Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Utanför din dörr
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2002-04-05

Handling

André Lundsten arbetar som illustratör på en tidningsredaktion i Stockholm. Han är tystlåten, håller sig för sig själv, har få vänner och uppfyller sin vardag med dagdrömmar. Han...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Produktionsdesign
Klippning
Ljudtekniker
Stuntregi
Scripta
Platschef
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Statistansvarig
Produktionsekonom
B-foto
C-foto
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Scenografiassistent
Snickare
Kläder
Smink
Klädassistent
Sminkassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Lina Englund Sanna
Eric Donell André
Malin Svarfvar-Karlsson Mia
Björn Gustafson Gunnar
Bisse Unger Melker
Anna Granquist Sara
Tomas Magnusson Rolle
Lennart Hjulström Andrés pappa
Gerthi Kulle Andrés mamma
Lennart Jähkel Sannas pappa
Ann Petrén Sannas mamma
Henrik Hjelt Jeppe
Göran Engman fotohandlaren
Cecilia Nilsson psykologen
Tanja Svedjeström Angelica
Kicki Bramberg kassörskan
Anna Wallander Louise
Thérèse Brunnander tidningskollega
Emiliano Altera tidningskollega
Angelika Roberts receptionisten
Sonja Sandqwist grannkvinnan
Alexander Bergström värsting 1
Peter Sandström värsting 2
Crister Eriksson värsting 3
Johan Aulin maskerad man 1
Kimmo Rajala maskerad man 2
Vidar Eriksson affärsbudet
Jonny Edström dansare 1
Mikael Török dansare 2
Henrik Larsson Rolles kompis
Jesper Lindberg Jocke
Elisabet Björnsdotter historieberätterskan
Göran Kattaway bönan

Bolag

Produktionsbolag New Entertainment Scandinavia AB (©)
Produktionsstöd Film i Västerbotten
Lyanfonden
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 2002
Laboratorium FilmTeknik AB
Ljudläggning Cinepost Studios AB
Övrigt bolag BMG Production Music Scandinavia AB (produktionsmusik)
Zomba Production Music Scandinavia AB (produktionsmusik)

Handling

André Lundsten arbetar som illustratör på en tidningsredaktion i Stockholm. Han är tystlåten, håller sig för sig själv, har få vänner och uppfyller sin vardag med dagdrömmar. Han drömmer om att med hjältemod rädda den flicka han är förälskad i. Eller att åtminstone våga kontakta henne. En äldre arbetskamrat Gunnar, som också är hans kusin, uppmanar honom att gå fram och säga något till henne, att hon är söt t ex. André tar mod till sig och över hans läppar kommer i stället : "Jag tycker att du är störd".

Sanna arbetar på ett försäkringsbolag i Lycksele. Hon lever ensam med katten Göran. Hennes kamrat Mia försöker få henne att intressera sig för ortens ogifta unga män och drar med henne ut på dans. Men Sanna värjer sig, hon är inte intresserad.

Sanna arbetskamrat Sara är sur. Sanna förstår inte varför, men en annan arbetskamrat, Mia, förklarar att det är för att Sanna raggat upp Rolle, som Sara sedan länge är kär i. Sanna protesterar. Hon har inte gjort det, hon är inte intresserad av Rolle och har aldrig varit det.

Andrés mamma och pappa dör i en bilolycka varpå han tappar fotfästet i tillvaron. Vid begravningen syns tydligt att han lider av nervösa ryckningar, tics, i axel och huvud. Det ter sig komiskt för ett barn, som finns med på begravningen. André går ledsen och upprörd därifrån.

André är apatisk och har svårt att uttrycka sig Han kan inte att prata och ryckningarna i huvud och axel är tydliga. Han söker hjälp hos en terapeut som frågar om han haft dem länge. André svarar inte utan reser sig upp och går. Han bestämmer sig för att flytta, men vet inte vart, så han sätter fingret på en Sverigekarta för att låta slumpen avgöra. Han hamnar därmed i Lycksele.

