Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Smådeckarna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-03-08

Handling

Emma Bergkvist bor med syster Josefin, mamma Carola, pappa Pierre och barnflickan Åsa i en villa utamför Stockholm. Pappa är forskare på svensk Energiprovning och har hittat en lösning på...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Specialeffekter
Manusbearbetning
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Pressinformation
Efterarbetsansvarig
B-foto
Elektriker
Elassistent
Passare
Digitala effekter
Digital ljussättning
Rekvisita
Kostymör
Klippassistent
Mixning
Grafisk design
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Matilda Callenbo Emma
Hannah Callenbo Josefin
Anna Barck Hanna
Lotta Karlge Åsa
Peter Sjöquist Pierre
Anna Lena Strindlund Carola
Patrik Larsson H. Inhåle
Richard Tankred Hedström
Johan Svangren Moberg
Anita Heikkilä mormor
Torsten Wahlund morfar
Mats Sundgren Grå
Håkan Pojas OTEC-man 1
Kitabwalla Ebrahim OTEC-man 2
Göran Rydberg OTEC-man 3
Mats Görtz pojken på Arlanda
Christer Fredriksson pojkens pappa
Tommy Svensson tullare
Erik Winquist tullare
Patrik Forsberg pappa i hippiefamiljen
Caroline Forsberg mamma i hippiefamiljen
Emma Forsberg barn i hippiefamiljen
Josefin Forsberg barn i hippiefamiljen
Jan Backman polisen i häktet
Helena Larsson kvinnlig polis
Tommy Zeisig manlig polis
Seth Ericson manlig polis
Rolf Olsson ambulansman
Jan Andersson ambulansman
Surf hunden
- Thailand:
Montienn Patanant tullare
Su Boonlieng tullare
Suchart Peungpo elefantpojken
Chap Yingmuangtong elefantskötare
Chap Klongngeun elefantskötare
Srisuda Buanak damen i hattaffären
Sampun Charlyaraj taxichaufför
Michelle Parry Michelle
Yanyoung Suksom mannen med moped
Chuleeporn Soonthorn flygplatskvinnan
Isara Kaosiriwat van-chaufför

Bolag

Produktionsbolag F2 Produktion AB
Myresjöhus AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 2002
Laboratorium FilmTeknik AB (Börje Sundberg)
Musikförlag EMI Music Publishing Scandinavia (KPM Music/EMI Music Publishing Scandinavia)
Ljudstudio Patrik Forsberg & Co. AB
Mixning Europa Post Production AB (ljudmix)
Grafisk design The Chimney Pot AB
Försäkring Skandia
Övrigt bolag Stunts Unlimited Kimmo Rajala (stunts)
Skrivbordet (barnkasting och statister)
Patrik Forsberg & Co. AB (offlinestudio)
Europa Post Production AB (optisk ton)
Nostromo Stockholm AB (trailerklippning)
Procarn (kamera och optik)
Esta Gård AB (ekonomiavdelning)
Box Delivery Sverige AB (transporter)
The Chimney Pot AB (digitala effekter)
The Chimney Pot AB (digital ljussättning)
The Chimney Pot AB (Arri laser recording)

Handling

Emma Bergkvist bor med syster Josefin, mamma Carola, pappa Pierre och barnflickan Åsa i en villa utamför Stockholm. Pappa är forskare på svensk Energiprovning och har hittat en lösning på världens energiproblem. Han har lyckats utvinna energi ur rent vatten.

Det är natt och en inkräktare har tagit sig in i huset och ficklampans sken lyser på de sovande barnen. Emma vaknar och och ropar på sin mamma som kommer och försöker trösta henne från de mardrömmar hon har. Emma hävdar att det inte är mardrömmar utan att det är tjuvar i huset.

Oljekonglomeratet OTEC stämmer Svensk Energiforskning eftersom uppfinningen kan betyda miljardförluster för dem. Svensk Energiforskning tänker, efter påtryckningen ,sälja uppfinningen till OTEC, men det vägrar pappa Pierre att gå med på. Han hävdar att han forskat på sin fritid. Han har gömt ritningarna hemma i villan i väntan på att patentet ska godkännas och hans uppfinning därmed skyddas.

