Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Emil i Lönneberga
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1971-12-04

Medverkande

Allan Edwall
Anton, Emils och Idas pappa

Emy Storm
Alma, Emils och Idas mamma

Björn Gustafson
Alfred, dräng

Maud Hansson
Lina, piga

Visa alla medverkande

Om filmen

Soppskålen på huvudet, lillasyster i flaggstången och Kommandoran i varggropen – Emil driver sin far till vansinne i Olle Hellboms Astrid Lindgren-klassiker, fyra på svenska...

Visa hela texten

Handling

Emil i Lönneberga bor på gården Katthult i Lönneberga socken i Småland tillsammans med pappa, mamma, syster Ida och tjänstefolk. Tiden är omkring sekelskiftet. Emil är en...

Visa hela handlingen

Press

De flesta recensenter hade invändningar mot Emil i Lönneberga. Graden av missnöje varierade i en skala från den mest positive -- Sven E Olsson i Arbetet -- till den mest missnöjde -- Jan...

Visa all press


Relaterat

Om filmen


Soppskålen på huvudet, lillasyster i flaggstången och Kommandoran i varggropen – Emil driver sin far till vansinne i Olle Hellboms Astrid Lindgren-klassiker, fyra på svenska topplistan över filmer sedda på biograf.

En mor rycker med sig sin pojke, får in honom i en bod och ser till att han haspar inifrån. Hans far rusar efter dem, så rasande att han kastar sina träskor på boddörren och sedan haspar den utifrån.

Men det är ingen fara, för fadern är Allan Edwall och har tårna i en råttfälla, och i boden täljer lintotten Jan Ohlsson en trägubbe. Emil i Lönneberga är en film om en välmenande olyckskorp och hans förlåtande familj i en småländsk idyll kring förra sekelskiftet. Det bryts sten och stoppas korvar, harvas åkrar och knådas deg. Barnen är söta, lammen är vita och förklädena strukna. Gärdesgårdar, hundlokor och musik av Georg Riedel – och så Astrid Lindgrens berättarröst.

Lyckligt befriad från impulskontroll kör Emil huvudet i soppskålen och hissar upp lillsyrran i flaggstången. Råttfällor ska helst stå vid någons stol, och vill man visa paltsmet för någon som sover ska man hålla bunken över dem.

– VAD ÄR DET HÄR FÖR STOLLEPROV? Ibland tror Emils far att sonen inte är riktigt klok.

Regissören Olle Hellbom och manusförfattaren Astrid Lindgren fick en stor vuxenpublik att vilja se raggmunksmet flyga genom luften. Barnfilm lockade plötsligt biobesökare som nådde upp till biljettluckan, och i "Filmen i Sverige" resonerar Leif Furhammar om varför. Sextiotalet var omtumlande, och "[att] regressioner uppträder i släptåg med frigörelseprocesser är inget sällsynt fenomen." Radarparet Hellbom & Lindgren hade kunnat få ett dött ting att regrediera. De gjorde tjugo filmer, och satte svensk barnfilm på världskartan.

"Tänk att en enda liten upphittad pojk fullproppad med korv kunde göra så många människor så glada" läser Lindgren. När en manusförfattare lagt till ett kärlekspar i Pippi Långstrump (1949) hade hon tagit kommandot, och från och med Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt (1957) skrev hon alla manus själv. Hon och Hellbom var så samspelta att han kunde ringa henne från inspelningen och få en ny scen på en kvart. Ingmar Bergman ville göra film av Bröderna Lejonhjärta, men fick nej.

Barnskådespelarna har i vuxen ålder berättat att Hellboms regi huvudsakligen bestod av instruktioner om var de skulle stå när de sa sina repliker. Lindgren sa att hennes böcker var färdiga innan hon skrev ner dem, och regissörens medarbetare menar att det var likadant för honom, att han hade filmen helt klar för sig innan han började.

Originalmanuskripten till filmerna finns liksom Lindgrens böcker på Unescos världsarvslista, och Emil i Lönneberga ligger på fjärde plats på listan över de tio svenska filmer som fått flest besökare på svenska biografer sedan 1963, då mätningarna började.

