Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Baksmälla : - bitar av ett äktenskap
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1973-10-15

Medverkande

Jörn Donner
Lasse, bilhandlare

Diana Kjaer
Lena, hårfrisör

Rolf Bengtsson
försäkringsagent

Birgitta Molin
väninna i bilen

Guy Durante
fransk yngling

Visa alla medverkande

Handling

Baksmälla handlar om en lördag i Lasses och Lenas liv. Lasse är ca 40 år och säljer begagnade bilar. Lena är 28 och delägare i en exklusiv frisersalong. Lasse vaknar upp i fel...

Visa hela handlingen

Press

Efter premiären i Helsingborg recenserades filmen i Helsingborgs Dagblad och Nordvästra Skånes Tidningar. Göteborgspremiären den 22.4.1974 bevakades endast av Expressen och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Produktionsassistent
Kameraoperatör
B-foto
Elektriker
Passare
Musikarrangör
Smink
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Jörn Donner Lasse, bilhandlare
Diana Kjaer Lena, hårfrisör
Rolf Bengtsson försäkringsagent
Lisbeth Vestergaard en kvinna
Birgitta Molin väninna i bilen
Guy Durante fransk yngling
Christine Hagen Lena
Jacqueline Laurent Shari
Dennis Andersson Peter
Anita Ericsson flickan i swimmingpoolen
Berit Agedal flickan i köket
Sven Andersson tv-älskaren
Jim Steffe spanjoren
Göran Karlsson mannen på massageinstitutet
Monica Andersson flickan vid brasan
Irina Lindholm strippan
Marie Ekorre Lucy
Inger Sundh flickan i bastun

Bolag

Produktionsbolag Swedish Filmproduction Investment AB
Distributör i Sverige (35 mm) Pallas Film AB 1973

Handling

Baksmälla handlar om en lördag i Lasses och Lenas liv. Lasse är ca 40 år och säljer begagnade bilar. Lena är 28 och delägare i en exklusiv frisersalong.

Lasse vaknar upp i fel ända av en säng. På fingret har han en ring. Har han gift sig -- trots alla löften till sig själv om motsatsen? Vid sidan om Lasses huvud sticker det fram en tå. Det visar sig vara hans nya fru som ligger i sängen.

Parallellt skildras deras vardagsliv under en lördag på vintern -- frukost och lunch, eftermiddag och mörker, snöfall och sängdags.

Samtidigt berättas något annat med återblickar och drömmar, bland annat en historia om hur Lasse har blivit besatt av en kvinna han mött under konstiga omständigheter. Den kvinnan ser ut som Lena. I själva verket är det Lena, och deras äktenskap nu är en följd av omöjligheten i deras tidiga möten.

Filmen binds också ihop av sånger om ömhet. Vissa fakta om Lasses och Lenas tidigare liv dyker upp. Båda har varit gifta tidigare. Lasse har en tonårsdotter som ger honom stora problem.

Baksmällan beror på att de firade häftigt kvällen innan.

Vid frukosten insisterar Lena på att de måste separera.

En försäkringsagent ringer på dörren. Han kommer in och sitter i en soffa och pratar försäkringar i det oändliga. Efterhand släpper dock Lasses och Lenas baksmälla, och lyckan börjar återvända. I det läget störtar deras vänner in för att fortsätta att fira.

Lasse och Lena flyr i pyjamas med en taxi. De vill vara tillsammans. De förlåter varandra allt. Kanske var det menat att de skulle leva tillsammans. Kanske.

Censur / granskning

Censurnummer 112444
Datum 1973-10-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2250 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2250 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Efter premiären i Helsingborg recenserades filmen i Helsingborgs Dagblad och Nordvästra Skånes Tidningar. Göteborgspremiären den 22.4.1974 bevakades endast av Expressen och Göteborgs-Posten. Filmen har inte visats i Stockholm.

Ingen recensent uppskattade filmen.

"(-) Den senaste som Donner släppt ut är en 'äktenskapsfilm' om den erfarne bilförsäljaren (Donner själv, tyvärr) och hans slätstrukna hustru (Diana Kjaer tyvärr), som efter en våt kväll återger sina kärleksaffärer före och efter deras äktenskap. Detta sker dagen efter. I periferin finns en trugande försäkringstjänsteman (Rolf Bengtsson) och en kvinna som 'legat över'.

Storyn är inte speciellt originell och Donners komediton förvärrar enbart det hela. En fördel är att ljudet är enbarmligt, eftersom man har svårt att höra den bedrövliga dialogen av Donner, förstås. Även fotot och klippningen har sina brister. Finns då inga positiva ord att säga om filmen? Nej." (Mats i NST)

"Donner har sedan sin regidebut för tio år sedan med förkärlek ägnat flera filmmetrar åt porr, varför man ej blir förvånad över vad söta Diana Kjaer upplever i bädden med träbocken Jörn Donner. Klippning, bildvinklar, miljöval och Claes af Geijerstams musik räddar den ibland monotona stämningen." (SHER i Helsingborgs Dagblad)

"Baksmälla är en fastligt ojämn historia. Donner har något att berätta om äktenskap, samlevnad, längtan, rädslor, ensamhet och roller, men det är som saknade han tillit och en tro på att det går att berätta underhållande, utan att slafsa till med porrbilder och lättviktiga skämt.

Bara valet av Diana Kjaer en olycklig kompromiss eller ett tecken på att Donner inte bestämt sig för i vilken riktning hans Baksmälla skall gå." (Monika Tunbäck-Hanson i GP)

"Enligt reklamen är detta ett dubbelbottnat lustspel om dagen efter en spritfylld bröllopsnatt med händelsevis två brudar. Eftertankens kranka blekhet och sådant (--) I själva verket innehåller filmen inget annat än totalt likgiltig rappakalja som frestar hårt på ens normala förmåga att hålla sig vaken på bio." (Karl-Henrik Karlsson i Expr)

Kommentar Svensk filmografi

Jörn Donner hade tidigare gjort en finsk version av Baksmälla men titeln Ömhet. Denna version är dock mycket annorlunda.

Inspelning

Helsingfors. Stockholm. S:t Tropez på franska Rivieran

Visningar

Sverigepremiär 1973-10-15 Saga Helsingborg Sverige 82 min
Urpremiär 1973-10-15 Saga Helsingborg Sverige 82 min
Dvd-release 2010-11-24 Sverige

Ämnesord

Bakfylla
Bilförsäljare
Drömmar
Försäkringsagent
Surrealism
Äktenskap
Återblickar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Färg papper 15
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Engelska


Typ Program
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?