Grundfakta

Media (7 st)

Originaltitel Troll
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1971-10-25

Medverkande

Solveig Ternström
Maja Tempel

Börje Ahlstedt
Richard Tempel, hennes man

Visa alla medverkande

Handling

En sotare kastar ner en kanin i en skorsten. Kaninen kommer ut ur en kakelugn hemma hos Maja och Richard Tempel. Det har gått troll i kärleken i vår tid, säger en speaker. ...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var tämligen eniga om Troll. De hittade goda, lekfulla infall men också krampaktighet i krumsprången. Chaplin (Lars G Thelestam): "Jag tycker Troll är en väldigt rolig...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Solveig Ternström Maja Tempel
Börje Ahlstedt Richard Tempel, hennes man
Margaretha Byström Lillemor
Frej Lindqvist Sture, hennes man
Jan-Olof Strandberg präst
Sven Björling
Gösta Bredefeldt krematoriearbetare
Sven-Axel "Akke" Carlsson torsk
Nina Gaines sjuksköterska
Barbro Ericson
Rolf Björling
Ingegärd Käll
Rolf Jupither
Hans Johansson operasolister, deltagare i gruppsex
Anders Sjöman ett barn
Gunnel Weström flicka i köket
Vilgot Sjöman en man

Bolag

Produktionsbolag Vilgot Sjöman AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

En sotare kastar ner en kanin i en skorsten. Kaninen kommer ut ur en kakelugn hemma hos Maja och Richard Tempel.

Det har gått troll i kärleken i vår tid, säger en speaker.

Det är morgon. Maja och Richard ligger till sängs. Han onanerar under täcket. Hon ser vad han har för sig och vänder sig på sidan. Täcket glider upp och blottar hennes bara bak. Också hennes kropp börjar gunga. Kaninen hoppar upp på hans täcke som fått resning likt ett tält. Hon ler.

Maja och Richard badar tillsammans i en balja. De tvålar in varandra, sjunger och skrattar.

Richards kalsonger är trasiga. Maja tar av sig trosorna som han tar emot och sätter på sig.

Pälsklädda skyndar de två ut i den snöiga stan. De är uppspelta.

De tar plats i väntrummet till en pastorsexpedition. När prästen tar emot, berättar de att de aldrig ligger med varandra. Vi har aldrig försökt, säger Richard. Då dör man ju, säger Maja. Prästen säger att de antingen bör fullborda äktenskapet eller skiljas. Då får vi skil!jas, konstaterar Richard.

Hemma ägnar Maja och Richard en stund åt tvehågsen uppdelning av bohaget, innan vännerna Lillemor och Sture kommer för att äta middag.

Gick det bra? frågar Lillemor Maja mellan fyra ögon. Ja, vi ska skiljas, säger Maja.

De äter krabba. De smaskar, slaskar och sörplar.

Beväpnad med sax klipper Richard några klipp i Lillemors klänning. Vi uppskattar djupt de originella fester ni ställer till för oss, säger Sture.

De leker Ryska posten. Läppar möts i skilda kombinationer.

Maja och Sture drar sig undan i köket. Lillemor dansar för Richard som visar sin uppskattning med nya klipp i henns klänning.

I den allt hetare atmosfären söker Sture plötsligt rätt på Lillemor, lyfter upp henne och bär in henne i sovrummet. Dörren stängs. Utanför står Maja och Richard. Han tittar i nyckelhålet och säger: De är så vackra.

Richard ber att få ligga med Maja, men hon värjer sig. När han är på väg in i sovrummet, försöker hon hindra honom. Du kommer att dö! säger hon.

Richard smyger in i sovrummet, där han klär av sig bredvid sängen. Han kysser Lillemor. Hon smeker honom. Efter en stund går han ut igen.

Maja skickar ut Richard med soppåsen. När han kommer tillbaka till lägenheten, är dörren låst, och Maja vägrar att släppa in honom.

