Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lockfågeln : Den unge Pistolekors' äventyr på ryttmästarns tid
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1971-11-24

Medverkande

Louise Edlind
Annarella Swedenhielm

Torsten Wahlund
Per Henrik Pistolekors

Gunnar Björnstrand
Swedenhielm, major

Lauritz Falk
Bellman

Siv Ericks
Ulla Winblad

Rune Lindström
Molin, kyrkoherde

Visa alla medverkande

Handling

Per Henrik Pistolekors fungerar själv som filmens berättare. Per Henrik har vuxit upp hos majoren Swedenhielm tillsammans med dennes dotter Annarella. Swedenhielm har landsförvisats till...

Visa hela handlingen

Press

Tungfotat pekoral, var det allmänna omdömet om Lockfågeln. Det enda som fick pliktskyldigt beröm av vissa recensenter var Sven Nykvists foto. "Ett pekoral med ekoverkan, en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Louise Edlind Annarella Swedenhielm
Torsten Wahlund Per Henrik Pistolekors
Gunnar Björnstrand Swedenhielm, major
Lauritz Falk Bellman
Siv Ericks Ulla Winblad
Rune Lindström Molin, kyrkoherde
Ulf Palme Liljesparre, polismästare
Heinz Hopf en bröllopsgäst
Charlie Elvegård Kindberg, informator
Gunvor Pontén fru Lövgren
Georg Årlin Svanhals, överste
Christine Gyhagen Johanna, krogpiga
Lars Lind von Arnold, löjtnant
Göthe Grefbo Lövgren, mjölnare
Holger Löwenadler Rosencrantz, kyrkoherde
Adele Li Puma Svarta Maja
Mona Ivarson skänkmamsell
Per-Axel Arosenius Westman, doktor
Karin Miller Ullagreta, krogpigan
John Elfström Löfbom, korpral
Julie Bernby Schnell, ryttmästarinnan
Georg Funkquist Ahlström, kapten
Diana Kjaer krogpiga
Rutger Nygren Kuhn, löjtnant
Charles Gandjii Minotti, greve
Maud Hyttenberg Löfbom, änka
Anne Grete Nissen hönsaflicka
Solveig Andersson jungfru Stina
Lasse Lundgren sekundant vid duell/rövare i skogen
Jan Kreigsman sekundant vid duell
Marie Ekorre bordellflicka
Eva Portnoff-Klatzkow bordellflicka
Lars Widding bröllopsgäst

Bolag

Produktionsbolag Swedish Filmproduction Investment AB
AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1971
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Per Henrik Pistolekors fungerar själv som filmens berättare. Per Henrik har vuxit upp hos majoren Swedenhielm tillsammans med dennes dotter Annarella. Swedenhielm har landsförvisats till Finland efter att ha hamnat i onåd hos Gustav III. Hans hat mot konungen är därför intensivt. Per Henriks far -- översten Pistolekors -- dog när Per Henrik var ung.

Året är 1792. Swedenhielm ligger för döden och kyrkoherde Rosencrantz är på väg att ge honom sista smörjelsen. Swedenhielm är dock frisinnat lagd och hatar präster. Kyrkoherden jagas från platsen med en hagelsvärm i ändan.

Innan Swedenhielm dör tvingar han Per Henrik att lova två saker, dels att hämnas på Gustav III, dels att skaffa en välbärgad fästman åt sin fostersyster. Swedenhielm dör efter att ha inmundigat en sista sup.

Per Henrik och Annarella beger sig mot Stockholm. Per Henrik -- kallad Pelle Pistol av sin syster -- längtar under resan efter en kvinna. Det yppar sig flera möjligheter under färden, men han hindras alltid i sista stund av Annarella. Redan nu kan man ana att hennes känslor för sin "bror" inte är helt oskyldiga.

Annarella visar sig ha skinn på näsan. Hon klarar nästan själv ett överfall genom att helt enkelt klå upp rövarna.

Pelle Pistol kan inte uppfylla ett av sina löften till Swedenhielm -- att döda Gustav III. Anckarström hinner före.

Annarella och Per Henrik tvingas av ekonomiska skäl ta arbete hos en mjölnare. De åser hur Anckar!ström förs genom staden och hånas av pöbeln. Annarella kan inte låta bli att hylla honom. Spioner börjar göra efterforskningar och de tvingas att lämna mjölnaren.

Per Henrik söker upp en gammal bekant till Swedenhielm för att om möjligt placera sin "syster" där. Denna visar sig dock driva ett horhus i lyxklass, och den miljön bedöms som mindre lämplig för Annarella.

De söker upp en annan gammal bekant till Swedenhielm, kallad "madam". Per Henrik vill att hon ska åta sig Annarellas uppfostran. Hon behöver lära sig lite fina maner. Vad Per Henrik inte vet är att madam helt enkelt är Ulla Winblad. Hennes hus är fullt av "skyddslingar", och Annarella förstår snabbt vad det handlar om. Hon lyckas dock hålla sig "ren".

Per Henrik går på krogen tillsammans med sin vän, informatorn Kindberg. På samma krog sitter Bellman och super. Per Henrik tackar honom för alla fina sånger. Bellman är mycket deprimerad och beklagar sig: Det är otacksamt att vara poet.

Per Henrik hamnar i ett elegant spelgäng. Han förlorar och anklagar en motspelare för fusk. Det hela slutar med bråk och duell. Dueller är dock förbjudna, och denna avbryts av soldater som har kallats till platsen av Per Henriks fege kombattant. Per Henrik hamnar i fängelse, men polischefen visar sig vara en gammal beundrare till Swedenhielm, och Per Henrik går fri. Han hämnas senar på motduellanten genom att klå upp denne, ta tillbaka pengarna och ge dem till änkan till en nyss avliden supbroder, korpral Löfbom.