Sanna får syn på André i en matvarubutik. Han beter sig lite annorlunda och hon blir nyfiken. Något senare ser hon honom när han sitter och tecknar på en parkbänk. Hon går dit för att ta kontakt, men han reser sig abrupt och går innan hon hinner säga något.

På Andrés gård finns Melker, en faderlös liten pojke. De pratar och André berättar att hans pappa också är död. André letar efter en present till pojken och då stöter han och Sanna ihop. Hon försöker få kontakt, men han får en nervös ryckning och rusar därifrån. Sannas intresse ökar och hon börjar spionera på honom. När André en annan dag är ute och går får han plötsligt syn på en bild av Sanna i fönstret till en fotoaffär. Han tar reda på att hon heter Sanna Bergholm, och att hon spelar fotboll och tränar ett pojklag.

En dag när André handlat får Sanna åter syn på honom och följer efter. Hon ser att han blir överfallen av några grabbar. Efter den händelsen går han inte längre ut för att handla utan låter skicka efter varor. Hon upptäcker det och ser till att det är hon som får lämna kassen vid dörren. Hon ringer på men André öppnar inte dörren. Hon lägger en lapp med hälsning i kassen.

Efter en fotbollsträning, där Rolle som är mycket intresserad av Sanna förgäves försöker ragga upp henne, tar hon åter en matkasse till André. Hon lämnar dock fel kasse, sin egen.

André går till fotoaffären och tittar på bilden av Sanna och han ritar också av den. När Melker får syn på den känner han igen Sanna och de pratar lite om henne. André sätter upp bilden på väggen hemma hos sig.

Sanna går åter till Andrés dörr. Hans kalsonger hänger på handtaget. Han har tidigare tappat dem i tvättstugan och granntanten har hängt upp dem. Sanna stoppar dem i fickan, går ut ur porten, tittar runt huset och av nyfikenhet klättrar hon upp på hans balkong. Dörren in till lägenheten är öppen och hon går in. Då kommer André hem och Sanna försöker fly genom att klättra ut från balkongen. Där blir hon stående och André upptäcker henne. De pratar tafatt med varandra. Sanna får syn på bilden av sig själv innan hon lämnar lägenheten. Det sista André ser är hur hans kalsonger kommer genom brevlådan.

Båda två tänker intensivt på varandra. Till slut bjuder Sanna ut André på fika, men han avböjer bryskt, går hem och faller i gråt. Senare får Sanna syn på André när han går till biblioteket. Snabbt köper hon handklovar i en leksaksaffär och går till biblioteket, fängslar Andrés ena arm och lyckas därmed få med honom ut på en fika. Äntligen har de fått kontakt och deras förälskelse blommar ut.

Sanna träffar Melker på gården, han är glad att de är tillsammans, men frågar om Andrés ryckningar. ¿ Han har Tourettes, som min kusin du vet! svarar Sanna.

Sanna har planer på att kidnappa André för att överraska honom med en tur på gocart-banan. Sara, som fortfarande är arg på Sanna för att Rolle uppvaktat henne, får reda på det. Rolle som är sur för att han blivit nobbad, hjälper Sara att iscensätta en hämnd. Strax innan Sanna ska komma hem till André ringer Sara på hans dörr. Hon låtsas ha tagit fel på tid och ber att få stanna till Sanna dykaer upp. Rolle ringer på mobilen när Sanna är i antågande och Sara smiter ut i hallen, tar av sig kläderna och ser överraskad ut när Sanna kommer in genom dörren. Precis som avsikten är missuppfattar Sanna situationen. Hon lyssnar inte på Andrés förklaringar och rusar därifrån. André rusar hem till henne men Sanna vrålar - Far åt helvete, du är helt sjuk i huvudet!

