Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Släpp fångarne loss - det är vår! : En fängelsefars för hela familjen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1975-12-06

Medverkande

Lena Nyman
Frida

Tage Danielsson
hennes vän

Gösta Ekman
Frans, fängelsedirektör

Hans Alfredson
Erlandsson, fängelsevakt

Georg Årlin
rådman

Margaretha Krook
Flora, rådmans dotter

Visa alla medverkande

Handling

En bil kommer körande i rasande fart tätt följd av en mängd polisbilar. Bilen hamnar i sjön och föraren försöker simmande fly från platsen. På stranden väntar dock ett hundratal...

Visa hela handlingen

Press

Samtliga kritiker tyckte om Tage Danielssons film. Några hade vissa invändningar mot enskildheter, men i huvudsak instämde de i Expressens rubrik "Styvt gjort, Tage!". "I ett...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
B-foto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Musikarrangör
Scenografiassistent
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Lena Nyman Frida
Tage Danielsson hennes vän
Gösta Ekman Frans, fängelsedirektör
Hans Alfredson Erlandsson, fängelsevakt
Georg Årlin rådman
Margaretha Krook Flora, rådmans dotter
Ernst-Hugo Järegård Harald Hansson, fånge
Jan Malmsjö professorn, fånge
Urban Sahlin Apan, fånge
Rune Gustafsson Segovia, fånge
Rolf Sohlman fartdåren
Dora Söderberg damen som ringer polisen för att få hjälp med matlagningen
Vera Schmiterlöw Asta Nilsson, ordförande i Svenska Småkaksakademin
Fred Gunnarsson polisen vid skrivmaskin
Henric Holmberg fången som skalar potatis
Gregor Dahlman fången som mördat sin fru för att hon pratade för mycket
Torbjörn Ljung Fridas vän som ung
Rutger Nygren Arvid Levin, medlem av Småkaksakademin
Gunnar Svensson parkvakt
Per-Axel Arosenius polis
Lennart Aspegren polis
Börje Nyberg vaktkonstapel
Helena Brodin Fridas väns mor
Birgitta Hylander fru Levin, medlem av Småkaksakademin
Ove Magnusson vaktkonstapel
Nils-Erik Sandell gatumusikantpolis
Thord Carlsson nasarpolis
Manne Grünberger övergångspolis
Thore Segelström vaktkonstapel/polis i tillbakablick/kommenterande fånge
Hans Sundberg polis i tillbakablick
Gerda Calander medlem av Småkaksakademin
Inga-Lill Åhström medlem av Småkaksakademin
Martha Colliander medlem av Småkaksakademin
Anna-Lisa Fröberg medlem av Småkaksakademin
Erik Zetterström medlem av Småkaksakademin
Torborg Kreps medlem av Småkaksakademin
Wiveka Alexandersson medlem av Småkaksakademin

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Ord
SF-Produktion AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1975
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2021
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2008
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

En bil kommer körande i rasande fart tätt följd av en mängd polisbilar. Bilen hamnar i sjön och föraren försöker simmande fly från platsen. På stranden väntar dock ett hundratal poliser. Han förs till fängelset och fängelseporten slår med ett brak igen bakom honom.

"The end."

Så slutar det nästan alltid. Dock inte i denna surrealistiska antifängelsefilm. Släpp fångarna loss och ge dem en chans.

Frida och hennes vän sjunger filmens ledmotiv i en pastoral idyll: "Släpp fångarne loss -- det är vår!"

Frida målar slogans på fängelsemuren. I en stumfilm i filmen uppträder en fånge, professorn, i rånarens roll. Fångar släpps loss och störtar ut genom fängelseporten.

Frida och vännen målar om en cell. In kommer den genuint galne och förvirrade fängelsedirektören med sin inte mindre galne fängelsevakt Erlandsson. Som vanligt missförstår de varandra och Erlandsson släpper fångarna.

Frida och hennes vän rider hem till sitt idylliska lilla hus. I huset är allt anpassat till deras olika storlek, Frida har en låg dörr, hennes vän en hög. Och så vidare.

Minnesbilder redovisas: När vi var små upplevde vi alla stora som poliser -- poliser som allmänhetens tjänare, gatsoparpoliser, parkpoliser, kioskpoliser. Vi har alla en polis inombords.

Frida och hennes vän går och lägger sig. Frida blir lätt galen vid fullmåne. Deras hus förstörs av skurkar. Man måste orka vara ödmjuk och förstående.

Fången Harald Hansson gör inbrott hos rådmannen, stjäl silverpjäser och hamnar åter i det galna fängelset. Under inbrottet gjorde han dock ett outplånligt intryck på rådmannens dotter. Hon försöker ständigt befria honom ur fängelset men stoppas av Erlandsson och fängelsedirektören.

