Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Tabu : Historien om en reformator
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1977-01-28

Medverkande

Kjell Bergqvist
Kristoffer Lohman, advokat

Halvar Björk
Lennart Eriksson, även kallad Margaretha

Gunnar Björnstrand
Rådmanskan

Viveca Lindfors
Sirkka Lind

Frank Sundström
Juvelerare

Visa alla medverkande

Handling

Sara, filmens kvinnliga huvudperson, talar utanför bild. Hon vill berätta historien om en reformator som slogs för de förtryckta. Hon väljer att börja med historien om Carlstedt. ...

Visa hela handlingen

Press

Några kritiker fann enskilda kvaliteter i Tabu. Men den samlade presskören utnämnde filmen till ett misslyckande: Vi (Carl-Eric Nordberg): "Bland dessa gränsvarelser i Tabuland...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Kjell Bergqvist Kristoffer Lohman, advokat
Lickå Sjöman Sara
Halvar Björk Lennart Eriksson, även kallad Margaretha
Gunnar Björnstrand Rådmanskan
Viveca Lindfors Sirkka Lind
Frank Sundström Juvelerare
Heinz Hopf Biceps
Lars Amble Evelyn
Olle Björling Carlstedt
Stig Ossian Ericson Björn, radioproducent
Mona Andersson Aina Eriksson, Lennarts fru
Axel Düberg Elsa-Britta
Toivo Pawlo Ernst Lohman, Kristoffers far
Gerd Hagman Cecilia Lohman, Kristoffers mor
Peter Ahlm Barbara
Stellan Skarsgård Jan-Erik
Gudrun Brost Linda
Axel Segerström den blåögde i parken
Maria Johansson Irja
Birger Malmsten bokförläggare
Bill Carlsson Lisbeth
Mats Arehn lille Bertil (dubbad av Gunnar Ernblad)
Zounkata Tuina Christman
Meta Velander journalist vid Vår Svenska kyrka
Tintin Anderzon Eva, flickan i koloniträdgården
Ulla Lindhe Jan-Eriks flicka
Bengt Järnblad polis
Therèse Kander baby
Maria Ekman Lennarts dotter
Sebastian Håkansson Lennarts son
Marianne Engström Lena-Lena
Monica Nielsen lesbisk flicka
Gun Robertson dam i parken
Lena Olin flicka på båten
Jan Nygren stadig demonstrant
Arthur Fischer man i trappan
Walter Hirsch fotograf
Ebbe Carlsson radiorösten
Hans-Ola Stenlund statist
Anita Ekström dubbningsröst
Arna Hervieu dubbningsröst
Catrin Eggers
Per Gavelius åskådare

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
AB Europa Film
Stockholm Film AB
Vilgot Sjöman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2021
Laboratorium AB Film-Labor
Förtext Animagica Film & Video AB

Handling

Sara, filmens kvinnliga huvudperson, talar utanför bild. Hon vill berätta historien om en reformator som slogs för de förtryckta. Hon väljer att börja med historien om Carlstedt.

Han kommer med en kanske tioårig flicka till en koloniträdgård. Han öppnar gylfen, onanerar och ber flickan fotografera hans stånd. Hon fotograferar.

Carlstedt sitter hos advokat Kristoffer Lohman som i handen har handlingarna i målet, bland annat bilderna från koloniträdgården. Fängelsestraff kan nog undvikas, spår Kristoffer.

De störs av Sara. Hon vill veta mer om advokaten som försvarar sexförbrytare och som vill utbilda sexsamariter. Kristoffer svarar korthugget och undvikande.

Den otillfredsställda nyfikenheten driver Sara att söka upp Kristoffer i bostaden. Här finner hon stök, obäddade sängar och några inhysta människor, mer eller mindre skygga. Nu tar sig Kristoffer tid med henne. Han visar en statyett, Jesus på korset med stor erektion, gjord av Sirkka Lind, en tusenkonstnärinna som är duktig på sexkonst. Sara hittar en bok, "Gränsmänniskorna". En guldgruva när det gäller själsnöd, säger Kristoffer. Du är oskuld, va, på gränsfolket? fortsätter han.

Kristoffer för Sara i kontakt med Margareta -- som egentligen heter Lennart. Hans drift att klä sig som kvinna var djupt ångestfylld, innan han avslöjade hemligheten för sin blivande fru. Nu har hans kvinnliga jag ett eget rum hemma i villan. Han visar rummet för Sara och berättar om sitt behov av kvinnlig mjukhet och smekningar.

Sirkka Lind har ordnat stor fest. Kristoffer och Sara är där. De är nu förälskade i varandra. Alla övriga festdeltagare har sina sexuella särintressen. Sirkka föreslår att de ska arrangera ett demonstrationståg för sexuellt avvikande. Senare klär hon av sig naken. Befria lusten! ropar hon. Ingen njutning är tabu! Kristoffer går ned på knä och trycker ansiktet mot henne. Sara är bedrövad.

