Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Nya hyss av Emil i Lönneberga
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1972-10-21

Medverkande

Allan Edwall
Anton, Emils pappa

Emy Storm
Alma, Emils mamma

Björn Gustafson
Alfred, dräng

Maud Hansson
Lina, piga

Visa alla medverkande

Handling

Det vore lugnare i Lönneberga utan Emil, säger Lönnebergaborna och gör en insamling för att skicka Emil till Amerika. Men Emils mamma blir rasande, och pigan Lina tycker synd om...

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritiker verkade ha haft ganska tråkigt åt Emils nya hyss. "Jag tycker filmen till stora delar är okänsligt gjord och delvis okänsligt spelad. Den saknar värme, det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Musikarrangör
Rekvisita
Kläder
Smink
Mixning
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Jan Ohlsson Emil
Lena Wisborg Ida
Allan Edwall Anton, Emils pappa
Emy Storm Alma, Emils mamma
Björn Gustafson Alfred, dräng
Maud Hansson Lina, piga
Carsta Löck Krösa-Maja
Hannelore Schroth Fru Petrell
Georg Årlin präst
Bertil Norström hästhandlare
Paul Esser doktor
Rudolf Schündler borgmästare
Stefan Grybe Borgmästarens pojke

Bolag

Produktionsbolag SF-Produktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2002
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Det vore lugnare i Lönneberga utan Emil, säger Lönnebergaborna och gör en insamling för att skicka Emil till Amerika. Men Emils mamma blir rasande, och pigan Lina tycker synd om amerikanarna:

De har ju redan haft en förskräcklig jordbävning, säger hon.

Så Emil stannar i Lönneberga och gör varje dag nya hyss men även en del bra saker.

Tänk bara att skaffa sig en egen häst alldeles gratis.! Det är på marknaden i Vimmerby och samma dag som alla går och väntar på den stora kometen. I stället kommer Emil. Han far in genom fru Petrells verandafönster, rakt ner i en skål blåbärssoppa. Fru Petrell tror att det är kometen. Detsamma tror Vimmerbyborna, när himlen lyses upp av farande eldklot. Men det är bara Emil som har tuttat på borgmästarens fyrverkeri.

Hösten kommer och det blir husförhör på Katthult, ett husförhör som i alla fall inte Emils pappa kommer att glömma. Han får nämligen tillbringa mesta tiden hängande med främre halvan ute i slagregnet och bakre inne på dass. Emil har låst in honom på dasset Trisseboda, och det är när hans pappa försöker krypa ut som han fastnar.

Men till sist gör Emil en bravad så att Lönnebergaborna häpnar och alla hans hyss blir förlåtna. Han ger sig ut i årets värsta snöstorm för att köra sin vän drängen Alfred till doktorn, när denne fått blodförgiftning. Det blir en färd som varken Emil eller någon annan glömmer.

Censur / granskning

Censurnummer 111406
Datum 1972-10-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2585 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2585 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritiker verkade ha haft ganska tråkigt åt Emils nya hyss.

"Jag tycker filmen till stora delar är okänsligt gjord och delvis okänsligt spelad. Den saknar värme, det finns någonting i grimaser stelnat som ersättning för den mjukare komik som ligger clowneriet nära. (-) Några svindlande sköna naturscenerier slingras ibland emot en i Kalle Bergholms foto, men på ett egendomligt sätt är de fristående från filmen i övrigt.

Man har haft uppenbara svårigheter med att få filmens olika delar att smälta samman i en homogen produkt. Burleskeriet och naturlyriken vill inte riktigt gå ihop och som en del för sig kommer det sista avsnittet som kunde hedrat en episk rysk film. Det är historien om hur Emil i rykande snöstorm på igen!snöa!de vägar försöker föra den sjuke Alfred till doktorn, hemskt och styvt genomfört." (Elisabeth Sörenson i SvD)

"Försedd med Astrid Lindgrens blida och höglästa och sammanbindande meningar kommer nu fortsättningen på Emils sattyg. Men inte ens om premiärdatum vore den filmkritiska Allhelgonadagen skulle jag påstå att det den här gången -- vad själva filmatiseringen anbelangar -- är bäddat för någon mera otyglad entusiasm. Olle Hellbom, denne vänlige och andligt helblonde iscensättare, nöjer sig med att mata in episoderna i någonting som formellt sett liknar gamla tiders panoptikon. Takt-tu, takt-tu.

Jag minns den förra filmen som roligare, friskare, snabbare, med kortare avstånd mellan putsen. (-) Följ!aktligen är det en plikt att rapportera att inte heller juniorerna -- vid den föreställning jag bevistade -- föreföll mera tända än att de i stort sett kunde sitta tyst och still." (Jurgen Schildt i AB)

"Alltså: inte dramatisk gestaltning utan illustrationer av ett kärt stoff som förutsätts vara bekant för åskådarna. Barnen ser några bilder och vet genast vilken händelse det är som nu skall rullas upp. Astrid Lindgren har själv gjort manus och hon tillåter inte filmen att dikta vidare: det är boken som är suveränen. (-)

Men som illustration fungerar filmen. Det småländska sekelskiftet skimrar i dräkter och landskap. Naturen och årstiderna lever med en olitterär påtaglighet och barnet skuttar i paradiset, oskadat av de vuxna, som en dröm om människans möjligheter." (Sune Örnberg i GHT)

"Att en filmglad, biovan tolvåring gillar slutet är ganska begripligt. Han känner sig helt enkelt hemma i den konventionella äventyrsfilmens dramatik. Emil kämpar för Alfreds liv, han strider mot snön, mot tiden och mot döden och han vinner den ojämna kampen. Så brukar det ju vara och det är kittlande skoj. Men var finns annars berättarglädjen? (-)

Ja, vi anar hur det skall gå långt innan eländet händer. Som en mekanisk docka rusar Emil ut och in i snickarboden. Det blir inte roligt och ändå var det en gång så skoj.

Miljöerna är förvisso en gammal verklighet lik, men har dragits över av en turistfernissa som dödar minnet av ett Lönneberga som en gång fanns. I själva berättelsen om Emil har det gått mekanik. Det var synd, men var det ohjälpligt?" (Monika Tunbäck-Hanson i GP)

Kommentar Svensk filmografi

Se kommentar till Emil i Lönneberga (1971/17).

Förlaga

Originaltitel Emil i Lönneberga (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Originaltitel Nya hyss av Emil i Lönneberga (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Originaltitel Än lever Emil i Lönneberga (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

1972-06-27 1972-08-07
1971-02-15 1971-09-06
Kungsholmsateljén Stockholm Sverige
Vimmerby Sverige
Mariannelund Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1972-12-09 China Stockholm Sverige 95 min
Sverigepremiär 1972-10-21 Grand Vimmerby Sverige 95 min
Urpremiär 1972-10-21 Grand Vimmerby Sverige 95 min
TV-visning 2007-06-07 TV4 Sverige 91 min
2008-01-05 TV4 Sverige 91 min
Dvd-release 2002-11-06 Sverige
2007-11-05 Sverige
TV-visning 1975-11-22 TV1 Sverige
1979-01-01 TV1 Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1973 (bidrag om 160 389 kr)

Ämnesord

Barnfilm
Blodförgiftning
Husförhör
Komet
Marknad
Småland
Snickarbod
Snöstormar
Vimmerby

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2581


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2559


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 12
Färg papper SET
Dia 7
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?