Innehållsförteckning

Detta är en digitaliserad film: Om filmen Boka filmen
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Viggen 37 : - ett militärplans historia
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Form Animerad
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1973-03-19

Medverkande

Lars Brising
f.d. direktör på SAAB

Tryggve Holm
direktör på SAAB under Viggens tillkomst

Olof Holme
ingenjör på SAAB, en av Viggens skapare

Åke Sundén
f.d. chef för Flygförvaltningen, senare generaldirektör för Flygtekniska Försöksanstalten

Sven Andersson
försvarsminister

Sven-Göran Olhede
utredare av Viggenprojektet, sedemera generaldirektör för Vägverket

Visa alla medverkande

Om filmen

 Maj Wechselmann får militärer och direktörer att berätta allt i filmen om stridsflygplanet som kostade staten 30 miljarder. Animerade inslag av P O...

Visa hela texten

Handling

Filmen är en politisk och ekonomisk genomgång av Viggen-projektet -- framtagningen av ett nytt stridsflygplan -- som är ett av Sveriges största och mest kostsamma industriprojekt....

Visa hela handlingen

Press

Maj Wechselmanns Viggen 37 fick genomgående positiva recensioner. Effektivt, välgjort och elakt, var omdömen som förekom. "Det är en sarkastisk och bitvis ganska effektiv film. Den...

Visa all press


Relaterat

Om filmenMaj Wechselmann får militärer och direktörer att berätta allt i filmen om stridsflygplanet som kostade staten 30 miljarder. Animerade inslag av P O Ultvedt.

"Neeej… mm… mm… neeej… neeej…" Maj Wechselman, undersökande filmare med mikrofon och randig slipover, låter som om hon håller  med männen framför kameran. Hon är inte i bild så vi vet inte om hon nickar instämmande också, men hon får två Saab-direktörer och en flygvapenchef att berätta om hur de fick staten att betala 30 miljarder för Viggen, stridsflygplanet som var omodernt redan innan det var färdigt. När det första exemplaret efter nära tjugo år kunde levereras, tog det två månader innan det körde av startbanan och brann upp.

Viggen var det största svenska industriprojektet genom tiderna. "Vi var inte plåtslagare längre", säger Tryggve Holm, vd för Saab AB under åren då Viggen utvecklades.  Nu sysslade man med avancerad elektronisk försvarsteknik. "Vi kunde göra en dödsstråle eller vad som helst!" Han visar med händerna hur Viggen skulle anfalla. Inte bakifrån utan "motströms, som när man skjuter en fågel". Wechselmann gör förstående ljud när han förklarar hur påfrestande det var att ligga före med tillverkningen, att ligga ute med 50 miljoner när man inte visste om politikerna skulle fortsätta att betala för projektet. "För om riksdagen går emot det, då hjälper ju inte de personliga löften man fått".

Holms efterträdare Lars Brising är en elegant man med pipa och Harry Schein-look. Han berättar om hur allt började. Om hur nya ambitiösa flygtekniker ville få använda sina kunskaper. "Och vissa chanser fick de då i samband med kriget".

Efter andra världskriget kom kalla kriget, då flygvapnet skulle skydda oss mot ryssarna. Kommunisterna hade agenter överallt och kunde ha bombplan över Stockholm inom tjugo minuter. USA hade baser över hela Europa, men det var viktigt att politikerna förstod från vilket håll hotet kom.

Holm, Brising och chefen för flygförvaltningen – alla minns de hur lätt allt var när man var ett litet gäng där alla kände varandra. Friskheten och ambitionerna och entusiasmen, de informella kontakterna, avsaknaden av byråkrati – Holm kunde lägga fram sin sak för försvarsministern.

Ett amerikanskt företag som byggde bombplan till Vietnamkriget levererade Viggens motor, och amerikanska elektronikexperter flögs till Saab i Linköping. I avsnittet om samarbetet med bombtillverkarna Honeywell klipper Wechselmann in bilder av civila krigsoffer.

