Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Hot Dog
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-03-27

Handling

Josefine vaknar upp på ett sjukhus efter ett självmordsförsök. Hennes gudmor Emma, som tagit hand om henne sedan mamman dog, finns vid hennes sida.Josefines pappa arbetar som...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Retrofilm
Cleo Pics AB
Samproduktionsbolag Film i Väst AB
Sonet Film AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2002
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2002

Handling

Josefine vaknar upp på ett sjukhus efter ett självmordsförsök. Hennes gudmor Emma, som tagit hand om henne sedan mamman dog, finns vid hennes sida.

Josefines pappa arbetar som biståndsarbetare och befinner sig i Pakistan. De två har inte så bra kontakt och Josefine vill inte att hennes far ska få reda på självmordsförsöket.

Två år tidigare, strax efter att hennes mamma Frida dött, bröt Josefine upp från ett förhållande med Simon och kände sig samtidigt tvingad att göra abort, något som hon aldrig kommit över. Hon plågas av ständiga skuldkänslor och har varit deprimerad sedan dess.

Efter uppbrottet från Simon flyttade Josefine från Stockholm till Malmö där hon håller på att etablera sig som konstnär.

Emma har ett galleri i Köpenhamn där Josefine ska ställa ut inom en snar framtid, varför hon måste ta sig ur sitt depressiva tillstånd.

För att försörja sig jobbar Josefine extra som organist i en kyrka, ett arbete som hon ogillar. Hon åker ofta över till Köpenhamn för att träffa Emma och för att fördriva tiden.

Emma håller lektioner i krokiteckning och en dag dyker Josefine upp. Modellen, som heter Elvis och är jazzsaxofonist, raggar upp Josefine. De åker hem till henne i Malmö och en försiktig förälskelse spirar. Josefin är intresserad men blir förvirrad och rädd inför de känslor han rör upp inom henne. När de möts i Elvis lägenhet i Köpenhamn vill han veta varför hon försökt ta livet av sig. Josefins vill inte prata. Hon tycker att hon redan berättat för mycket för honom. Josefine rusar ut från hans lägenhet och hamnar på en bar där hon låter sig raggas upp av en annan kille. Elvis följer efter och sliter henne därifrån. Därefter går Elvis varpå Josefin rusar efter honom och säger att hon vill vara med honom. Men Elvis vill vara ifred.

Josefin pratar med Emma och berättar att hon träffat en ny man, Elvis. -Jag har talat med honom om saker jag bara sagt till dig förut-.

Emma ger henne rådet att åter söka upp Elvis. Efter stor vånda och påtagligt berusad söker hon upp honom. Han vägrar släppa in henne med motiveringen att hon är absolut galen och att han inte orkar med ett förhållande. Josefine ger sig inte och till slut blir hon insläppt. Josefine försöker säga till honom att hon tycker om honom, men orden har svårt att komma över hennes läppar.

De två etablerar försiktigt ett förhållande och Josefin verkar må bättre, och har kommit igång med att måla inför den kommande utställningen. Hon går på ett museum för att titta på en speciell tavla där hennes mamma Frida ofta satt och mediterade till. Josefine försöker förstå vad hennes mamma såg i den, och varför hon tyckte så mycket om den.

En dag när Josefine står i kö till museet går hon i ett anfall av irritation helt sonika rakt in utan att betala och vägrar att gå när vakterna kommer för att köra ut henne. En man betalar oväntat biljetten för hennes räkning. Det är Simon som kommit till Malmö för ett jobb. De har inte setts på två år och Josefine blir mycket upprörd. Simon följer henne på vägen till Köpenhamn och de grälar.

Josefine är förändrad. Elvis frågar vad det är och hon säger som det är, att hon träffat Simon och att hon inte vet vad hon känner för honom. Hon vill reda ut sina känslor och kan inte göra det samtidigt som hon är tillsammans med Elvis. De skiljs åt i vredesmod.

Till Emmas galleri kommer Bill för att köpa en tavla till sin pappas födelsedag. Bill bjuder Emma på bio. Därefter går de hem till Emma där Josefine oinbjuden ligger och sover i soffan.

På morgonen kommer Bill ut i köket och Josefin talar provocerande med honom. Han bryr sig inte mycket om hennes prat och när Emma frågar varför hon gjorde så säger hon bara att hon ville ge igen för Emmas ganska brutala utfrågning av Elvis vid det första restaurangbesöket tillsammans.

Till slut ger sig Josefin iväg till Köpenhamn för att träffa Elvis, men han är inte hemma. Där finns bara Elvis svenska vän Glenn. När Elvis till slut dyker upp säger Josefin att hon vill vara tillsammans med honom, men han är inte säker på att han orkar ha en sådan turbulent relation.

Josefin går därifrån och träffar Simon. De talar om det som ägde rum mellan dem två år tidigare. Simon kysser Emma som blir upprörd och hon anar att hennes känslor för Simon är över.

En dag intervjuvas Josefin i tv. Hon är utklädd till en Hot Dog och förklarar för reporten varför. Elvis ser inslaget och söker åter upp Josefin.

Josefine och Elvis delar åter tillvaron med varandra, men Josefine vill att Simon och Elvis ska träffas. Elvis ska spela jazz på en klubb och de ses där alla tre, sista kvällen Simon är i Malmö. Stämningen är stel och till slut går Simon därifrån. Emma följer efter och de grälar. Emma inser att hennes känslor för honom definitivt är slut.

Josefines pappa är bjuden till vernissagen och trots hot om att inte komma dyker han upp. Josefine blir glad över att se honom, men hon inser hur lite han funnits i hennes närhet under barndomen, trots att hon hade behövt honom då.

Emma och Bill ska gifta sig och Emma är mycket lycklig. När bröllopsdagen infaller drabbas hon dock av ruelse och tänker dra sig ur. Josefine pratar henne till rätta och bröllopet äger rum på en strand med alla närvarande.

Censur / granskning

Censurnummer 138347
Datum 2002-03-21
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2762 meter
Kommentar Aktlängder: 577-571-563-543-508


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 2002-03-27 Filmstaden 9 Göteborg Sverige 101 min
2002-03-27 Filmstaden 8 Malmö Sverige 101 min
2002-03-27 Riviera Stockholm Sverige 101 min (samt ytterligare 7 platser)
Dvd-release 2002-10-30 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?