Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Mina drömmars stad
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1976-10-29

Medverkande

Eddie Axberg
Henning Nilsson

Britt-Louise Tillbom
Lotten Blom

Kjell-Hugo Grandin
Ture "Tummen" Lindgren, Hennings arbetskamrat

Gunilla Larsson
Matilda

Åke Wästersjö
Skräcken, hamnarbetare

Märta Dorff
Tvätt-Johanna, Skräckens hustru

Visa alla medverkande

Om filmen

Filmatisering av Per Anders Fogelströms episka roman om Stockholm under 1860-talet, sett ur arbetaren Hennings ögon. "Man kunde frukta staden, jätten som slukade...

Visa hela texten

Handling

Det är i Stockholm på 1860-talet. I tre år har Henning Nilsson och hans vän Tummen slitit i hamnen. De deltar i en bröllopsfest. Somliga dansar. Andra äter saltsill. Henning...

Visa hela handlingen

Press

Kritikeruppfattningarna om Mina drömmars stad uppvisade stor spridning, från högt beröm till skoningslöst klander. DN (Hanserik Hjertén): "Naturligtvis har man undrat hur det...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Filmatisering av Per Anders Fogelströms episka roman om Stockholm under 1860-talet, sett ur arbetaren Hennings ögon.

"Man kunde frukta staden, jätten som slukade människoliv. Ändå sökte man sig hit, gav sitt blodsoffer i det land i världen som var 1860-talets Sverige, i den stad i världen som var Stockholm."

Slukade blir de, de förtrampade i Ingvar Skogsbergs filmatisering av Per Anders Fogelströms roman. Utnyttjade, misshandlade, våldtagna och köpta. De hostar blod och super sig medvetslösa. I den blanka sjön har en mor dränkt sina svältande barn.

"Det är dom snälla som går åt helvete först." En ung kvinna blir indragen bakom en plank och börjar sin väg mot "horruljansen". En fabriksflicka försöker ta sig upp ur lorten, och hennes redlösa far kastar de nyköpta spetsunderkläderna i elden och vrålar att hon är ett luder.

Eddie Axberg lastar silltunnor i ännu en roll i ett Sverige-epos, efter Jan Troells Här har du ditt liv, Utvandrarna och Nybyggarna. Han är filmens betraktare. Genom en glugg ser han fabrikörerna skåla, och en ung servitris viker undan med blicken. Han vet vad som ska hända, men står utanför och tittar in. Genom hela filmen.

John Olsson, som året innan hyllats för Roy Anderssons Giliap, befäster sin ställning som en av Sveriges främsta fotografer. Bilderna av rök, dimma och damm – över vatten, ur fabriksskorstenar, efter militärhästarna, från cigarrerna – är fulländade. Med kameran skyhögt över isen blir tvätterskorna vid vaken till små svarta prickar. I hem så trånga och mörka att de liknar grottor faller några ljusstrålar på kvinnorna vid fönstren, det enda ställe där de kan se vad de gör. Bilden av en pojke på en gunga prydd med fladdrande band är så uttrycksfull att man tänker att filmen kunde varit stum.

Men det är den inte. I skarvarna läser Fogelström ur sin roman, den första i serien om staden och de som byggde den, om nöden och den framväxande arbetarrörelsen.

Ångan fyller badhuset, och Eddie Axberg skrubbar en kamrat på ryggen. Den gamle har varit i hamnen i ett helt liv, säger han. "Det får gå. Bara man låter bli tänka efter. Gjorde man det, då vete allt fan…"

