Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Smekmånad
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1972-05-22

Medverkande

Tord Peterson
konsumföreståndaren

Carl Billquist
försäljaren

Visa alla medverkande

Handling

Carl gör lumpen. Han och några kompisar på luckan svarar på en äktenskapsannons. Det hela är mest på skoj -- ett försök att pigga upp den tråkiga militärtjänsten med en brud....

Visa hela handlingen

Press

Nästan samtliga recensenter tyckte att Claes Lundbergs debut lovade gott inför framtiden. Om själva filmen gick dock åsikterna isär. "Filmens styrka ligger förutom hos...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Lena Lindgren Inger
Christer Enderlein Carl
Marvin Yxner Tarzan
Lena-Pia Bernhardsson Eva
Tord Peterson konsumföreståndaren
Carl Billquist försäljaren
Lars Hansson Berg
Boel Höjeberg flicka i parken
Rose-Marie Nordenbring flicka i parken
Meta Velander fru Eriksson

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fox Film
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Carl gör lumpen. Han och några kompisar på luckan svarar på en äktenskapsannons. Det hela är mest på skoj -- ett försök att pigga upp den tråkiga militärtjänsten med en brud.

Flickan -- Inger -- förstår snabbt vad det handlar om och försvinner. Carl lyckas dock hitta henne. Hon står i kassan i en konsumbutik. Hon visar sig inte alls så lätt att förföra.

Carl och Inger börjar träffas mer och mer. De ägnar sig åt promenader, hemmakvällar och besök på det stora hotellet i staden.

De faller successivt in i sina roller. Hon lagar mat och syr i knappar. Han sätter i glödlampor och sätter upp gardiner. Gradvis förvandlas deras lägenhet från att ha varit ganska stökig till ett sött litet hem. Men samtidigt präglas deras vardag alltmer av missförstånd och brist på kontakt.

De har egentligen ingenting gemensamt, och i det läget gifter de sig. Själva bröllopet formar sig till en manifestation av supersvenska beteenden.

På hemväg från bröllopet faller de ner genom ett hål i gatan -- och tvingas tillbringa smekmånaden i kloaksystemet till en typisk medelstor svensk stad. Deras enda sällskap är råttor och en blixtrande telefonväxel.

Vad som normalt händer i ett äktenskap under flera år utspelas här på några få veckor. De kommer allt längre från varandra. Maktbalansen ändras, och han kan inte längre tillfredsställa henne sexuellt.

Inger som i början var blyg och osäker på sig själv förändras påtagligt. Till sist härskar hon helt över sin man. Det enda som till slut skiljer henne från en vampyr är att hon inte suger blod.

De lyckas aldrig ta sig ut från kloaksystmet.

Censur / granskning

Censurnummer 110831
Datum 1972-03-06
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2755 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2755 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Nästan samtliga recensenter tyckte att Claes Lundbergs debut lovade gott inför framtiden. Om själva filmen gick dock åsikterna isär.

"Filmens styrka ligger förutom hos skådepslearna i den friska och medvetna förmågan att visualisera, att berätta filmiskt helt enkelt. Och det är något som gör Claes Lundberg till en regissör med löften om nya framgångar. Men i sina pessimistiska påståenden om möjligheten till gemenskap blir filmen lätt orimlig, som det tycks, också i förhållande till sig själv. För filmen bär samtidigt på en ljus och förhoppningsfull känsla inför det mänskliga. Behållningen ligger mest i vad filmen undan för undan väcker för associationer hos åskådaren. Precis som komikern, en upplevelse i ögonblicket." (Anders Munkesjö i Chaplin)

"Smekmånad är för all del ingen storvuxen film, ingenting av den arten som motiverar tillgripandet av pukor och trumpeter. (-)

Men det är en sympatisk debut. Och här finns -- mitt i det enträgna förevisandet av tvåsamhetens plågoämnen -- någonting för svensk film så ovanligt som ett komiskt respektive tragikomsikt öga, ett skratt, en observant humor.

När hände det senast i vårt eget Tungusien?" (Jurgen Schildt i AB)

"Smekmånad är en tematiskt intressant långfilmsdebut i en för svenska förhållanden ovanlig genre: den s k svarta komedin. Som sådan är den väl inte helt lyckad; tonfallen är för osäkra, genomföringen inte stram nog, men ändå finns här infall och tekniska lösningar som lovar gott för framtiden.