Sara väntar ensam i natten, när Kristoffer äntligen kommer tillbaka till henne. Sirkka ville ordna en ormgrop, men jag kunde inte, berättar han. Jag älskar dig. Varför anstränger du dig så, när du inte vill? undrar Sara.

Som medansvarig för det planerade demonstrationståget framträder Kristoffer i radio. Sara har följt med honom till radiostudion, och i många vittnens närvaro passar han nu på att fria.

Kristoffer tar med sig Sara till en juvelerare för att välja ringar. Juveleraren är en gammal bekant, ett utpressningsoffer som Kristoffers far har hjälpt.

Juveleraren är samlare. Han visar paret sitt lilla museum av beprövade, sexuella tortyrredskap. I det skumma rummet finns också den läderklädde Biceps som berättar om sitt tragiska öde. Han avbröt sina läkarstudier efter en obduktion, där han upptäckte att han var nekrofil.

Sara och Kristoffer har förlovningsfest. Kristoffers föräldrar är där. Många talar om den förestående demonstrationen. Efter ett gräl med sin mor försvinner Kristoffer från sina gäster.

På natten letar Sara efter sin tillkommande. I en park bevittnar hon hur en man på egen begäran blir piskad. Kristoffer hittar hon till sist i armarna på en äldre kvinna.

Lennart söker gråtande upp Sara. Hans fru vill skiljas, berättar han. Hon orkar inte längre.

Förberedelserna för demonstrationen är kaotiska och fyllda av motsättningar. Klädd som kvinna håller Kristoffer ett flammande tal. Vi har inte råd med lärostrider! manar han. Varje gränsmänniska är ensam. Men tillsammans är vi starka. Vi är gränsfolket. Frihet åt minoriteterna!

Talet har enande effekt.

Sara ligger i en säng. I en säng bredvid ligger Kristoffer och Sirkka. Naken går Sirkka och lägger sig hos Sara. Kvinnorna kysser varandra. Sara verkar nedstämd.

Kristoffer och Sara är ensamma hemma. Hon klär av sig och står sedan naken vid fönstret. Hon smeker sin kropp. Utanför finns några småkillar som tittar på. Stå inte där, säger Kristoffer. De behöver mig, när de onanerar, svarar hon.

Här är den första sexsamariten, säger Sara. Hon har uniformerat sig i välsittande underkläder och försett sig med piska som arbetsredskap. Strax därpå inträder juveleraren och berättar att han har blivit överfallen. Sara ger tröst som god sexsamarit. Kristoffer förhåller sig passiv i bakgrunden.

Demonstrationen blir ett fiasko. Deltagarna är lätt räknade. Kristoffer lyser med sin frånvaro, men Sara och Lennart (klädd som Margareta) går med.

Sara springer från demonstrationståget och spyr. Lennart dyker upp vid hennes sida. Du behöver aldrig göra något annat än det du själv vill, säger han. Stackars Kristoffer, säger hon. Han är en humbug, fastslår Lennart.

Kristoffer har bytt uppfattning. Sexrevolutionen är ingen revolution. Den är till för att dölja den verkliga revolutionen. Han är ombord på en stor passagerarbåt, där han inleder samtal med en ung kvinna. Du är oskuld, va, på den sexuella utsugningen? säger han.

Censur / granskning

Censurnummer 116490
Datum 1977-01-05
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3160 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3160 meter
Längd i minuter 115 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Några kritiker fann enskilda kvaliteter i Tabu. Men den samlade presskören utnämnde filmen till ett misslyckande:

Vi (Carl-Eric Nordberg): "Bland dessa gränsvarelser i Tabuland befinner sig Lennart som bor i villa, är gift och har två barn: utåt en så kallad respektabel medborgare. Men i villans hemliga rum blir han Margareta: klär sig i lyxiga trosor och uppstoppad bh, tuschar ögonfransarna och diskuterar ivrigt mens med en 'väninna'. Det kan låta bjärt. Ändå upplevde jag starkt ångesten och desperationen i detta dubbelliv -- inte minst tack vare Halvar Björks intensiva inelvelse och djärva utspel.

Om filmen hade koncentrerat sig kring ett sådant enskilt människoöde tror jag att den kunde ha gripit oss. (-)

Men alltför ofta nöjer sig Sjöman med att presentera grälla maskeradfigurer som i värsta fall kastar ett löjets skimmer över just dem han vill försvara.

Och 'reformatorn' Kristoffer lyckas aldrig föra sina olycksbarn över floden. Han avslöjas i stället närmast som en förvirrad skenradikal och självbedragare. Men inte heller denna konflikt får någon verklig genomslagskraft i denna underligt impotenta film."

