Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Maria
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1975-06-06

Medverkande

Lis Nilheim
Maria Widén, damfrisörska

Thomas Hellberg
Leif Johansson

Ulf Hasseltorp
Magnus, Marias son

Peter Malmsjö
Kenta, Magnus skolkamrat

Viveca Dahlén
Sylvia, damfrisörska

Visa alla medverkande

Handling

Filmen börjar med ett bankrån. Rånarna kommer i bil, sätter masker för ansiktet och rusar in i banken. Polisen är snabbt på plats och tar upp jakten. En av rånarna skjuts i benet och...

Visa hela handlingen

Press

Många kritiker tyckte att Mats Arehns debut med Maria var den mest lyckade sedan Roy Andersson debuterade med En kärlekshistoria 1970. Andra ansåg dock att det positiva mottagandet hos vissa...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Musikarrangör
Scenografiassistent
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Mixning
Animation, sekvens

Medverkande

Lis Nilheim Maria Widén, damfrisörska
Thomas Hellberg Leif Johansson
Ulf Hasseltorp Magnus, Marias son
Janne Carlsson Rikard
Peter Malmsjö Kenta, Magnus skolkamrat
Viveca Dahlén Sylvia, damfrisörska
Sif Ruud Karin Johansson, Marias mamma
Karl Erik Flens Kurt Johansson, Marias pappa
Helge Skoog expedit i fotoaffär
Olof Bergström Brandt, Leifs övervakare
Eddie Axberg yngling som arresteras
Siv Ericks kvinnan med pudel på damfriseringen
Gun Falck Maggan, föreståndare för damfriseringen
Palle Granditsky civilpolis
Olle Leth civilpolis
Inga Grönlund övervakarens fru
Sten Hedman fången i slagsmålet
Ove Kant fångvaktare
Lasse Lundgren fångvaktare
Jan Kreigsman polis
Gert Nyman lodis i parken
Gunnar Schyman fyllo
Steve Jansson lärare
Chris Wahlström Kentas mammas röst
Stig Grybe ornitologens röst i den tecknade filmen

Bolag

Handling

Filmen börjar med ett bankrån. Rånarna kommer i bil, sätter masker för ansiktet och rusar in i banken. Polisen är snabbt på plats och tar upp jakten. En av rånarna skjuts i benet och åker fast.

Maria och Leif dansar. Efteråt åker de tillsammans hem till Maria. Deras kärlek skildras genom ett collage av stillbilder ur kärleksnoveller.

Maria arbetar på frisersalong och bor ensam med sonen Magnus. När Magnus återvänder från landet, berättar Maria om Leif. Magnus reagerar surt och vill uppenbarligen inte ha någon pappa.

På natten kommer Leif och blir presenterad för Magnus. Maria och Leif älskar. Leif kan inte längre låta bli att berätta för Maria om sitt förflutna. Rånaren i filmens början är Leif. Han har ett gravt kriminellt förflutet. Han har suttit i fängelse i flera perioder sedan han var 16 år. Mönstret är det vanliga -- fosterhem, ungdomsvårdsskola och alkohol. Leif vill bryta mönstret, men hittills har det förflutna alltid hunnit ikapp honom. Han känner sig totalt misslyckad och utan självförtroende.

Maria tycker dock om Leif och bestämmer sig för att tro på honom. Magnus mjuknar också successivt. Han mobbas i skolan och får hjälp av Leif.

Leif är fotointresserad och vill köpa en kamera på kredit. En kreditkontroll omöjliggör dock detta. Leif blir rasande och får ett utbrott mot butiksägaren. Maria får dock köpa kameran.

Alla tre besöker Marias föräldrar på landet. Idyllen är bedövande. Leif vägrar att ta en nubbe. Han vet att han inte tål sprit. Han värjer sig mot föräldrarnas frågor: Vad sysslar Leif med då? Det mullrar i Leifs inre.

Efter ett besök hos sin förfärlige övervakare försvinner Leif. När han återkommer erkänner han att han supit och inte vågat åka hem.

Leif dricker när Maria är på salongen. Magnus förebrår honom: Förstår du inte att mamma blir ledsen.

Leif är full när Maria kommer hem. Hon vill att han ska söka hjälp.

Marias mamma kommer på besök. Hon vill att dottern ska slänga ut Leif.