Nina Widerberg (2017)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Eddie Axberg Henning Nilsson
Britt-Louise Tillbom Lotten Blom
Kjell-Hugo Grandin Ture "Tummen" Lindgren, Hennings arbetskamrat
Gunilla Larsson Matilda
Åke Wästersjö Skräcken, hamnarbetare
Märta Dorff Tvätt-Johanna, Skräckens hustru
Berit Gustafsson Tvätt-Malin, Lottens mor
Peter Lindgren Storsäcken, kolbärare
Fylgia Zadig hans hustru
Mona Seilitz Annika, deras dotter
Gertrud Widerberg Augusta, deras fosterdotter
Madeleine Tjärnberg Annikas lillasyster
Frej Lindqvist Johansson, färgare
Marrit Ohlsson mamsell Tornberg, väverska
Ulla-Britt Norrman Klara
Claes Esphagen Bodin, grosshandlare
Bernt Callenbo Fredrik Bodin
Görel Schönbäck Maja
Gunnar Schyman Torsten Åslund, kallad Törsten, issågare
Annika Greek Emelie, dotter till Henning och Lotten
Per Jennel August, "Agge", son till Henning och Lotten
Martina Tillbom Gertrud, dotter till Henning och Lotten
Carl-Axel Heiknert Lundström, stuvarbas
Catti Edfeldt kontorsflicka
Thore Segelström skrivaren
Per Nederdahl en berusad kroggäst
Bellan Roos kvastmakerskan, inneboende hos Storsäcken
Maj-Britt Lindholm krögerskan
Kjell Westling fiolspelaren på Skräckens och Tvätt-Johannas bröllop
Gert Nyman Bingel-John
Rolf Sohlman issågare
Per Bodner issågare
Christer "Bonzo" Jonsson våldtäktsmannen
Max Torello trollkarlen
Gösta Engström hamnarbetare
Kaj Nuora dvärg på festplatsen
Annikka Nuora dvärg på festplatsen
Per Gavelius en man i fönstret
- Ej identifierade:
Nils Åsblom
Katja Kiss
Elemer Kiss
Fred Lane
Martin Hedlund
Anne-Sofie Nielsen
Ulf Håkan Jansson

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Det är i Stockholm på 1860-talet. I tre år har Henning Nilsson och hans vän Tummen slitit i hamnen.

De deltar i en bröllopsfest. Somliga dansar. Andra äter saltsill. Henning tittar intresserat på en flicka som han så småningom presenterar sig för. Hon heter Lotten Blom.

Det är skymning. Henning och Lotten lånar en eka och ror ut. Hon berättar om sitt arbete hos Bergs. Där har hon i många år gjort handskar åt fina damer, tolv timmar om dagen. Men nu ska hon och sex andra avskedas. Henning berättar att han aldrig har sett sin far och att mor dog i kolera. Han såldes på fattigauktion till en mjölnare och fick bära mjölsäckar. Som 15-åring kom han till Stockholm. Då fick han fortsätta att bära.

Henning och Lotten vandrar i en skog. Det är som om vi hade känt varandra länge, säger hon.

Henning berättar för Lotten om Annika, dotter till Storsäcken. Henning är en bland flera inhysingar hos denne. Annika tjänade hos fint folk men bodde hemma. Hon hade tagit hem ett elegant, spetsprytt underplagg -- som Storsäcken hittade och i berusad ilska kastade på elden. När hon sedan kom hem, klådde han upp henne med käpp. Henning såg på utan att ingripa.

Hon bara försvann den natten, säger Henning till Lotten. Men man ska ha sett henne på stan med en fin karl. Och Storsäcken bara tiger om henne nu för tiden. Fast det syns något i ögonen på gubben.

Storsäcken har också en fosterdotter, Augusta, men henne bryr han sig inte om så länge hon drar in pengar från arbetet på tobaksfabriken. Och bland hans inhysingar finns den sprättige färgare Johansson.

En söndag när Henning och Lotten är på utflykt med Tummen och dennes käresta Matilda, bjuder Johansson Storsäcken på brännvin och inleder sedan en målmedveten förförelse av Augusta.

När Henning kommer hem med vännerna, hittar de Augusta gråtande i ett uthus. En riksdaler och en tvål har hon fått av Johansson. Henning rusar i väg och klipper till honom. Sedan fortsätter Henning in till den asberusade Storsäcken.

Henning har mist arbetet i hamnen. Men nu i den kalla vintern kan han meddela Lotten att han har fått nytt jobb hos sillgrosshandlare Bodin som ska bygga om ett magasin.

Bodin har bekymmer med sin bror Fredrik och talar ut med denne. Fredrik måste börja sköta sitt arbete, och flickan han är intresserad av måste sluta på värds!huset. Hon kan börja på kontoret i stället.

