Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Agaton Sax och Byköpings gästabud
Filmtyp Långfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1976-11-20

Medverkande

Olof Thunberg
Agaton Sax

Stig Grybe
Lispington, kommissarie

Isa Quensel
Faster Tilda

Helge Hagerman
Antonsson, poliskonstapel

Per Sjöstrand
Julius Mosca McSnuff

Leif Liljeroth
Octopus Scott Amber

Visa alla medverkande

Handling

Världens farligaste förbrytare, Julius Mosca och Octopus Scott, har lyckats fly från sina fängelseceller i London, och kommissarie Lispington på Scotland Yard får i uppdrag att gripa dem...

Visa hela handlingen

Press

Som så ofta när det gäller barnfilmer är barnens omdömen så mycket mer positiva än vuxnas, men samtidigt väldigt allmänna -- och som "kritik" kan de vara tveksamma vägledare. Flera...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Scenograf
Ljudtekniker
Manusbearbetning
B-foto
Musikarrangör
Specialeffekter, ljud
Animation, sekvens
Övrig medarbetare

Medverkande

Olof Thunberg Agaton Sax
Stig Grybe Lispington, kommissarie
Isa Quensel Faster Tilda
Helge Hagerman Antonsson, poliskonstapel
Per Sjöstrand Julius Mosca McSnuff
Leif Liljeroth Octopus Scott Amber
Stig Lasseby Tänkande August
Bert-Åke Varg berättare samt vissa kriminella element
Annica Risberg vokalist

Bolag

Produktionsbolag Team Film AB
AB Svensk Filmindustri
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (digital) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Världens farligaste förbrytare, Julius Mosca och Octopus Scott, har lyckats fly från sina fängelseceller i London, och kommissarie Lispington på Scotland Yard får i uppdrag att gripa dem -- vilket kompliceras av att brottslingarna har två laglydiga dubbelgångare som med monoton regelbundenhet fängslas -- och friges.

Mosca och Scott organiserar bolaget Kupp & Co, och deras första uppgift blir att försöka stjäla den i Byköping bosatte privatdetektiven Agatan Sax' datamaskin, Tänkande August, som har alla fakta samlade om all världens brottslighet -- en ovärderlig informationskälla även för bovar.

Mosca och Scott beger sig till Byköping, Sweden, där invånarna just firar jul. Men så gör också Lispington, som har en egendomlig förmåga att trassla till allting, samt -- de två dubbelgångarna som hoppas på Agaton Sax' hjälp.

Mosca och Scott arrangerar en stor julfest, där alla bjuds på specialpreparerade polkagrisar som innehåller ett starkt sömnmedel. Alla (utom Agaton) äter av polkagrisarna och somnar snällt, och bovarna bär ner Agaton i slottskällaren och längst in i den fruktade labyrinten -- men märker inte att Agaton har lyckats fästa en garnända från sina präktiga strympbyxor, stickade av faster Tilda, i början av labyrinten. Med denna tråd tar han sig sedan ut -- och lyckas i sista stund hejda Mosca och Scott som har hunnit stjäla hans magnetminne och nästan hunnit flyga iväg med det.

Censur

Censurnummer 116317
Datum 1976-11-12
Åldersgräns Barntillåten
Kommentar Aktindelning: 555-485-535-560 = 2135 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2135 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Som så ofta när det gäller barnfilmer är barnens omdömen så mycket mer positiva än vuxnas, men samtidigt väldigt allmänna -- och som "kritik" kan de vara tveksamma vägledare. Flera tidningar lät emellertid barn uttala sig spontant -- och positivt -- efter visningarna, medan det i andra fall förekom att recensenten hade tagit barn med sig.

Gunilla Boethius i AB tyckte att filmen hade sin styrka "i respekten för människorna och i sin stillsamma humor. Den blir ett slags kärleksförklaring till vanligt folk, till vardagen och småstaden (-) Sen är det en annan sak att själva intrigen inte är särskilt märkvärdig. För en vuxen blev bovjakten i alla dess turer rätt långrandig i längden. Men den sjuåring jag hade med mig tyckte att filmen var rolig och spännande hela tiden. Det är väl hennes omdöme som får väga tyngst i det här sammanhanget."

Bernt Eklund i Expr skrev:

"För barn i rätt ålder -- inte för stora och inte för små -- tror jag det är riktigt spännande. Den spänningen är filmens dominerande kvalitet. Stig Lasseby presenterar hjältedåden med en skissartad flykt, som inte sitter fast i överdriven realism. I lyckliga stunder påminner hans teckningar om barnteckningar."

"Trivsamt -- men glest mellan pärlorna", tyckte Elisabeth Sörenson i SvD. Hon ansåg också att handlingen var lite för tilltrasslad.

Mest negativ i stockholmspressen var Thorleif Hellbom i DN som tyckte att berättelsen som sådan var "litet för tunn (-) Här är för litet av fantasteri och glada infall. Tempot är för långsamt för filmen."

Monika Tunbäck-Hanson i GP:

"Lasseby är uppfinningsrik och rolig, han kommer med oväntade lösningar och finurliga klipp. (-)

Det där med åldrar är alltid svårt, men jag kan föreställa mig att 7-10 årsåldern är den ideala, men det fina med filmen är också att en vuxen somjag, alls inte hade långtråkigt, utan faktiskt barnsligt roligt."