Magnus och en kompis besöker den vänlige och trygge Rikard på hans filmverkstad. Maria kommer dit för att hämta Magnus. Rikard är klart intresserad av Maria.

Leif gör en ny stöt och åker som vanligt fast. Maria besöker honom i fängelset. Hon vägrar att ge upp, trots att Leif uppmanar henne att glömma honom.

Leif slåss, får förlängning av straffet och förflyttas till Luleå. Han skriver till Maria och uppmanar henne än en gång att glömma honom.

Leif rymmer under transporten till Luleå.

Rikard blir bjuden på middag av Maria och Magnus. Han tröstar ädelt och vänligt Maria.

Magnus får se Leif på gatan. Han och Rikard letar efter honom.

Leif kommer hem när Magnus är ensam hemma. Magnus varnar honom och säger att polisen nyss har varit där.

Leif gömmer sig i Magnus' "klubbrum" i källaren. Där finner han Magnus' kompis Kenta som ligger avsvimmad efter att ha sniffat. Leif för Kenta till sjukhus väl medveten om att detta är det samma som att ange sig själv.

En sista gång uppmanar Leif Maria att sluta hoppas och tro på honom. Han förs bort av polisen.

Rikard, Maria och Magnus går tillsammans mot Rikards bil.

Censur / granskning

Censurnummer 114609
Datum 1975-06-03
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2750 meter
Kommentar Speltid: 100 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2750 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Många kritiker tyckte att Mats Arehns debut med Maria var den mest lyckade sedan Roy Andersson debuterade med En kärlekshistoria 1970. Andra ansåg dock att det positiva mottagandet hos vissa kolleger mest berodde på att svensk film var så usel att varje seriös satsning som inte luktade spekulation hyllades som ett mästerverk.

"Arehn är mer kompetent än de flesta debuterande filmregissörer. Han rör sig säkert inom sin historias ram och är därför sympatiskt anspråkslös. Han är tekniskt kunnigare än de flesta och man kan sitta och känna sig angenämt överraskad inför hans films rent hantverksmässiga kvaliteter. Han ger sina skådespelare svängrum. (-)

Men Lis Nilheim är inte ensam om sin framgång. Lika bra, fastän inom en något mindre psykologisk radie, är Tomas Hellberg som hennes olyckliga kärlek. (-)

I några avsnitt är den snäll på gränsen till fyrkantighet, som om jord och himmel möttes i veckotidningsvärldens horisont.

Men oftast tänker den med hjärtat och visar oss en handfull människor som kunde vara alldeles verkliga. Det är en debutfilm med publiktycke och flera mersmaker." (Lasse Bergström i Expr)

"Mats Arehns Maria är nog på sätt och vis den säkraste långfilmsdebuten sen Roy Andersson gjorde En kärlekshistoria. Filmen heter Maria, men den handlar lika mycket om tre personer. Det spelar mindre roll att den ursprungliga karaktären av ungdomsberättelse slår igenom ibland och att perspektiven skiftar lite oväntat.

Snarare får filmen därigenom extra bredd och nyansering och vinner i trovärdighet. Vi ser på det som händer med nästan omärkligt växlande blick. Vi ser en film om en liten grabb som kanske skulle behöva en farsa, en ensam tjej som hittat någon hon tycker om och en illa medfaren kille som försöker ta sig in från kylan.

Skådespelarna kunde ha fått Guldbaggar alla tre. Men Lis Nilheim är värd sin för värmen och naturligheten hos den flicka som ställer upp. (-)

Det finns inget sensationellt eller revolutionerande märkvärdigt i den, inte heller i Mats Arehns sätt att berätta. Men han har ett slags absolut gehör för det rätta tonläget som till och med kan dämpa ner Janne Carlsson i en kramgod biroll. (-)

Vi saknar, exempelvis och åtminstone i biofåtöljen, mycket av 60-talets fräna samhällsuppgörelser. Men i gengäld får vi i filmer som Maria en trovärdig vardagsskildring med fönstret öppet mot samhällets mullrande blå himlar.