P O Ultvedt och Ola Nyberg har gjort animationer som illustrerar hur absurt allt var. I den bästa och enklaste sitter två män i varsin fåtölj med ryggarna mot oss. Bakom det ena ryggstödet sticker det fram en pipa, som den Saab-chefen Lars Brising har. Hans osynliga animerade jag och den osynliga befälhavaren i den andra fåtöljen kommer överens om hur de ska handskas med politikerna. En genial detalj i en bild av Wallenbergarna är att näsdukarna i kavajfickorna är vikta så att de bildar bokstaven W. Saab-chefen Holms stora skära ansikte har svarta spindelarmar. En liten sladdrig flygvapenchef ringer Amerika och frågar på idiotengelska om de vet var man kan få tag på en motor. En man i uniform håller en skrivbordsmodell av Viggen mellan benen och börjar upphetsat tillfredsställa den. Blundar man för det sista är inslagen som en blandning av de pedagogiska animationerna i tv-serien Fem myror är fler än fyra elefanter och 70-talsklassikern "Historieboken", den illustrerade klassikern om kapitalismen.

Recensionerna var positiva. Om de animerade inslagen gick meningarna isär, men Wechselmann hade gjort en journalistisk bragd när hon fått de intervjuade att själva avslöja systemet. Filmen väckte en ovanligt hätsk debatt, både om Viggen och om regissörens metoder. TV 1 ville inte visa Viggen 37. TV 2 tvekade länge, för att till sist sända dokumentären tillsammans med ett informations- och debattprogram.

Nina Widerberg 2018

 

Boka filmen

Den här filmen finns i distribution hos någon annan än Filminstitutet. För bokning av filmen, kontakta aktuell distributör direkt. Se längre ned på sidan under rubriken ”Bolag”.

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Lars Brising f.d. direktör på SAAB
Tryggve Holm direktör på SAAB under Viggens tillkomst
Olof Holme ingenjör på SAAB, en av Viggens skapare
Åke Sundén f.d. chef för Flygförvaltningen, senare generaldirektör för Flygtekniska Försöksanstalten
Sven Andersson försvarsminister
Sven-Göran Olhede utredare av Viggenprojektet, sedemera generaldirektör för Vägverket
Per Eckerberg landshövding
Gunnar Lange medlem av 1972 års Försvarskommitté, handelsminister 1955--70
Lars Pettersson ordförande i verkstadsklubben på SAAB

Bolag

Handling

Filmen är en politisk och ekonomisk genomgång av Viggen-projektet -- framtagningen av ett nytt stridsflygplan -- som är ett av Sveriges största och mest kostsamma industriprojekt.

Filmen består av både dokumentära intervjuer och tecknade inslag.

Censur / granskning

Censurnummer 111738
Datum 1973-02-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 790 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 790 meter
Längd i minuter 72 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Maj Wechselmanns Viggen 37 fick genomgående positiva recensioner. Effektivt, välgjort och elakt, var omdömen som förekom.

"Det är en sarkastisk och bitvis ganska effektiv film. Den arbetar med både intervjuer, siffror, diagram och tecknade och komiska inpass (av Per Olof Ultvedt) och den utstrålar en harm som det i princip är lätt att dela. Den är mindre försåtlig än exempelvis Rekord!åren och såvitt jag kan se betydligt mera ovedersäglig.

Han [Tryggve Holm! framstår som på en gång hövdingen, spelaren och fixaren, en säker nestor som vet hur turerna går och alla korten ligger. Rolig -- eller vad det skall kallas -- är han när han bekänner att Saab 'legat före' i Viggen-arbetet, p g a beslutsfördröjningar i riksdagen. Och ännu roligare -- eller vad det återigen skall kallas -- är han i sin segervissa förtröstan att saken ändå är biff. (-)

Det är helt enkelt ingen riktigt snäll film det här, men varför skulle den vara det?

Det är inte heller, för att tillgripa en underdrift, riktigt snällt att spendera 30 nationella miljarder på en onödig flygmaskin." (Jurgen Schildt i AB)

"Maj Wechselmanns Viggen 37 -- ett militärplans historia (-) gör inga försök att dölja att den är en partsinlaga. I insikt om att föregiven objektivitet ändå bara är falsk avvisar den från början sådana anspråk och skildrar med öppen sarkasm och en mängd polemiska förenklingar dels beslutsprocesserna bakom Viggens tillkomst, dels hur det militär-industriella komplexet fungerar i svenska sammanhang. (-)

Över huvud taget är det märkligt hur tjänstvilligt Wechselmanns intervjuoffer biträder hennes polemiska syften. (-)