1971 kallade Arbetets Sven E. Olson Emil… "världens bästa svenska barnfilm". Sydsvenskans Jan Aghed skrev om förljugen sörgårdsmentalitet och reaktionära värderingar, och Aftonbladets Jurgen Schildt invände mot att "[…] Olle Hellbom […] aldrig frestats att […] dikta i bild i stället för att bara översätta texten med kameran och använda författarinnan som speaker."

Har man inte sett så många visthusbodar och varggropar än, är sakligheten poängen. Man hinner titta ordentligt på allt det okända i den mystiska värld där Emil verkar. När han dukat julbordet till fattighjonen – julbord? fattighjon? – visar Hellbom en maträtt i taget, och Lindgren berättar att det heter rullsylta och pressylta och isterband och spädgris. Vi får se hur Lina gör när hon lockar håret och att alla Emils trägubbar är olika. Ska familjen till staden ser vi dem ta vagnen dit och vagnen hem, så att ingen blir desorienterad. Vid en grop i en hage spettar några män loss en sten, och i nästa hage baxar några andra upp en lika stor sten på en släde. "Jag skildrade en miljö jag kände så väl och så satte jag in en barnberättelse i den."

Emil, Pippi, Karlsson på taket… "Bara detta förhållande att vara barn i förhållande till de vuxna är nog tillräckligt för att skapa någon sorts rebell i de flesta barn. Den här suveräniteten och friheten och det, den fyller ett sug som finns i barnasjälen, det är nog så", sa filmens manusförfattare.

Nina Widerberg (2018)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
Smink
Övrig medarbetare
Guvernant
Speaker

Medverkande

Jan Ohlsson Emil
Lena Wisborg Ida
Allan Edwall Anton, Emils och Idas pappa
Emy Storm Alma, Emils och Idas mamma
Björn Gustafson Alfred, dräng
Maud Hansson Lina, piga
Mimi Pollak Lillklossan
Georg Årlin präst
Carsta Löck Krösa-Maja
Hannelore Schroth fru Petrell
Ellen Widmann Kommendoran
Gus Dahlström Stolle-Jocke
Hildur Lindberg Vibergskan
Paul Esser doktor

Bolag

Produktionsbolag SF-Produktion AB (50%)
Stella Film GmbH (50%)
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2009
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Emil i Lönneberga bor på gården Katthult i Lönneberga socken i Småland tillsammans med pappa, mamma, syster Ida och tjänstefolk. Tiden är omkring sekelskiftet.

Emil är en företagsam ung man. Han orsakar fler busstreck än det finns dagar på året.

I denna film hinner han med bl a följande:

Han hissar upp Ida i flaggstången, sticker huvudet i soppskålen så att han fastnar, häller paltsmet över sin far, fångar samme fader med en råttfälla.

Mellan hyssen får han sitta i snickarboden och begrunda sina hyss. Under tiden täljer han på en präktig samling trägubbar.

Ett gott hjärta har han dock, Emil. Hjonen i Lönneberga fattigstuga får sig ett julkalas de aldrig ska glömma.

Sin bäste supporter och trognaste vän har Emil i drängen Alfred.

Censur / granskning

Censurnummer 110533
Datum 1971-11-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2675 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2675 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta recensenter hade invändningar mot Emil i Lönneberga. Graden av missnöje varierade i en skala från den mest positive -- Sven E Olsson i Arbetet -- till den mest missnöjde -- Jan Aghed i SDS. De flesta trodde dock att barnen skulle bli roade, vilket många ansåg vara huvudsaken.

"Det är lika bra att erkänna det med en gång: Det var ett nöje rakt igenom att möta Emil i Lönneberga också på film. Jag hade rent av så roligt att jag utan större tvekan utnämner Emil i Lönneberga till världens bästa svenska barnfilm -- och då har vi ändå vissa stolta traditioner i den vägen, från Bullerbyn till Pippi. Vad skall man då skylla succén på? Först och främst naturligtvis Astrid Lindgren, vars litterära strövtåg in i barnens främmande land byggt så många vidunderliga passager över generationsgapet. (-)