Henning tvättar bort sillstanken efter dagens slit.

En trollkarl framträder inför elegant publik. Där syns Fredrik Bodin och vid hans sida -- Annika.

Henning upptäcker att Annika har kommit upp sig, när han en dag hämtar avlöning. Hon visar då inget tecken på igenkännande. Men senare, i avskildhet på en mörk gata, talar hon ut med Henning. Hon och Fredrik Bodin är fästfolk. Hon frågar om sin mor. Storsäcken vill hon inte höra talas om. Hon skickar med Henning en sedel till mor.

Henning och Tummen får tag på en ledig stuga på Åsöberget. Egentligen har de inte råd, men det bör gå, när de är fyra om kostnaden. De flyttar in med Lotten och Matilda. Lotten sliter 14 timmar om dagen hos sin mor, Tvätt-Malin. Och Matilda har ofta längre dagar på väveriet.

Berättelsen avbryts av paus. Stosäcken är död. Annika kommer hem till mor. Annika har med sig pengar. Hon ska gifta sig och hennes man får inte veta något. Oroa dig inte, säger mor. Vi reder oss nog.

Det är den stora hungerns tid. Många människor söker sig från missväxten på landet till staden. Det blir för många munnar att mätta.

Det är kall snövinter. Under issågning lyssnar Tummen till den bildade suputen Torsten Åslund, Törsten kallad. Han talar om friheten: Proletärer i alla länder, förenen eder.

På sommaren upptäcker Henning brand i en av Bodins byggnader. Han störtar in och räddar först grosshandlaren och sedan ett kassaskåp.

Efteråt avtackas Henning av Fredrik Bodin. Grosshandlaren har visserligen dött, troligen av slaganfall. Men han blev inte innebränd. Och Henning räddade pengarna, och lagret klarade sig, eftersom branden upptäcktes i tid. Han får 100 riksdaler.

Henning visar pengarna för Lotten och Tummen. Det är mer än flera månaders lön -- med övertid. Jävla tacksamhet! säger Tummen. Hur mycket var det i kassan?

Det uppstår kravaller på Stockholms gator i Pariskommunens efterföljd. Folkets protester slås ned med polisvåld.

Henning och Lotten har fått tre barn -- August, Emelie och Gertrud.

Hennings slit driver honom in i för tidigt åldrande. Han arbetar åter i hamnen, liksom Tummen. Tummen avskedas på grund av medlemskap i arbetarföreningen. Henning säger upp sig själv och börjar igen på Bodins sillager. Det är sämre betalt men ger arbete året om.

1874 fyller den bodinska firman 25 år. Det firas med personalfest vid Bodins sommarvilla. Henning och Lotten är där med barnen. Fredrik Bodin och Annika beundrar den väluppfostrade August, Agge kallad. Han är sex år.

1877 nedkommer Lotten med ett dödfött gossebarn.

Henning är sliten. Ibland hostar han blod. Bodins måste göra inskärnkningar, och Henning får återgå till sjåandet i hamnen. Men Agge är välkommen ut till Bodins på landet över hela sommaren.

Det är Sundsvallsstrejkens tid. Henning sitter på en hamnkrog med Tummen och talar om att våga offra sig i arbetarnas kamp och om Bodins erbjudande. Henning hostar. Du har hostat ett år! säger Tummen.

Hösten 1879 arbetar Henning ännu i hamnen. Lotten har fött ett barn till, Olof. Agges skolgång bekostas av Bodins. Emelie och Gertrud bidrar till försörjningen med hemarbete.

Henning bärs hem på bår.

Han dör i lungsot. Han är 34 år.

Med sorg i hjärtat går Lotten med på att Agge flyttar hem till Bodins. Hon och de andra barnen ska flytta till hennes mor, Tvätt-Malin. Det blir billigare så.

Lotten och Agge tar farväl på en snöig gata. Sköt om dig, säger hon. Och glöm oss inte.

Censur / granskning

Censurnummer 116253
Datum 1976-10-26
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 4605 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 4605 meter
Akter 10 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikeruppfattningarna om Mina drömmars stad uppvisade stor spridning, från högt beröm till skoningslöst klander.

