Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Ägget är löst! : En hårdkokt saga
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1975-03-17

Medverkande

Gösta Ekman
sonen

Max von Sydow
fadern, industriman, ägare till Ovolitverken

Hans Alfredson
luffaren

Anna Godenius
flickan, sociologistuderande

Börje Ahlstedt
man i reklamfilmen för Nixitch

Visa alla medverkande

Handling

I ett storslaget slott bor en rik industriman med representativ, loj fru och vuxen, kuvad son. En morgon vid frukostritualen störs familjen av en luffare. Slottsherren tar tillfället...

Visa hela handlingen

Press

Det finns i Ägget är löst! ett stycke genial film. Om detta var kritikerna överens. Det är avsnittet med sonens (Gösta Ekman) påtvingade, nästan årslånga vistelse i skogssjön. Men...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Arbetstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Orkester
Dekormålare
Rekvisita
Kläder
Maskör
B-ljud
Mixning
Animation, sekvens

Medverkande

Gösta Ekman sonen
Max von Sydow fadern, industriman, ägare till Ovolitverken
Birgitta Andersson modern
Hans Alfredson luffaren
Anna Godenius flickan, sociologistuderande
Börje Ahlstedt man i reklamfilmen för Nixitch (bortklippt i den slutliga filmen)
Meg Westergren kvinna i reklamfilmen för Nixitch
Stig Ossian Ericson arbetare på Ovolitverken
Jim Hughes amerikanen på besök
Jan Wirén arbetare på Ovolitverken
Ola Thulin läkare i reklamfilmen för Nixitch
Anders Jonason Malte, den nakenbadande mannen
Kerstin Lokrantz den nakenbadande kvinnan
Hasse Jakobsson arbetare på Ovolitverken
Verner Sommarhag farfadern
Maria Lidman flicka på restaurang
Michell Åberg flicka på restaurang
Angelica Lundqvist flicka på kontoret
Per Carleson affischmannen
Folke "Spuling" Lindh tyrolaren
Stellan Sundahl vaktöversten vid grinden till Ovolitverken
Anette Kindberg skrivflicka
Annika Edil fotomodellen i reklamfilmen för Nixitch
Barbro Johansson skrivflicka
Bengt Ottekil den överförfriskade fiskaren
Fredy Jönson arbetare på Ovolitverken
Tage Danielsson hovmästare
Ole Birger-Sørensen hotellportiern i Köpenhamn
Manfred Månsson den haltande mannen på Köpenhamnsfärjan
Barbro Johansson skrivflicka
Anette Kindberg skrivflicka
Ingrid Tönsager dansande arbeterska
Orest Koslowsky den dansande flintskallige arbetaren
Jan Nygren speaker i reklamfilm i filmen (endast röst)
Ingvar Petrow

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Ord
SF-Produktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1975
Distributör i Sverige (16 mm) AB Svensk Filmindustris avdelning för skolfilm m.m. 1976
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2002
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

I ett storslaget slott bor en rik industriman med representativ, loj fru och vuxen, kuvad son.

En morgon vid frukostritualen störs familjen av en luffare. Slottsherren tar tillfället i akt att skryta för trashanken med sin väldiga rikedom. När han visar upp egendomens hönseri, grunden till industriimperiet, flyr främlingen.

Industriledaren för runt en amerikansk besökare i sin moderna fabrik. Ägg är råvara till all tillverkning. Av skalen görs potenspulver. Men den verkliga succéartikeln är Nixitch -- som används för att klia sig i stjärten och framställs i tre storlekar.

Den rike förlustar sig med krogorgier och handgångna kvinnor. Han rider och jagar fågel. Klagande arbetare kastas ut från kontoret.

Hans fru fyller dagarna med melodiradioskval.

Sonen rumlar sig fram i den obegripliga tillvaron. Ute på en ridtur möter han några arbetare. Han slingar sig, när de vill ha klagomål framförda till far om den dåliga arbetsmiljön i fabriken. Det läcker ut farlig syra. Och för övrigt bör ägg användas till mat, inte till Nixitch.