Det är inte fy skam det heller!" (Hanserik Hjertén i DN)

Med undantag av Björn Fremer i KvP var kritikerna i Sydsverige mindre begejstrade. Fremer var dock mycket nöjd. Under rubriken "En underbar svensk film" skrev han:

"Vad skådespelarna och Arehn lyckats med är nämligen något så sällsynt som en stämningsfylld kärlekssaga där människorna talar som människor och inte som livlösa skrivbordskonstruktioner."

Jan Aghed i SDS tog dock till storsläggan:

"Nog är det ett vältaligt mått på det svenska filmklimatets utarmning under 70-talet att en visserligen sympatisk men inte desto mindre idémässigt torftig, fyrkantig, genomgående liten film som Mats Arehns Maria kan haussas av kritiken och t o m erövra en Guldbagge åt aktrisen i titelrollen. I stället för ordet 'saga' kunde man använda ordet 'veckotidningsnovell' i karakteriserande syfte, för vad filmens innehåll, formspråk, psykologi och allmänna tonfall associerar till är materialet i de novelltidningar som riktar sig till en kvinnlig läsekrets i övre tonåren. 'Jag blev kär i en förbrytare' eller 'En bankrånare krossade mitt hjärta'. (-)

Personerna är schabloner -- den goda och lidande flickan, den urspårade men ömhetstörstande och innerst inne hygglige grabben och så den försynte hedersknyffeln vars osjälviska hjälpsamhet belönas innan ridån går ned. (-)

I sextiotalets svenska filmklimat skulle en vänlig och renhjärtad bagatell som Maria ha passerat utan större uppmärksamhet. Nu får den rentav pris, varför undandrar sig faktiskt min fattningsförmåga."

Kommentar Svensk filmografi

Manuskriptet till Maria bygger på ungdomsromanerna "I stället för en pappa" (utgiven 1971) och "Hur blir det sen då?" (1972) av Kerstin Thorvall (f 1925).

Uppdelad på tre avsnitt visades filmen i TV2 3, 8 och 17 augusti 1977.

Lis Nilheim fick 1975 en guldbagge för sin roll som Maria.

Mats Arehn (f 1946) hade gjort ett flertal kortfilmer, bl a för TV, innan han fick möjlighet att långfilmsdebutera med Maria. Han kom att göra ytterligare två långfilmer under 70-talet, Uppdraget (1977/12) och En kärleks sommar (1979/2).

Förlaga

Originaltitel I stället för en pappa (Ungdomsroman)
Författare Kerstin Thorvall


Originaltitel Hur blir det sen då? (Ungdomsroman)
Författare Kerstin Thorvall


Inspelning

Sverige 1974-08-30 1974-12-06
Karlaplan Stockholm
Långholmen Stockholm (m.fl. platser)

Visningar

Stockholmspremiär 1975-09-19 Spegeln Stockholm Sverige 100 min
Sverigepremiär 1975-06-06 Vågen Luleå Sverige 100 min
1975-06-06 Röda Kvarn Piteå Sverige 100 min
TV-visning 1977-08-03 TV2 Sverige (del 1)
1977-08-10 TV2 Sverige (del 2)
1977-08-17 TV2 Sverige (del 3)
Urpremiär 1975-06-06 Vågen Luleå Sverige 100 min
1975-06-06 Röda Kvarn Piteå Sverige 100 min
Annan visning 1976 Warszawa Polen
Festivalvisning 1975-05-14 Cannes Frankrike (filmfestivalen i Cannes)

Utmärkelser

Chaplin-priset Stockholm 1975 Mats Arehn (bästa regi)
Stockholm 1975 Ingemar Ejve
Guldbagge Stockholm 1975 Bästa skådespelerska Lis Nilheim
International Inter-Church Film Center Mannheim 1975 (rekomendation)
Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1975 (bidrag om 109 588 kr)
Bennys badekar (1971) Citeras i Maria (1975)

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Bankrån
Damfrisering
Foto
Fotoaffär
Fängelse
Förmyndare
Kriminalitet
Mobbning
Sniffning
Social utslagning
Stockholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 1096


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 1094


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2560


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MARIA
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MARIA
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel MARIA
Affischdesign Zygmunt Zaradklewicz


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Omfång 5 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel English dialogue list.
Omfång 44 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus: Mats Arehn, Ingemar Ejve, Bertil Köhler. Baserat på en historia av Kerstin Thorvall.
Omfång 154 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 8
Färg papper 14
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Engelska


Typ Program
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?