Han går ut till bilen och börjar signalera. Jag vill ha mina grejer! skriker han, när Maja öppnar fönstret. Hon kastar ut pryl efter pryl, och han stuvar bilen överfull. Sedan kan han inte få den att starta. Han välter den och vandrar i väg.

Han ringer hem till Maja och säger att han är kär. Han har träffat världens underbaraste kvinna.

Han ringer till Maja igen och säger att han är dökär. Han har träffat en underbar man. Aldrig mer ska han kyssa en kvinna.

Maja går in i sovrummet, där samlaget är på väg mot sin kulmen. Hon drar fram en kartong under sängen och byter om. Hon tittar på det utpumpade paret och går ut.

På en mörk gata antastar Maja en karl. 500 kostar det, säger hon. Vad får jag för det? undrar han. Allt! svarar hon.

Hemma i trappuppgången säger hon att hon har glömt nyckeln. Min vanliga otur, säger han.

Richard släpps in genom porten av en låssmed.

I köket sitter en naken kvinna. Richard kommer in. Han klär av sig. Inne i badrummet sitter två karlar i badkaret. Richard presenterar sig.

I ett rum är en grupp nakna människor livligt engagerade i en ormgrop. Richard kommer in, presenterar sig och inbjuds att delta. Den erotiska utlevelsen kombineras med ett framförande av kvartetten ur Rigoletto.

Richard låter sig ryckas med i den heta samvaron. Men plötsligt skriker han Nej! Jag är monogam! Och sedan faller han ihop.

Maja och hennes tilltänkte kund sitter i trappan och talar om livets förtretligheter. De passeras av ett par ambulansmän som går in i hennes lägenhet. Strax därpå kommer de ut med Richard på bår.

Maja besöker Richard på sjukhuset. Hon har med sig ett svart litet barn. Jag valde mellan koreanskt och svart, säger hon. Och så bestämde jag mig för svart.

Richard är frisk och får komma hem. Han och Maja firar med mat och dryck och är sedan nakna tillsammans. De smeker varandra och inleder ett samlag. Då skriker Maja.

Det är begravning i en kyrka. En präst står vid en vit kista och säger: Äktenskapet är av Gud instiftat.

Två män i overaller tar emot kistan vid en kremeringsugn. De plockar bort dekorationerna och lyfter av locket. I kistan ligger Maja och Richard nakna. De vaknar upp, kliver ur kistan och får låna männens overaller.

Klädda i overaller springer Maja och Richard ut i snön. Där springer också en kanin.

Censur / granskning

Censurnummer 110422
Datum 1971-10-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2720 meter
Kommentar Aktlängder: 525-470-545-530-480-170


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2720 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var tämligen eniga om Troll. De hittade goda, lekfulla infall men också krampaktighet i krumsprången.

Chaplin (Lars G Thelestam): "Jag tycker Troll är en väldigt rolig film. Den har inte riktigt samma värme som Lyckliga skitar och den är kanske en smula medvetet politiskt ansvarslös ('jag tyckte svart var vackrast'), men där finns under den allmänna komeditonen den emotionella komplikationen mellan Maja och Richard, som aldrig verkar ointressant.

Den lyckade komiken består i det ständigt oväntade, och det faktum att handlingen alltid är originell tjänar också till att överbrygga eventuella longörer, så att man faktiskt aldrig hinner ha tråkigt. (-)

Troll är, tycker jag, den avgjort mest stimulerande filmen i år av Sveriges fyra mest etablerade regissörer: Bergman, Widerberg, Troell och Sjöman. Den lever väldigt mycket på de skickliga skådespelarna, som ofta producerar en äkta, positiv buskiskomik som känns nästan 'finsk' (om inte uttrycket uppfattas som alltför anspråksfullt coming from a fin). Obs! jag gillar alltså finsk humor -- och åtminstone Frej Lindqvist känner till den i praktiken.

