Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Vita nejlikan eller Den barmhärtige sybariten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1974-08-30

Medverkande

Jarl Kulle
Docent

Ingvar Kjellson
James, betjänt

Caroline Christensen
Frau Burghardt

Eva Bysing
Blondi

Siv Ericks
Mediedam

Visa alla medverkande

Handling

På strandvägen i Stockholm bor en man som lever ett dubbelliv. Dels är han en lagom tafatt docent i kriminologi. Dels är han en sybarit som lever i sus och dus högt över sina tillgångar....

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritiker tyckte att Jarl Kulle i Vita Nejlikan hade suttit på för många stolar samtidigt. Han lyckades inte få ihop det hela till en fungerande helhet. "För det trista...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Musik
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Biträdande fotograf
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Kläder
Smink

Medverkande

Jarl Kulle Docent
Ingvar Kjellson James, betjänt
Margaretha Krook Margit
Caroline Christensen Frau Burghardt
Eva Bysing Blondi
Siv Ericks Mediedam
Gunwer Bergkvist
Gerd Hagman
Ann-Mari Adamsson-Eklund Rika damer
Gunvor Pontén Modell
Agneta Prytz Forskaränka
Nils Eklund Åklagare
Lars Amble Juvelerare
Marianne Aminoff Juvelerarbiträde
Björn Gustafson Professor
Sissi Kaiser Domare
Mona Ivarson Dam i bil
Tomas Ledin Frikyrkosångare
Lars Lennartsson
Gösta Prüzelius Poliser

Bolag

Produktionsbolag Inge Ivarson Filmproductions
Distributör i Sverige (35 mm) Pallas Film AB
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia

Handling

På strandvägen i Stockholm bor en man som lever ett dubbelliv. Dels är han en lagom tafatt docent i kriminologi. Dels är han en sybarit som lever i sus och dus högt över sina tillgångar.

Han finansierar sitt utsvävande leverne genom att sol-och-våra lämpliga objekt som hans trogne betjänt och kamrer, James, letar fram åt honom.

En vacker dag faller docenten för en ung students!ka -- en blondin som förföljer och fotograferar honom överallt. Trots betjäntens varningar börjar han träffa henne. Hon skriver på en uppsats om kärlek och kriminalitet. Dessutom har hon planer på en diamantkupp. Den genomförs också -- på ett mycket skickligt sätt. Men blondinen lurar docenten och försvinner. Senare blir hon blåst av sin franske älskare.

En åklagare -- släkting till en av de sol-och-vårade, Margit -- försöker få henne att skriva på en polisanmälan mot docenten. Men hon vägrar. Däremot lyckas åklagaren lura en Frau Burghardt att polisanmäla docenten.

Med Hallwylska palatset som bas har docenten lyckats lura många kvinnor. Förklädd till bl a greve, fotograf, upptäcktsresande, medium och frikyrkopastor har han lyckats lura av änkor och ensamstående kvinnor betydande belopp.

I rätten försöker åklagaren få vittnena att bekänna att de är sol-och-vårade. Men de bara lovordar docenten. Målet avskrivs.

Den kvinnliga domaren, som även hon har charmats av docenten, kan inget annat göra än att placera honom i de "förfördelade" damernas skyddstillsyn.

Censur / granskning

Censurnummer 113670
Datum 1974-08-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2570 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2570 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritiker tyckte att Jarl Kulle i Vita Nejlikan hade suttit på för många stolar samtidigt. Han lyckades inte få ihop det hela till en fungerande helhet.

"För det trista är ju att en film som Vita Nejlikan antagligen kommer att fylla ett behov som vore värt ett bättre öde än dessa plattheter som bjuds ut med stora åthävor.

En trött Jarl Kulle regisserar sig själv i en sol-och-vår-historia som sprudlar som nattgammalt diskvatten. Den försöker vara rolig men saknar allt sinne för komiska situationer, och det tramsiga sol-och-vårandet avrundas med en juvelkupp vars fräckhet bara överträffas av den med vilken man knyckt uppslaget från en utländsk film.

