Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Blådårar 2 - Vägen tillbaka
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-03-22

Handling

Filmen är den andra om fotbollslaget Malmö FF – Blådårar 2. Ordet blådårar syftar på de mest entusiastiska fansen.I oktober 1999 förlorar MFF mot AIK med 3-0 på Råsunda...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
TV-titel i Sverige
Inspelningstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Producent
Foto
Musik
Klippning
Texter
Ansvarig utgivare
Filmkonsulent
Kompletterande foto
Ljussättare
Loggning
Klippassistent
Ljudläggning
Grafisk design
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Westman & Gertten AB
Auto Images AB
Samproduktionsbolag Sveriges Television AB. Malmö
Film i Skåne AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2002 (utökat förhandsstöd)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Distributör i Sverige (35 mm) Triangelfilm AB 2002
Kulturföreningen Kedjan 2002
Distributör i Sverige (DVD) Horse Creek Entertainment AB 2009
Laboratorium FilmTeknik AB (överföring till film)
Ljudstudio Cinepost Studios AB
Arkiv Sveriges Television AB
Marknadsföring McCann Malmö AB

Handling

Filmen är den andra om fotbollslaget Malmö FF – Blådårar 2. Ordet blådårar syftar på de mest entusiastiska fansen.
I oktober 1999 förlorar MFF mot AIK med 3-0 på Råsunda fotbollsstadion. Katastrofen är fullbordad. MFF åker ur Allsvenskan för första gången på 64 år. Spelarna är ledsna, fansen på läktarna deppar. Superallsvenskan väntar. Nu börjar vägen tillbaka.
Parallellt med berättelsen om laget Malmö FF och vägen tillbaka, berättas om suportrarna Lasse och Maria, och om den största talangen MFF fostrat, Zlatan Ibrahimovic.
Hemma hos det arbetslösa paret Lasse och Maria är sorgen stor. Lasse talar om att MFF inte kan ligga i en serie med dessa smålag och om det hopplösa i att åka till bortamatcher i ”små hålor” som Åtvidaberg, Gunnilse och Mjällby. Han har en stor tatuering på armen med MFF:s emblem. Det har många gånger föranlett nedvärderande kommentarer.
Någon månad efter förlusten mot AIK träffas MFF:s ledning och MFF:s supporterklubb. Ledningen talar om enorma ansträngningar, gedigen träning och kamp för att laget på ett år åter ska ta sig upp i Allsvenskan.
Micke Andersson har anställts som ny tränare. Han presenteras i omklädningsrummet inför vinterträningens början och han talar om vikten av bra kommunikation på planen oavsett om”vi eller motståndaren har bollen”.
Vinterträning. Zlatan kommer för sent och blir tillsagd på skarpen. ”En sak gäller – att kriga, kämpa. Hur stor talang man än är får man ingenting gratis”.
Träningen är stenhård och i vårens premiärmatch mot Gunnilse är förväntningarna stora. Trots att Lasse sagt att han inte ska åka på bortamatcherna längre står han där på läktaren.
Zlatan börjar på bänken men kommer efter ett tag in på planen. Han blir omedelbart inblandad i en incident med en Gunnilsespelare och börjar argumentera med både motståndare och domare. Han varnas och får gult kort. Matchen slutar
0-0.
Efter matchen står Zlatan ensam och nedslagen vid spelarbussen. Hans förklaring är att den andre spelaren börjat bråket, men att domaren bara ser det han, Zlatan, gör. Därefter rannsakar han sig själv och säger att det är fel att käfta med domaren.
Hasse Borg, sportchef i MFF och själv tidigare fotbollsproffs pratar om Zlatan och säger att det är en mjuk och trevlig kille, men att han har en tuff mask som försvar. ”Han är en av de största talanger, kanske den största jag någonsin sett. Han har egentligen allt”
Ny match. Lasse och Maria finns på läktaren. Zlatan tas tidigt i matchen av planen. Han blir arg och går direkt in i omklädningsrummet. Matchen slutar 2-2. Ännu ingen seger i Superallsvenskan. Spelarna deppar i omklädningsrummet, och tränaren försöker muntra upp.
Hemma hos Lasse och Maria ger Lasse en utläggning om det tröstlösa i att resa långt med buss för att se ett ”loserlag”.
Hemma hos Zlatan. Han berättar varför han trivs så bra på Rosengård. Alla känner alla och det finns en stark gemenskap. Han berättar också om hur mycket han tycker om sin mamma som jobbar stenhårt med städning hela tiden och som är en känslig person – "hur go’ som helst".
Ny match MFF-Umeå. Matchen slutar 1-0 och Zlatan gör målet. Stämningen i omklädningsrummet är på topp.
Lasse talar om Zlatan, som är en stor, tung och teknisk spelare: -En sådan man vill se på planen. Han spelar på ett tillslag, och han dribblar – spelar för publiken. Lasse och Maria talar om sitt förhållande och Lasse tycker att Maria är så bra och förstående. Hon tolererar hans fanatiska förhållande till MFF. De grälar sällan.
Augusti 2000. MFF - Västerås. Zlatan gör en fantastisk match. Han dribblar, faller, reser sig och dribblar vidare och han gör mål. Efter matchen intervjuas han i TV.
Senare på massagebänken säger han att många utländska lag är på jakt efter honom, men att det är bra i MFF. Han får spela mycket och lära sig ha tålamod.
Hasse Borg säger att klubben fått många erbjudanden men att de inte säljer Zlatan nu. Han ska stanna och utveckla sin talang.
Ny match. Denna gång MFF – Öster. Lasse är berusad och springer in på planen. Katastrofen inträffar: Han blir portad från resten av alla matcher, resten av säsongen.
Nästa match slutar med förlust. Alla hänger med huvudet. ”När vi kommer i underläge är det som vi inte kan resa oss. Vi måste få upp humöret. Få killarna att fokusera på en match i taget” Spelarna resonerar kring Zlatan. De säger att han är egoistisk, men att han samtidigt vågar göra det oförutsägbara och att han kan göra mål från ingenting.
Zlatan medger att han kan vara jobbig och han förstår att lagkamraterna kan bli sura. Men han gillar att dribbla och gör det ibland i stället för att passa. Utan dribblingar är det inte kul och fotboll ska vara kul. I spelarbussen hem läser han en intervju med sig själv och drömmer om att köpa en lila Diablo, en Lamborghini, när han blir proffs.
Hemma hos Lasse och Maria funderar Maria över hur det ska bli när Lasse inte får gå på match.
Åtvidaberg – MFF. 1-1 efter första halvlek. Lasse och Maria ser matchen på TV. Vinner MFF är saken klar, då är man tillbaka i Allsvenskan. Åtvidaberg gör mål och Lasse förbannar målvakten i MFF.  Zlatan gör mål men i slutsekunderna kvitterar motståndarna och matchen slutar 3-3. Ännu är MFF inte i Allsvenskan. Men, nästa match vinner MFF och saken är klar.
Så kommer säsongens sista match. Lasse sitter och pratar med Hasse Borg och får amnesti och lov att gå på den sista matchen mot att han lovar att inte göra några dumheter.
Flaggor och rök på läktarna. Feststämning. Lasse är i fin form liksom Zlatan som gör mål mot motståndarlaget Helsingborg. På läktarna börjar skanderas det ”Vi hatar Malmö” ”Vi hatar Zlatan” och MFF:s supportrar svarar med ”Vi ses i parken”.
Efter matchen blir det bråk och Lasse anklagas för att ha varit en av anstiftarna. Han är ångerfull och ödmjuk. Säger att han inte kan kombinera fotboll och sprit. Det är en farlig kombination för honom.
Presskonferens: Zlatan är såld till Ajax för 85 miljoner. Den högsta övergångssumma som dittills förekommit när det gäller en svensk spelare.
Zlatan berättar att hans mamma, som inte kan så mycket svenska, hade sett en bild av honom i TV och trott att det hänt honom något och oroligt ringt. När hon fick höra om försäljningen blir hon glad för hans skull.
”MFF - Välkommen tillbaka till Allsvenskan” står det på läktaren första matchen våren 2001. Zlatan är fortfarande med i laget och han gör mål. Efter matchen omsvärmas han av fans och skriver autografer. Därefter åker han från matchen i sin nya sportbil.
Lasse kommer cyklande på väg till sitt nya jobb på en verkstad som gör plastprofiler. Han trivs med sitt liv.