En kvinna kommer in i sonens liv. Hon arbetar i stallet på slottet. Med stort besvär kan han locka med henne på en köpenhamnsresa. De besöker Glyptoteket och tar sedan in på hotell. Han ser fram emot en erotisk högtidsstund -- men blir övergiven. Endast iklädd kalsonger läser han en hastig avskedshälsning skriven med läppstift på badrumsspegeln.

Hemma igen talar han med sin mor om faderns välgärningar för mänskligheten. Snart är det 100 miljoner människor som kliar sig i häcken med Nixitch.

Han kommer till faderns kontor, och ut genom dörren kommer flickan -- hans flicka från Köpenhamn. Hon drar på sig trosorna under kjolen. Sedan får hon betalt av en kontorslakej och försvinner.

Sonen åker hem. Han återvänder till kontoret beväpnad med gevär, tränger sig in hos fadern och skjuter honom. Sedan återvänder sonen hem till mor. Hon lyssnar på radio i sängen. Han gråter i hennes famn. Hon tröstar och kysser honom. Situationen blir alltmer kättjefull.

Då inträder fadern i rummet, livs levande.

Det har blivit mörkt, när fadern tar med sig sonen ut till bilen och kör iväg. De kommer till en skogssjö, där fadern kastar i sonen. Denne flyter upp och skriker på hjälp. Men fadern lämnar honom.

Sonen blir kvar i vattnet. Han flyter med huvudet i ytan. Han acklimatiserar sig likt ett vattendjur eller en -växt. Månaderna går. Det blir vinter, och han fryser fast med inte mycket mer än näsan ovanför isen.

Det dröjer till islossningen och vårfloden, innan han kommer i land. Då spolas han upp på stranden.

Han hittas krypande i mossan av samme luffare som en gång hälsade på hemma i slottet. Denne för honom till sitt tält, där återanpassningen till vanligt liv börjar. Sonen får på nytt lära sig äta, gå och tala.

En natt hörs skott i fjärran. Bli inte rädd, säger luffaren. Allt har blivit annorlunda. Det är ont om mat, och människor är oroliga.

Luffaren och sonen vandrar längs vägarna. De möter tigande människor. De går genom en öde stad.

När de kommer till slottet, möts de av soldater. Skjut inte! ropar luffaren. Då blir han sårad av ett skott -- dock inte allvarligt.

Sonen tas emot med öppna armar av far och mor. Sedan börjar fadern gråta över sitt spolierade livsverk. Hönorna har dött ut, och därför råder också brist på mat.

Sonen beger sig till fabriken. Han har en idé.

Han ställer om en massa kopplingar och maskiner så att tillverkningsprocessen byter riktning. Av Nixitchlagret framställs nu ägg. Han möts av folkets jubel.

Det är bara det att äggen visar sig innehålla en svart sörja bemängd med maskar. Lynchstämning uppstår, och sonen flyr till häst.

Någon smakar på ett ägg och konstaterar att det smakar fan. Men det går att äta!

Under sin ritt hör sonen rop i fjärran: De går att äta!

Sonen har suttit av och släppt iväg hästen, när han kommer fram till skogssjön. Där ute i vattnet ser han luffaren flyta.

Sedan hoppar sonen själv i.

Ajö! lyder sluttexten.

Censur / granskning

Censurnummer 114380
Datum 1975-03-13
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2925 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2925 meter
Längd i minuter 107 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det finns i Ägget är löst! ett stycke genial film. Om detta var kritikerna överens. Det är avsnittet med sonens (Gösta Ekman) påtvingade, nästan årslånga vistelse i skogssjön. Men därutöver ansåg de flesta att skaparförmågan hade åkt berg- och dalbana.

SvD (Elisabeth Sörenson): "Vid en presskonferens under inspelningen sa Hans Alfredson att det skulle bli en hårdkokt saga om slöseriet med våra resurser. 'Den har kanske litet brutalare och svartare humor än min vanliga'. Bättre kan det inte sägas. Han har gjort exakt den film han då talade om.