OTEC har lejt den skumma H Inhåle att på ohederliga vägar komma över uppfinningen och familjens Bergkvists hus och alla rum kameraövervakas i hemlighet av OTEC. När ritningarna ändå inte hittas luras Pierre Bergkvist att, tillsammans med sin fru, åka till Thailand för att hålla föredrag på en internationell energikonferens. När huset är tomt tänker skurkarna tömma huset på alla möbler, scanna av dem och därmed hitta ritningarna. Emma och Josefin ska tillsammans med barnflickan Åsa stanna hemma. Skurkarna ser inte barnen som något hot.

Innan föräldrarnas resa firas Emmas födelsedag. Bilgalna morfar, som lärt barnen köra bil, finns med liksom mormor och bästisen Hanna. Emma önskar sig ¿stora detektivlådan¿, men får en bil och blir lite besviken. Under kalaset dyker hantverkare upp för att reparera en skada i huset. De lovar att vara klara tills torsdag.

Mamma Carola skriver adresslappar till resväskorna och förklarar för Emma varför man gör det. En lapp blir lite misslyckad så den hamnar i soptunnan. När föräldrarna reser får Emma äntligen "Stora detektivlådan", innehållande bl a polisradio och walkie talkies.

När barnen leker detektiver i trädgården får de syn på en mystisk skåpbil som står i närheten av huset. Två män står utanför bilen och pratar. Bildörrarna är öppna och flickorna kan se mängder av monitorer, som var och en visar olika delar av deras hem, i bilen. Gömda under bilen hör de männen prata om att de ska in i huset och hämta möblerna på fredag när hantverkarna är klara. Samtidigt diskuterar de mord och de är överens om att det är något extra ruggigt att döda barn.

Flickorna springer hem och berättar om vad de sett och hört för Åsa. Hon reagerar inte som de tänkt, utan låser in dem i en skrubb. Åsa är i maskopi med skurkarna och anropar sin uppdragsgivare som ger order om en "slutgiltig lösning".

Samtidigt inser Emma att hon har sin walkie talkie med sig och att kompisen Hanna har den andra. Hon anropar Hanna som just gått och lagt sig. Hanna tar sig i hemlighet till husets utsida där hon hittar ett fönster till skrubben där kamraterna är inlåsta. Samtidigt kommer Åsas manliga kumpaner till huset. De gör klart för Åsa att man inte med livet i behåll kan lämna Organisationen. När de öppnar dörren till skrubben är den tom. De börjar leta efter barnen.

Barnen går hem till Hanna för att berätta för Hannas föräldrar, men ser att Åsa hunnit före. Då bestämmer sig Emma och Josefin för att åka efter sina föräldrar till Thailand. De tömmer Hannas spargris och hittar den bortkastade adresslappen i soptunnan. De hör hur skurkarna får order om att åka till flygplatsen och gömmer sig i en av männens bilar. Åsa har fått order om att ge polisen en bild av barnen för att kunna efterlysa dem.

Framme vid flygplatsen hittar de en hundtransport som ska gå till Thailand och de kryper in i hundens trälåda. När planet lyft smyger de sig ut ur hundlådan och tar sig in i passagerarkabinen.

Framme I Thailand får de problem i tullen och på ett fax ser de bilder på sig själva under rubriken "Missing children". De smiter iväg och inser att de visserligen är i Thailand men långt från den plats där deras föräldrar befinner sig. Förföljarna närmar sig och de smiter in i en taxi som skjutsar dem en bit på vägen.