Censur / granskning

Censurnummer 138348
Datum 2002-03-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2012 meter
Kommentar Aktlängder: 425-482-444-471-190 = 2012 m - 74 minuter. Aktlängder: 425, 482, 444, 471, 190.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i minuter 74 min
Akter 5 rullar


Visningar

Sverigepremiär 2002-03-22 Svea Göteborg Sverige 74 min
2002-03-22 Filmstaden Malmö Sverige 74 min
2002-03-22 Spegeln Malmö Sverige 74 min
2002-03-22 Royal Stockholm Sverige 74 min (samt ytterligare 2 platser)
Festivalvisning 2002-09-18 Idun Umeå Sverige 73 min (Umeå Filmfestival)
TV-visning 2003-06-11 SVT2 Sverige 70 min
Dvd-release 2009-10-07 Sverige
TV-visning 2012-01-30 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel En doft av läder
Kompositör Nisse Hellberg
Textförfattare Nisse Hellberg
Sångare Nisse Hellberg


Originaltitel Regn över Möllan
Kompositör Richard Lindgren
Textförfattare Richard Lindgren
Sångare Richard Lindgren


Originaltitel Vägen tillbaka
Kompositör Thomas Holst
Textförfattare Thomas Holst
Sångare Thomas Holst


Originaltitel Zlatan & jag
Kompositör Rasmus Berggrensson
Kristoffer Jonzon
Textförfattare Rasmus Berggrensson
Kristoffer Jonzon
Framförs av The Ballerinas & The Pendletones


Originaltitel Nu kom han loss igen
Kompositör Mats Bengtsson
Textförfattare Mats Bengtsson
Framförs av O'Hjalmar and his Lost Cords


Originaltitel Fotboll
Kompositör Magnus Börjeson
Textförfattare Magnus Börjeson
Framförs av Magnus Börjeson


Ämnesord

Dokumentärfilm
Fotboll
Fotbollsspelare
Malmö FF
Sport

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1920


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Blådårar 2 - Vägen tillbaka


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?