Naturligtvis kan det bli snett och överspelat ibland, som t ex Ahlstedt-Ternströms exteriöra pälssekvens, som verkar att vara hämtad ur en helt annan film. Men våga är vinna och den helt suveräna Rigolettosekvensen förlåter det mesta. Tack Operan!

Bildlösningarna är ofta roliga, som t ex den klassiska inklippsbilden av brasan, som plötsligt visar sig innehålla en spelscen, eller den i enbildssceneri lösta utväxlingen av trosor! Däremot förefaller det som om Super 16-tekniken tvingat Sjöman att arbeta mera med närbilder än tidigare. Det är nog dags att börja ifrågasätta RuneScopens förträfflighet en smula. Åtminstone den kopia jag såg på såpass små dukar som Cinema och Grand 1 i Stockholm uppvisar viss oskärpa i helbilder och stundom 'kokar' färgen betänkligt."

GP (Monika Tunbäck-Hanson): "Det finns en kärleksfull och varm ton i filmen, ett gott, bullrande humör som försonar mycket och tröttar en del. Sjöman gör alldeles rätt när han försöker bryta udden av allt detta gravallvarliga mässande i sexualupplysningsfilmerna. Han försöker visa att samliv handlar om kärlek och inte om sexualatletiska uppvisningar. Kärlek kan vara nog så trassligt och människor förfärligt valhänta i det nära umgänget -- det är också om detta han försöker berätta, utan att predika.

Genom sitt val av skådespelare skjuter han in sig på en annan myt: den om att vackra människor, unga människor är de lyckliga individerna. Ingen är särskilt snarfager här, många är runda om magen, feta om baken. De ser m a o ut som de flesta av oss gör. Detta för ner filmen på ett vardagligt plan, långt bortom glamourens och annonsvärldens kyliga himmelriken. Också det är bra. Att Troll som helhet inte blivit den åsyftade ironiska farsen över porr- och upplysningsfilmerna beror på det svåra i detta företag. Inte bara Sjöman, utan också skådespelare som Börje Ahlstedt är för tungfotad för att överallt få fram den lätta, lekfulla touchen. Skall man driva med porr med hjälp av porr så hamnar man lätt där -- i porren.

Som nästan alltid, när det gällt Sjömans sexuella utflykter på film, finns det scener som låtit tala om sig innan filmen nått publiken. I det här fallet gäller det en scen i en stor säng, där Stockholms operaartister sjunger den berömda kvartetten ur Rigoletto.

Ingen kan väl säga annat än att de sjunger bra. Inte heller finner jag det anstötligt att se dem avklädda inpå den bara, skröpliga kroppen. Men är det roligt? Ja, skämt kan man förstås ha olika uppfattningar om. Men jag kan inte se annat än att skämtet faller gnaska platt och scenen till slut blir sin egen parodi. (-)

Att moralisera kring Troll vore att ta den alltför högtidligt. Troll är inte en film som gör sig märkvärdig och den är mer lycklig än den är helt lyckad."

SvD (Hans Schiller): "Eftersom Troll är en film av Vilgot Sjöman så blir det också en film som vill driva bort sexuella tabun, de få som nu finns kvar. Och när även detta fåtal tagit slut skapar Sjöman nya som han kan riva ned, exempelvis genom att låta några av Operans stöttepelare sjunga kvartetten ur Rigoletto i en gruppsexsäng.

Troll är en film som verkar vara och är uppbyggd kring plötsliga infall och uppslag av de i filmen inblandade och det ger den en naturlig friskhet och de fyra skådespelarna i centrum får många tillfällen att visa upp sin begåvning i komedifacket, men den fria inspirationen har också nackdelar. Troll känns ofta stationerad långt från verkligheten, även om de flesta infall och scener är relaterade till den, mest beroende på att den form som skall vara enhetlig känns så löslig och avlägsen. Många scener är absurt roliga, men den helhet som bildas känns alltför avlägsen för att vara träffande och inte tillräckligt självständig för att kunna bilda sin egen komediram.