Men vidare i ansvarsfördelningen. Rätt mycket får väl lastas på Olle Hellboms regi, som rappt och enkelt för den fragmentariska och episodartade intrigen framåt, ibland fiffigt stödd på underfundiga visor." (Sven E Olsson i Arbetet)

"Om möjligt ännu mera prövad än Emils far var Jonas och Lottas pappa, som ur sitt lite blaserade och naturligtvis på olika sätt diskutabla vuxenperspektiv ansåg att Emil i Lönneberga är en av de sämsta svenska barnfilmer som någonsin gjorts. Med sin för!ljugna Sörgården-mentalitet, sin bonderomantik, sin idyllisering av livet på ett småländskt hemman ägt av en välbärgad men sjukligt gniden bonde och med sin ytliga, cyniska och klichétyngda inställning till hemmanets piga och dräng och socknens fattighjon -- med allt detta är filmen bräddfull av reaktionära värderingar.

Ur regisynpunkt håller Emil i Lönneberga en jämn och konsekvent bottennivå. Vad är det för barnkulturklimat där personer med så torftig fantasi som Olle Hellbom får ägna sig åt barnfilm?" (Jan Aghed i SDS)

"Och nu har Olle Hellbom 'filmat böckerna'. Det är det han har gjort, inte en konstnärligt självständig film. Tanken att göra en sådan har säkert aldrig föresvävat honom eller också har han förkastat den på ett tidigt stadium.

Jag tror att Olle Hellboms avsikt varit att barnen i varje stund skall känna igen sig, inte behöva bli besvikna över att någonting inte stämmer. Det är efter den intentionen man måste bedöma hans film. (-)

Filmen skildrar en rad av Emils mest livade hyss (--).

Ändå tycker jag inte att Olle Hellbom får sin film att leva, framför allt mellan hyssen.

Film är, upptäcker man, förfärande tydlig. Det som bubblar och puttrar i boken vill lätt stelna i magnifika förstoringar på filmduken. (-)

Hellbom varvar bakgrundsberättelse och dialog. Astrid Lindgren läser själv direkt ur böckerna, vilket här känns som en överloppsgärning. Det blir en både verbal och visuell övertydlighet. Nu är detta en vuxens åsikt. Jag håller inte för osannolikt att barn i förskoleåldren reagerar mer positivt." (Elisabeth Sörenson i SvD)

"För vad är det Hellbom visar oss?

En lintott som är en provinsiell försvenskning av Bill Brown, busfrönas brittiske och barnbokslitteräre mönstergosse.

En serie älskvärda hyss (-).

Min huvudsakliga invändning -- emellertid -- är att Olle Hellbom gjort det onödigt lätt för sig, som bildberättare och som tekniker. Låt vara att en barnfilm av det här slaget inte kräver några konfliktsituationer. Men lagom är bäst, och Olle Hellbom har gått en bit för långt åt det naiva för att inte säga rara hållet. (-)

Han har aldrig frestats att -- med adress till den barnsliga fantasi som övergår allt annat -- dikta i bild i stället för att bara översätta texten med kameran och använda författarinnan som speaker." (Jurgen Schildt i AB)

Kommentar Svensk filmografi

Det gjordes sammanlagt tre filmer under 70-talet baserade på Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberg. Efter Emil i Lönneberga kom Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972/13) och Emil och griseknoen (1973/18). Filmerna lanserades också som en TV-serie i 13 delar. Sändningsdatum för första avsnittet i svensk TV (TV1) var 22.11.1975.

Astrid Lindgrens (f 1907) bok "Emil i Lönneberga" kom ut 1963. Övriga böcker i serien om Emil är "Än lever Emil i Lönneberga" (1970), "Den där Emil" (1972) och "När Emil skulle dra ut Linas tand" (1976).

Filmerna om Emil i Lönneberga blev kommersiella framgångar både i Sverige och utomlands. I samproduktionslandet Tyskland blev inte minst TV-serien oerhört populär.

LP-skivan med musiken ur filmen blev även den en stor framgång och fick snabbt en Guldskiva. Några av melodierna på skivan blev oerhört populära och tillhör nu standardsortimentet vad gäller barnvisor.