Det är en omtumlande och utmanande film, brutal mot 'den goda smaken' och mitt i detta finns stråkdrag av poesi och genialitet. Ägget är löst är ett djupt personligt framfört inlägg i en debatt vi måste föra. Den filmen kunde inte ha gjorts av någon annan än Hans Alfredson.

Jag skulle vilja tillägga att han i sin tur knappast skulle kunnat göra sin film utan Gösta Ekman, denne alltmer särpräglade skådespelare som tycks ha en osviklig känsla för Alfredsons intentioner. (-)

Gösta Ekman är sin faders arme son och det går som det går. Flickan han har på gaffeln -- en alldeles naturlig och klok flicka spelad av Anna Godenius -- hoppar av. Sedan följer ett par mellanhavanden med såväl pappa som mamma, som vi nog inte ska berätta. Jag medger att jag just här fick hjärtat i halsgropen av ängslan att filmen skulle störta rätt ned i avgrunden.

Men just i farans stund tar Hans Alfredson steget över i en saga som alltmer liknar poesi -- om den överhuvudtaget liknar någonting känt och vedertaget. Med hakan nätt och jämnt ovanför vattenytan tillbringar Gösta Ekman bortåt ett år i en tjärn (armar och ben är insnärjda i växter) och han blir till slut som ett med den natur som omger honom. Påminner det trots allt om något så är det Beckett.

För detta avsnitts skull längtar jag efter att se om den här filmen. Den har det svartas och det bisarras lockelse."

AB (Jurgen Schildt): "Ägget är löst är inte en utan flera filmer, och det vi ser är brottstycken ur dem alla.

Den sevärdaste av dem, och den utan jämförelse mest absurda, är historien om sonen som bestraffas av pappan genom att slängas i sjön och lämnas åt sitt öde, med fötterna nerkörda i bottenslammet, medan årstiderna växlar och skägget gror. Det är en lång och ganska vidunderlig episod, besk och drömspelsartad, kringgärdad av alger och vattenmystik och nattsvart humor; som en John Bauer-saga återberättad av den Lautréamont som en gång talade om 'grymhetens delikatesser'.

Om resten och summan kan man diskutera både för och emot. Hans Alfredsons värld är en ocean av påhitt. Flyter gör han hela tiden. Felet är att han glömt att införskaffa ett roder.

Men trots allt är det naturligtvis bättre med en svensk film där uppslagen hade räckt till fyra eller fem filmer än med den övriga inhemska produktion där originaliteten bara undantagsvis förslår till en enda."

SDS (Jan Aghed): "Hasse Alfredson ogillar med rätta kravet att han jämt ska vara rolig. Vad man bör kunna begära av en underhållare och konstnär av hans format är att han åtminstone inte ska vara tråkig. (-)

Möjligtvis ligger felet i filmens brist på koncentration och enhetlighet. (-)

Hasse Alfredson har inte hittat den form som skulle ha kunnat hålla ihop allt detta till en film med på en gång underhållningsmässig spiritualitet och tyngd, satirisk slagkraft och politisk tydlighet; inte minst lyser den senare med sin frånvaro. Episoden i tjärnen är ett isolerat bravurnummer -- från, frestas man säga, någon annan film än den som Max von Sydow och Birgitta Andersson som fabrikantherrskapet medverkar i. I övrigt trot jag man med fog kan tala om motivisk och tematisk plottrighet, dinglande lösa trådar, diffusa intentioner, uppslag som inte fullföljs, ansatser som inte bearbetas och poänger som stannar halvvägs. Sonen spelas av Gösta Ekman, vars små clownerier och jippoartade skämt dessutom inte förefaller oundgängligare än att de också kan sägas tyda på en misshushållning med resurser."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Ägget är löst! pågick under perioderna 28.7.1974-1.8.1974 och 30.9.1974-17.11.1974.

Filmen blev Hans Alfredsons debut som långfilmsregissör -- på bio. Tidigare regisserade han för TV serien Kvartetten som sprängdes (1973) efter Birger Sjöbergs roman.

Novellen "Pojken i vattnet" av Hans Alfredson (f 1931) publicerades i boken "X" som utgavs 19XX.

