Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Skärseld : Projektioner inspirerade av La Divina Commedia
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1975-01-27

Medverkande

Jan Blomberg
Dante

Åke Nygren
Vergilius

Lilian Dahlgren
Francesca

Lennart Mörk
konstnär

Seth Nilsson
Odysseus

Visa alla medverkande

Handling

Filmen inleds med fragment ur huvudpersonens livssituation: Han är en etablerad författare, han går på Nobelfest, idkar familjeliv. I bakgrunden skymtar en annan kvinna, ett...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmspressens reaktion var genomgående negativ, så negativ att filmen aldrig fick en chans ute i landet. Minst negativ var Åke Janzon i SvD. Under rubriken "Dante trots allt?" skrev...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Jan Blomberg Dante
Inger Jalmert-Moritz Beatrice
Åke Nygren Vergilius
Lilian Dahlgren Francesca
Lennart Mörk konstnär
Seth Nilsson Odysseus
Jonas Uddenmyr Ugolino
Rune Wikström Wikström, doktor
Georg Årlin Brunetto Latini
Lars Amble socialdemokrat
Per-Axel Arosenius polischef
Mecki Bodemark Casella
Peter Carlberg ond ande
Lars Hansson radikal
Per Helin förläggare
Arne Högsander jazzbandet
Jan Kreigsman nyfascistisk ungdom
Lasse Lundgren nyfascistisk ungdom
Dan Lindhe nyfascistisk ungdom
Olof Lagercrantz Cato
Nils-Gustav Lidfors döende man på Mösseberg
Michaela Meschke Dantes barn
Oskar Rangner gubbe vid soplåda
Carina Rosén Matelda
Ing-Mari Tirén Dantes hustru
Stefan Hencz receptionist på Mösseberg
Agneta Lindqvist
Franco de Micheli tågpassagerare
Martin Bane Ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Filmen inleds med fragment ur huvudpersonens livssituation:

Han är en etablerad författare, han går på Nobelfest, idkar familjeliv. I bakgrunden skymtar en annan kvinna, ett självmordsförsök. Hans arbete refuseras av förläggaren, ett kontaktlöst politiskt gräl, en tillfällig arrestering. Som intellektuell pseudoradikal super han sig full på en bar, där fascistliknande ungdomar slår ner honom. Ett yttre sammanbrott som sammanfaller med den inre kollaps hans livsföring lett till. Han har tidigare arbetat på Dantes verk "La Divina Commedia" som skildrar upplevelser i ett helvete, en skärseld och ett paradis. När han därför nu bryter samman, "på halva banan av sin levnads vandring", börjar han självbespeglande projicera sig själv i den antika Dantegestalten. En äldre herre som tar honom till sjukhus blir i författarens föreställning en parallell till Dantes vägvisare Vergilius.

I helvetsskildringens identifikation upplever författaren människans förnedring i ovärdiga situationer: det meningslösa lidandet till straff för brott mot fördomar och etablerad moral. Att acceptera dessa hallucinationer läker dock inte mannen, men han fortsätter sin "resa" med en större insikt. Ett nattligt samtal med "en vis man" (Olof Lagercrantz) vid en lägereld i skärgården ger honom en mer fruktbar medvetenhet om omvärlden och en vaknande känsla för andras lidanden.

En flicka för honom till en liten fattigteater, där amatörerna repeterar ett mysteriespel med änglar. Ännu omskakad av sin kris sammanblandar mannen åter verklighet och vision. Han upplever teatern som paradiset, där han också tycker sig igenkänna sin älskade Beatrice som manar honom att bryta upp från sin livssituations falskhet och verkligen "börja leva".

Censur / granskning

Censurnummer 114135
Datum 1975-01-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2240 meter
Kommentar Aktlängder: 555, 540, 465, 440, 240.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2240 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmspressens reaktion var genomgående negativ, så negativ att filmen aldrig fick en chans ute i landet. Minst negativ var Åke Janzon i SvD. Under rubriken "Dante trots allt?" skrev han:

"Skärseld är ingen film om Dante: den handlar om en svensk författare, skenbart en väletablerad prydnad för Nutids-sverige, som råkar in i en svår och genomgripande kris" och som "identifierar sig med vandraren genom Dantes inferno (-) och plötsligt -- alla brasklappar till trots -- är vi mitt inne i Divina Commedia, och med pedagogisk tydlighet får vi uppleva några av de mest kända episoderna: Paolo och Francescas otillåtna kärlek, Ugolinos kannibalism o s v. (-)