Expr (Lasse Bergström): "Jag upplever Tabu som en film befolkad av goda aktörer, som ofta förgäves försöker dölja att de är generade och desorienterade. Generade över att behöva uppträda alltför utklädda eller alltför avklädda. Desorienterade därför att de måste agera i en film som innerst inne förnekar sig själv.

Den gör det genom att som hjälte använda en falsk radikal och reformator, den unge advokaten Kristoffer (Kjell Bergqvist). Han kämpar för minoriteternas rätt till ett friare liv, men utan att vara klart medveten om sina motiv. I denna sin otydlighet syns han mig likna Vilgot Sjöman själv.

Här fanns ju -- vid sidan av möjligheten att utan förklädnader gå in i de utslagnas och de utstöttas världar -- en chans för Sjöman att skildra frimodet som moderiktning och radikalen som Tartuffe; säkert såg han den i sin första vision.

Men det är som om vreden och den politiska avsikten med Tabu åkt i diket innan upptäcktsfärden ens börjat och kvar är bara en nyfikenhet som blivit trött och desperat."

Arbetet (Sven E Olsson): "Jag tycker (-) att Tabu är farlig, att den snarare frigör latenta fördomar än krossar dem. Vi ser inte människorna och den mänskliga problematiken därför att deras driftsprofiler är förstorade, när de inte är förvrängda såsom i en narrspegel. Gestalterna blir utställda och etiketterade, förevisade just som skillnader i Kärlekens Å, Ä, Ö, och ingen av aktörerna har orkat göra sin problematik till mer än en teatermask. (Det gär bättre andra vägen, från livet och in i konsten, det vet vi från bl a The Queen och Morrissey/Warhols Flesh och Trash.)

Det hör absolut till saken att filmen är misslyckad även i övrigt. Bildlösningarna är grova och nära, d v s kameran ger oss scener och scenerier som bara har ett enda innehåll.

Replikerna når stundom parodiska höjder. Nästan omedelbart kommer klassikern: 'Det är inte dig det är fel på. Det är samhället'."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Tabu påbörjades 15.3.1976 och avslutades 30.6.1976.

Medan inspelningen pågick, presenterades projektet Tabu i en artikel av Berit Wilson i Dagens Nyheter (24.3.1976):

"Sin vilja att absolut göra filmen har Vilgot Sjöman haft god användning för sedan han skrev manus i somras:

Tre filmbolag och Filminstitutets Hl-fond tackade nej. Skådespelare som erbjöds att vara med i filmen tackade nej. Folk, bekanta, kolleger som läste manus sa att det här var snusk, det var outhärdligt, det var inte sånt man skulle syssla med.

Andra -- Harry Schein, Ingmar Bergman och Jörn Donner till exempel -- säger att det är ett spännande manus.

-- Som producent är jag glad att vara med, säger Jörn Donner, som i egenskap av fondhandhavare på Film!institutet håller i budgeten. (-)

I Tabu finns ett uttrycksbehov. Sjöman är medveten om fallgroparna hos sina remissinstanser, personliga blockeringar, visioner hos läsaren som inte stämmer med författarens. Han tycker också att han är medveten om hur tunn vår frigörelse i dessa ting är:

-- 60-talets sexuella frigörelse skedde trots allt bara på ytan. Nu är vi i bakvattnet, nu är det 'ointressant', någonting man inte skall syssla med. Därför att när frigörelsen kom tog kommersialismen hand om den, porrvågen växte upp och nu 'talar man inte om sånt'.

-- Men den verkliga frigörelsen, den verkliga ångesten kring detta. Den har vi inte talat färdigt om."

Premiären på Tabu blev ett skränigt massmedialt evenemang. Bland många indignerade opinionsytt!ringar om filmen märktes ett uttalande av föreningen Homosexuella socialister, Stockholm:

"Då Tabu var på manusstadiet tog vi kontakt med Vilgot Sjöman och framhöll att hans film skulle komma att bli sexualpolitiskt reaktionär. Vilgot Sjöman försvarade sitt arbete och sade att han inte kunde ta någon hänsyn till att hans film innebar exploatering av sexuellt förtryckta grupper och hänvisade till sin konstnärliga frihet.

När filmen nu är färdig visar den sig ha blivit ett konstnärligt mycket fritt mischmasch av hans egna projektioner och sexuella fantasier. I Tabu förekommer ingen analys av något slag, Vilgot Sjöman kikar bara genom nyckelhålet på vad han själv tycker är spännande. (-)

Den här kombinationen av bristande identifikation och bristande kunskap får till följd att Vilgot Sjöman med Tabu gör gemensam sak med förtryckarna. Han ger sig ut för att skildra det lidande förtrycket kan orsaka men i stället visar han handlingsförlamade, inbördes stridande gestalter som helt saknar identitet. Detta är en förolämpning."

