Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Världens bästa Karlsson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1974-12-02

Medverkande

Lars Söderdahl
Svante Svantesson, kallas Lillebror

Mats Wikström
Karlsson

Catrin Westerlund
Lillebrors mamma

Stig Ossian Ericson
Lillebrors pappa

Staffan Hallerstam
Bosse, Lillebrors bror

Britt-Marie Näsholm
Bettan, Lillebrors syster

Visa alla medverkande

Handling

På en alldeles vanlig gata i Stockholm bor en alldeles vanlig familj. Den består av mamma, pappa och barnen Bosse, Bettan och Lillebror. I hela huset finns bara en person som är lite...

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritiker var nöjda med Världens bästa Karlsson. Mycket nöjd var Elisabeth Sörenson i SvD som skrev: "Med filmatiseringen av 'Karlsson på taket' har Olle Hellbom...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Lars Söderdahl Svante Svantesson, kallas Lillebror
Mats Wikström Karlsson
Catrin Westerlund Lillebrors mamma
Stig Ossian Ericson Lillebrors pappa
Staffan Hallerstam Bosse, Lillebrors bror
Britt-Marie Näsholm Bettan, Lillebrors syster
Nils Lagergren Krister, Lillebrors klasskamrat
Maria Selander Gunilla, Lillebrors klasskamrat
Pär Kjellin Pelle, Bettans kille
Janne Carlsson Fille
Gösta Wälivaara Rulle
Catti Edfeldt kvinnan som sköter om sina blommor
Jan Nygren Karlssons röst

Bolag

Produktionsbolag Artfilm AB
SF-Produktion AB (i samarbete med)
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1974
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2021
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2002
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

På en alldeles vanlig gata i Stockholm bor en alldeles vanlig familj. Den består av mamma, pappa och barnen Bosse, Bettan och Lillebror. I hela huset finns bara en person som är lite ovanlig. Han inte bara bor lite ovanligt på husets tak, därav namnet Karlsson på taket. Han är ovanlig också i så måtto att han kan flyga med hjälp av en liten propeller han har på ryggen.

Lillebror är ofta ensam och blir därför glad, när Karlsson på taket flyger in i hans rum. Karlsson är skrytsam, överlägsen och ganska mallig. Han hävdar bestämt att han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år.

Lillebror och Karlsson blir bästa vänner och leker ofta. Karlsson busar gärna eller "filurar" som han säger. Bland annat leker de med Lillebrors ångmaskin på ett sätt som nästan orsakar en katastrof.

Lillebror får också hälsa på hemma hos Karlsson. Karlsson bär honom på ryggen, när han flyger.

När Karlsson har feber, kommenderar han Lillebror att laga en kuckelimuckmedicin åt honom. Den består av hälften karameller och hälften choklad som rörs ner i lite kaksmulor. De lyckas också driva tjuvar på flykten.

Både Lillebrors kompisar Krister och Gunilla och hans föräldrar tror att Karlsson på taket är en fantasifigur som bara existerar i Lillebrors hjärna. Kompisarna blir övertygade om motsatsen en dag när de får se Karlsson i Lillebrors garderob.

Karlsson och Lillebror åker till Gröna Lund och roar sig. Där får Lillebrors syster till sin stora häpnad se dem. Hon rusar hem för att hämta pappa. Väl hemma blir hon ännu häpnare. Lillebror ligger redan i sin säng.

När Lillebror fyller år uppstår full kalabalik Karlsson flyger in genom fönstret, och äntligen förstår föräldrarna att han verkligen finns.

Som födelsedagspresent får Lillebror den hundvalp han så länge eftertraktat. Han blir så upptagen av den att han glömmer Karlsson på taket.

Karlsson flyger tillbaka till sitt tak. Han har nu gjort sitt för Lillebror. Kanske någon annan, som har tråkigt, behöver honom?

Censur / granskning

Censurnummer 114013
Datum 1974-12-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2725 meter
Kommentar Aktlängder: 545, 495, 510, 560, 615.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2725 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritiker var nöjda med Världens bästa Karlsson.

Mycket nöjd var Elisabeth Sörenson i SvD som skrev:

"Med filmatiseringen av 'Karlsson på taket' har Olle Hellbom tagit på sig sin svåraste tekniska uppgift, men han har med hjälp av fotografen Lasse Björne och James Bondfilmernas tekniske expert klarat den på bästa sätt. Karlsson är en suverän flygare.

Filmen -- som boken -- har två huvudpersoner: Lillebror och Karlsson på taket, och här har Olle Hellbom och hans team haft en fenomenal tur -- fast det förstås lagt ned mycket arbete på sökandet efter de rätta rollinnehavarna.

Lars Söderdahl och Mats Wikström: det är Lillebror och Karlsson fångade på kornet. Vilken förtrogenhet de måtte ha med sina respektive figurer som kan agera så ledigt och samtidigt tonsäkert i sina roller! Ingenting verkar pressat på dem vilket naturligtvis också säger mycket om såväl författaren som regissören.

Också vid sidan av huvudpersonerna är rollistan välbesatt (-).

Personligen tycker jag att Världens bästa Karlsson är den friskaste och bästa film Olle Hellbom gjort på Astrid Lindgren-manus sedan han i begynnelsen gjorde Bullerby-filmerna. Trots tekniken känns den inte överansträngd."

"Jag tycker denne konstgjorde Karlsson har fallit väl ut, han är både vuxen och barn men framför allt lever han, och lever ut.