I Malmö-pressen förlitade sig recensenterna mest på barnens omdömen:

"Den är avsedd att underhålla och att döma av en mellanstadiepublik lyckades den och detta berodde i första hand på de flyhänt gjorda tecknade bilderna." (B-E Richter i SDS) "Mina barn tyckte filmen var jättekul. Äldsta dottern hade med hela sin klass och alla var förtjusta. Det är därför som jag förutspår succé. Personligen var jag kanske mera dämpad i min entusiasm. (-) Det saknas spänning och dramatik. Det finns ingen att vara rädd för eftersom alla är sympatiskt tecknade, även bovarna är mer roliga än farliga." (Björn Fremer KvP)

Kommentar Svensk filmografi

Underlaget till Agaton Sax och Byköpings gästabud är en barnbok med samma titel (utgiven 1963) av författaren och radiomannen Nils-Olof Franzén (f 1916). Han har hittills skrivit elva böcker om Agaton Sax. Den första, "Agaton Sax klipper till", utkom 1955 (året innan Franzén blev chef för radion, vilket han var till 1973). Den elfte boken utkom 1977.

Stig Lasseby (f 1925) är utbildad teckningslärare men också något av den svenska animationens Grand Old Man med kontinuerlig produktion sedan 50-talet. I början av 70-talet producerade han fyra 15-minuters filmer för TV baserade på en av Agaton Sax-böckerna ("Agaton Sax och bröderna Max", utgiven 1965), vilka sändes 1972, och i maj året därpå fick hans bolag Team Film produktionsgaranti av H2-fonden för långfilmsprojektet Agaton Sax och Byköpings gästabud som han ville samproducera med Filminstitutet.

Filminstitutet var positivt, och 20 juni 1973 skrevs ett samproduktionskontrakt, enligt vilket Filminstitutet skulle stå för 30 procent eller 300 000 kr efter en av Lasseby uppgjord budget- och tidsplan, där premiären beräknades till julen 1975.

Såväl budget som tidsplan visade sig med tiden helt orealistiska. 24 april 1976 gjordes ett tilläggsavtal i vilket Filminstitutet gick in med ytterligare 10 procent, men även SF gick in med 10 procent. Förhoppningen knöts nu till Barnens Dag-premiär i augusti, men inte heller detta gick att genomföra. 7 september skrevs ett tilläggsavtal, där såväl Filminstitutet som SF satsade 10 procent till, varför den slutliga filmrätten fördelades med 50 procent för Filminstitutet, 30 för Teamfilm och 20 för SF.

Nästan ett år försenad fick filmen premiär 20 november 1976. Samtidigt kunde dock TV -- i oktober och november 1976 -- sända tre halvtimmesfilmer baserade på tre andra Agaton Sax-böcker, även de signerade Lasseby och Teamfilm. Den ekonomiska situationen var tilltrasslad och den administrativa bristfällig. Slutlig ekonomisk uppgörelse mellan Teamfilm och Filminstitutet träffades inte förrän tio år senare, 1986, efter slutreglering av Pelle Svanslös (1981) och Pelle Svanslös i Amerikatt (1985).

Trots hyggliga recensioner blev inte Agaton Sax och Byköpings gästabud någon större publikframgång. Första året sågs den av endast drygt 100 000 åskådare.

Filmen har sålts till de nordiska länderna samt till England, Italien, Jugoslavien, Spanien, Västtyskland, Österrike och Australien.

Förlaga

Originaltitel Agaton Sax och Byköpings gästabud (Barnbok)
Författare Nils-Olof Franzén


Visningar

Sverigepremiär 1976-11-20 China Stockholm Sverige 77 min
Urpremiär 1976-11-20 China Stockholm Sverige 77 min
Sverigepremiär 1976-11-20 Vågen Stockholm Sverige 77 min
Urpremiär 1976-11-20 Vågen Stockholm Sverige 77 min
Sverigepremiär 1976-11-20 Draken Göteborg Sverige 77 min
Urpremiär 1976-11-20 Draken Göteborg Sverige 77 min
Sverigepremiär 1976-11-20 Palladium Malmö Sverige 77 min
Urpremiär 1976-11-20 Palladium Malmö Sverige 77 min
Sverigepremiär 1976-11-20 Camera Täby Sverige 77 min
Urpremiär 1976-11-20 Camera Täby Sverige 77 min
Dvd-release 2004-11-17 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Helvassa Gullans sång
Kompositör Charles Redland
Textförfattare Leif Krantz


Originaltitel Lägg av med den gamla stilen
Kompositör Charles Redland
Textförfattare Leif Krantz


Originaltitel Min husse
Kompositör Charles Redland
Textförfattare Leif Krantz


Originaltitel Rock-Virans sång
Kompositör Charles Redland
Textförfattare Leif Krantz


Originaltitel It's a Long Way to Tipperary
Kompositör Harry Williams (1912)
Jack Judge (1912)
Textförfattare Harry Williams (1912)
Jack Judge (1912)
Gösta Rybrant (svensk text)


Originaltitel Räven raskar över isen


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1977

Ämnesord

Bovar
DK Barnfilm animerad film
Datamaskin
Dubbelgångare
Fängelse
Julfirande
Polis
Polkagrisar
Privatdetektiver
Scotland Yard
Sömnmedel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2126


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2121


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2127


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DVD


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2127


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2135


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2135


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2135


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd DAT


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AGATON SAX OCH BYKÖPINGS GÄSTABUD En thriller för hela familjen av Stig Lasseby
Affischdesign Jan Gissberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel AGATAON SAX OCH BYKÖPINGS GÄSTABUD
Tryckeri American printing
Affischdesign STB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Agaton Sax och Byköpings gästabud. Filmmanuskript av Leif Krantz, fritt efter N-O Franzéns bok.
Omfång 92 s. Teckningar (19 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Agaton Sax och Byköpings gästabud.
Omfång 31 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 9
Färg papper SET
Dia 17
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?