SF letade länge för att finna en lämplig Emil. Hundratals barn testades, innan valet föll på Jan Ohlsson, 8 år, från Uppsala. Valet ansågs mycket lyckat, även av dem som för övrigt hade invändningar mot den färdiga filmen. Även Lena Wisborg, 5 år, i rollen som Emils lillasyster Ida rönte uppskattning.

Astrid Lindgren sa sig vara mycket nöjd med filmatiseringarna. Hon besökte ofta själv inspelningarna.

Förlaga

Originaltitel Emil i Lönneberga (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Originaltitel Nya hyss av Emil i Lönneberga (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Originaltitel Än lever Emil i Lönneberga (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

1971-02-15 1971-09-06
Kungsholmsateljén Stockholm Sverige
Vimmerby, Småland Sverige
Mariannelund, Småland Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1971-12-11 China Stockholm Sverige 97 min
Sverigepremiär 1971-12-04 Grand Vimmerby Sverige 97 min
Urpremiär 1971-12-04 Grand Vimmerby Sverige 97 min
TV-visning 1975-11-22 TV1 Sverige (seriestart, del 1 av
1975-11-23 TV1 Sverige (seriestart, del 1 av
1979-01-01 TV1 Sverige (seriestart, del 1 av
1991-08-22 Kanal 1 Sverige (seriestart, del 1 av
1992-08-23 Kanal 1 Sverige (seriestart, del 1 av
2007-06-06 TV4 Sverige
2007-12-31 TV4 Sverige
Dvd-release 2009-08-31 Sverige
2007-11-05 Sverige
Festivalvisning 2019-03-23 Panora 1 Malmö Sverige BUFF 2019
Cinemateksvisning 2019-02-03 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Bambi 1981 (bästa barnprogram i TV)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Emil i Lönneberga (1971)
Astrid Lindgrens Småland (1990) Emil i Lönneberga (1971)
Upp i det blå (2016) Emil i Lönneberga (1971)

Ämnesord

Bondgårdar
Busstreck
Fattighjon
Mariannelund
Sekelskifte
Småland
Snickarbod
Tjänstefolk
Vimmerby

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2675


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Emil i Lönneberga
Omfång Kavaj i blå ull


Typ Kostym
Arkivalietitel Emil i Lönneberga
Omfång Blus i rutig bomull


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 1: Inledningen.
Omfång 23 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 2: När Emil körde huvet i soppskålen.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 3: När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången.
Omfång 39 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 4: Marknad i Vimmerby.
Omfång 55 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 5: När det var husförhör i Katthult och Emil spärrade in sin fader i trisseboda.
Omfång 34 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 6: Stora tabberaset i Katthult.
Omfång 65 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 7: Inledning II. Än lever Emil i Lönneberga.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 8: Auktionen i Backhorva.
Omfång 51 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 9: Tanden.
Omfång 37 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 10: Paltsmeten.
Omfång 36 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 11: Hur det kom sig att Emil blev godtemplare.
Omfång 61 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 12: Diverse dagar i Emils liv.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 13: När Emil gjorde en bravad så att alla hans hyss blev glömda och förlåtna.
Omfång 58 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 14: Nya hyss av Emil i Lönneberga.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Emil in Lönneberga. Von Astrid Lindgren. Abschnitt 1: Einleitung.
Omfång 23 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Emil in Lönneberga. Von Astrid Lindgren. Abschnitt 2: Als Emil den Kopf in die Suppenschüssel steckt.
Omfång 29 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Emil in Lönneberga. Von Astrid Lindgren. Abschnitt 3: Als Emil Klein-Ida an der Fahnenstange hochzog.
Omfång 40 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Von Astrid Lindgren. Abschnitt 6: Das grosse Aufräumen von Katthult.
Omfång 60 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Emil in Lönneberga. Von Astrid Lindgren. Abschnitt 10: Der Blutbrotteig.
Omfång 38 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Astrid Lindgren. Avsnitt 8, 9, 11 och 12.
Omfång 216 s. (50 s. + 37 s. + 61 s. + 58 s.)
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Avsnitt 1, 2, 3 och 6.
Omfång 152 s. (20 s. (första sidorna saknas), 28 s., 39 s., 65 s.).
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 9
Färg papper SET
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 96 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?