
Kompositör Peter Kvint (2002)
Ola Salo (2002)
Textförfattare Peter Kvint (2002)
Ola Salo (2002)
Framförs av The Ark


Originaltitel Kom och ta mej
Kompositör Thomas Eriksson
Textförfattare Thomas Eriksson
Framförs av Intermezzo


Originaltitel Cambodia
Kompositör Marty Wilde (1981)
Ricky Wilde (1981)
Textförfattare Marty Wilde (1981)
Ricky Wilde (1981)
Sångare Kim Wilde


Originaltitel Ghost Town
Kompositör Jerry Dammers (1981)
Textförfattare Jerry Dammers (1981)
Framförs av The Specials


Originaltitel Play That Funky Music
Kompositör Rob Parissi (1976)
Textförfattare Rob Parissi (1976)
Framförs av Wild Cherry


Originaltitel Sheena Is a Punk Rocker
Kompositör The Ramones (1977)
Textförfattare The Ramones (1977)
Framförs av The Ramones


Originaltitel Vem kan segla förutan vind
Sångare Ulrika Malmgren


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2003 Bästa kvinnliga biroll Cecilia Frode
Festivalpris Lecce 2003 (bästa manus)
Lecce 2003 Björn Kjellman (bästa manliga skådespelare)

Ämnesord

Nationella minoriteter, romer
Romer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2835


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2911


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2865


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Klassfesten av Måns Herngren & Hannes Holm. Version: 2001-06-20.
Omfång 118 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Klassfesten av Måns Herngren & Hannes Holm. Version: 2001-08-01.
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Klassfesten av Måns Herngren & Hannes Holm. Slutmanus. Uppdaterad 2001-08-16. Version: 2001-08-16.
Omfång 117 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The reunion. Feature by Måns Herngren & Hannes Holm. Post production dialogue lis.
Omfång 114 s.
Språk Engelska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?