Professorn sjunger i sin cell. Efter ett uppträde i matsalen förs alla till isoleringen. Fängelsedirektörens ständiga replik är: Nu måste vi bestämma någonting.

Frida och hennes vän befriar Hansson i samband med att de uppträder för fångarna. Fängelsedirektören blir inlåst i fångens ställe utan att han riktigt fattar hur.

Hansson lyckas återanpassa sig till civilt liv genom att lära sig ett "ordentligt" yrke -- konditorns. Han övertygar alla vid kakakademins avsmakning. Han lämnar tillbaka silverpjäserna till rådmannen och gifter sig med dennes dotter. Alla på fängelset deltar i bröllopet. Brudparet far iväg i en luftballong.

Professorn undrar om inte Frida och hennes vän kan befria också honom ur fängelset och ge honom ett människovärdigt liv. De suckar:

Orkar vi? Vi måste orka.

Släpp fångarne loss -- det är vår!

Censur / granskning

Censurnummer 115188
Datum 1975-12-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2800 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2800 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Samtliga kritiker tyckte om Tage Danielssons film. Några hade vissa invändningar mot enskildheter, men i huvudsak instämde de i Expressens rubrik "Styvt gjort, Tage!".

"I ett filmutbud där vänlighet och älskvärdhet inte precis är några iögonfallande dygder framstår Tage Danielsson som en alltmer imponerande och rar företeelse. (-)

Det handlar om att det är fel att låsa in människor, även om de begått dumheter, och eftersom filmen är kemiskt fri från alla elaka handlingar utom en, känns det naturligt för små och stora barn, att applådera detta budskap. (-)

Det skall genast sägas att Ekman överträffar sig själv i komisk slapstick och att Alfredson överraskar världen i komisk stenstil, som lämnar intet åt improvisationen och gränsar till den stora karaktärskonsten. (-)

Det är styvt gjort, liksom mycket annat i denna Tage Danielssons bäst sammanhållna film hittills. Som familjefars borde den ha internationella genomslagschanser -- det är ju inte bara vänlighten som är sällsynt i filmlandet utan också den komiska fantasin.

Som ridande representanter för denna fantasi etablerar sig, mitt i filmsagan, Tage själv och Lena Nyman, ett alldeles oemotståndligt par, han som vänligheten själv, lång som Fyrtornet, hon som hans Släpvagn, en Frida som vandrat ur sin visa och lånat drag av Pippi Långstrump, båda sockerbagare som hos Elsa Beskow, men i en helt annan idyll, kanske inte helt avlägsen från den mörka verklighet som väntar utanför biografen." (Lasse Bergström i Expr)

"Tage Danielssons tes är att 'det finns en onödig polis inuti varje människa'. Han menar också att den polisen förhoppningsvis går att friställa om vi med förenade krafter garvar ut honom i hans myndigaste och högtidligaste och larvigaste ögonblick.

Och visst ges här talrika och utsökta tillfällen att skratta åt honom. Vi gör det när Gösta Ekman, i en av sina styvast broderade roller som Närsynta Magoo, låter den spattige och kärlekskranke fängelsedirektören byta skepnad med fången Harald Hansson. Vi gör det när fångvaktare Erlandsson -- bakom vars tryne vi först efter en halvtimme urskiljer Hans Alfredson -- slickar fötterna på överheten och avslöjar servilitetens samband med norra Europas lägsta intelligenskvot. (-)

Segern -- för en seger är det till slut fråga om -- tillkommer dem alla och inte minst Tage Danielsson. Sina piruetter utför han den här gången på randen av ett stort och frihetligt betryck. Erfarnare filmare än han kunde ha halkat eller tappat balansen. (-)

Det liknar nästan ett konststycke." (Jurgen Schildt i AB)

"Släpp fångarne loss, det är vår! handlar om biljakter, fängelseliv och svartsjuka. Den handlar om förställningskonst, dumhet och godhet. Den handlar om samhällsapparaten och individen. Det finns få svackor i dessa 2.600 m film av bilder, musik, ord färger och det beroende på komiska talanger hos Lena Nyman, Ernst-Hugo Järegård, Margaretha Krook, Gösta Ekman, Hasse & Tage, Jan Malmsjö, Urban Sahlin, Rune Gustafsson m fl.