Sjöman borde nog ha fortsatt sin utveckling som komediregissör i enlighet med den samhällskritiska modell han skapade med Lyckliga skitar, för även om Troll stundtals är rolig och som helhet sevärd så är den tyvärr ingen anmärkningsvärd filmupplevelse."

Kommentar Svensk filmografi

I samband med premiären på Troll intervjuades Vilgot Sjöman, Solveig Ternström, Frej Lindqvist och Margaretha Byström av Ingrid Hansson i Skånska Dagbladet (3.11.1971). Den första frågan är riktad till Sjöman:

"Du har ofta deklarerat att du från början var puritan i sexfrågor. I dagboken 'Jag var nyfiken' talar du om dig själv som en voyeur med skuldkänslor. Är dina filmer och böcker ditt eget psykodrama?

-- Ja, Nyfikenfilmerna var det. Mycket lärorikt men också en svår period för dom som blev inblandade i det. Jag har fått en oerhörd respekt för psykodramat.

Om man vill, kan man göra en freudiansk halvtolkning i Troll om sexualskräck och katharsis. Är det en sjömansk nypuritanism eller bara driver du med oss?

-- Deras förhållande är ju en maktkamp, som hon sedan ger upp. Poängen är ju att vi ska garva hela tiden. Det är ju fars. Jag har verkligen bökat i den puritanska surdegen. Menar du, att jag skulle ha gått varvet runt?

Du har velat chockera, slå en bräsch för fördomarna, provocera. Det är du som slitit bort lakanet i filmsängen. Är det inte ett slags omvänd moralism?

-- (Skratt) Jodå . . .

Troll är ett grupparbetet. Vad vill ni ha sagt med er film?

Solveig Ternström:

-- För mig handlar det om könsroller. Kampen mellan kvinna och man. En modern Lysistrate i en farssituation.

-- Vi har gjort en utflykt i den poetiska farsen. Vi berättar om två människor som går omkring i kramp och efter en inbördes maktkamp slutligen ger sig hän, säger Sjöman.

Hur kom ni på att de dör, om de har samlag?

-- Jag tyckte det var en komisk idé. Den är jätteskön, därför den är så orimlig. Pånyttfödelsen? Där ligger vår moralitet.

Hur har ni arbetat fram manuskriptet?

Frej Lindqvist:

-- Solveig, Vilgot och Börje träffades. Sen kom jag och Margaretha in i bilden. På Vilgots idéer har vi spelat fram ett manus. Vi har liksom gått bakvägen. Det är jobbigt som satan, men väldigt tryggt. Som skådespelare slås man ur en viss oskuldsfull situation, att ta del av hela apparaten. Det betyder större ansvar. Kusligt men befriande.

Margaretha Byström:

-- Vi har spelat in Troll på lediga stunder. Vi har alla satsat vårt arbete i den här filmen. Dessutom har Vilgot satsat 250 000."

Inspelning

Filmstugan, Österlånggatan 21 Stockholm Sverige 1970-12-03 1971-03-08

Visningar

Sverigepremiär 1971-10-25 Grand 1 Stockholm Sverige 99 min
Urpremiär 1971-10-25 Grand 1 Stockholm Sverige 99 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1971 Margaretha Byström (roll)

Ämnesord

Adoptioner
Ambulansutryckning
Begravning
Gruppsex
Krematorium
Låssmed
Onani
Opera/Rigoletto
Pastorsexpeditioner
Präst
Ryska posten
Sjukhus
Sotare
Stockholm
Utelåsning
Utryckning med ambulans

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2720


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2703


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2709


Typ Omvändningsoriginal
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2720


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2720


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel English subtitles.
Omfång 25 s. Beskrivning av nyckelscener (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 19
Färg papper SET
Dia 11
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?