Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kärlekens XYZ
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1971-07-08

Handling

Filmen tar vid exakt där Mera ur kärlekens språk (1970/15) slutade -- med ett samlag mellan en blond ung kvinna och hennes fästman. Men framför dem har det nu fällts ner ett galler av...

Visa hela handlingen

Press

Åsikterna om Kärlekens XYZ gick starkt isär. Var filmen ren spekulation eller saklig och välgörande information? Svaren var mycket olika. "Kärlekens XYZ på Göta, det senaste...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
B-foto
Ljussättare
Musikarrangör
Effektläggning
Mixning
Speaker

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Swedish Filmproduction Investment AB
Distributör i Sverige (35 mm) Elit-Film AB 1971
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

Filmen tar vid exakt där Mera ur kärlekens språk (1970/15) slutade -- med ett samlag mellan en blond ung kvinna och hennes fästman. Men framför dem har det nu fällts ner ett galler av paragraftecken, indikerande att bakom deras njutning finns samhället med sina krav och konventioner. Denna bakgrund blir plötsligt uppenbar, när filmen med ett direktklipp träder rakt in i en kyrkoherdes ämbetsrum under en skilsmässomedling. Denne Guds tjänare talar i gammaltestamentliga vändningar om "köttets frestelser" och hithörande ting. Ända tills han avbryts av kvinnan:

-- Var snäll och skriv ut intyget nu. Vi har inte kommit hit för att höra på några moralkakor.

Advokat Leif Silbersky belyser flera aspekter på äktenskap och skilsmässa, bl a förklarar han hur lagen ser på otrohet. I ett samtal med professor Joachim Israel, familjerådgivare Birgitta Linnér och riksdagsman Ola Ullsten hävdar Silbersky också att äktenskapet premieras av samhället som inte tar hänsyn till andra samlevnadsformer.

Filmen tar upp tre konkreta fall av våldförande/våldtäkt och visar vad som hänt såsom respektive kontrahenter upplevt det. Uppgifterna skiljer sig väsentligt åt.

Männen betonar genomgående att de uppfattat kvinnans agerande som ett bejakande av deras närmanden. Kvinnorna framhåller motsatsen. Men i de olika berättelserna finns en rad uppgifter som sammanfaller.

Alla tre fallen bygger på autentiskt material.

Abortfrågan diskuteras från etiska och sociala utgångspunkter av psykologerna Inge och Sten Hegeler, docent Lars Engström, kyrkoadjunkt Göran Bergstrand, teol kand Tommy Hedlund, Birgitta Linnér, Rune Pär Olofsson, Joachim Israel och Leif Silbersky.

"Poseringsateljéerna" är ingenting annat än maskerade bordeller. En konfrontation mellan två poliser och en prostituerad bildar upptakt till en sekvens som illustrerar koppleriparagrafen. Silbersky framför som sin egen uppfattning att det inte är samhällets sak att lägga sig i avtal mellan en prostituerad och hennes beskyddare.

Miss Mässing-turnéen sommaren 1970, ett genomkommersialiserat folkparksjippo, blir i filmen ställt som kontrast till det s k Nya Samhället på Nord-Jyllan, vilket fungerade under fyra sommarmånader 1970. Där var nakenheten avdramatiserad. Kläder eller inte kläder bestämdes av temperaturen.

I ett långt och faktaladdat avsnitt presenterar fil lic Maj-Briht Bergström-Walan det amerikanska forskarparet Masters & Johnsons epokgörande upptäckter om hur potensstörningar kan botas hos både män och kvinnor.

Som introduktion till filmens sista avsnitt, som handlar om storfamiljer, fäster Joachim Israel och Leif Silbersky åter uppmärksamheten på den av samhället privilegierade kärnfamiljen.