DN (Hanserik Hjertén): "Naturligtvis har man undrat hur det skulle gå. Här hade vi ett älskat men svårfilmat verk som Mina drömmars stad. Här hade vi en ung regissör som ännu inte visat framfötterna. Och så en av SF:s mångmiljonsatsningar, som kunde få en att befara ett nytt nationalmonument.

Desto roligare då att det lyckades. För Ingvar Skogsbergs filmatisering är i mina ögon ett stordåd som bekräftar att det på senaste tiden ljusnat alldeles oerhört kring den svenska filmen.

Fogelströms roman verkar ju ohyggligt svårbemästrad, med sin dokumentära Stockholmsskildring från ett annat sekel, sitt figurmyller, sin brist på dramatik och sitt berättarflöde genom ett par decennier.

Kan man göra en alldeles levande och engagerande tretimmarsfilm av detta?

Jo, det kan man. Och förklaringen är att Skogsberg vågat ge sig på något så sällsynt som att arbeta fritt i förhållande till en berömd roman, fast man väl kan tillägga att härtill har han varit nödd och tvungen för att få någon fason på det hela. (-)

Så genomför han, på Fogelströms och sina egna villkor, en film som håller en fängslad i nära tre timmar. Det är nästan fantastiskt hur han lyckats med detta.

Han fångar en tid och en atmosfär med de begränsade möjligheter som stått till buds. (-)

Det finns ju inte mycket kvar av det Södermalm som en gång var den stora svenska slummen, men Skogsberg lyckas ändå förmedla en tillvaro där de levande packas i tillgängliga kyffen och där döden kommer tidigt.

Samtidigt manar han fram de rikas värld där ute som paradissyner i en källarglugg, med Chopin under kristallkronor och luftiga sommarslott.

Han ger glimtar av den politiska kampen. Fackliga försök som knäcks. (-)

Eddie Axberg gör ännu en av sina fina, sveklösa arbetargrabbar, och Britt Louise Tillbom kommer med sin källklara blick och sitt karaktärsfulla ansikte direkt ur Lottens värld."

SvD (Åke Janzon): "Per Anders Fogelströms 'Mina drömmars stad' har kanske i högre grad än någon annan svensk roman i detta sekel blivit en folkbok, älskad framför allt av ungdomen.

Den okomplicerade människogestaltningen, den förenklade psykologin kan inte avskräcka någon som fängslas av romanens människoöden. (-)

Sådan romanen är, sådan är också filmen. Ingvar Skogsberg, som svarar för manuskript och regi, har inte anfäktats av några komplikationer. Han är en storartad bildmakare som får det konglomerat av idyll och fasa som är Stockholm mellan 1860 och 1880 att leva upp. (-)

Kan jag anmärka på något blir det möjligen att allting i filmen är så färgrikt och turbulent, nästan glödande och kokande. Så som jag själv minns min barndoms fabriksstad sådan den var för mer än ett halvsekel sedan, känner jag inte igen någonting. Jag saknar den tunga tristessen, den torrt knastrande ödsligheten, den färglösa toftigheten.

Sådant har Ingvar Skogsberg inte tid med. Kanske är han, med all sin inspiration, litet deformerad av färgfilmstekniken. (-) Tycker man att miljö och natur gör filmen Mina drömmars stad alltför pittoresk, kan man knappast säga detsamma om människorna. Pittoreska är de inte, och den knöliga dialog som Ingvar Skogsberg har försökt leta fram ur Fogelströms text gör de flesta scenmoment olycksaligt sega och garanterat odramatiska.

Kvar står bara den ansiktets teater som Eddie Axberg med sitt stora, känsliga och fridfulla ansikte kan avspegla i huvudrollen, assiterad av Britt Louise Tillbom, som i sin stillsamt blonda härlighet utesluter alla invändningar. (-)

Den som tar risken att se Mina drömmar stad -- den varar närmare tre timmar, och ingen film borde vara längre än högst en och en halv -- bör ta en näsduk med sig. Där finns så mycket att gråta över, och det fanns det sannerligen också i den verklighet den skildrar."