De står villrådiga ute på den thailändska landsbygden och Emma går för att klappa en elefant. Josefin vill växla pengarna som finns i spargrisen. Hon blir lurad på pengarna av en svensk familj och hon sätter sig ned och gråter. Då kommer Emma ridande på elefanten, Josefin hoppar upp och färden kan gå vidare. Vid ett tempel stannar elefantföraren och hans son, för att välsigna en gummibåt som sonen fått. Emma och Josefin är fortfarande förföljda och vid en flodbädd dyker förföljarna upp. De får båten av pojken och hinner undan. Hela dagen åker de på floden och framåt kvällen somnar de trötta på en havsstrand. Omedvetna om tidvattnet sover Josefin i båten och när Emma vaknar är båten borta. En fiskare räddar Josefin och barnen förs till en strand som deras föräldrar litet tidigare besökt.

Föräldrarna checkar ut från sitt hotell för att åka till flygplatsen, ovetande om att deras barn befinner sig alldeles i närheten. Samtidigt får barnen skjuts till samma flygplats. De ser sina föräldrar stiga ombord på ett plan samtidigt som de själva blir infångade. När flygplatspersonalen får klart för sig att barnens föräldrar finns på planet blir de uppmanade att stiga av och familjen återförenas. Barnen berättar och föräldrarna tror dem. De återvänder till Sverige så fort som möjligt, men pappa fastnar i tullen. Flickorna smiter iväg och ser den svenska familj, som stulit deras spargrispengar stiga ur en bil. Flickorna hoppar in i den och kör hem.

Organisationen har under tiden tömt deras hus, så när som på möblerna i Emma och Josefins rum. Skurkarna som gjort misstaget beordras tillbaka och när de återvänder är flickorna i huset, gömda under en säng. Just som bovarna ska lyfta ut sängen hörs ett meddelnade på Emmas polisradio, den som fanns i Stora deckarlådan: "Ni är omringade, kom ut med händerna över huvudet". Bovarna blir förvirrade, men trots det blir Hanna och Emma tillfångatagna. Josefin smiter och lyckas samtidigt låsa in en av bovarna i skåpbilen utanför.

Storskurken H Inhåle dyker till slut upp och hotar barnen med pistol, men i samma ögonblick kommer Åsa. Hon säger att hon varit dum som gått på alla hans amsagor om kändisliv och lyx. Hon ångrar sig.

När barnens föräldrar äntligen kommer hem är allt över. Ritningarna finns bakom dåligt uppsatta tapeter. I tv-nyheterna berättas om barnens modiga ingripande som räddat den fantastiska uppfinningen åt världens folk.

Censur / granskning

Censurnummer 138284
Datum 2002-02-27
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2211 meter
Kommentar Aktlängder: 535-535-582-559


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 2002-03-08 Filmstaden Göteborg Sverige 81 min
2002-03-08 Filmstaden Malmö Sverige 81 min
2002-03-08 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 81 min
2002-03-08 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 81 min (samt ytterligare 18 platser)

Musikstycken

Originaltitel Rosa kuddar
Kompositör Fredrik Eliasson
Textförfattare Fredrik Eliasson
Sångare Fredrik Eliasson


Originaltitel Another No One
Kompositör Fredrik Eliasson
Textförfattare Fredrik Eliasson
Exekutör Undermood


Originaltitel Let Me Go My Way
Kompositör Fredrik Eliasson
Mikael Jonasson
Textförfattare Fredrik Eliasson
Mikael Jonasson
Exekutör Undermood


Originaltitel San Fransisco
Kompositör Fredrik Eliasson
Exekutör Olle Westberg
Quint Starkie
Fredrik Eliasson
Markus Ingberg


Originaltitel Keep Looking, Keep Searching
Kompositör Fredrik Eliasson
Quint Starkie
Textförfattare Quint Starkie


Originaltitel Fragile Cargo
Kompositör Fredrik Eliasson
Exekutör Undermood


Originaltitel Sisters Theme
Kompositör Olof Eronn


Originaltitel Intro Theme
Kompositör Olof Eronn
Quint Starkie


Originaltitel Inhale Theme
Kompositör Fredrik Eliasson


Originaltitel Cupboard Theme
Kompositör Quint Starkie


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?