Censur / granskning

Censurnummer 110128
Datum 1971-06-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2845 meter
Kommentar Annan längduppgift: 2795 - 102 minuter. Visningskopiornas aktindelning: 555-560-515-490-425-250 = 2795 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2845 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Åsikterna om Kärlekens XYZ gick starkt isär. Var filmen ren spekulation eller saklig och välgörande information? Svaren var mycket olika.

"Kärlekens XYZ på Göta, det senaste monumentet över cynisk spekulation och frånvaron av pedagogisk intelligens i producenten Inge Ivarssons nitiska sexual!upplysargärning. Och all annan sorts intelligens också för den delen, bl a eftersom en grupp debattörer och pedagoger med en mängd i och för sig vettiga synpunkter genom filmens uppläggning och redigering förvandlats till en samling fruktansvärda dönickar. Fullt öppet ohederlig blir spekulationen i slutet, där verkets upphovsmän påstår sig visa kärlekslivet i en svensk storfamiljs sängkammare, medan de i själva verket använder sig av professionella danska porrmodeller." (J A i SDS)

"Kärlekens XYZ är (--) tråkig och malande i långa sekvenser, den är ibland saklig intill präktighet -- men den är säkert just därför djupt ångestbefriande för många människor. Den visar hur vis ser ut, hur man kan göra, var det känns bäst. Den visar också på hur lagen tar ställning till hur vi lever våra liv, bestraffar beteenden som anses olämpliga -- även om de inte skadar någon annan människa." (Eva Ekselius i DN)

"Som film är Kärlekens XYZ präglad av samma töntighet som de föregående. Wickman firar stora pekorala triumfer när han ska illustrera ett knippe 'autentiska men tillrättalagda' våldtäktsfall och han har dessutom i ett bild- och ljudcollage kring stockholmska poseringsateljéer gripits av en sorts svart förtvivlan som skulle hedrat Buñuel eller Lektyr." (Lasse Bergström i Expr)

"Seriens tredje del är mindre spekulativ än de tidigare; därmed inte sagt att den är bättre. Den gapar över många fenomen: våldtäkten, aborterna, storfamiljerna, skilsmässorna, Miss Mässing-turnéerna och det lagliga begreppet otrohet. Men trots hela panelen av sakkunskap stannar det vid markeringar, flyktiga antydningar som aldrig hinner växa ut till klargöranden eller analyser. Ledsammare än så: det mesta är i bildhänseende stelt och tråkigt presenterat. (-) Men mitt i all meningslöshet uppträder plötsligt ett temperament som talar med klar och klyftig och betvingande stämma. Hon heter Maj-Brith Bergström-Walan och berättar med bistånd av dr Arne Mellgren om den nya synen på frigiditet och potensstörningar, Elise Ottesen-Jensen kunde inte ha gjort det bättre, dvs med större äkthet och fundamental medmänsklighet." (Jurgen Schildt i AB)

Kommentar Svensk filmografi

Förhoppningarna hos några skribenter att detta skulle vara den sista av "Kärlekens språk-filmerna" kom på skam. Branschen var alltför lukrativ. 1973 kom Det bästa ur kärlekens språk-filmerna. (1973/9) med klipp från de tidigare filmerna.

Inspelning

1970-07-01
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Stockholm Sverige
Nord-Jylland Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1971-07-08 Rigoletto Stockholm Sverige 104 min
Urpremiär 1971-07-08 Rigoletto Stockholm Sverige 104 min
Sverigepremiär 1971-07-08 Riviera Stockholm Sverige 104 min
Urpremiär 1971-07-08 Riviera Stockholm Sverige 104 min

Musikstycken

Ämnesord

Abort
Danmark
Gruppsex
Juridik
Jylland
Miss Mässing
Pornografi
Poseringsateljéer
Potens
Sexualupplysning
Storfamilj
Våldtäkter

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2347


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2014


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2766


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 16 mm


Typ I-band musik
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Kärlekens XYZ. Svensk dialoglista.
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel XYZ of love. English dialogue list.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Kärlekens xyz.
Omfång 5 s. + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 8
Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?