Av en slump blir det uppenbart för Per Henrik var Annarella har hamnat och han tar henne genast därifrån. Hon blir informator på Årsta.

Per Henrik tittar alltmer kärleksfullt på Annarella. Hon gifter sig dock med en rik överste. Per Henrik blir svartsjuk, men Annarella har hela tiden haft som baktanke att knäcka översten redan på bröllopsnatten genom att ge honom en överdos potensmedel.

Översten förekommer henne dock, och tar av misstag själv en överdos som gör honom helt vild och galen. Efter ett överdådigt bröllop dör översten på natten i samma stund som han medelst ett pantersprång ska lägra Annarella.

De efterlevande får problem med kistlocket, då överstens penis vägrar att slappna av ens i döden.

Per Henrik och Annarella hamnar äntligen i samma säng. Fåglarna kvittrar, och när sorgeåret är till ända, gifter sig Annarella med sin Pelle Pistol.

Censur / granskning

Censurnummer 110529
Datum 1971-11-19
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2970 meter


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (Panavision)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2790 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Tungfotat pekoral, var det allmänna omdömet om Lockfågeln. Det enda som fick pliktskyldigt beröm av vissa recensenter var Sven Nykvists foto.

"Ett pekoral med ekoverkan, en måttfull förväntans upplösning i ett panoptikon. På detta faktum biter dessvärre inte Sven Nykvists vackra foto. (-)

För vad hjälper enskilda punktinsatser när registolen upptas av en man i total avsaknad av artistiskt lynne, personlighet, tyglande vilja? När alla föresatser är borta utom de garanterat plattaste? När helheten är sövande och delarna förefaller hopfogade med lim i stället för med episk och dramatisk överblick?

Då hjälper ingenting, och det är mot den bakgrunden jag föredrar att kalla filmen ett missfoster. Där finns inte en logisk händelsekedja, inte en levande karaktär." (Jurgen Schildt i AB)

"Det är onekligen en film av mycket litet djupsinne (-). Roa för stunden vill ju också filmen. Road hela tiden är dock knappast åskådaren. Den dramatiska uppfinningsrikedomen sinar, älgskogsmöten och dryckeslag blir efter hand enahanda. Men visst kan ibland -- främst tack vare Sven Nykvists fina foto -- leklynnet dansa och livsglädjen blomma. För att så plötsligt överskuggas av melankoliska ackord från Bellmans luta: 'Drick ur ditt glas, se döden på dig väntar . . .' (Carl-Eric Nordberg i Vi)

"Mest saknar jag verklig historisk känsla. Skuggan av en epok som förpassas till evigheten samtidigt med Gustav III på slottsbalen och den sociala misär bland horhus och fattigfolk som blir kvar när skimret slocknar. (-)

Dialogen är erbarmlig och de amatörmässiga tonfallen många på sina håll. (--) Av de gamla proffsen saluterar jag Gunnar Björnstrand och Georg Årlin, som gör två krutgubbar kring hundraårsstrecket. (-)

Och visst finns det (--) avsnitt där handlingen rullar fram med poetisk fläkt genom sol och grönska. (-) Men däremellan är det segt och platt och tandlöst." (Hans!erik Hjertén i DN)

"Wickman tar Widdings text och använder den nästan ordagrant vilket gör filmdialogen som för att vara effektiv inte borde varit formulerad som en romandialog, tung och svårforcerad. Och det är bara när det anses passande med extra anal- och sexual!kryddor som regissören avviker, eller när årstidernas växlingar inte anses passande utan ersätts med fågelsång och solsken till förbannelse. (-)

Lockfågeln är, hur gärna man än skulle vilja tycka något annat, en usel film, och för det skall ingen annan lastas än Torgny Wickman, som till och med får förnämliga aktörer som Gunnar Björnstrand och Ulf Palme att verka amatörer." (Hans Schiller i SvD)

Kommentar Svensk filmografi

Efter denna mindre lyckade utflykt till den mer "seriösa" filmen återvände Torgny Wickman snabbt till sitt fack -- porrfilmen.

Manuskriptet bygger på Lars Widdings (f 1924) roman "Lockfågeln" som kom ut 1970.

Förlaga

Originaltitel Lockfågeln (Roman)
Författare Lars Widding


Inspelning

1971-06 1971-08
AB Europa Film Studio Sundbyberg Sverige
Stockholm Sverige med omnejd

Visningar

Sverigepremiär 1971-11-24 Saga Stockholm Sverige 108 min
TV-visning 1989-05-15 Kanal 1 Sverige 104 min
1993-05-12 Kanal 1 Sverige 104 min
1997-04-18 SVT1 Sverige 104 min
Urpremiär 1971-11-24 Saga Stockholm Sverige 108 min

Musikstycken

Ämnesord

Alkohol
Ankarström/Johan
Begravning
Bellman, Carl Michael (1740-1795)
Bröllop
Dueller
Finland
Gustav III
Horhus
Informator
Krogar
Officerare
Potensmedel
Simbassäng
Slagsmål
Winblad, Ulla

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Slutmix


Typ Slutmix


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2775


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Materialbas Polyester
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 2. Filmmanus efter Lars Widdings roman av Torgny Wickman - Lars Widding.
Omfång 141 s. Rollista, miljölista, skisser (48 s.) ingeår i ett ex.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel The Decoy.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Speakertext. Lars Widding/Kerstin Berg.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper SET
Bakombild papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?