Tage Danielsson har alltid gjort roliga filmer, som, oavsett formen (-) skjutit in sig på det samhälle vi lever i. Gemensamt för dessa attacker mot åldringsvård, miljövård och fångvård har varit att han efterlyst människovård. Den mäktar inte apparaten ge, den måste du och jag och vi ge. Men alltför ofta är vi, som lilla Frida säger, för arga inuti, vi klär oss i förmyn!daruniformer vare sig vi är föräldrar, poliser eller ja, t o m barn, ty det finns ju alltid en svagare stackare på skolgården eller en trött mamma hemma. Nu skall ingen tro att Danielsson är revolutionär annat än i hjärtat. Han pläderar inte för total anarki. De flesta poliser är visserligen onödiga, men många är nödiga också, som hjälpare i nöden, när potatis behöver skalas, leksaker lagas. (-)

Nåja, han ser väl komplikationerna, men försmår varken skrattet eller leken när han gör filmidyll av svarta verkligheten." (Monika Tunbäck-Hanson i GP)

"De muntra infallen sprakar ibland som tomtebloss men tycks ett tag också ha slocknat. Främst får lustigheterna sin lyskraft av överdådiga skådespelarprestationer. Min favorit blir nog fängelsedirektören Gösta Ekman vars fnittriga minspel och totala oförmåga att fatta beslut ingått en gripande förening. Men storartat roliga är också Lena Nyman och inte minst Hasse Alfredson som vaktmästare Erlandsson: en byråkrat med Hitlermustasch på överläppen och idel sågspån i huvudet." (Carl-Eric Nordberg i Vi)

Kommentar Svensk filmografi

Släpp fångarne loss -- det är vår! blev inte bara en kritikerframgång utan också en med svenska mått stor publik och ekonomisk framgång.

Vid guldbaggeutdelningen 1976 fick Margareta Krook skådespelerskepriset för sin roll som råd!mannens dotter. Filmen toppade även listan för kvalitetspremier.

Fångvårdsmannaförbundet ville inte att filmen skulle visas på fängelserna, främst på grund av det elaka porträtt av en fångvaktare som Hans Alfredson gör i filmen. Frågan löstes dock.

Filmens titel och ledmotiv Släpp fångarne loss -- det är vår! är hämtat ur Birger Sjöbergs (1885-1929) "Fridas bok" som utkom 1922. Där har den fjortonde visan titeln "Släpp fångarne loss!". Påpekandet om årstiden kommer först i texten, men upprepas i varje omkväde. I den mer än 50 år gamla visan -- som filmen åter gjorde populär -- hävdar dock Fridas vän att det knappast går att släppa fångarna loss av sociala skäl:

"Åh, aldrig jag tror, att det går av sociala skäl, av sociala skäl."

Tage Danielsson bemöter alltså Fridas vän (Birger Sjöberg) och hävdar att det måste gå, just av sociala skäl.

Inspelning

Sverige 1974-04-14 1975-06-19
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Långholmen Stockholm Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Drottningholms slott Ekerö Sverige
Stockholm Sverige
Nynäshamn Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1975-12-06 Spegeln Stockholm Sverige 102 min
TV-visning 1985-10-24 TV1 Sverige 98 min
1995-10-27 Kanal 1 Sverige 98 min
1999-01-06 SVT1 Sverige 98 min
2001-06-17 SVT1 Sverige 98 min
Urpremiär 1975-12-06 Spegeln Stockholm Sverige 102 min
Dvd-release 2008-03-03 Sverige
TV-visning 2020-01-14 SVT1 Sverige
2020-05-21 SVT1 Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1976 Högsta kvalitetspoäng (Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag om 465 346 kr)
Stockholm 1976 Bästa skådespelerska Margaretha Krook
Chaplin-priset Stockholm 1975 Gösta Ekman (roller i denna film och i Ägget är löst)
Svenska Filmkritikerförbundets pris Stockholm 1975 (årets film)

Ämnesord

Biljakt
Brott och straff
DK Brott och straff
DK Komedi
Fängelsedirektör
Fångvård
Inbrott
Kakakademi
Konditor
Luftballong
Polis
Sjöberg/Birger
Stockholm/Långholmen
Återanpassning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2732


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2797


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SLÄPP FÅNGARNE LOSS, DET ÄR VÅR! En familjefars av Tage Danielsson
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SLÄPP FÅNGARNE LOSS, DET ÄR VÅR! En familjefars av Tage Danielsson
Tryckeri Ewes tryckeri AB
Affischdesign Per Åhlin


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SLÄPP FÅNGARNE LOSS, DET ÄR VÅR! En familjefars av Tage Danielsson
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Släpp fångaren loss, det är vår! eller Måste det vara en bagare? En fängelsefilm för hela familjen. Av Tage Danielsson.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Släpp fångarne loss, det är vår! eller Måste det vara en bagare? En fängelsefilm för hela familjen. Av Tage Danielsson.
Omfång 126 s. + 3 s. ändringar + 35 s. innehållsbeskr., produktionsuppgifter, miljö-, kläd- & rolllista m.m
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 59 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Set the prisoners free - it's spring!
Omfång 32 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 18
Färg papper SET
Dia 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 103 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?