SDS (Jan Aghed): "Nog är det häpnadsväckande vad man får lite för pengarna nu för tiden. Rekordsumman sju miljoner har SF lagt ner på den här filmatiseringen av Per Anders Fogelströms roman om några arbetaröden i det sena 1800-talets Stockholm, och resultatet har blivit en livlös, seg och ömsom tråkig, ömsom mördande tråkig historia, som samtidigt är ett monument över ett starkt spekulativt och förstelnat produktionstänkande. (-)

I centrum för regidebutanten Ingvar Skogsbergs Fogelströmepos (en rättvis beteckning inte minst därför att författaren själv fungerar som ständigt återkommande uppläsare, vilket i och för sig är en vanvettig idé som understryker filmens bokklubbsprägel) står den blide hamn- och lagerarbetaren Henning. Han spelas av Eddie Axberg.

Denne var utmärkt i Troells filmer. Men det visar sig nu att det måste ha berott på att Troell var en känslig och auktoritativ personinstruktör och på att Axberg som själv inte är yrkesskådespelare var omgiven av folk som var det och som dessutom var mycket yrkeskunniga. Berövad detta stöd i Mina drömmars stad framstår han helt enkelt som otillräcklig. Hans gestaltning blir substanslös, ett slags sympatisk intighet, förödande både för rollens episka innebörder och för filmens struktur."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Mina drömmar stad påbörjades 8.5.1975 och avslutades 31.3.1976.

Per Anders Fogelström (f 1916) roman "Mina drömmars stad" utkom 1960.

Mina drömmars stad blev regissören Ingvar Skogsbergs långfilmsdebut. Produktionen var för sin tid ovanligt dyr. Kostnaden uppgick till mellan 6 miljoner och 7 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Förlaga

Originaltitel Mina drömmars stad (Roman)
Författare Per Anders Fogelström


Inspelning

Sverige 1975-05-08 1976-03-31
AB Europa Studio Sundbyberg
Södermalm Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1976-10-29 Röda Kvarn Stockholm Sverige 168 min
1976-10-29 Victoria Göteborg Sverige 168 min
1976-10-29 Royal Malmö Sverige 168 min
TV-visning 1997-08-22 SVT1 Sverige
1998-07-11 SVT2 Sverige
2001-09-16 SVT1 Sverige
Urpremiär 1976-10-29 Röda Kvarn Stockholm Sverige 168 min
1976-10-29 Victoria Göteborg Sverige 168 min
1976-10-29 Royal Malmö Sverige 168 min
Cinemateksvisning 2017-08-15 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1977

Ämnesord

Arbetare
Arbetarförening
Arbetslöshet
Avsked från anställning
Barn/dödfött
Barnafödsel
Barnarbete
Bröllopsfester
DK Arbete, Arbetsvillkor
DK Drama
DK Litterära förlagor
Debutfilm
Dödsfall
Eldsvådor
Fosterbarn
Färgare
Grosshandlare/sill
Hamnarbetare
Hungersnöd
Issågning
Jubileum/25 år
Klasskamp
Kravaller
Lungsot
Penningbelöning
Personalfest
Personalinskränkning
Polisvåld
Sommarvilla
Spritmissbruk
Stockholm
Stockholm/Södermalm
Stockholm/Åsöberget
Stuvarbas
Stuvare
Trollkarl
Tvätterska

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 4605


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MINA DRÖMMARS STAD
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Leonardo reklamatelje


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MINA DRÖMMARS STAD


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MINA DRÖMMARS STAD En av de största svenska filmerna genom tiderna!
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenarioversion nr 2. En helaftonsfilm efter Per Anders Fogelströms roman, av Ingvar Skogsberg.
Omfång 205 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Helaftonsfilm med paus. Av Ingvar Skogsberg efter Per Andres Fogelström.
Omfång 83 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 56 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel City of my dreams.
Omfång 34 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenarioversion nr två. En helaftonsfilm efter Per Anders Fogelströms roman. Av Ingvar Skogsberg.
Omfång 189 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper 7
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud


Typ Digitalt ljud


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?