På jobbet avslöjar Sara att det hela var iscensatt som hämnd. När Sanna kommer hem till André har han packat och flyttat tillbaka till Stockholm. På vinst och förlust åker Sanna efter. Hon hittar inte, men minns att han hade en kusin, Gunnar. Hon tar reda på adressen och går dit, bara för att få reda på att André gått ut och lämnat en lapp till Sara efter sig. Gunnar ger tips om vart André brukar promenera och hon träffar André på Monteliusvägen på Söder. André säger att han inte vill ha något med Sanna att göra och att han gått tillbaka till sin förra tjej. Sanna ser att hennes namn är inristat i räcket och säger att hon inte tror honom.- Men jag är sjuk, i huvet. Jag har nå't fel i huve't! skriker han. -Ja, säger Sanna, du har Tourettes, vet du inte om det? Men jag älskar dig med tics och allt. De återförenas.

Censur / granskning

Censurnummer 138364
Datum 2002-03-28
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2602 meter
Kommentar Aktlängder: 481-485-501-575-560


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 2002-04-05 Filmstaden Göteborg Sverige 95 min
2002-04-05 Filmstaden Malmö Sverige 95 min
2002-04-05 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 95 min
2002-04-05 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 95 min
2002-04-05 Saga 1 Stockholm Sverige 95 min (samt ytterligare 17 platser)
TV-visning 2005-02-12 TV4 Sverige 91 min
2005-12-26 TV4 Sverige 91 min
2006-06-12 TV4 Sverige 91 min
Festivalvisning 2002-09-17 Marx Umeå Sverige 95 min (Umeå Filmfestival)
TV-visning 2011-11-22 TV4 Sverige
2012-11-13 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel For the Love of a Woman
Kompositör Tyler Castleton
Staci Peters
Textförfattare Tyler Castleton
Staci Peters
Framförs av Boys 'n Girls


Originaltitel Min kärlekssång till dig
Kompositör Lars Berghagen (1974)
Textförfattare Lars Berghagen (1974)
Sångare Lars Berghagen


Originaltitel Sannah
Kompositör Eric Donell (1997)
Textförfattare Eric Donell (1997)
Framförs av Boys 'n Girls


Originaltitel Stay
Kompositör Larry Byrom (1999)
Allyson Taylor (1999)
Textförfattare Larry Byrom (1999)
Allyson Taylor (1999)
Sångare Alison Krauss
Instrumentalist Alison Krauss (violin)


Originaltitel The Tide Is High
Kompositör John Holt (1967)
Howard Barrett (1967)
Tyrone Evans (1967)
Textförfattare John Holt (1967)
Howard Barrett (1967)
Tyrone Evans (1967)
Framförs av Blondie (1980)


Originaltitel Where I Used To Have a Heart
Kompositör Craig Bickhardt
Textförfattare Craig Bickhardt
Framförs av Boys 'n Girls


Originaltitel Where the Roses Grow
Kompositör Mattias Blomdahl (2000)
Textförfattare Mattias Blomdahl (2000)
Framförs av Charlie's Magazine (2000)


Originaltitel Wonder Where You Are
Kompositör Per Lidén (2002)
Textförfattare Per Lidén (2002)
Framförs av Da Buzz (2002)


Originaltitel Konsert, flöjt, harpa, orkester, K. 299, C-dur. Andantino
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1778)
Orkester Capella Istropolitana
Dirigent Richard Edlinger


Originaltitel Fantasi, piano, K. 397, d-moll
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1782)
Instrumentalist János Sebestyén


Originaltitel Konsert, piano, orkester, nr 27, K. 595, B-dur. Sats 2 Larghetto
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1791)
Orkester Concentus Hungaricus
Dirigent András Ligeti
Instrumentalist Jenö Jandó


Originaltitel Konsert, violin, orkester, K. 216, G-dur. Adagio
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1775)
Orkester Capella Istropolitana
Dirigent Stephen Gunzenhauser
Instrumentalist Takako Nishizaki (violin)


Originaltitel Rekviem, K. 626, d-moll. Dies irae
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1791)
Franz Xaver Süssmayr (mässan slutförd av)
Orkester Slovenská filharmónia
Dirigent Zdenek Kosler
Sångare Slovenská filharmónia (kör)


Utmärkelser

Festivalpris Chemnitz 2003 (bästa ungdomsfilm, Chemnitz, Tyskland)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?