Det enda som direkt anknyter till huvudpersonens liv är mötet med den gamle läraren som återfinns som Brunetto Latini i de homosexuellas krets i Inferno. I suggestiva 'infraröda' bildsekvenser agerar här Georg Årlin bland de fördömda som krälar i ökensanden. Gustave Dorés monumentala teckningar har här varit kameramännens förebild, och det är också här filmen når sin höjdpunkt. (-)

Bedömd som film förefaller mig Skärseld ha sin styrka i de många formella experimenten. Det är detaljerna som stannar i minnet, och det är den våldsamma ambitionen som imponerar -- inte helheten."

Hanserik Hjertén i DN var helt negativ och ville inte ens säga något positivt om ambitionen:

"Tydligen har han aldrig insett att uppgiften att bolla med två världar på detta sätt är för gigantisk för honom och allt rasar mycket riktigt samman. (-) Det hela är egentligen ett rätt vansinnigt företag, som Filminstitutet av någon anledning hällt pengar över."

"Vansinnigt företag" var också tidningens rubrik.

Jurgen Schildt i AB var inte mer positiv:

"Formellt sett är filmen famlande och abstrakt (-) Ur dramatisk synpunkt är den varken mer eller mindre än stendöd. Begreppet kommunikation existerar inte i sammanhanget. (-) Utanför Sture borde man strängt taget spika upp ett plakat i dessa dagar: 'I som här inträden, låten hoppet fara."'

Expressens Bernt Eklund gav betyget 1 geting.

Klart positiv var endast Carl-Eric Nordberg i Vi:

"Meschke har lånat Dantes egen eld. Han har levt sig in i fördömelsens landskap och människor med en konstnärlig lidelse som bränner bort allt slagg. Han fångar fasans syner i bilder som flammar och glöder av demonins mörka poesi."

Nordberg erkännde dock att han inför nutidsdramat kännde sig "mer oengagerad (-) berövad pilgrimens klassiska mantel och klädd i korrekt kavaj blir den moderne diktaren ändå underligt skugglik och frånvarande. Nej, det är tack vare sin bildfantasis stora lyskraft som Michael Meschke lyckats göra sin debutfilm sevärd och märklig!"

Det kom att dröja ett år innan Skärseld visades utanför Stockholm, men på nyåret 1976 dök den upp i Malmö. Maria Ortman (SDS) var helt negativ:

"Om jag säger att detta är en outhärdligt pretentiös film är det ett omdöme som grundar sig inte i första hand på att Meschke har använt sig av Dante, utan på att han totalt saknar ens elementära insikter i filmens verkningsmedel och distans till det innehåll han skulle, men inte har kunnat, gestalta."

Också Sven E Olsson i Arbetet fann filmen litterär och övertydlig:

"Men ändå, Skärseld äger en besatthet, en vild skönhet och påtvingande intensitet i sina mest hallucinatoriska ögonblick, och den kopplar, tycker jag, åtminstone några nyttiga frågeställningar av politisk och moralisk karaktär mellan det diktade och vårt närvarande helvet."

Kommentar Svensk filmografi

Michael Meschke (f 1931) bildade 1958 Marionetteatern i Stockholm och har sedan dess varit dess ledare, men han har också ofta turnérat utomlands och satt upp pjäser på Dramaten. 1969 gjorde han i egen produktion två kortfilmer, Prag 69 och Luogo candido, och året därpå skapade han för Marionetteatern en scenversion av Dantes "La Divina Commedia". Dessa händelser tillsammans gjorde att han fick idén till en modern filmtolkning av verket.

15 mars 1971 vände sig Meschke till Filminstitutet och förhörde sig om möjligheterna få göra filmen, och i början av maj fick han svar från institutets dåvarande VD, Bo Jonsson, att denne gärna ville ha med sig en synopsis, när han for till Cannes:

"Det finns ju vissa möjligheter att stöta på någon coproduktionssugen italienare".

En första synopsis är daterad 7 maj 1971. Ett försök att få en samproduktion till stånd med Israel gick om intet, liksom med Svensk Filmindustri (mars 1972). 22 juni 1972 skrev därför Jonsson ett kontrakt med Meschke på en kortfilm, Fragment baserade på en bearbetad version av Divina Commedia. Filmen skulle bli 30 minuter lång och fick kosta 105 000 kr. Den skulle inspelas under sommaren. En vecka senare avgick Jonsson.