Förlaga

Originaltitel Pojken i vattnet (Novell)
Författare Hans Alfredson


Inspelning

Sverige (inspelningsuppehåll 1974-08-02 - 1974-09-29) 1974-07-28 1974-11-17
AB Svenska Ords Filmgård Tomelilla Sverige (ateljé)
Österlen, Skåne Sverige
Lund Sverige
Köpenhamn Danmark
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1975-03-17 Spegeln Stockholm Sverige 107 min
1975-03-17 Spegeln Örebro Sverige 107 min
TV-visning 1993-04-22 TV2 Sverige 92 min
1995-05-20 Kanal 1 Sverige 92 min
1999-08-15 SVT1 Sverige 92 min
2001-07-08 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1975-03-17 Spegeln Stockholm Sverige 107 min
1975-03-17 Spegeln Örebro Sverige 107 min
Dvd-release 2002-12-03 Sverige
Cinemateksvisning 2017-04-21 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel En hårdkokt saga
Kompositör Alfred Janson (1975)
Orkester Alfred Janssons orkester


Originaltitel Köpenhamn
Kompositör Alfred Janson (1975)
Orkester Alfred Janssons orkester


Originaltitel Sjöreds mosse
Kompositör Alfred Janson (1975)
Orkester Alfred Janssons orkester


Originaltitel Vi ska vandra tillsammans till vårt Samarkand
Kompositör Alfred Janson (1975)
Textförfattare Hans Alfredson (1975)
Orkester Yngve Forssélls orkester


Originaltitel Äggsången
Kompositör Alfred Janson (1975)
Textförfattare Hans Alfredson (1975)
Dirigent Folke Bohlin
Sångare Lunds Studentsångförening
Akademiska Kören
Dansare Orest Koslowsky
Ingrid Tönsager
kör


Originaltitel Du och jag och Amor
Kompositör Alfred Janson (1975)
Textförfattare Hans Alfredson (1975)
Orkester Yngve Forssélls orkester


Originaltitel Äntligen
Kompositör Alfred Janson (1975)
Textförfattare Hans Alfredson (1975)
Orkester Yngve Forssélls orkester


Originaltitel We'll Meet Again
Kompositör Ross Parker (1939)
Hughie Charles (1939)
Textförfattare Ross Parker (1939)
Hughie Charles (1939)
Orkester Yngve Forssélls orkester
Sångare Hans Alfredson


Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1975 Gösta Ekman (roller i denna film och i Släpp fångarne loss ...)
Guldbagge Stockholm 1975 Bästa regi Hans Alfredson (debutpriset)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1975 (bidrag om 274 597 kr)

Ämnesord

Arbetare
DK Komedi
Företagsledare
Hotell
Hungersnöd
Hönseri
Incest
Industrimän
Kontor
Köpenhamn
Köpenhamn/Ny Carlsberg Glyptotek
Luffare
Mordförsök
Otrohet
Prostitution
Slott
Soldat
Äktenskapsbrott
Österlen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2888


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2669


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2938


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2938


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2938


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AB Svenska Ord och SF-Produktion AB presenterar ÄGGET ÄR LÖST! En hårdkokt saga av Hans Alfredson med bl.a. Gösta Ekman, Max von Sydow och Birgitta Andersson
Affischdesign Bengt Good


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel AB Svenska Ord och SF-Produktion AB presenterar ÄGGET ÄR LÖST!En hårdkokt saga av Hans Alfredson med bl.a. Gösta Ekman, Max von Sydow och Birgitta Andersson
Tryckeri Ewes tryckeri AB
Affischdesign Bengt Good


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Har hönsen svimmat, kanske? Av Hans Alfredson.
Omfång 35 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Har hönsen svimmat, kanske? eller Ägget är löst. En hårdkokt saga av Hans Alfredson.
Omfång 81 s. + 1 s. ändring pga felutskrift.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Har hönsen svimmat, kanske? eller Ägget är löst. En hårdkokt saga av Hans Alfredson.
Omfång 81 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?