Poängen i denna komedi är att kvinnor egentligen vill bli sol-och-vårade, en tanke som värdigt ansluter sig till de reaktionära bockfötter som sticker fram här och där.

Regissören Kulle kan bättre, det vet vi ju, och brukar ha större vingbredd på ambitionen. Här har han bytt den svarta Piratenhumorn i Bokhandlaren som slutade bada mot den fullständigt färglösa i Vita Nejlikan. Fyller den ändå ett behov så skratta den som kan!" (Hanserik Hjertén i DN)

"Själv följde jag filmen med en viss spänning. Här pågick nämligen en oavbruten kamp, en kamp mellan talangen och talanglösheten, mellan skådespelarna och deras roller. Ett par gånger såg det rentav ut som om de förra skulle vinna, men när det kom därhän att upphovsmännen inte ens visste hur de skulle få slut på historien och valde att låta sol och våraren falla i spa't, då tog talanglösheten definitvt hem spelet.

Jarl Kulle har också regisserat filmen och delar ansvaret för manuskriptet med Lars Widding.

Talang i förening med talanglöshet. Hur och varför ingås sådana förbindelser?" (Björn Fabricius Hansen i SvD)

"Hela historien är lös och sladdrig. Ljudbandet är erbarmligt. Lasse Widding har haft ett finger med i manuset men det vill han inte erkänna nu. Det förstår man. Det är synd dom inte kletat över ännu mer dålig musik så man hade sluppit höra de otroliga klyschor som slipper igenom.

Visserligen är det ont om arbete för skådespelerskor över 40 men kunde inte damerna avstått ändå? Det räcker inte att försvara denna film med den lilla humor den innehåller. För den håller de kacklande kärring- och fruntimmerspökena vid liv." (DH i SDS)

En klart positiv röst fanns dock. Tore Nyström i GP:

"Jarl Kulle har veterligt aldrig varit så mångsidig som i den här skälmkomedin om en sol och vårare som bara efterlämnar lyckliga offer. Han har skrivit manus efter en berättelse av Lars Widding, han är regissör och uppträder dessutom i en hel serie skojaregestalter. Det är ett kraftprov som få torde klara med gott resultat.

Först som sist skall sägas att Jarl Kulle klarar prestationen utmärkt. Han har lyckats med den svåra balansgången mellan sina olika funktioner i filmen. Dialogen är både elegant och fylld av överraskningar, det är fint flyt i handlingen och friskhet i skämtspelet.

Få saker kan dela åsikterna som synen på vad som är roligt, men jag hade en glad kväll i Kulles begåvade och spirituella sällskap. Kulles skälmäventyr utlöste många glada skratt."

Kommentar Svensk filmografi

Efter Vita Nejlikan återgick Jarl Kulle till att enbart ägna sig åt skådespeleri.

Filmens manus bygger på en historia av Lars Widding. Enligt vissa tidningsuppgifter blev Lars Widding mycket upprörd över det sätt, på vilket hans historia hade blivit behandlad.

Vita Nejlikan visades i svensk TV (TV1) 20.8.1976.

Inspelning

Strandvägen, Hallwylska palatset, Älvsjö m_fl platser i och kring Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1974-08-30 China Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 1976-08-20 TV1 Sverige 90 min
Urpremiär 1974-08-30 China Stockholm Sverige 94 min

Musikstycken

Ämnesord

Docenter
Förklädnader
Kriminologi
Kupp
Sol-o-vår
Stockholm Älvsjö
Stockholm/Hallwylska palatset
Stockholm/Strandvägen
Student
Sybarit
Änkor
Åklagare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ Internegativ
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Jarl Kulle som VITA NEJLIKAN
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel MEZCZYZNA Z BIALYM GOZDZIKIEM


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Jarl Kulle som VITA NEJLIKAN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett filmmanus av Lars Widding.
Omfång 111 s. Rollista och produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 153 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång ca 210 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 11
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?