Att det går i lås beror i mycket hög grad på gossarna själva, Lars Söderdahl som Lillebror (han gör filmens tyngst vägande insats) och Mats Wikström som Karlsson. De varken åbäkar sig eller smilar framför kameran.

Därför har filmen blivit ren och rak, fri från insmickrande tonfall och bildvinklar. Ja, till och med några helt givna publikkniperier har tonats ned. (-)

Naturligtvis är det också förenklat att konstruera en konfliktfri miljö och som dramatisk motor placera en filur med propeller i ryggen. Detta låter sig sägas, men det fina med Karlsson är att han inte framstår som supermänniska, höjd över det medmänskliga samspelets lagar. I stället är han ju mycket problematisk och mångbottnad, och det är det som gör Lillebror så fascinerande och samspelet mellan de två unga aktörerna så gediget. (-)

Astrid Lindgren har med 'Karlsson på taket' snuddat vid något mycket väsentligt, och jag är inte riktigt säker på att hon egentligen satsar på hunden. Men hennes vägar har alltid varit två, drömmen om den fast förankrade kärnfamiljen och drömmen om de stora mänskliga möjligheterna bortom den inrutade tillvaron. Gestaltningen av denna konflikt har gett henne miljoner läsare över hela världen. Ingen film lär kunna göra full rättvisa åt denna gärning. Men Olle Hellbom ger inte tappt. Och jag tycker han lyckats bättre än någonsin." (Ove Säverman i DN).

"Det är som det ska vara. I motsats till de utåtriktade föregångarna söker sig Världens bästa Karlsson inåt i ett barns föreställningar. Om publiken inte gastar lika högt som tidigare så behöver det alltså inte betyda att den är mindre engagerad. (-)

Karlsson är skrytsam och påflugen, men framför allt tycker han synd om sig själv. Han är en förgrovad upplaga av den älsklige Lillebror. I ett benådat ögonblick låter Astrid Lindgren Karlsson uppenbara sig för resten av familjen: så triumferar den barnsliga fantasin -- det märktes på publiken att den delade den triumfen.

För barn och vuxna som inte redan är förstörda av vanliga filmers våldsamma effekter, eller kanske just för dem, är Världens bästa Karlsson en önskefilm." (Sune Örnberg i GP)

Kommentar Svensk filmografi

Filmens manuskript bygger på Astrid Lindgrens (f 1907) barnbok "Lillebror och Karlsson på taket" som kom ut 1955.

Uppdelad på fyra avsnitt visades filmen i svensk TV (TV1) fyra lördagar i följd med början 8 december 1984. Titeln i TV var Karlsson på taket.

Världens bästa Karlsson är den hittills enda film som bygger på figurerna i "Karlsson på taket." Någon serie på samma sätt som filmerna om Pippi Långstrump blev det alltså inte. En bidragande orsak till detta var säkert att Världens bästa Karlsson inte alls blev samma ekonomiska framgång som just Pippi-filmerna.

Enligt tidningsuppgifter ska en expert från inspelningarna av James Bond-filmerna ha anlitats för de komplicerade flygscenerna. Någon sådan finns dock inte krediterad i produktionsuppgifterna.

Inspelningen påbörjades 15.5.1974 och avslutades 27.9.1974.

Förlaga

Originaltitel Lillebror och Karlsson på taket (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren
Tecknare Ilon Wikland


Originaltitel Karlsson på taket flyger igen (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Originaltitel Karlsson på taket smyger igen (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

1974-05-15 1974-09-27
Europa Film Studio Sundbyberg Sverige
Tegnérlunden Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1974-12-02 China Stockholm Sverige 99 min
Urpremiär 1974-12-02 China Stockholm Sverige 99 min
Dvd-release 2002-12-04 Sverige
2007-11-05 Sverige
TV-visning 2018-01-01 TV4 Sverige
Cinemateksvisning 2018-02-11 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-12-24 TV4 Sverige
2018-12-24 TV4 Sverige
2019-12-24 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss d.y. (1867)


Originaltitel Never My Love
Av Dick Addrisi (1967)
Don Addrisi (1967)


Originaltitel Symfoni, nr 40, K. 550, g-moll
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1788)


Originaltitel 'O sole mio!
Kompositör Eduardo Di Capua (1898)
Alfredo Mazzucchi (1898)
Textförfattare Giovanni Capurro (italiensk text 1898)
Sven Nyblom (svensk text 1901)


Originaltitel Vaggsång
Kompositör Georg Riedel (1974)
Textförfattare Astrid Lindgren (1974)


Originaltitel Världens bästa Karlsson
Kompositör Georg Riedel (1974)
Textförfattare Astrid Lindgren (1974)


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1975 (bidrag om 108 894,43 kr)

Ämnesord

Barnfilm
Födelsedagar
Hundvalp
Pojkstreck
Stockholm
Stockholm/Gröna Lund
Ångmaskin

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2716


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2707


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2681


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VÄRLDENS BÄSTA KARLSSON
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Karlsson på taket
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel VÄRLDENS BÄSTA KARLSSON


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Karlsson på taket av Astrid Lindgren.
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Karlsson på taket av Astrid Lindgren.
Omfång 54 s. innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Karlsson på taket. Av Astrid Lindgren.
Omfång 116 s. + 6 s. tricksekvenser och personallista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 96 s. Bildmanus till vissa scener.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 16
Färg papper 10
Bakombild papper 11
Dia 14
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 100 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?