Drygt ett år efter premiären på Tabu rapporterade en rad tidningar att Vilgot Sjöman skrivit en vitbok -- 140 maskinskrivna sidor -- om detta hans senaste filmäventyr.

I en osignerad nyhetsartikel i SvD (22.2.1978) fick producenten Jörn Donner frågan om ett nytt filmbråk var under uppsegling:

"-- Nej, bara en storm i ett vattenglas, säger Jörn Donner. (-)

-- Det är sant att jag stoppade inspelningen som blev mycket dyr och drog långt ut på tiden. Det var nödvändigt att sätta punkt någonstans. Jag gjorde det."

Aftonbladets Tomas Sjöman frågade Donner om inte Vilgot Sjöman hade kunnat få några inspelningsdagar till på sig (22.2.1978).

Donner svarade:

"-- Några dagar? Inspelningarna drog ut så långt på tiden att jag var tvungen att sätta en s k deadline, och det blev midsommarafton 1976.

-- Budgeten på 3,2 miljoner kr hade då överskridits till närmare 4 miljoner. Filmen blev inte bara dyrare, utan också sämre än vad vi hade hoppats på. Vilgot förstörde Tabu genom en dålig klippning."

Sedan tog Vilgot Sjöman själv till orda i Expr (27.2.1978). Det som hade hänt var inte längre privat, menade han:

"Det har allmänt intresse, gäller en principfråga: Hur stor makt ska den ha som förvaltar pengarna?

Jörn av alla vill ö k a den -- efter ett år som producent. Han, den gamle regissören! (-)

Svenska regissörer är för slappa, tycker han. För okunniga! För allenarådande.

Eller sturiga och envisa och blinda för goda råd, som den här Vilgot. (-)

Nu tar vi itu med huvudfrågan: Var det verkligen nödvändigt att Tabu drog över sin budget med 50 procent?!

Och vem bar ansvaret för det?

Jag har verkligen behov av klarhet i den där frågan. Annars är det inte säkert jag får komma igen bakom kameran."

Inspelning

Europa Film Sundbyberg Sverige 1976-03-15 1976-06-30
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1977-01-28 Festival Stockholm Sverige 115 min
Urpremiär 1977-01-28 Festival Stockholm Sverige 115 min
TV-visning 1992-08-10 TV2 Sverige 111 min

Musikstycken

Originaltitel Toccata
Kompositör Roger Roger


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1977

Ämnesord

Advokater
Bisexualitet
Blottare
Bokförläggare
Demonstrationståg
Frierier
Förlovningar
Homosexualitet
Journalist
Juvelerare
Kolonistuga
Konstnär
Lesbisk kärlek
Masochism
Nekrofili
Onani
Polis
Radioproducent
Radiostudior
Sadism
Sexförbrytare
Sexuella avvikelser
Skilsmässor
Transvestit

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3160


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3151


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3151


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 3160


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3151


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 3160


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 3160


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel 491. Jag är nyfiken gul/blå och nu Vilgot Sjömans TABU Fördomsfulla personer kan ta anstöt av denna film!
Tryckeri American printing


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TABU
Affischdesign Kiviranta
Erki Ruuhinen
Jouko Saikkonen


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel 491. Jag är nyfiken gul/blå och nu Vilgot Sjömans TABU Fördomsfulla personer kan ta anstöt av denna film!
Tryckeri American printing


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostymskiss
Arkivalietitel 4 st kostymskisser
Teknik Färgkrita


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opus 13. Ett filmmanuskript [av] Vilgot Sjöman. Version 1.
Omfång 165 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opus 13. [Av] Vilgot Sjöman. Version 2.
Omfång 110 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opus 13. [Av] Vilgot Sjöman. Version 3.
Omfång 131 s. + 19 s. tillägg. Roll- och scenlista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opus 13 [av] Vilgot Sjöman. Version 3.
Omfång 131 s. Roll- och scenlista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opus 13 [av] Vilgot Sjöman. Version 4.
Omfång 131 s. Roll- och scenlista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Tabu.
Omfång 35 s. + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Tabu.
Omfång 35 s. + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opus 13 [av] Vilgot Sjöman. Version 3.
Omfång 132 s. + 1 s. förtydliganden. Roll- och scenlista samt produktionsuppgifter (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Opus thirteen [av] Vilgot Sjöman. Treatment.
Omfång 19 s. Efterord (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Opus tretton [av] Vilgot Sjöman. Treatment.
Omfång 23 s. Efterord (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Opus 13 [av] Vilgot Sjöman.
Omfång 16 s. Efterord (1 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opus 13 [av] Vilgot Sjöman. Version 3.
Omfång 93 s. Roll- och scenlista (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opus 13 [av] Vilgot Sjöman. Version 3.
Omfång 131 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 116 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?