Viggen 37 har inte minst åtskilligt intressant och kusligt att säga oss om makthavarnas språk. Vad som inte är bra i filmen är de animerade avsnitt som i didaktiskt pedagogiskt syfte lagts in mellan intervjuerna. De går i en ful naivistisk stil, men bortsett från det är de ofta alldeles poänglösa. Ofta för de inte alls polemiken framåt utan blir snarare fyrkantigt understrukna upprepningar av saker som redan sagts på ljudbandet." (Jan Aghed i SDS)

"Filmen är inte minst en journalistisk bragd. Viggen, förklarar regissören utan att darra på målet, är filmen om hur man bakom ryggen på regeringen och riksdagen beslöt sätta sprätt på 30 skattemiljarder. (-) Maj Wechselmann har inte arbetat med samma hätskhet och torra redovisning som upphovsmännen till Rekordåren och gruvstrejkfilmerna. Hon har fått makthavarna att tala, och med förbluffande öppenhet. (-)

En viss tafatt och anfådd kritikeriver vidlåder dokumentationen, men som debattfilm är Viggen 37 nätt!opp suverän." (Jonas Sima i Expr)

"Dokumentation i pamflettens form. Men också en politisk thriller ur den aktuella verkligheten, som kan få åskådaren att börja tänka över varför han är så maktlös inför 'utvecklingen'. (-)

Filmens viktigaste grepp är att den konsekvent vägrar acceptera teknokraternas och byråkraternas språk. Den väljer sin egen pedagogik, åskådlig så att barn kan förstå. Detta val av språk är det verkliga politiska ställningstagandet, mer än enstaka direkta formuleringar. Och däri ligger också den journalistiska slagkraften. (--)

På grund av ämnets hemliga och svåråtkomliga art har filmens svängrum blivit begränsat. (--)

De intervjuade politikerna och teknikerna får själva avslöja systemet. Det saknas inte dråpliga polemiska poänger. Ändå kunde satiren ha blviit effektivare om man avstått från en del enklare, nästan vädjande vändningar.

Men nog borde Viggen 37 kunna väcka först ett stort skratt i landet och sedan en kritisk eftertanke. Är det så här det skall fungera? Mer skall man inte vänta, så höjd över partierna och en kritisk debatt som försvarspolitiken hålls i Sverige." (Mauritz Edström i DN)

Kommentar Svensk filmografi

Sällan har en film lyckats så i sitt uppsåt att skapa debatt som Maj Wechselmanns Viggen 37. Denna debatt kom att föras på många plan -- om filmens metod, om Viggen-projektet, om det militärindustriella komplexet, om våra försvarskostnader, om det svenska försvarets förhållande till NATO, om möjligheten av ett nytt flygplanssystem av samma typ och så vidare.

Det blev inte minst en häftig debatt inför en tänkt TV-visning av Viggen 37. Debatten blev efter svenska förhållanden rent hätsk. TV1 sade nej till visning. TV2 övervägde länge och beslutade till slut att visa filmen. Det hela löstes enligt dåtida känt TV-maner. Det lades ett debatt- och informationsprogram i anslutning till visningen. Protesterna blev dock massiva, inte minst från flera av de personer som intervjuades i filmen. Maj Wechselmann ansåg att TV-programmet efter filmen hade blivit mycket missvisande och att hon hade blivit anklagad för sådant som hon aldrig hade sagt.

26 april 1987 premiärvisades Viggens efterträdare i det svenska flygvapnet, JAS-39 Gripen. 1992 ska planet tas i bruk av flygvapnet.

Inspelning

1972-01 1972-11
Filmverkstaden vid Kungliga Vetenskapsakademien Stockholm Sverige (trickfilmsstudio)
SAAB Linköping Sverige
Flera statliga verk Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1973-03-19 Folkets Bio Stockholm Sverige 72 min
Urpremiär 1973-03-19 Folkets Bio Stockholm Sverige 72 min
TV-visning 1974-03-18 TV2 Sverige 69 min
Cinemateksvisning 2016-04-16 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1973 Maj Wechselmann
Pris Stockholm 1973 (Filmkritikernas pris för årets bästa film/The Award of Swedish Film Critics for best film of the year)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1973 (bidrag om 133 333 kr)

Ämnesord

Dokumentärfilm
Flygplan
Försvarsdebatt
Militär
TV-bråk
Viggen 37

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 796


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 783


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Viggen - ett militärplans historia.
Omfång 27 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Viggen 37 - The History of a military aircraft.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Bakombild papper 1
Dia 2
Album Nej


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit och färg
Hastighet 24
Längd i minuter 73 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?