Under 10 dagar i juli spelade Meschke i Italien in diverse scener som knappast kunde bli en kortfilm, men däremot delar av en långfilm. Samtidigt omorganiserades Filminstitutets ledning, och en produktionsavdelning inrättades från den 1 oktober med Bengt Forslund som chef. Inte oväntat hörde Divina Commedia-fragment, som projektet nu kallades, till de första som hamnade på hans bord, inklusive filmprover, en fylligare synopsis och en inspelningsplan indelad i block. Ett borde inspelas under hösten. Meschke fick de 10 höstdagar han behövde. Nu var nästan halva filmen inspelad.

26 januari 1973 beviljades filmen produktionsgaranti i H2-fonden, och i februari filmades ytterligare ett 2-veckors block. Bland annat inspelades i Filminstitutets ateljéer såväl undervattensscener som en riktig ormgrop och ett islandskap signerat scenografen Sören Brunes. Resterande 21 inspelningsdagar avverkades i juni.

Fotografen och klipparen Silvano Agosti (f 1938) hade Meschke lärt känna i Italien, och han blev projektets filmprofessionella ryggrad. Han var utbildad både vid Centro Sperimentale och i Moskva och hade bakom sig ett stort antal kortfilmer och två långfilmer som han även regisserat.

Den i stort negativa kritiken och det publika bakslaget -- 1 391 sålda biljetter -- gjorde att Meschke lämnade filmen för gott och återvände till teatern.

Någon exportframgång blev det heller inte. Filmen såldes endast till Finland, Norge och Mexico.

Förlaga

Originaltitel La Divina Commedia (Bok)
Författare Dante Alighieri


Inspelning

Filmhuset Stockholm Sverige
Huddinge Stockholm Sverige
Långbro Sjukhus Stockholm Sverige
Ekerö Stockholm Sverige
ett sandtag i Tullinge Stockholm Sverige
Mössebergs Sanatorium Sverige
Rom Italien
Monastero La Verna Arezzo Italien
Sperlonga Italien

Visningar

Stockholmspremiär 1975-02-24 Sture Stockholm Sverige 82 min
Sverigepremiär 1975-01-27 Sandrew 3 Linköping Sverige 82 min
Urpremiär 1975-01-27 Sandrew 3 Linköping Sverige 82 min

Musikstycken

Originaltitel Careful with That Axe, Eugene
Kompositör Roger Waters
David Gilmour
Nicholas Mason
Richard Wright
Framförs av Pink Floyd


Originaltitel A Saucerful of Secrets
Kompositör Roger Waters
David Gilmour
Nicholas Mason
Richard Wright
Framförs av Pink Floyd


Originaltitel Astronomy Domine
Kompositör Syd Barrett
Framförs av Pink Floyd


Originaltitel Give It Up
Kompositör Paul Barbarin


Originaltitel Grand Vizier's Garden Party
Kompositör Nicholas Mason (1969)
Framförs av Pink Floyd


Originaltitel Narrow Way
Kompositör David Gilmour
Framförs av Pink Floyd


Originaltitel Sisyphus
Kompositör Richard Wright
Framförs av Pink Floyd


Originaltitel Preservation


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1975 (bidrag om 97 231 kr)

Ämnesord

DK Drama
DK Relationer, Samliv
Dante Alighieri
Divina Commedia
Författare
Förläggare
Hallucinationer
Helvete
Homosexualitet
Italien
Kannibalism
Lägereld
Nobelfest
Ormgrop
Paradiset
Rom
Sanatorium/Mösseberg
Skärgård
Slagsmål
Teatrar
Änglar
Öknar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SKÄRSELD


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Dialogmanus Divina Commediafilmen.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Divina Commediafilmen.
Omfång 19 s. Komplexlista, anmärkningar och telefonlista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Divina Commedia. Äldre version.
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Prugatory. Dialogue manuscript.
Omfång 20 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Prugatorio. (Skärdelden). English subtitles.
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Förslag till långfilmsprojekt. Divina Commediafragment. Inspirerat av Dante Aligheris Divina Commedia. Bearbetning och regi: Michael Meschke.
Omfång 14 s. Produktionsuppgifter, presentation och bilaga till presentationen (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stödscenario. Handlingen beskrivs schematiskt med små bilder.
Omfång 58 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 200 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 2
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?