Vad som förvånar är att Lundberg vågat ge sig på en så pass svår sak som just den absurda komedin. För även om han hade lyckast hundraprocentigt i sina föresatser, så hade hindren uppstått på publikplanet: Svenskarna har nu en gång svårt för det där med ironi och absurdism. (-)

Därför är också kloakdelen bäst, även om de psykologiska motiven för den nedbrytningsprocess bägge genomgår inte är tillräckligt väl underbyggda. Med ett mycket medvetet utnyttjande av ljus och ljud för Lundberg skeendet obevekligt framåt, nedåt. (-)

I dessa scener har Lundberg också haft bäst hand med sina aktörer, d v s med Christer Enderlein och Lena Lindgren. Särskilt den senare vill jag spå en klar framtid med sitt uttrycksfulla ansikte och behärskade spel." (Richard Norén i Arbetet)

"Felet med den här spelbilden är att Smekmånad består av två stilbitar som inte hör ihop. Först lite ömsint och ironiskt vardagsrealism med stänk av Milos Forman. Sedan en absurditet om äktenskapet som kunde vara uttänkt av Ionesco.

Det är inte otänkbart att Lundberg har förutsättningar för båda dessa genrar. Men han hittar ingen skarv som förenar dem. Förklarigt nog.

Nu får man nöja sig med att samla på glimtar av kunnande och svart humor och anteckna att Lena Lindgren är en ny filmflicka som man gärna ser igen. Men filmen kan som helhet glömmas eller möjligen klippas itu och läggas i två olika burkar." (Lasse Bergström i Expr)

"Någon med mera pengar än intelligens måste ha frågat sig varför inte detta halvbegåvade elevarbete skulle kunna förses med en längre inledning, en längre uvertyr och på så sätt förvandlas till en långfilm. Hokus pokus. Ynglingen ligger i lumpen och flickan är kassörska i Konsum. Fräckisar på luckan, hångel i buskarna, malajminnen på nivå i jämnhöjd med eller obetydligt ovanför Min Melodi, men här som där med en och annan pricksäker iakttagelse av Medelsvenssons värld.

Det räcker dåligt, bortsett från att filmens två halvor inte alls hänger ihop.

Ryktesvis skall Smekmånad företräda Sverige i årets Berlinfestival. Det är ett utmärkt förslag, om nu svensk film prompt måste göra sig löjlig kring Kurfürstendamm." (Jan Aghed i SDS)

Kommentar Svensk filmografi

Claes Lundberg, som debuterade med Smekmånad, hade gått ut Filminstitutets filmskola. Han hade där gjort ett elevarbete som påminde om den absurda, andra halvan av Smekmånad. I en intervju (Sölvesborgs-Tidningen 21.2.1972) säger Lundberg att han ursprungligen fått idén från en stumfilm från 1905 av Georges Feydeau.

Smekmånad är en lågbudgetproduktion som totalfinansierades av Filminstitutet. Tanken var att släppa fram unga begåvningar genom att de fick "öva" sig på relativt billiga filmer. Smekmånad var också den första långfilm som producerades i Filminstitutets nya Studio I.

Trots att Smekmånad fick ett förhållandevis gott mottagande, inte minst vid Berlinfestivalen, är det Claes Lundbergs hittills (1988) enda spelfilm.

Inspelning

(första delen) 1971-06-15 1971-07-15
AB Europa Studio (Filminstitutets filmskola) Sundbyberg Sverige (andra delen) 1969-11-18 1969-12-05
Filmhuset Studio 1 Stockholm Sverige
Stockholm Sverige
Norrköping Sverige
Falun Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1972-09-14 Grand 2 Stockholm Sverige 100 min
Sverigepremiär 1972-05-22 Camera Malmö Sverige 100 min
Urpremiär 1972-05-22 Camera Malmö Sverige 100 min

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1972 (bidrag om 275 445,88 kr)
Stockholm 1970 (endast diplom till filmens kortare version)

Ämnesord

Bröllop
Debutfilm
Kloaksystem
Könsroller
Militärtjänst
Surrealism
Telefonväxel
Äktenskap
Äktenskapsannonser

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2746


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2746


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kringmaterial


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 94 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Flitterwochen.
Omfång 21 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 23 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel English subtitles.
Omfång 23 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?